Laatst bijgewerkt: 08-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Meer dan eens heb je de behoefte gevoeld om zelf huishoudelijke reparaties uit te voeren in plaats van anderen in te huren. Kennis en talent zijn er immers in overvloed. Wat ontbreekt er dan, zijn het de materialen? Als dat het geval is, zul je na het lezen van dit artikel meer dan klaar zijn om de juiste beslissing te nemen en een must-have voor elke woningverbetering aan te schaffen: een uitschuifbare ladder.

Ja, je leest het goed. Uitbreidbaar. Het is niet zomaar een ladder waarmee je bepaalde hoogten kunt bereiken, maar die voor andere te kort schiet. Een uitschuifbare ladder geeft je het grootste bereik voor je klussen aan je huis, terwijl hij bij opbergen de minste ruimte inneemt. Als je op zoek bent naar dit handige hulpmiddel, aarzel dan niet deze gids te lezen!
Belangrijk om te weten

 • Uitschuifbare ladders zijn onmisbare hulpmiddelen om veilig op grote hoogte te werken.
 • De keuze van een uitschuifbare ladder moet gebaseerd zijn op de combinatie van verschillende criteria, die ons de zekerheid geven dat we de beste ladder voor het uit te voeren werk gekozen hebben.
 • De verschillende materialen die voor de vervaardiging van uitschuifladders gebruikt worden, en hun fabrieksindeling, brengen voor- en nadelen met zich mee voor de verschillende soorten werk die ermee uitgevoerd kunnen worden.

Beste uitschuifbare ladder: Onze selectie

Uit de vele mogelijkheden van uitschuifladders op de markt hebben we voor jou de ladders gekozen die zich het best aanpassen aan elk soort taak die je wilt uitvoeren.

Koopgids: Wat je moet weten over de uitschuifladder

Bij het lezen over de uitschuifladder zul je waarschijnlijk vragen hebben over hoe hij werkt, zijn overeenkomsten met gewone ladders en de vereisten om er met succes een aan te schaffen en te onderhouden. In deze rubriek beantwoorden we alle vragen die je over dit onderwerp kunt hebben.

Uitschuifbare ladders zijn ideaal voor thuiswerk. (Bron: Singh: BdsRtr03Wko/ unsplash)

Wat is een uitschuifladder en waarin verschilt hij van een gewone ladder?

Zoals de naam al doet vermoeden, is het belangrijkste kenmerk van een uitschuifladder dat je hem kunt uitschuiven om grotere hoogten te bereiken. In het algemeen bestaan uitschuifladders uit twee of meer delen met beugels waarmee de lengte op de gewenste lengte kan worden ingesteld. Dit wordt bereikt door de relatieve verplaatsing van de ene sectie over de andere.

Uitgestrekte ladders zijn de meest gebruikte ladders, die de gebruiker de grootste lengte bieden. Hun totale lengte hangt af van de lengte van hun afzonderlijke delen, die meestal een zijgeleider hebben waarmee ze afgemeten kunnen worden om te weten hoeveel ze ingezet moeten worden naar gelang de te bereiken hoogte.

Voor welk soort werk wordt een uitschuifladder gebruikt?

Uitschuifladders zijn een heel veelzijdig gereedschap. Ze kunnen gebruikt worden voor huishoudelijke reparaties, in winkels en zelfs in de industrie. Door hun grote aanpassingsvermogen worden ze vaak gebruikt voor schilderen, metselen, timmerwerk en de installatie van elektrische circuits. Ze kunnen ook een hoofdrol spelen bij het snoeien van bomen, industriële opslag en bijna alle huishoudelijk werk op hoogte.

Uitschuifbare ladders worden ook het meest gebruikt door brandweerkorpsen voor hun werk. Ze bieden stevigheid, veiligheid en een groot bereik in korte tijd, wat ze perfect maakt voor reddingswerk en ook voor elke situatie die snel handelen vereist.

Welke veiligheidsnormen moeten toegepast worden bij het gebruik van een verlengladder?

De uitschuifladders delen enkele basisveiligheidsregels met gewone ladders, namelijk: gebruik geen glad schoeisel als je erop klimt, beklim ze altijd met het gezicht naar voren en houd ze met beide handen vast, en gebruik ze niet als ze zichtbaar beschadigd zijn of slecht vastzitten aan het te bereiken oppervlak.

Enkele specifieke veiligheidsregels waarmee je echter rekening moet houden bij het gebruik van uitschuifladders zijn de volgende

 • Zorg ervoor dat het bovenste uiteinde minstens een meter uitsteekt boven het oppervlak waarop de ladder rust en, als dit niet mogelijk is, maak het uiteinde dan vast aan het steunvlak om ongewenste beweging te voorkomen
 • Zorg ervoor dat het werkoppervlak van de uitschuifbare ladder de afstand tot het scharnierpunt met een verhouding van 4 tot 1 overschrijdt. Met andere woorden, de verlengde werklengte moet viermaal zo groot zijn als de afstand tussen de basis van de ladder en het steunpunt. Dit is om te voorkomen dat de ladder doorbuigt.
 • Metalen ladders moeten gemarkeerd worden met een bordje met de tekst “No use near electrical equipment”.
 • Slechts één persoon mag de ladder beklimmen. Ook mag het maximale draagvermogen van de ladder niet overschreden worden.
 • Controleer bij het uitschuiven van het vlieggedeelte van de uitschuifbare ladder of de steunen goed vergrendeld en vastgezet zijn, zodat er geen kans is dat ze wegglijden.
 • Als je op een hoogte van meer dan drie meter werkt, gebruik dan veiligheidsgordels.

Welk onderhoud moet een uitschuifladder krijgen?

Het onderhoud van een uitschuifladder hangt voor een groot deel af van het materiaal waarvan hij gemaakt is. We kunnen algemene richtlijnen noemen zoals

 • Inspecteer vóór gebruik altijd op gebreken of breuken.
  Controleer de laspunten, de goede werking van de steunen en de mate van slijtage van de antislippunten.
 • Geef er een laagje blanke vernis over als het een houten ladder is. Dit voorkomt scheuren.
 • Als het een roestbestendige metalen ladder is, geef hem dan een laagje roestwerende verf. Verlengladders zijn echter meestal gemaakt van roestvaste metaallegeringen.
 • Als het een glasvezel ladder is, breng dan een laagje polyurethaan acryllak aan om slijtage te voorkomen en vezelbekleding.

Uitschuifbare ladders genieten de voorkeur van brandweerkorpsen vanwege hun veelzijdigheid. (Bron: Chesin: HWTXLsPdut4/ unsplash)

Hoe moet een uitschuifladder juist opgeborgen worden?

Uitschuifladders moeten opgeborgen worden op een plaats die ze uit de weersomstandigheden houdt. Blootstelling aan regen of zon kan de verankeringspunten en zelfs de sporten beschadigen. Voor niet-draagbare uitschuifladders wordt aanbevolen ze waar mogelijk verticaal op te bergen.

Als dit niet mogelijk is, moeten ze op verschillende plaatsen ondersteund worden. Zo voorkom je dat er voorwerpen op gaan leunen, waardoor ze kunnen verbuigen of beschadigen. Idealiter worden uitschuifladders opgeborgen uit de buurt van bijtende materialen, fornuizen, stoompijpen of radiatoren. Ze kunnen in hun bergplaats vastgezet worden om te voorkomen dat ze vallen.

Aankoopcriteria

Bij de aankoop van een uitschuifbare ladder is het raadzaam de kwaliteiten ervan uit te zoeken. Verschillende materialen bieden verschillende voordelen aan de gebruiker, maar ze zijn niet de enige criteria waarop je je aankoop moet baseren. Om de juiste beslissing te kunnen nemen, hebben we vier criteria opgesteld die je kunnen helpen.

Materiaal

Uitschuifbare ladders worden gemaakt van drie basismaterialen: hout, metaal en glasvezel. Ze hebben elk hun voor- en nadelen:

Hout

Voordelen
 • Ze bieden goede isolatie tegen kou en hitte
 • Ze zijn geschikt voor elektrisch werk.
Nadelen
 • Onbehandeld hout veroudert snel
 • Houten ladders zijn zwaar, vooral de langere lengtes.

Metaal

Voordelen
 • Ze zijn licht en corrosiebestendig
 • ze barsten of splinteren niet als ze niet voorzichtig behandeld worden.
Nadelen
 • Ze isoleren niet tegen koude en geleiden geen elektriciteit.

Glasvezel

Voordelen
 • Ze zijn duurzaam, waterbestendig en geleiden geen elektriciteit
 • ze drogen niet uit en barsten niet en bieden een grotere warmte-isolatie dan metaal.
Nadelen
 • Ze zijn zwaarder dan aluminium of hout en kunnen splijten als ze niet goed behandeld worden.

Indeling van de fabrikant

Uitschuifladders worden door hun fabrikanten ingedeeld volgens het maximale gewicht dat ze kunnen dragen en de werkzaamheden waarvoor ze bestemd zijn.

Ladderclassificatie Aanbevolen soort werk Maximaal gedragen gewicht
Type IAA Speciaal werk. Commerciële kwaliteit. Ongeveer 170 kilo
Type I-A Extra zware uitvoering. Industriële kwaliteit. Ongeveer 136 kilo.
Type I Zwaar werk. Industriële kwaliteit Ongeveer 115 kilogram.
Type II Lichte werkzaamheden. Commerciële kwaliteit. Ongeveer 100 kilo.
Type III Lichte belasting. Huishoudelijk. Ongeveer 90 kilo.

Maximale lengte

De uitschuifladder moet te allen tijde voldoende lang zijn om in alle standen waarin ze gebruikt wordt steun te bieden aan handen en voeten. Bovendien moeten er minstens vier vrije sporten zijn boven de plaats waar de voeten van de gebruiker zich bevinden.

Deze richtlijnen in acht nemen is een belangrijke stap om te bepalen welke uitschuifbare ladder geschikt is voor jou. Bedenk dat ook al is de maximale lengte van een uitschuifbare ladder 5 meter, je toch niet bij de laatste sport zult kunnen komen. Als het werk dat je wilt doen zich 5 meter boven de grond bevindt, moet je een verlengladder kiezen waarvan de maximum lengte groter is dan 5 meter.

De maximum hoogte van de verlengladder moet groter zijn dan de hoogte die je wilt bereiken, zodat je hem veilig en comfortabel kunt gebruiken.

Verf of vernis mag nooit eventuele beschadigingen aan de verlengladder bedekken.

Maximaal ondersteund gewicht

Zoals aangegeven in de classificatietabel van de fabrikant, kunnen verschillende soorten verlengladders verschillende maximum gewichten dragen. Het maximum gewicht wordt bepaald door het gewicht van de gebruiker te berekenen plus het gewicht van de gereedschappen die de gebruiker draagt. Er wordt overwogen dat uitschuifbare ladders verschillende maximum gewichten kunnen dragen, afhankelijk van het werk waarvoor ze gebruikt worden.

Vergeet niet dat, als je een uitschuifbare ladder voor zwaar werk wilt kopen (bijvoorbeeld metselen of goederen laden en lossen), je er zeker van moet zijn dat jouw gewicht plus het gewicht van je materiaal niet het maximum gewicht overschrijdt dat door de ladder gedragen wordt.

Samenvatting

Uitschuifbare ladders zijn uiterst nuttige werkinstrumenten voor industriële, commerciële of huishoudelijke taken. Hun strenge fabricagenormen maken ze tot een van de veiligste opties voor alle soorten werk op hoogte. Tegelijk geeft het onthouden van de basis veiligheidsregels bij het werken eraan de zekerheid van een goed uitgevoerde klus, zonder ongelukken tussendoor.

Dit type ladder kan grote lengten bereiken en vergemakkelijkt de toegang tot nauwe plaatsen. Elke gebruiker die zorgvuldig het beste type uitschuifbare ladder kiest voor het werk dat hij wil doen, zal meer dan tevreden zijn met zijn aankoop. Een uitschuifbare ladder is tenslotte een gereedschap dat elk huishouden zou moeten hebben.

(Zichtbare afbeelding bron: svershinsky: 112153299/ 123rf)

Referenties (4)

1. Sección de Normas y Recursos Técnicos de Oregon. Escaleras portátiles: como usarlas sin sufrir caídas [Internet]. OSHA; [cited 2021Aug12]
Bron

2. Condori Quispe D. Implementación de un manual de seguridad en un taller de metalmecánica. Universidad Nacional del Altiplano; 2013.
Bron

3. Servicio de Prevención de Riesgos Laborales (Sepruma). Normas para la utilización de equipos de trabajo. Universidad de Málaga; 2007.
Bron

4. Real Decreto 1215/1997, de 18 de julio, por el que se establecen las disposiciones mínimas de seguridad y salud para la utilización por los trabajadores de los equipos de trabajo.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Manual
Sección de Normas y Recursos Técnicos de Oregon. Escaleras portátiles: como usarlas sin sufrir caídas [Internet]. OSHA; [cited 2021Aug12]
Ga naar bron
Tesis de grado
Condori Quispe D. Implementación de un manual de seguridad en un taller de metalmecánica. Universidad Nacional del Altiplano; 2013.
Ga naar bron
Manual
Servicio de Prevención de Riesgos Laborales (Sepruma). Normas para la utilización de equipos de trabajo. Universidad de Málaga; 2007.
Ga naar bron
Normativa Oficial
Real Decreto 1215/1997, de 18 de julio, por el que se establecen las disposiciones mínimas de seguridad y salud para la utilización por los trabajadores de los equipos de trabajo.
Ga naar bron
Recensies