Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

14Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

51Verzamelde opmerkingen

Als je naar dit artikel gekomen bent, is dat omdat je een hulpmiddel zoekt om de vloerreiniging van je huis of bedrijf te optimaliseren. Daarvoor is het meest praktische, zuinige en functionele apparaat de veegmachine.

Een machine die op een eenvoudige en moeiteloze manier alles van de vloer veegt, de veegmachine is er in verschillende modellen, geschikt voor de meest uiteenlopende gebruikssituaties. Hieronder helpen we je de beste van allemaal te kiezen.
Belangrijk om te weten

  • De veegmachine is een werktuig dat ontworpen is om de vloer van binnen- en buitenruimten efficiënter en sneller te vegen.
  • Bovendien kan de veegmachine, hoewel hij het meest gebruikt wordt in grote ruimten, ook nuttig zijn in kleine en middelgrote ruimten.
  • Let bij de keuze van een veegmachine op het aantal zijborstels, de breedte van de veegmachine en de maximale productiviteit van de apparatuur.

Beste Veegmachine: Onze selectie

Koopgids

Een veegmachine kopen is geen eenvoudige opgave. Je moet weten hoe hij werkt en wat zijn variabelen zijn.

Om je in dit stadium te helpen, laten we je in deze Koopgids zien wat de kenmerken van een veegmachine zijn, welke types er zijn, hoeveel hij kost en waar je hem kunt kopen.

Homem usando uma varredeira para limpar o chão do supermercado.

De grote veegmachine wordt vaak gebruikt om de vloer van grote lokalen zoals supermarkten schoon te maken. (Bron: Dmitry Kalinovsky/ 123rf.com)

Wat is een veegmachine?

Een veegmachine, of veegmachine, is een stuk schoonmaakgereedschap dat vast afval van de vloer verzamelt als een bezem, maar dan efficiënter.

Bestaande uit een steel en een onderstel met draaiende borstels en wielen, kan de veegmachine met de voet of met een motor worden aangedreven.

Hiermee wordt het afval dat zich op de vloer bevindt in een bak geveegd. Aan het eind van het reinigingsproces hoeft alleen het vuilreservoir geleegd te worden.

Door zijn fysieke structuur en werkingssysteem kan de veegmachine een grotere vloer in minder tijd vegen.

Varredeira.

De veegmachine heeft roterende borstels die het vuil van de vloer opvangen. (Bron: Karcher/ Amazon.com.br)

Gebruikt voor het schoonmaken van vloeren in industriële installaties, magazijnen en zelfs straten, zijn er tegenwoordig ook huishoudelijke veegmachines, geschikt voor woningen en kleinere ruimten.

Feit is dat, hoewel hij het vaakst gebruikt wordt voor het vegen van grote oppervlakken, de veegmachine ook nuttig kan zijn in ruimten van 40 m² of meer.

Wat is het verschil tussen een veegmachine, een bezem en een stofzuiger?

Een gewone bezem bestaat uit een eenvoudige borstel met een korte levensduur. De veegmachine daarentegen heeft een langere levensduur en bestendiger borstels.

Een ander verschil tussen een bezem en een veegmachine is dat de laatste een gedifferentieerde vormgeving heeft, waarin het veegbereik groter is. Met andere woorden, met een veegmachine is het mogelijk een groter oppervlak in minder tijd te vegen.

Bovendien verwijdert de veegmachine door de werkingswijze – die we verderop in dit artikel uitvoerig behandelen – zelfs het kleine vuil dat achterblijft in hoeken die moeilijker bereikbaar zijn.

Ook de inspanning die je levert bij het hanteren van de bezem wordt bij gebruik van een veegmachine geringer. Met andere woorden, het valt niet te ontkennen dat een veegmachine voordelen heeft boven een bezem.

Tegenwoordig zijn er echter ook elektrische bezems en stofzuigers die in de praktijk even efficiënt vegen en vuil opzuigen als een veegmachine.

Het grootste verschil tussen beide is de oppervlakte die ze in een bepaalde tijd kunnen vegen. In dit geval is de veegmachine ook efficiënter.

Handbediende of gemotoriseerde veegmachine: Welke is ideaal?

Veegmachine modellen variëren van mechanische tot gemotoriseerde veegmachines. De mechanische, of handmatige, veegmachine wordt aanbevolen voor gebruik op kleine oppervlakten. De gemotoriseerde veegmachine, daarentegen, is aangewezen voor het schoonmaken van grote ruimten.

Maar er zijn variaties binnen elke categorie. Zie hieronder hoe je het ene type veegmachine van het andere kunt onderscheiden:

Handveegmachine

De handveegmachine, ook wel huishoudveegmachine of huisveegmachine genoemd, heeft geen motor. Zijn draaiende borstel is mechanisch verbonden met de wielen.

Dus als de bediener de veegmachine aan de handgreep duwt, drijft de draaiende beweging van de wielen de borstel aan. Deze duwt het vuil van de vloer in de voorraadbak.

Omdat hij weinig inspanning vraagt, kan dit type veegmachine gebruikt worden op de meest uiteenlopende plaatsen, zoals balkons, buitenruimten van huizen, vloeren van grote ruimten, kantoren en winkels.

Toch is hij, juist omdat hij geduwd moet worden, niet praktisch of functioneel voor het vegen van grote ruimten.

Gemotoriseerde veegmachine

In deze categorie zijn er enkele soorten veegmachines, die werken met een elektrische of verbrandingsmotor. Een voorbeeld is de walk-behind veegmachine, waarbij de persoon de machine alleen door de handgreep stuurt, terwijl de apparatuur automatisch veegt.

Bij dit type is veel minder inspanning nodig. Door de motor kan de machine oppervlaktes tot 2.500 m² efficiënter en in minder tijd vegen.

Voor nog grotere oppervlaktes wordt de berijdbare veegmachine gebruikt. Bij dit type machine blijft de bestuurder zitten en bedient hij de apparatuur met behulp van een stuurwiel.

Omdat hij een grotere structuur heeft en voor professioneel gebruik is, wordt deze veegmachine meestal gebruikt op oppervlakten tot 8.000 m².

Wist je dat boordveegmachines ook straatveegmachines worden genoemd?

Ze worden gebruikt voor het schoonmaken van stadsruimten en straten, zoals parken en parkeerterreinen.

Waar kan een handbediende veegmachine gebruikt worden?

Zoals we gezien hebben, kan een handbediende veegmachine gebruikt worden in woningen en op werkplekken. Omdat deze machine klein van formaat is, en tijd en werk bespaart, is ze nuttig voor micro- en kleine bedrijven.

Bovendien kan deze machine gebruikt worden in flatgebouwen, trottoirs, bedrijfsgebouwen, kantoren, fabrieken, warenhuizen en zelfs in benzinestations.

Op welke soort vloer kan ik de veegmachine gebruiken?

Het is belangrijk de soort vloer te controleren voor je de veegmachine gebruikt, vooral als het gaat om binnenruimten.

Hoewel het apparaat op de meeste vloeren gebruikt kan worden, zijn sommige soorten zoals tapijt, gepolijst marmer, hout en ruwere materialen niet aangewezen om de borstelharen van de veegmachine te ontvangen.

Cerdas de uma varredeira.

De veegmachine werkt efficiënt op de meeste soorten vloeren. (Bron: webandi/ Pixabay.com)

In elk geval beweren veegmachinefabrikanten dat de apparatuur gebruikt kan worden op alle soorten vloeren buiten, zoals stoepen, achtertuinen, terrassen en patio’s.

In elk geval is een van de grote voordelen van veegmachines dat je er zelfs natte vloeren mee kunt vegen, met een grote hoeveelheid vuil en met alle soorten afval, van klein tot groot.

Wat is het verschil tussen een veegmachine en een vloerschrobber?

De veegmachine is de uitrusting die voorafgaat aan het gebruik van de vloerschrobber. Vooral bij middelgrote en grote oppervlakken wordt eerst de veegmachine gebruikt om al het vaste vuil en stof weg te vegen.

Vervolgens wordt een andere machine gebruikt, de vloerschrobber, die het dichtere vuil verwijdert. Op deze manier is, rekening houdend met de uitbreiding van de oppervlakte, de schrobber beter dan de dweil en de zuigmond, net zoals de veegmachine efficiënter is dan de bezem.

Ook in het geval van de vloerschrobber zijn er variaties van modellen die gaan van draagbare tot grote boord-schrobmachines, die gebruikt worden in straten en industrieën.

Het goede nieuws is dat er tegenwoordig al schrob-veegmachines te vinden zijn. De 2 in 1 apparatuur veegt en wast dan de vloer.

Koopcriteria: Hoe veegmachines vergelijken

Als je zo ver gekomen bent begrijp je al dat je bij het kiezen van de beste veegmachine moet kiezen tussen het handbediende model en het gemotoriseerde. Bovendien raden we je aan ook met de volgende criteria rekening te houden:

Vervolgens leggen we uit hoe je elk van deze aspecten van een veegmachine kunt vergelijken om het beste model te kiezen.

Veegbreedte en productiviteit

De eerste factor die je moet analyseren als je de beste veegmachine kiest, is de veegbreedte en de maximale productiviteit van de machine.

Deze twee gegevens bepalen de efficiëntie van de machine in verhouding tot de geveegde oppervlakte. Bekijk wat elk van deze parameters betekent:

  • Veegbreedte: Ook werkbreedte genoemd, dit gegeven bepaalt de breedte die bij elke doorgang van de machine geveegd wordt, variërend van 200 mm tot 700 mm;
  • Maximale productiviteit: Gemeten in vierkante meter per uur, komt de productiviteit van de veegmachine overeen met de maximale oppervlakte die de machine in een uur kan vegen. Deze maat hangt af van de veegbreedte.

Zijdelingse roterende borstel

Let ook op de hoeveelheid roterende borstels van de veegmachine. Dit zijn de borstels die het vegen meer of minder efficiënt maken. In het algemeen vind je veegmachines met 1 tot 4 draaiende zijborstels.

Kijk ook naar de soort borstelharen van de borstels. Sommige modellen hebben extra lange borstelharen, die zelfs in de moeilijkste hoeken van de vloer een grondige reiniging garanderen.

Afvalcontainer

Let ook op de grootte van de container waarin het door de veegmachine verzamelde vuil wordt opgeslagen.

Over het algemeen hebben de op de markt verkrijgbare modellen van handveegmachines een container waarin tussen 500 ml en 20 liter vast afval kan worden opgeslagen.

Transportgreep

Een ander belangrijk aspect dat beoordeeld moet worden is de rijgreep van de veegmachine. In het geval van de handbediende huishoudveger, controleer de hoogte en kijk of het model je de handgreep laat verstellen. Bovendien kunnen sommige veegmachines opgevouwen worden, wat het gemakkelijker maakt de machine op te bergen.

Technische ondersteuning en garantie

Om hoofdbrekens te vermijden, ga je na of de veegmachine garantie en technische ondersteuning in de buurt van je huis of werkplaats heeft. Over het algemeen bieden de beste fabrikanten een geautoriseerd netwerk dat in het hele land beschikbaar is.

(Bron: Olga Kuzyk/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies