Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

19Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Tegenwoordig zijn camcorders een sleutelelement als het gaat om het opnemen van hoge kwaliteit, scherpe beelden in een draagbaar en compact formaat. Daardoor zijn ze op de markt gebleven, ondanks de technologische vooruitgang in smartphones. De vraag is welke van alle modellen en merken de beste is?

Hier geven we je meer dan alleen de technische gegevens van elk model. We willen dat je alle informatie hebt die je nodig hebt om de beste koopbeslissing te nemen. Van de meest vernieuwende modellen en de kenmerken die je moet vergelijken, tot de meest gestelde vragen bij kopers.
Belangrijk om te weten

  • Een videocamera is een draagbaar toestel dat beelden en geluiden in een sequentie opneemt.
  • Een van de belangrijkste voordelen is de draagbaarheid door zijn kleine afmetingen, die gemakkelijk in een handtas, aktetas of tas kan worden opgeborgen om van de ene plaats naar de andere te worden gedragen.
  • De meeste camcorders hebben opnamen met hoge resolutie en kunnen in- en uitzoomen om beelden van een afstand vast te leggen.
    Top 5 beste camcorders

Beste videocamera: Onze selectie

Koopgids

Een camcorder is een draagbaar toestel waarmee je beelden en geluiden achter elkaar opneemt.
(Foto: rawpixel/ 123rf.com)

Wat zijn camcorders?

Een camcorder is een draagbaar toestel waarmee je beelden en geluiden op hetzelfde medium kunt opnemen. Opnamen van een videocamera kunnen naar een computer worden overgebracht voor verdere bewerking of direct op een monitor worden geprojecteerd om af te spelen.

Videocamera’s maken gemakkelijke opnamen van alledaagse activiteiten mogelijk, dankzij hun compacte en draagbare ontwerp, waardoor ze in verschillende omgevingen gebruikt kunnen worden. Dankzij de technologische vooruitgang leveren videocamera’s opnamen van hoge kwaliteit die details onder verschillende lichtomstandigheden vastleggen.

Wat zijn de voordelen van een videocamera?

Door verbeteringen in de fabricagematerialen zijn ze compact en resistent, waardoor draagbaarheid een van de belangrijkste elementen is bij de keuze van een videocamera. Hun gemakkelijk mee te nemen ontwerp en lichtgewicht materiaalsamenstelling zorgen voor een betere gebruikerservaring bij het opnemen.

Hoewel er grote vooruitgang is geboekt bij het ontwerpen en maken van camcorders, heeft de opkomst van smartphones met hoge-resolutie camera’s geleid tot een daling van de verkoop van traditionele camcorders.

Dit heeft de liefhebbers van het vastleggen van natuurgetrouwe video’s er echter niet van weerhouden camcorders te kopen om opnamen te maken in een natte en/of stoffige buitenomgeving, want – in tegenstelling tot smartphones – zijn ze daarvoor ontworpen.

Voordelen
  • Ideaal voor op reis: Compact en licht
  • Bedraad of draadloos video bekijken op monitoren mogelijk
  • Opnamen kunnen snel naar een computer overgebracht en via het web gedeeld worden
Nadelen
  • Verlies van kleurkwaliteit bij modellen met lage en middelhoge CCD censors
  • Snel verouderd door de technologische vooruitgang van onderdelen als sensoren en sluiters

Videocamera: analoog of digitaal – waar moet je op letten?

Camcorders kunnen in twee categorieën verdeeld worden: analoge of digitale. Het is belangrijk deze aspecten in overweging te nemen als je er een koopt, zodat je weet welke het beste past bij je behoeften en de resultaten die je verwacht.

Analoog Digitaal
Verbindingstype: Coaxiale kabel Verbindingstype: Coaxiale kabel en draadloze verbindingen
Standaard resolutie beperkt tot NTSC/PAL van 720 x 480 pixels Resolutie van 1.3 megapixels
Vereist haspels voor use Ze bieden meer detail en maken de camera veel beter voor gezichtsherkenning

Dit zijn maar enkele van de kenmerken die je kunt overwegen als je een videocamera koopt, maar er zijn meer kenmerken die je kunt overwegen, zoals: batterijtype, grootte, gewicht, resolutie, zoom. Deze eigenschappen hangen af van je smaak en behoeften.

Een van de belangrijkste voordelen is de draagbaarheid door zijn kleine afmetingen, die gemakkelijk in een handtas, aktetas of handtas kan worden opgeborgen om van de ene plaats naar de andere te worden gedragen.
(Foto: newvisionstudio/ 123rf.com)

Koopcriteria: factoren waarmee je verschillende camcorder modellen kunt vergelijken en rangschikken

Bij het kiezen van een aan te schaffen product is het belangrijk dat je kijkt naar kenmerken en functionaliteit die aan je behoeften beantwoorden en niet alleen op het esthetische ontwerp van het product kiest.

Resolutie

Een camcorder wordt vooral afgemeten aan zijn opnamekwaliteit, waarbij een hoge resolutie van vitaal belang is bij het vastleggen van beeld en geluid. In het algemeen hebben de meeste videocamera’s op de markt een Full HD resolutie.

Recente vooruitgang in beeldresolutie heeft echter de integratie van 4K opnamen -superieur aan Full HD- mogelijk gemaakt. Het is belangrijk te bedenken voor welk soort gebruik je de camcorder zult gebruiken, of het nu is om op te nemen in een buitenomgeving met wisselende belichting en beweging of binnenshuis met ideale opnameomstandigheden.

Ook moet je rekening houden met het omgevingsgeluid waarin je zult opnemen, want het is belangrijk te weten welk type microfoon in een camcorder is ingebouwd om het beste uit je opnamen te halen.

De meeste camcorders hebben opnamen met hoge resolutie en zoomen in om beelden van een afstand vast te leggen.
(Foto: golubovy/ 123rf.com)

Grootte en gewicht

De grootte en het gewicht van een camcorder is een van de meest opvallende kenmerken bij de aanschaf van een camcorder.

Hoewel het gewicht van een camcorder niet hoog is, zijn er ultralichte camcorders, bedoeld voor sportief gebruik en het inbouwen van accessoires en extra elementen om de opnamekwaliteit te verbeteren.

Het is belangrijk rekening te houden met het gewicht van de videocamera als je accessoires zoals steunen gebruikt, want in sommige gevallen vervullen de ontworpen steunen specifieke functies zoals stabiliteit of evenwicht, en daarom is het niet aan te raden een standaard steun te gebruiken om sporten of bewegingen met trillingen en/of mogelijke schokken op te nemen.

Levensduur van de batterij

Het type batterij en dus de levensduur ervan, zijn een belangrijk element bij de keuze van een videocamera, want deze eigenschap kan het verschil maken, afhankelijk van het gebruik dat je er van wilt maken.

Zoek je een videocamera die je altijd en overal kunt gebruiken, dan is het aan te bevelen een videocamera met lithium batterij te kiezen, want die leveren een langere opnametijd, maar de prijs ervan is hoger.

Als je camera bedoeld is voor gebruik in een stabiele omgeving met stabielere lichtomstandigheden, kun je voor minder geld een camera kopen met een alkaline batterij die gemakkelijk opgeladen kan worden.

Opnamen kunnen snel naar een computer overgebracht worden en online gedeeld worden.
(Foto: Aleksandr Davydov/ 123rf.com)

(Uitgelichte foto: ammentorp/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies