Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

14Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

51Verzamelde opmerkingen

Welkom bij deze winkelgids voor iedereen die een universele afstandsbediening wil kopen.

Universele afstandsbedieningen zijn een van die populaire technologische producten. Maar met zoveel aanbiedingen is het een beetje moeilijk om te weten welke versies de beste – of slechtste – eigenschappen hebben.

Na het lezen van deze koopgids zul je snel kunnen bepalen welke aanbiedingen de moeite waard zijn en welke niet. Leer hier over de beste modellen, de voornaamste functies en wat een klant niet mag vergeten bij de aanschaf van besturingen.
Belangrijk om te weten

 • De beste universele afstandsbedieningen werken op TV, kabeltelevisieontvangers, digitale omvormer, satelliet, thuisbioscoop en DVD.
 • Er zijn universele afstandsbedieningen voor meerdere doeleinden. Deze speciale producten werken op TV, huishoudelijke apparaten, geluiden en andere elektronische apparaten.
 • Universele afstandsbedieningen voor audio hebben radiofrequentie en werken op een afstand van 200 meter of meer. Het bereik van universele afstandsbedieningen voor TV kan gaan van 10 tot 30 meter.

Beste Universele afstandsbediening: Onze selectie

De universele afstandsbediening wordt gezocht om bij beschadiging de bediening van het apparaat zelf te vervangen. We hebben de beste geselecteerd zodat je niet hoeft te blijven zoeken. Bekijk de lijst hieronder:

Koopgids

Mogelijk heb je al een afstandsbediening voor een apparaat in je huis stuk gemaakt, of werkt hij gewoon niet meer. De afstandsbediening schijnt dol te zijn op de vloer en vallen is onvermijdelijk. Bij zulke schade moet men zich wenden tot de universele afstandsbediening.

Maar hoe vind je een exemplaar van goede kwaliteit? Je hebt misschien al geprobeerd een of ander model te gebruiken en als je thuiskomt besef je dat je je geld weggegooid hebt. Om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt, hebben we deze complete gids voor je samengesteld.

Imagem de controle remoto sobre mesa.

De universele afstandsbediening moet met zorg gekozen worden. (Bron: tookapic / Pixabay)

Wat is de universele afstandsbediening?

Een universele afstandsbediening is het product dat geprogrammeerd is om op verschillende apparaten van verschillende merken te werken. Sommige versies werken alleen op TV’s.

Andere edities werken op verschillende soorten toestellen. Bijvoorbeeld een bediening die zowel audio-apparatuur als televisies bedient. De goedkope producten zijn beperkter, dat wil zeggen dat ze minder goed in staat zijn om meer codes van de nieuwe elektronische apparaten te ontcijferen.

De eerste universele afstandsbediening verscheen in de wereld in 1985, in de Verenigde Staten. De eerste programmeerbare versies en modellen aangepast voor TV en computers verschenen in 1987.

Hoe werkt een universele afstandsbediening?

Heb je er ooit bij stilgestaan hoe een universele afstandsbediening werkt? Wat is er speciaal aan dit model dat het op verschillende apparaten kan werken?

Elk elektronisch apparaat heeft een andere code voor de afstandsbediening. Om te kunnen functioneren decodeert de universele afstandsbediening deze codes. Hoe meer codes hij kan decoderen, hoe hoger de prijs van de universele afstandsbediening op de markt.

Een goede universele afstandsbediening is er een die het maximum aantal codes voor TV’s en andere apparaten kan decoderen.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een universele afstandsbediening?

De meest moderne universele afstandsbedieningen hebben een aantal kenmerken. De overgrote meerderheid van de huidige versies heeft echter dezelfde mogelijkheden. Bekijk de lijst:

 1. Knoppen die gloeien in het donker;
 2. Mogelijkheid om meerdere apparaten te bedienen: TV, DVD, Multimedia Center, huishoudelijke apparaten, enz;
 3. + en – teken om het volume te regelen. Er zijn zelfs toetsen met pijlen die omhoog of omlaag wijzen. Deze pijlen worden gebruikt om van kanaal te veranderen;
 4. Toetsen om tijd, datum, alarm en andere toestelfuncties te bewerken;
 5. Instellingstoets om de bediening in te stellen volgens de codesets van een bepaald apparaat;
 6. Afstandsbedieningen met meer capaciteit om op audio-apparatuur te werken hebben ook toetsen om het geluidsvermogen in te stellen;
 7. Programmeerbare toetsen met door gebruikers bepaalde functies;
 8. Punchthroughs: Dit zijn toetsen om verschillende apparaten te bedienen. Zet bijvoorbeeld het volume van de digitale TV hoger terwijl je een film op de DVD bekijkt;
 9. Moderne afstandsbedieningen leren met IR code en vergroten de mogelijkheden om meer nieuwe apparaten te bedienen;
 10. Knop om de opties van PC’s (personal computers) in te stellen;
 11. Toetsen om telefoongesprekken te beantwoorden.

Zoals je ziet zijn ze meestal heel compleet en functioneel. Ga na of het model dat je kiest al deze functies heeft, hieronder vertellen we je welke criteria je in acht moet nemen voor je een universele afstandsbediening kiest.

Wat is de intelligente universele afstandsbediening?

Hoewel ze op de markt duurder zijn, zijn intelligente afstandsbedieningen producten die op de lange duur de moeite waard zijn. Met deze modellen kun je de codes bijwerken, om nieuwe modellen elektronische apparaten te bedienen, met slechts één druk op de knop.

In sommige versies gebeurt het bijwerken van de codes via een USB verbinding op de computer met een bepaald programma.

Als je niet erg technisch aangelegd bent, koop dan geen slimme afstandsbediening. In deze gevallen is het de moeite waard een versie te kopen die minder technologisch en meer actueel is, eenvoudig te gebruiken of in te stellen.

De universele intelligente afstandsbediening vereist een voortdurende update met verbinding naar computers. Maar als je het minimum van de computer begrijpt kun je gemakkelijk configureren, zeker als de handleiding in het Portugees is.

Universele afstandsbediening met aanraakscherm is goed?

Dit zijn versies met een LCD scherm met knoppen. Het model zendt signalen uit om de apparaten te besturen. Sommige modernere produkties kunnen meerdere schermen in slechts één bediening presenteren.

Met een computer grafisch interface programma kunnen gebruikers de afstandsbediening met aanraakscherm aansluiten en de mogelijkheden aanpassen.

Deze soorten bediening worden veel gebruikt in industriële sectoren. Behalve digitale technologie hebben de apparaten ook zenders, waardoor ze over grote afstanden gebruikt kunnen worden.

Twijfel je nog of het de moeite waard is een universele afstandsbediening te kopen? Kijk dan wat de belangrijkste voordelen en nadelen van het product zijn in de tabel hieronder:

Voordelen
 • Werkt op verschillende merken toestellen
 • Lage en betaalbare prijzen
 • Een lichtgewicht product dat over lange afstanden werkt
Nadelen
 • Werkt niet op alle op de markt verkrijgbare toestellen
 • Een batterij of accu nodig
 • Een breekbaar product dat door kleine valpartijen kan breken

Universele afstandsbediening voor tv of audio?

De duurste modellen met de allernieuwste technologie kunnen tv’s, toestellen, computers en andere nieuwe of oude apparaten bedienen. De produkties die een gemiddelde of lage waarde hebben, besturen alleen TV of audio-apparaten.

Heb je liever een grotere afstandsgrens tussen de bediening en het apparaat of de mogelijkheid om meer apparaten te bedienen?

Deze vraag heeft betrekking op twee populaire produkten: (1) universele afstandsbediening voor TV (2) of afstandsbediening voor audio.

Aankoopcriteria: Factoren om universele afstandsbedieningsmodellen te vergelijken

Door gebrek aan technische kennis van de producten is het normaal dat mensen vallen voor de praatjes van verkopers. Maar als je de volgende punten in acht neemt vóór je koopt, moet je zeker niet in de val van de commercie trappen:

 • Batterijen
 • Range
 • Kleuren en ontwerp
 • Verenigbaarheid
 • Leervermogen

We leggen nu iets uit over elk van deze belangrijke punten:

Batterijen

Kijk voor je koopt of het product al met batterijen of accu’s geleverd wordt. Let ook op de soort batterij, die goedkoop en gemakkelijk op de markt verkrijgbaar moet zijn.

Een bediening die alleen met 2 batterijen werkt, kan dezelfde functies hebben als producten die 4 batterijen nodig hebben.

Veel mensen vergeten dit detail na te gaan en hebben uiteindelijk in sommige gevallen moeite om de juiste batterij te vinden. Geef de voorkeur aan bedieningen die al een batterij hebben.

Bereik

Wie een product wil om de TV in de huiskamer te bedienen, hoeft geen universele afstandsbediening te kopen die op 200 meter afstand werkt.

Om de TV te gebruiken, is een afstand van 20 meter voldoende. Wie ook andere apparaten wil bedienen, doet er goed aan een universele afstandsbediening met meer bereik te kopen.

O dedo de uma mão apertando um botão de um controle remoto.

Met een universele afstandsbediening is het zelfs mogelijk in te zoomen en beelden in detail te bekijken. (Bron: kang_hojun / Pixabay)

Kleuren en vormgeving

Uiteraard is dit criterium uiterst persoonlijk en niet technisch. Er is veel variatie in kleuren, maar het gemakkelijkst te vinden is het traditionele basis zwart.

Sommige modellen hebben een meer moderne stijl en andere respecteren meer het klassieke afstandsbedieningsontwerp. Sleutels kunnen gekleurd zijn of niet. Kies dus een product dat bij de inrichting van je huis of je kamer past.

Compatibiliteit

Ga voor je koopt na hoeveel verschillende apparaten de universele afstandsbediening kan bedienen. Je moet ook kijken welke versies van TV’s of andere apparaten compatibel zijn met de bediening.

Hoe meer mogelijkheden om een groter aantal apparaten te bedienen, hoe beter de bediening. Wat de prijs betreft is de werkafstand een minder belangrijk punt dan het vermogen om codes te ontcijferen.

Hoe meer vermogen er is om codes te ontcijferen, hoe duurder en beter de universele afstandsbediening.

Vermogen om te leren

Een universele afstandsbediening die goedkoop is, is een functioneel apparaat, maar op de lange duur kan hij zijn werkingskracht verliezen.

Als je een model wilt dat de technologie bijhoudt en niet veroudert, moet je investeren in een slimme universele afstandsbediening.

Hoewel het duurdere producten zijn, kunnen ze codes leren van nieuwe apparaten die op de markt verschijnen. Dit model kan eeuwig werken.

(Featured Image Source: Ron Porter / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies