Laatst bijgewerkt: 14-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

40Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

De laatste jaren is verse kurkuma een echte hype geworden en terecht, want deze krachtwortel uit Azië heeft veel bijzondere eigenschappen die je leven niet alleen gemakkelijker, maar ook gezonder kunnen maken.

Veel mensen die begonnen zijn verse kurkuma in hun dagelijks leven te integreren willen niet meer zonder. Waarom? Deze vraag zal in het volgende artikel opgehelderd worden.

We hebben de verse kurkuma test 2022 voor je gemaakt, zodat je een overzicht kunt krijgen van de wereld van kurkuma. Het bespreekt waarom kurkuma zo populair is geworden als geneeskrachtige plant en hoe hij het best gebruikt wordt.
Belangrijk om te weten

  • Verse kurkuma wordt in Azië al duizenden jaren gebruikt, niet alleen als specerij maar ook als geneeskrachtige plant. De curcumine die in kurkuma zit werkt ontstekingsremmend en kan tegen veel verschillende ziekten gebruikt worden.
  • Verse kurkuma is een veelgebruikte en populaire specerij over de hele wereld. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen: capsules, poeder of als verse kurkumawortel.
  • Met verse kurkuma kunnen veel verschillende gerechten getoverd worden. Het geeft ze niet alleen een exotische smaak, maar ook een intens gele kleur. Verse kurkuma kan ook als gezichtsmasker gebruikt worden om de huid te verfijnen.

Beste verse kurkuma: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor verse kurkuma

Als je besluit verse kurkuma te kopen, kun je letten op de volgende criteria:

De criteria worden hieronder uitvoeriger beschreven. Merk op dat je altijd naar de kwaliteit van het product moet kijken om te voorkomen dat je een verkeerde aankoop doet.

Bewaren

Verse kurkumawortels zijn het best en het langst houdbaar in de koelkast, want bij kamertemperatuur kunnen ze snel uitdrogen. Als je het in een luchtdicht bakje in glasfolie of in een Tupperware in de koelkast bewaart, is het een paar weken houdbaar.

Gedroogde kurkuma kun je nog langer bewaren. Ook dit moet echter op een koele temperatuur en in een luchtdicht bakje bewaard worden.

Uiterlijk

De kwaliteit van de kurkumawortel kun je al bij aankoop beoordelen, zodat je kunt voorkomen dat je een slecht product koopt. In het ideale geval moet het zwaar aanvoelen in de hand. Je kunt ook controleren op rimpels of drukplekken, die wijzen op een lage kwaliteit.

Dosering

Verse kurkuma wordt over het algemeen als zeer goed verteerbaar beschouwd, maar het gebruik van kurkuma moet niet overdreven worden. Om de juiste dosis voor jou te weten te komen, kun je het beste je huisarts vragen.

Studies hebben al geëxperimenteerd met de dosering en de resultaten waren dat zelfs een hoge dosis (12 gram/dag) niet tot problemen leidde, maar de biologische beschikbaarheid zou verminderd zijn. (1) De aanbevolen hoeveelheid verse kurkuma is echter 1,5 tot 3 gram.

Gids: Veelgestelde vragen over verse kurkuma in detail beantwoord

Om je een goed overzicht te geven van de werkzaamheid en het gebruik van verse kurkuma, hebben we de belangrijkste en meest gestelde vragen samengevat.

Wat is kurkuma en hoe werkt het?

Kurkuma (Curcuma longa) is een wortel uit de gemberfamilie, maar hij smaakt niet zo heet als gember, maar heeft wel een hete en kruidige smaak.

Het wordt vaak ook kurkuma of geelwortel genoemd, wat komt door zijn kleur. Het is afkomstig uit India en wordt daar al lang gebruikt als middel tegen dermatologische ontstekingen, infecties, maar ook tegen stress en depressie (2, 3).

De wortel bevat verschillende etherische oliën en curcumine, waaruit de gele kleur ontstaat. Het kruid is een bestanddeel van kerriemengsels en wordt ook gebruikt om voedsel of cosmetica een gele kleur te geven.

Omdat van curcumine gezegd wordt dat het ontstekingsremmend werkt, wordt kurkuma gebruikt in de geneeskunde tegen ontstekingsziekten. (4) De ziekten waar verse kurkuma bij kan helpen worden hieronder toegelicht:

Effect op het cardiovasculaire systeem

Curcumine versterkt het cardiovasculaire systeem en kan daardoor hart- en vaatziekten voorkomen. Bovendien kan het innemen van kurkuma het cholesterolgehalte verlagen. (1, 5)

Effect op huidziekten

Kurkuma wordt in India al duizenden jaren gebruikt als geneesmiddel tegen huidziekten.

Er zijn studies gedaan naar het effect van kurkuma op de huid, en er is inderdaad een positieve invloed vastgesteld. Kurkuma kan daarom gezien worden als een heilzaam kruidenmiddel bij acne, neurodermitis, veroudering van de huid door blootstelling aan licht en jeuk. (4, 5)

Effect op darmstoornissen

Een van de belangrijkste functies van curcumine is dat het kan helpen bij darmstoornissen, zoals uit vele studies blijkt. Terwijl darmstoornissen vaak behandeld worden met medicijnen die meestal ernstige bijwerkingen geven, is het onderzoek zich steeds meer gaan richten op traditionele geneeswijzen. (8, 9)

Curcumine bleek een goede manier te zijn om darmziekten te verminderen met een relatief onschadelijk middel.

Bovendien hebben studies aangetoond dat curcumine ook samen met conventionele geneesmiddelen kan worden ingenomen. Dit moet echter altijd met de betreffende arts besproken worden. (9)

Effect op depressie

Onderzoek heeft het effect van kurkuma op neuropsychiatrische aandoeningen zoals depressie onderzocht. In feite hebben verschillende klinische studies een werkzaamheid van curcumine kunnen vaststellen bij depressieve mensen en mensen die aan angst lijden.

De studies zijn echter gedaan met een kleine groep proefpersonen, zodat het resultaat niet helemaal duidelijk is. (10)

Effect op kanker

Het nieuwste onderzoek is gewijd aan de vraag of en hoe kurkuma kanker kan verlichten. Zo worden ook veel studies gewijd aan kruidenremedies om alternatieven te vinden in de strijd tegen kankercellen.

Daarbij stuitten de onderzoekers op curcumine, de kleurstof die in kurkuma zit en die al vele jaren tegen ontstekingsremmende ziekten wordt gebruikt. (11)

Sommige klinische studies hebben waargenomen dat curcumine een effect heeft op kankercellen en de groei van tumorcellen kan verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig om het effect van curcumine op kankercellen goed te kunnen beoordelen. (12, 13)

Waar moet op gelet worden bij het consumeren van verse kurkuma?

Zoals in het artikel al duidelijk is gemaakt, is kurkuma een heel onschadelijke specerij. Zolang het alleen als specerij gebruikt wordt, hoef je er niet veel aandacht aan te besteden. Als je het echter specifiek tegen een ziekte inneemt in de vorm van een preparaat, moet je dit met je arts bespreken.

Om van alle voordelen van deze gezondheidsbevorderende wortel te genieten, moet je de in het artikel beschreven tips opvolgen: Neem kurkuma in combinatie met zwarte peper of oliën, zodat de curcumine goed kan worden opgenomen.

Kurkuma wordt het best ingenomen in combinatie met zwarte peper. Dit verhoogt de biologische beschikbaarheid ervan. (Image source: pixabay / lbokel)

Bij het gebruik van verse kurkuma moet je er ook altijd rekening mee houden dat het erg vlekt, wat gele vlekken kan veroorzaken op je handen en ook op theedoeken. Daarom moet je voorzichtig zijn en misschien handschoenen gebruiken bij het verwerken.

Onze tip: Als een theedoek met kurkuma bevlekt raakt, hoef je hem niet weg te gooien! Je kunt het gewoon in de zon hangen en na korte tijd zijn de kurkuma vlekken verdwenen.

Kunnen er bijwerkingen optreden bij het eten van verse kurkuma?

Kurkuma wordt in het algemeen beschouwd als een zeer veilige en erkende stof bij orale inname of bij toepassing op de huid en wordt daarom goed verdragen.

In studies zijn alleen geïsoleerde bijwerkingen zoals gastro-intestinale stoornissen of een droge mond voorgekomen. (10, 14)

Veel bijwerkingen zijn het gevolg van een intolerantie voor een te hoge dosis kurkuma. Bovendien moeten mensen met een reeds bestaande lichamelijke conditie voorzichtig zijn met het kruid.

Vooral zwangere vrouwen wordt echter aangeraden niet te grote hoeveelheden van het kruid in te nemen. (3) Dit is echter nog niet voldoende onderzocht.

Verse kurkuma is ook geen gevaarlijke stof voor dieren en kan aan de viervoetige lieveling gegeven worden. (10, 14) Hieronder lees je echter meer over waar je rekening mee moet houden.

Het is niet uit te sluiten dat de inname van kurkuma in combinatie met andere geneesmiddelen een wisselwerking kan veroorzaken. Daarom mag kurkuma niet worden ingenomen als ontstekingsremmende medicijnen worden ingenomen, of moet in zo’n situatie altijd een arts worden geraadpleegd.

Wat kan ik met verse kurkuma doen?

Door de vele gezonde bestanddelen van kurkuma heeft de wortel een immuunsysteem-versterkende eigenschap. Daarom is het een goed idee om regelmatig kurkuma in te nemen, vooral tijdens de koude wintermaanden, om je lichaam gezond te houden.

Verse kurkuma is veelzijdig en er zijn talloze manieren om het te gebruiken. Hier zijn een paar mogelijkheden die als een beetje inspiratie voor je kunnen dienen:

Verse kurkuma – Smoothie

Smoothies zijn niet alleen erg trendy op het ogenblik, maar ook heel gemakkelijk en snel te bereiden. Verse kurkuma is perfect voor een smoothie. Je kunt gewoon verschillende soorten fruit, zoals appels, peren of mango’s, in een blender doen.

Voeg een verse kurkumawortel toe en de smoothie is klaar. Je kunt ook peper of lijnzaadolie toevoegen om de vitaminen beter te helpen opnemen.

Verse kurkuma soep

Kurkuma is perfect om een soep pittiger te maken. Het wordt het best gebruikt in een linzen- of zoete aardappelsoep. Vergeet ook hier de peper niet.

Met verse kurkuma kun je je soep niet alleen goed op smaak brengen, maar je kunt er ook een intens gele kleur aan geven, die de soep optisch doet glanzen.

Verse kurkuma – gember – thee

Onze tip: Om vlekken op je handen te voorkomen, draag je handschoenen.

Kurkuma en gember thee is de perfecte aanvulling op een stevige maaltijd, want de twee wortels helpen het gevoel van volheid tegen te gaan en stimuleren ook de spijsvertering. Omdat curcumine niet in water oplosbaar is, kan het nuttig zijn de thee onmiddellijk na de maaltijd te drinken.

Bovendien kunnen weer oliën, kaneel of zwarte peper toegevoegd worden, zodat het lichaam de curcumine beter opneemt. Een pittige tip is ook om vette plantaardige melk, bijvoorbeeld kokosmelk, aan de kurkuma-gember thee toe te voegen.

Om de thee te bereiden, kook je eenvoudig verse kurkuma en plakjes gember in water. Ze kunnen ook naar believen gekruid worden met kruidnagel, kaneel, honing, enz. en de vitaminerijke drank is klaar om te serveren.

Verse kurkuma – gezichtsmasker

De veelzijdigheid van de Aziatische wonderwortel is hier waarschijnlijk duidelijk, want kurkuma is niet alleen toepasbaar in de keuken, maar ook voor de perfecte schoonheidsroutine. Zoals reeds gezegd heeft curcumine een groot effect op een mooie teint.

Meng eenvoudig kurkuma met een beetje honing en yoghurt, breng het op de huid aan en laat het 10 minuten intrekken.

Waar kan ik verse kurkuma kopen?

Kurkuma in geraspte en capsulevorm is in bijna elke kruidenierswinkel te vinden. Verse kurkuma, daarentegen, is wat minder algemeen in kruidenierswinkels, maar eerder te vinden bij een groenteboer op de wekelijkse markt, in biologische voedingswinkels, of zelfs soms in natuurvoedingswinkels. Bovendien is er de mogelijkheid om verse kurkuma op het internet te kopen.

Hieronder staan nu enkele voorbeelden van waar verse kurkuma te koop is

  • Rewe
  • Lidl
  • Amazon.co.uk

Wat is beter: verse kurkuma, kurkumapoeder of capsules?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden omdat het afhangt van wat je met kurkuma wilt bereiken. Als je kurkuma wilt innemen om bepaalde lichamelijke klachten weg te nemen, zijn kurkumapoeder of -capsules misschien geschikter, omdat die vaak een hogere dosis curcumine bevatten.

Bovendien bevatten de capsules of poeders vaak zwarte peper, waardoor de curcumine gemakkelijker opgenomen wordt.

Type Beschrijving
Verse kurkumawortel Er zijn talloze manieren om de verse kurkumawortel te gebruiken. Het is zeer geschikt om te koken. Het geeft het gerecht een Indiaas tintje en is bovendien goed voor de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld maag- en darmproblemen voorkomen. Een nadeel zou kunnen zijn dat het niet eeuwig houdbaar is.
Kurkuma poeder Kurkuma poeder is ideaal voor het kruiden van voedsel. Het heeft een zeer lange houdbaarheid en is veelzijdig. Net als verse kurkuma kan ook kurkumapoeder bijdragen aan de gezondheid.
Kurkuma Capsules Kurkuma capsules zijn geschikt als voedingssupplement. Bij leverklachten, depressies, hartproblemen e.d. dienen de capsules in overleg met de huisarts te worden ingenomen. Zij hebben het voordeel van een hoger curcuminegehalte en zijn daarom veel doeltreffender dan verse kurkuma. Voor de dosering dient de betreffende bijsluiter te worden geraadpleegd.

Is verse kurkuma ook geschikt voor dieren?

Vanwege de reeds genoemde positieve effecten op de gezondheid, kan verse kurkuma ook aan honden, katten of paarden gegeven worden. Kurkuma heeft een soortgelijk effect als bij mensen. Verse kurkuma wordt gewoonlijk aan dieren gegeven als ze last hebben van maag- en darmklachten, zoals diarree of constipatie.

In geen geval mogen kurkuma preparaten voor mensen aan dieren worden toegediend, omdat dit een epileptische schok kan veroorzaken.

Bij het geven van kurkuma aan dieren moet echter opgemerkt worden dat de gewone kurkumawortel niet veel curcumine bevat. Daarom is het beter om speciale kurkuma preparaten voor dieren te kopen, zodat het gewenste effect bereikt wordt en er geen ongewenste bijwerkingen optreden. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Welke alternatieven zijn er voor verse kurkuma?

Saffraan: Net als kurkuma is saffraan een exotische specerij en heeft ook een gele kleurende eigenschap. Bovendien heeft saffraan ook een antidepressieve werking en wordt het als heilzaam voor de gezondheid beschouwd. Saffraan is meestal duurder dan kurkuma. (15)

Gember: Het verband tussen gember en kurkuma is vaak genoemd. Gember heeft ook zeer vergelijkbare effecten als kurkuma. Net als kurkuma wordt gember beschouwd als een immuunversterkende stof.

Conclusie

Met verse kurkuma heb je dus de mogelijkheid om iets goeds voor je lichaam te doen. Tegelijk kun je de kurkumawortel gebruiken om nieuwe gerechten tevoorschijn te toveren en je immuunsysteem te stimuleren. Niet alleen jij kunt profiteren van de uitgebreide effecten van de wortel, maar ook je huisdier.

Je moet echter altijd een deskundige raadplegen als je voedingssupplementen intensief gebruikt, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of reeds bestaande aandoeningen hebt.

Beeldbron: Thawornnurak/ 123rf

Referenties (15)

1. Anand P, Kunnumakkara AB, Newman RA, Aggarwal BB. Bioavailability of curcumin: problems and promises. Mol Pharm. 2007 Nov-Dec;4(6):807-18. doi: 10.1021/mp700113r. Epub 2007 Nov 14. PMID: 17999464.
Bron

2. Kocaadam B, Şanlier N. Curcumin, an active component of turmeric (Curcuma longa), and its effects on health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Sep 2;57(13):2889-2895. doi: 10.1080/10408398.2015.1077195. PMID: 26528921.
Bron

3. National Center for Complementary and Integrative Health (NIH): Turmeric. Online: https://nccih.nih.gov/health/turmeric/ataglance.htm (Abgerufen 12/2019)
Bron

4. Jurenka JS. Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Altern Med Rev. 2009 Jun;14(2):141-53. Erratum in: Altern Med Rev. 2009 Sep;14(3):277. PMID: 19594223.
Bron

5. Wongcharoen W, Phrommintikul A. The protective role of curcumin in cardiovascular diseases. Int J Cardiol. 2009 Apr 3;133(2):145-51. doi: 10.1016/j.ijcard.2009.01.073. Epub 2009 Feb 23. PMID: 19233493.
Bron

6. Vaughn AR, Branum A, Sivamani RK. Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence. Phytother Res. 2016 Aug;30(8):1243-64. doi: 10.1002/ptr.5640. Epub 2016 May 23. PMID: 27213821.
Bron

7. Sumiyoshi M, Kimura Y. Effects of a turmeric extract (Curcuma longa) on chronic ultraviolet B irradiation-induced skin damage in melanin-possessing hairless mice. Phytomedicine. 2009 Dec;16(12):1137-43. doi: 10.1016/j.phymed.2009.06.003. Epub 2009 Jul 4. PMID: 19577913.
Bron

8. Hanai H, Sugimoto K. Curcumin has bright prospects for the treatment of inflammatory bowel disease. Curr Pharm Des. 2009;15(18):2087-94. doi: 10.2174/138161209788489177. PMID: 19519446.
Bron

9. Baliga MS, Joseph N, Venkataranganna MV, Saxena A, Ponemone V, Fayad R. Curcumin, an active component of turmeric in the prevention and treatment of ulcerative colitis: preclinical and clinical observations. Food Funct. 2012 Nov;3(11):1109-17. doi: 10.1039/c2fo30097d. PMID: 22833299.
Bron

10. Fusar-Poli L, Vozza L, Gabbiadini A, Vanella A, Concas I, Tinacci S, Petralia A, Signorelli MS, Aguglia E. Curcumin for depression: a meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(15):2643-2653. doi: 10.1080/10408398.2019.1653260. Epub 2019 Aug 19. PMID: 31423805.
Bron

11. Anand P, Sundaram C, Jhurani S, Kunnumakkara AB, Aggarwal BB. Curcumin and cancer: an "old-age" disease with an "age-old" solution. Cancer Lett. 2008 Aug 18;267(1):133-64. doi: 10.1016/j.canlet.2008.03.025. Epub 2008 May 6. PMID: 18462866.
Bron

12. Ravindran J, Prasad S, Aggarwal BB. Curcumin and cancer cells: how many ways can curry kill tumor cells selectively? AAPS J. 2009 Sep;11(3):495-510. doi: 10.1208/s12248-009-9128-x. Epub 2009 Jul 10. PMID: 19590964; PMCID: PMC2758121.
Bron

13. G. Bar-Sela, R. Epelbaum and M. Schaffer, “ Curcumin as an Anti-Cancer Agent: Review of the Gap Between Basic and Clinical Applications”, Current Medicinal Chemistry (2010) 17: 190. https://doi.org/10.2174/092986710790149738
Bron

14. Soleimani V, Sahebkar A, Hosseinzadeh H. Turmeric (Curcuma longa) and its major constituent (curcumin) as nontoxic and safe substances: Review. Phytother Res. 2018 Jun;32(6):985-995. doi: 10.1002/ptr.6054. Epub 2018 Feb 26. PMID: 29480523.
Bron

15.  M. Moshiri, M. Vahabzadeh, H. Hosseinzadeh: Clinical Applications of Saffron (Crocus sativus) and its Constituents: A Review. Band 65(6). Drug Res (Stuttg), Juni 2015, S. 287–295.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Klinische proef
Anand P, Kunnumakkara AB, Newman RA, Aggarwal BB. Bioavailability of curcumin: problems and promises. Mol Pharm. 2007 Nov-Dec;4(6):807-18. doi: 10.1021/mp700113r. Epub 2007 Nov 14. PMID: 17999464.
Ga naar bron
Klinische proef
Kocaadam B, Şanlier N. Curcumin, an active component of turmeric (Curcuma longa), and its effects on health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Sep 2;57(13):2889-2895. doi: 10.1080/10408398.2015.1077195. PMID: 26528921.
Ga naar bron
wetenschappelijk onderzoek
National Center for Complementary and Integrative Health (NIH): Turmeric. Online: https://nccih.nih.gov/health/turmeric/ataglance.htm (Abgerufen 12/2019)
Ga naar bron
Klinische proef
Jurenka JS. Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Altern Med Rev. 2009 Jun;14(2):141-53. Erratum in: Altern Med Rev. 2009 Sep;14(3):277. PMID: 19594223.
Ga naar bron
Klinische proef
Wongcharoen W, Phrommintikul A. The protective role of curcumin in cardiovascular diseases. Int J Cardiol. 2009 Apr 3;133(2):145-51. doi: 10.1016/j.ijcard.2009.01.073. Epub 2009 Feb 23. PMID: 19233493.
Ga naar bron
Klinische proef
Vaughn AR, Branum A, Sivamani RK. Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence. Phytother Res. 2016 Aug;30(8):1243-64. doi: 10.1002/ptr.5640. Epub 2016 May 23. PMID: 27213821.
Ga naar bron
Klinische proef
Sumiyoshi M, Kimura Y. Effects of a turmeric extract (Curcuma longa) on chronic ultraviolet B irradiation-induced skin damage in melanin-possessing hairless mice. Phytomedicine. 2009 Dec;16(12):1137-43. doi: 10.1016/j.phymed.2009.06.003. Epub 2009 Jul 4. PMID: 19577913.
Ga naar bron
Klinische proef
Hanai H, Sugimoto K. Curcumin has bright prospects for the treatment of inflammatory bowel disease. Curr Pharm Des. 2009;15(18):2087-94. doi: 10.2174/138161209788489177. PMID: 19519446.
Ga naar bron
Klinische proef
Baliga MS, Joseph N, Venkataranganna MV, Saxena A, Ponemone V, Fayad R. Curcumin, an active component of turmeric in the prevention and treatment of ulcerative colitis: preclinical and clinical observations. Food Funct. 2012 Nov;3(11):1109-17. doi: 10.1039/c2fo30097d. PMID: 22833299.
Ga naar bron
Klinische proef
Fusar-Poli L, Vozza L, Gabbiadini A, Vanella A, Concas I, Tinacci S, Petralia A, Signorelli MS, Aguglia E. Curcumin for depression: a meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(15):2643-2653. doi: 10.1080/10408398.2019.1653260. Epub 2019 Aug 19. PMID: 31423805.
Ga naar bron
Klinische proef
Anand P, Sundaram C, Jhurani S, Kunnumakkara AB, Aggarwal BB. Curcumin and cancer: an "old-age" disease with an "age-old" solution. Cancer Lett. 2008 Aug 18;267(1):133-64. doi: 10.1016/j.canlet.2008.03.025. Epub 2008 May 6. PMID: 18462866.
Ga naar bron
Klinische proef
Ravindran J, Prasad S, Aggarwal BB. Curcumin and cancer cells: how many ways can curry kill tumor cells selectively? AAPS J. 2009 Sep;11(3):495-510. doi: 10.1208/s12248-009-9128-x. Epub 2009 Jul 10. PMID: 19590964; PMCID: PMC2758121.
Ga naar bron
Klinische proef
G. Bar-Sela, R. Epelbaum and M. Schaffer, “ Curcumin as an Anti-Cancer Agent: Review of the Gap Between Basic and Clinical Applications”, Current Medicinal Chemistry (2010) 17: 190. https://doi.org/10.2174/092986710790149738
Ga naar bron
Klinische proef
Soleimani V, Sahebkar A, Hosseinzadeh H. Turmeric (Curcuma longa) and its major constituent (curcumin) as nontoxic and safe substances: Review. Phytother Res. 2018 Jun;32(6):985-995. doi: 10.1002/ptr.6054. Epub 2018 Feb 26. PMID: 29480523.
Ga naar bron
Klinische proef
 M. Moshiri, M. Vahabzadeh, H. Hosseinzadeh: Clinical Applications of Saffron (Crocus sativus) and its Constituents: A Review. Band 65(6). Drug Res (Stuttg), Juni 2015, S. 287–295.
Ga naar bron
Recensies