Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Voor veel beroepsgroepen is het dragen van veiligheidsschoenen voor mannen verplicht. De voeten en vooral de tenen van mannen moeten beschermd worden tegen invloeden van buitenaf, zoals stoten, extreme temperaturen of spanning. Vaak is een stalen neus ingebouwd, zodat zelfs zware voorwerpen geen schade kunnen aanrichten. Tegelijk moeten ongelukken voorkomen worden door de stevige en slipvrije zool.

Voor een hoog draagcomfort moet je aandacht besteden aan een aangenaam materiaal en een ingebouwde demping. Een veiligheidsschoen voor heren van leer is bijzonder aan te bevelen, want dit natuurlijke materiaal is ademend en past zich aan de voet aan. Sommige modellen kunnen ook voorzien worden van orthopedische inlegzolen, die de voet individuele steun geven.
Beste Veiligheidsschoenen heren: Onze selectie

Shopgids Veiligheidsschoenen heren: Alles wat je moet weten

Er is een ruime keuze aan veiligheidsschoenen voor mannen. Om je te helpen het beste model voor je te vinden, hebben we een klein overzicht gemaakt met informatie over waar je op moet letten bij de aanschaf.

Dit zijn de volgende koopcriteria voor een veiligheidsschoen voor heren

 • Veiligheidsklasse
 • Schoentype
 • Fit
 • Gewicht
 • Sluitingstype

In het volgende gaan we dieper in op de afzonderlijke criteria, zodat de afzonderlijke termen geen vragen oproepen en je weet wat belangrijk is in een goede veiligheidsschoen voor mannen.

Veiligheidsklasse

Veiligheidsschoenen zijn onderverdeeld in individuele veiligheidsklassen. Elke klasse heeft bepaalde minimumeisen die toenemen met het volgende hogere niveau. Op basis van de gevaren in je werk, of het werk dat je wilt doen, moet je je laten leiden om de juiste veiligheidsschoen voor heren te vinden.

De veiligheidsklassen gaan van categorie S1 tot S5. Verder zijn er nog enkele aanvullende specificaties die nog meer bescherming bieden en met verschillende afkortingen worden aangeduid.

 • Veiligheidsklasse S1: De schoenen voor heren bevatten een teenbescherming en een stalen neus, zijn brandstofbestendig en antistatisch. Ze zijn ook gesloten in het hielgebied en absorberen daar energie.
 • Veiligheidsklasse S2: Bovenop de eisen van S1 komt de ondoordringbaarheid voor water gedurende ten minste 60 minuten.
 • Veiligheidsklasse S3: De eigenschappen van S2 zijn nu gecombineerd met een anti-lek zool en een geprofileerde loopzool.
 • Veiligheidsklasse S4: Hier is het binnendringen van water niet meer mogelijk omdat de schoenen van polymeermateriaal zijn gemaakt. Anders gelden dezelfde eisen als voor S2.
 • Veiligheidsklasse S5: De eisen van S2 worden hier aangevuld met een doorprikbestendige buitenzool, absolute waterdichtheid (polymeermateriaal) en een geprofileerde buitenzool.

Neem de individuele eisen zorgvuldig door om alle mogelijke gevaren voor mannenvoeten te behandelen en de juiste veiligheidsschoen voor mannen te vinden. Ook de extra eisen mogen niet genegeerd worden, want ze maken de herenschoen nog veiliger en specialer.

Schoentype

Waarschijnlijk de meest gebruikte veiligheidsschoenen voor mannen zijn halve schoenen of halfhoge tot hoge laarzen. Ze bieden uitgebreide bescherming en bieden, als lage schoenen, een hoog comfort. Laarzen, daarentegen, stabiliseren ook het gebied rond de enkel.

Klompen kunnen ook gebruikt worden op plaatsen waar de voet geen overmatige steun nodig heeft. Last but not least zijn er ook veiligheidssandalen voor mannen.

Fit

Behalve een hoge mate van veiligheid moet een veiligheidsschoen voor mannen natuurlijk ook zo comfortabel mogelijk zijn om te dragen. De mannelijke voet moet voldoende ruimte hebben om een comfortabele stand mogelijk te maken.

Tijdens een werkdag moeten de voeten ongeveer acht uur in de schoen doorbrengen, en daarom is de pasvorm uiterst belangrijk. Deze is afhankelijk van de breedte van de voeten en is daarom verkrijgbaar in drie versies: smal, middel en breed.

Gewicht

Net als de pasvorm speelt het gewicht een grote rol als het gaat om draagcomfort. Veiligheidsschoenen voor mannen met stalen neuzen hebben vaak een hoog gewicht, waardoor je voeten na verloop van tijd vermoeid en gespannen kunnen raken. Je moet er dus voor zorgen dat de schoen zo licht mogelijk gemaakt is. Intussen zijn er doppen van kunststof als alternatief voor de stalen dop.

Sluitingstype

Het sluitsysteem is nu net zo gevarieerd als het schoentype zelf. Naast de klassieke varianten, zoals een klittenbandsluiting of veters, zijn er ook ritssluitingen of snelsluitingen. Er is ook de eenvoudige slip-on versie.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu enkele basiszaken over veiligheidsschoenen voor mannen opgehelderd zijn, willen we graag een paar interessantere vragen beantwoorden die voor en na de aankoop opkomen.

Welke soorten veiligheidsschoenen voor heren zijn er?

Veiligheidsschoenen voor heren kunnen, behalve in de veiligheidsklasse en de andere hierboven genoemde aankoopcriteria, in vier categorieën verdeeld worden. Je kunt er een keuze uit maken naar persoonlijke smaak en individuele eisen

 • Veiligheidsschoenen met stalen neus: Om de teenzone te beschermen is een stalen neus in de bovenkant van de herenschoen ingebouwd om stoten van zware voorwerpen op te vangen.
 • Veiligheidslaarzen: Voor extra steun en steun aan de enkels zijn veiligheidslaarzen aan te bevelen. Ze reiken tot maximaal het begin van de kuit en zijn voorzien van een vetersluiting. Zo kan de laars individueel aan de eigen voet of het eigen been van de drager aangepast worden.
 • Leren veiligheidsschoenen: Een klassieke leren veiligheidsschoen voor heren wordt gekenmerkt door het natuurlijke materiaal, dat zeer comfortabel draagt en robuust is.
 • Veiligheidsschoenen van synthetisch leer of polymeer: Dit materiaal is bestand tegen het binnendringen van water en is ook gemakkelijk schoon te maken.

Hoewel leer een uiterst comfortabel en duurzaam materiaal is, wordt het nu steeds meer vervangen door polymeer. Dit komt omdat het absoluut waterdicht is en heel gemakkelijk te onderhouden.

Hoe maak ik mijn veiligheidsschoenen voor heren schoon en onderhoud ze?

Verwijder eerst het grofste vuil van de buitenkant met een vochtige doek of zelfs een borstel. Gebruik voldoende water met een beetje afwasmiddel als er veel vuil is. Laat de schoen daarna goed drogen en impregneer hem. Welke impregnering de juiste is, hangt af van het materiaal.

De veters kunnen worden uitgedaan en in de wasmachine gewassen worden. De schoentong en klittenbandsluitingen kunnen voorzichtig met een sopje en een borstel schoongemaakt worden.

De binnenschoen en de binnenzool moeten na een dag werken goed geventileerd en gedroogd worden. Je kunt het beste de binnenzool verwijderen en de veiligheidsschoen met krantenpapier opvullen. Dit zal overgebleven vocht absorberen. Tenslotte kan een schoendeodorant gebruikt worden om de herenschoen een aangename geur te geven.

Welke veiligheidsschoen is geschikt voor mij?

Er is geen weg om het wettelijk kader heen, maar er zijn wel enkele richtlijnen die je kunt volgen. Een S1 veiligheidsschoen voor heren is geschikt voor iedereen die werkt in ruimten waar geen binnendringend water verwacht wordt. S1P voegt een doorprikbestendige zool toe aan de klassieke veiligheidsschoen, die vooral beschermt tegen scherpe voorwerpen op de vloer. Spijkers of schroeven kunnen de voet niet verwonden.

S2 schoenen voor heren beschermen de voet ook tegen vocht. S3 veiligheidsschoenen voor heren combineren alle voordelen van de categorieën 1 en 2 en zijn daarom bijzonder geschikt voor de bouwsector. De voet wordt beschermd tegen stoten, scherpe voorwerpen en nattigheid.

Samenvatting

Een veiligheidsschoen voor mannen beschermt vooral tegen verwondingen. Afhankelijk van het beroep moet aan verschillende eisen worden voldaan, die ook door de wet worden voorgeschreven. Het is dus belangrijk dat de schoen aan deze eisen voldoet. Ter oriëntatie zijn er de individuele veiligheidsklassen, die voorzien zijn van speciale voorzieningen. De schoen heeft bijvoorbeeld een prikbestendige zool of beschermt tegen vocht.

Behalve de veiligheidsmaatregelen zijn een goede pasvorm en een hoog draagcomfort natuurlijk ook belangrijk. Dit wordt bepaald door het materiaal, het gewicht en de sluitingswijze. Afhankelijk van je voorkeur kun je een lage schoen of een laars voor mannen kopen.

(Afbeeldingbron: pixabay / Capri23auto)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies