Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Deze keer heb je besloten om verstekzagen te bekijken. Je denkt er waarschijnlijk over om je werkterrein uit te breiden in de werkplaats, thuis, of bij een project.

Verstekzagen, ook wel cirkelzaag genoemd, zijn onmisbaar snij- en precisiegereedschap in de werkplaats van een houtbewerker of metaalbewerker. Nu je vastbesloten bent ze in je streven op te nemen, willen we je helpen een van de beste te kiezen.
Belangrijk om te weten

 • Een verstekzaag bestaat uit een motor die met zeer hoge snelheid ronddraait, met daarbij een blad met zeer scherpe tanden. Het moet op een veilige plaats bewaard worden, buiten bereik van kleine kinderen.
 • Er zijn talloze soorten zagen, dus je moet zeker weten dat de cirkelzaag degene is die je echt nodig hebt.
 • Een delicaat toestel als dit heeft van jouw kant goede zorg en onderhoud nodig, maar ook een garantie die vanaf het begin fabricagefouten of slechte prestaties dekt.

Beste Verstekzaag: Onze selectie

Koopgids: wat je moet weten over verstekzagen

Een verstekzaag bestaat uit een motor die met heel hoge snelheden ronddraait, met daarbij een blad met heel scherpe tanden.
(Foto: Barbara Reddoch/ 123rf.com)

Wat is een verstekzaag? Wat zijn de voordelen?

De verstekzaag is een door een motor aangedreven elektrisch gereedschap dat ontworpen is om precieze zaagsneden te maken in hout, kunststoffen en metalen. In Mexico wordt hij ook wel cirkelverstekzaag, of verstekzaag genoemd. Het soort materiaal waarmee ze kunnen werken hangt af van de schijf die je gebruikt en van de kenmerken ervan (vormgeving, hardheid, aantal tanden, enz.).

Zoals bij elk ander elektrisch gereedschap geeft het vermogen de kracht aan waarmee de snede gemaakt wordt. Later zullen we het effect van deze waarde op de algemene prestaties van de machine zien.

De verstekzaag verschilt van de cirkelzaag in zijn vermogen om precieze zaagsneden onder zeer specifieke hoeken te maken. Het wordt gebruikt door handwerkers, timmerlieden, constructiewerkers in staal, en bij elke klus waarbij nauwkeurig materiaal gesneden moet worden.

Voordelen
 • Aanzienlijke vermindering van de fysieke inspanning die nodig is om te snijden
 • Verhoogde snijprecisie
 • Sneller snijden
 • Garandeert identieke sneden bij de productie van onderdelen op grote schaal.
Nadelen
 • Het gewicht van het gereedschap en het gebruik ervan maken het niet draagbaar. Moet op een terrein op de juiste manier geïnstalleerd worden
 • Snijhoeken moeten gekalibreerd worden voor het bewerken van het eindmateriaal
 • Groter risico op ongelukken door verkeerd gebruik dan een zaag
 • Kosten van de aanschaf van verbruiksartikelen (snijschijf) en veiligheidsuitrusting (veiligheidsbril, masker, beschermende koptelefoon)

Wat zijn de onderdelen van een verstekzaag?

Ze bestaan meestal uit de volgende elementen:

 • Draaibaar: Hierop wordt de snijhoek ingesteld.
 • Tafel: waarop het te snijden materiaal wordt gelegd.
 • Geleiders: om het materiaal af te stellen en te voorkomen dat het tijdens het snijden verschuift.
 • Motor: Verantwoordelijk voor het genereren van de omwentelingen van het blad waarmee de snede tot stand komt.
 • Lemmet: Rond stalen blad, ontworpen om materialen te snijden, dat afhankelijk van de materiaalsoort moet worden aangebracht

Draagbare of AC verstekzagen – waar moet je op letten?

Verstekzagen kunnen draagbaar of AC zijn. De geschiktheid van de aankoop ervan hangt af van enkele factoren die te maken hebben met het soort werk, de atmosferische omstandigheden van het project, de toegankelijkheid en beschikbaarheid van stroomnetten

Hier stellen we de twee scenario’s voor, zodat je bij je aankoopbeslissing rekening kunt houden met elk van hun kenmerken als optie.

Draagbaar Wisselstroom
Gemak van gebruik in buitenruimten zonder toegang tot het net Exclusief gebruik aangesloten op de muur of op een stroomgenerator
Laag of middelhoog vermogen Middelhoog of hoog vermogen
Grotere veelzijdigheid Grotere robuustheid, wat een grotere nauwkeurigheid oplevert
Extra batterijen moeten gekocht worden voor continu gebruik Moet alleen op een stroombron aangesloten worden voor continu gebruik

Het hangt allemaal af van het soort gebruik dat je van plan bent ervan te maken. Voor ruimten waar geen elektriciteit beschikbaar is, is een draagbaar de beste optie, al kost het meer voor de extra batterijen om continuïteit te bieden. Heb je daarentegen wisselstroom of een generator, dan is de tweede optie het meest haalbaar.

Verstekzagen, ook wel cirkelcirkelzagen genoemd, zijn onmisbaar snij- en precisiegereedschap in de werkplaats van een timmerman of metaalbewerker.
(Foto: photovs/ 123rf.com)

Aankoopcriteria

Let op de volgende bijzonderheden van elke machine voordat je tot aankoop overgaat, ze staan gedetailleerd in hun specificaties. We leggen elk van deze aspecten hieronder uit.

Revolutions Per Minute (RPM)

Dit verwijst naar het aantal omwentelingen dat de machine het blad kan laten draaien om de snede te produceren wanneer de tanden het materiaal raken. Het is een waarde die samenhangt met het vermogen van de motor, dat bij deze machines kan variëren van 1.300W tot meer dan 2.000W.

Het toerental dat nodig is voor een goede snede moet hoger zijn dan 4.000 RPM. Kijk in de handleiding of in de specificaties van de fabrikant om zeker te zijn dat dit het geval is.

Er zijn eindeloos veel soorten zagen, dus zorg ervoor dat de cirkelzaag die is die je echt nodig hebt.
(Foto: Jozef Polc/ 123rf.com)

Maatvoering

Het is altijd belangrijk om de afmetingen van de machine te kennen voor je een aankoopbeslissing neemt. Vooral als het gaat om machines die in je werkplaats komen te staan of in je garage worden opgeborgen.

Sommige fabrikanten verkopen speciale tafels om de apparatuur op te zetten

Houd er rekening mee dat een erg kleine verstekzaag beperkingen oplegt aan de soorten onderdelen die je later kunt zagen. Probeer het nut van je werkplaats te maximaliseren door genoeg ruimte over te laten voor een goed gebruik van de machine.

Afmetingen van de doorslijpschijven

Elk model verstekzaag is ontworpen voor gebruik met doorslijpschijven met een bepaalde diameter.

De industriestandaard zijn 10″ wielen, hoewel in Mexico ook 7 1/4″, 12″ en 14″ doorslijpschijven gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Zorg ervoor dat je een zaag koopt waarvan de verbruiksartikelen op de Mexicaanse markt verkrijgbaar zijn.

(Uitgelichte foto: suricoma/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies