Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

32Onderzochte producten

40Bestede uren

30Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Vitamine C is een natuurlijk voorkomende antioxidant die in het menselijk lichaam niet onafhankelijk kan worden aangemaakt door een ontbrekend enzym. Het bevordert de gezondheid en is verantwoordelijk voor alle functies van de huid. Om in de dagelijkse behoefte aan vitamine C te voorzien, zijn er verschillende methoden om het vitaminegehalte in het lichaam te verhogen.

Een vitamine C serum kan hier een belangrijke bijdrage leveren. In onze vitamine C serum test 2023 geven we je nuttige informatie en advies over het kopen van een vitamine C serum. We brengen je op de hoogte van de huidige stand van de wetenschap en verduidelijken vragen over de toepassing en de effectiviteit.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Vitamine C bevordert het immuunsysteem, kan de belangrijke functies van de huid ondersteunen en draagt zo bij tot de algemene gezondheid van het lichaam. Een vitamine C serum kan daarom het bindweefsel versterken, huidverkleuringen lichter maken, de droge huid verzorgen en wondgenezing bevorderen.
 • De extra inname van vitamine C is vooral belangrijk bij een onevenwichtige voeding en als de vitaminebehoefte hoog is, omdat het menselijk lichaam de antioxidant niet zelf kan aanmaken.
 • Een vitamine C serum wordt plaatselijk op de huid aangebracht en is verkrijgbaar in verschillende concentraties en mengvormen. De concentratie van het product bepaalt de werkzaamheid van de vitamine C.

Vitamine C Serum: Onze selectie

The Inkey List Vitamine C Serum

Uw huid heeft slechts een kleine hoeveelheid van dit serum nodig, wat zowel ’s ochtends als ’s avonds kan worden aangebracht. Stel u voorkeur op de ochtend in om de beste resultaten te bereiken. Breng het serum aan na het reinigen van uw gezicht en hals en na gebruik van eventuele hyaluronzuur. Wacht vervolgens tien minuten voordat u andere huidverzorgingsproducten aanbrengt, zodat uw huidcellen voldoende tijd hebben om te reageren op het EGF. Dit zorgt voor een optimale celverjonging zonder dat het proces wordt beïnvloed.

La Roche-Posay Vitamine C Serum

La Roche-Posay’s Pure Vitamine C10 serum is geschikt voor alle huidtypes, met name de gevoelige huid, dankzij de huidneutrale pH-waarde van de innovatieve formule. Voor optimaal gebruik brengt u ’s ochtends 3 tot 4 druppels van het serum aan op uw gezicht. Bij gebruik op de hals en decolleté, voegt u 6 druppels toe. Vermijd hierbij de ogen. Dit serum kan dagelijks worden gebruikt, zelfs bij een gevoelige huid, voor een jonger ogende, stralende teint.

Kanzy Hair And Beauty Vitamine C Serum

Bij KANZY Hair and Beauty streven we naar tevredenheid van onze klanten door volledig natuurlijke en hoogwaardige ingrediënten te gebruiken – inzet die zich uitbetaalt met elke stralende glimlach en zelfverzekerd gevoel dat ons Vitamine C Serum met zich meebrengt. Gun uzelf de zorg en schoonheid die u verdient en laat uw huid gezonder en gloeiender ogen dan ooit tevoren.

Yael Beauté Vitamine C Serum

Ontdek het geheim voor een jeugdige en stralende huid met ons Yael Beauté Vitamine C Serum, speciaal ontwikkeld voor uw gezicht en decolleté. Dit anti-agingserum combineert op optimale wijze puur vitamine C met hyaluronzuur om de natuurlijke, jeugdige uitstraling van uw huid te behouden. De hoogwaardige formule helpt om rimpels en ouderdomsvlekken zichtbaar te verminderen.

Koop- en beoordelingscriteria voor een vitamine C serum

Vitamine C serums zijn er in verschillende versies en voor verschillende behoeften. Om er zeker van te zijn dat een serum geschikt is voor je behoeften, hebben we vier evaluatiecriteria voor het kopen van een product op een rijtje gezet:

Bij het gebruik van een vitamine C serum moet je gezondheid op de eerste plaats komen. Om intoleranties te vermijden, moet je dus altijd letten op de kwaliteitsspecificaties van de fabrikant en de samenstelling van het product.

Concentratie

Vitamine C serums zijn er in verschillende concentraties en samenstellingen. De concentratie kan niet alleen het effect veranderen, maar ook de pH waarde van het serum en daarmee het optreden van bijwerkingen.

Hoe hoger de concentratie, hoe prikkelender het serum.

Daarom moet je letten op de samenstelling van je product, vooral op gevoelige huidgebieden zoals de oogzone. We raden je aan de dosering van vitamine C te overwegen en een concentratie te kiezen die past bij je toepassingsgebied. Bedenk dat een hoge concentratie niet altijd het beste resultaat geeft.

Huidtype

Afhankelijk van je huidtype heb je individuele verzorging nodig. Om je huid niet onnodig te irriteren, moet je de keuze van een vitamine C serum altijd afstemmen op je persoonlijke behoeften.

Houd bij de keuze van je huidverzorgingsproducten altijd rekening met je huidtype.

Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen normale, droge, vette, gevoelige en gemengde huid. Verschillende huidtypes vertonen verschillende reacties op de ingrediënten van een product. Huidverzorgingsproducten, zoals een vitamine C serum, moeten daarom altijd afgestemd zijn op de behoeften van je huid, om ongewenste huidirritaties te voorkomen en de beste resultaten te bereiken.

Ingrediënten

Behalve vitamine C worden vaak ook andere ingrediënten aan serums toegevoegd, die je bij de aanschaf van een product beter moet onderzoeken. Vooral als je bekende allergieën hebt, is het zinvol ze te controleren om onaangename huidirritaties te voorkomen.

Het is ook belangrijk te weten of het serum synthetische additieven of geurstoffen bevat die je gezondheid in gevaar kunnen brengen. Zo nodig kun je ook zoeken naar de aanduiding van een veganistisch artikel.

Levering van producten

Je kunt vitamine C serums kopen in verschillende vormen. De verzorgingsproducten verschillen ook in hun behandeling en productafgifte. In principe is het mogelijk het serum te gebruiken via een pompdispenser of een pipet.

Een dispenser is goed afgesloten en geeft het product af door te pompen. Bij gebruik van een pipet, daarentegen, komt er lucht in het product, wat de werking van het serum kan schaden.

Gids: Veel gestelde vragen over vitamine C serum uitvoerig beantwoord

In het volgende gedeelte hebben we de wetenschappelijk bestudeerde effecten van een vitamine C serum samengevat en alle belangrijke vragen over het kopen van een serum beantwoord.

Hoe werkt een vitamine C serum op de gezichtshuid?

Om de huid te laten stralen en haar belangrijkste functies te behouden, moet een huid goed verzorgd worden. Vitamine C serums worden vaak voor dit doel gebruikt en zouden een aantal effecten hebben. We brengen je op de hoogte van de laatste wetenschappelijke bevindingen en leggen uit hoe een vitamine C serum kan werken.

Pigmentvlekken

Vitamine C voorkomt de vorming van het pigment melanine, dat verantwoordelijk is voor de kleuring van de huid. Daarom wordt de vitamine vaak gebruikt als depigmentatiemiddel (2, 9).

Vitamin C Serum

Een vitamine C serum kan je helpen huidverkleuringen lichter te maken. Je kunt kiezen tussen een flesje met een pompdispenser of een pipet (Image source: Karolina Grabowska / Pexels).

Door de lagere melanineproductie kan vitamine C serum huidverkleuringen oplichten en ouderdomsvlekken verminderen. Maar om de werking te verbeteren wordt vitamine C vaak gecombineerd met andere actieve stoffen (2).

Huidbescherming

UV-stralen bevorderen de vorming van vrije radicalen, die de huidcellen beschadigen in de vorm van oxidatieve stress, huidveroudering ondersteunen en huidziekten bevorderen (4). Antioxidanten, zoals vitamine C, bestrijden vrije radicalen en beschermen je huid tegen oxidatieve schade (2, 10).

De huid wordt dagelijks blootgesteld aan verschillende omgevingsfactoren en moet daarom goed beschermd worden.

Suppletie met vitamine C kan beschermen tegen UV-stralen en de ontstekingsreactie van zonnebrand verminderen (1). Een vitamine C serum is echter niet geschikt als enige bescherming tegen direct zonlicht. Het antioxidant moet altijd gebruikt worden in combinatie met een zonnefilter en vertoont een groter effect in combinatie met andere antioxidanten (1, 2).

Huidveroudering

Het eiwit collageen zorgt voor stevig bindweefsel en geeft de huid elasticiteit en is dus een belangrijke factor voor een jong en stevig huidbeeld. Tenslotte hebben studies aangetoond dat plaatselijke toepassing van vitamine C de collageenvorming bevordert en ondersteunt (2, 3). Evenzo kan plaatselijk gebruik de vorming van rimpels verbeteren (9).

Niettemin is het verschil tussen het stoppen van de natuurlijke huidveroudering en het bestrijden van schadelijke milieu-invloeden moeilijk te vatten, want er is maar weinig bekend over het verband tussen het vitamine C gehalte en de algemene achteruitgang van de huid met de leeftijd (1). Het gebruik van een vitamine C serum kan de huid er daarom jonger en voller uit laten zien en de verschijning van rimpels verminderen. Bescherming tegen leeftijdsgebonden huidveranderingen kan echter niet wetenschappelijk bewezen worden.

Droge huid

Een droge huid wordt veroorzaakt door een tekort aan huidbarrières lipiden en water. Vitamine C heeft de eigenschap de productie van barrielipiden te ondersteunen en de huid te beschermen tegen vochtverlies (1).

Vitamin C Serum

Als de huid olie en vocht mist, wordt ze droog en gebarsten. Een vitamine C serum kan je huid voeden en van voldoende vocht voorzien (Image source: Uwe Jelting / Unsplash).

Het vermogen van vitamine C om een gebarsten huid te voorkomen kan echter niet voldoende bewezen worden, want het is alleen getest in samenstelling met verschillende ingrediënten (1). Tot slot moet nog gezegd worden dat een vitamine C serum met andere effectieve ingrediënten kan helpen om een soepele huid te krijgen.

Ontsteking

Vitamine C heeft een ontstekingsremmend effect en kan het genezingsproces van wonden ondersteunen (2, 3). Vooral een tekort aan vitamine C blijkt symptomen van gingivitis en een slechte wondgenezing te veroorzaken (8). Daarbij kan het gebruik van een vitamine C serum ook een positief effect hebben op acne, puistjes en huidontstekingen zoals rosacea en leiden tot een zichtbaar verbeterd huidbeeld (2, 9).

Hoe breng ik een vitamine C serum aan?

Voor gebruik moet je je gezicht goed reinigen en afdrogen. Breng dan met je handen het vloeibare vitamine C serum op het gezicht aan en masseer het in. Het serum wordt door de huid opgenomen, zodat het product daarna niet afgewassen hoeft te worden. Door de vloeibare vorm kan een serum gemakkelijk over de huid verdeeld worden en residu’s op de handen kunnen snel verwijderd worden. Een vitamine C serum kan zowel overdag als ’s nachts aangebracht worden. De fabrikant informeert je over de optimale toepassing van het product in de bijsluiter.

Hoe wordt het vitamine C serum gedoseerd?

Je behoefte aan vitamine C hangt af van je gewoonten, je gezondheid en je leeftijd. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, rokers, alcoholisten, senioren en mensen met een dieet dat weinig groenten en fruit bevat, moeten hun vitamine C inname verhogen (3).

Vitamin-C-Serum

Vitamine C komt voor in verschillende vruchten en groenten. Bij een onevenwichtige voeding kan een vitamine C serum het vitaminegehalte in de huid verhogen (Foto bron: Nedim Bajramovic: 119599828/123rf).

Het effect van een serum is in evenwicht met de vitamine C concentratie. Opgemerkt moet worden dat volgens studies de werkzaamheid weer afneemt vanaf een concentratie van 20 % (2, 10). Voor een gericht effect moet je daarom producten gebruiken met een vitamine C concentratie in het bereik van 10 tot 20 % (10). Hoe vaak en in welke hoeveelheden een vitamine C serum gedoseerd moet worden hangt af van de concentratie van het product en de aanwijzingen van de fabrikant. Lees de bijsluiter om huidirritaties te voorkomen.

Hoeveel kost een vitamine C serum?

De prijsklasse van een vitamine C serum ligt meestal tussen 8 en 30 euro. Slechts enkele producten worden tegen een hogere of lagere prijs aangeboden.
Product Prijs
Vitamine C Serum 15 % concentratie 15-55 euro
Vitamine C Serum 20 % concentratie 8-25 euro
Vitamine C Serum 30 % concentratie 10-20 euro

De prijs van een serum is zeer uiteenlopend en kan nauwelijks aan specifieke producteigenschappen worden toegeschreven. Vitamine C serums met dezelfde maten en concentraties kunnen dus in verschillende prijsklassen gekocht worden.

Welke soorten vitamine C serums zijn er?

Er zijn vitamine C serums verkrijgbaar met toevoeging van verschillende soorten vitamine C en in talloze mengvormen. We maken onderscheid tussen ascorbinezuur, natuurlijke vitamine C en vitamine C serums met extra ingrediënten.

Type Beschrijving
L-ascorbinezuur Beschrijft de zuivere, synthetische vorm van vitamine C (6)
Natuurlijke vitamine C Verkregen uit natuurlijke grondstoffen (7)
Vitamine C serum met hyaluronzuur Hyaluronzuur kan helpen het vochtgehalte op peil te houden en de zichtbaarheid van een droge huid te verbeteren (5)

Om je te helpen de verschillende soorten die voor een vitamine C serum gebruikt kunnen worden beter te begrijpen, hebben we de belangrijkste eigenschappen kort samengevat.

L-ascorbinezuur

Ascorbinezuur is de zuivere, synthetische vorm van vitamine C en wordt vaak gebruikt in vitamine C serums. Het molecuul heeft antioxiderende effecten en veelzijdige eigenschappen (6). In de tabel kun je de voordelen en nadelen van ascorbinezuur lezen.

Voordelen
 • Zeer stabiel
 • Kan als conserveermiddel gebruikt worden
Nadelen
 • Irritant
 • Bevat geen natuurlijke mineralen en plantaardige stoffen

Zoals uit de tabel blijkt, bevat synthetische vitamine C geen plantaardige voedingsstoffen. Ascorbinezuur wordt vaak gebruikt als conserveermiddel en is erg prikkelbaar door zijn zure eigenschappen.

Natuurlijke vitamine C

Natuurlijke vitamine C wordt verkregen uit voedingsmiddelen, zoals fruit en groenten, die ook rijk zijn aan micronutriënten, vezels en fytochemicaliën. Natuurlijke vitamine C bestaat dus uit talrijke bestanddelen, die het effect van een serum kunnen veranderen (7).

Voordelen
 • Gemaakt van natuurlijke grondstoffen
 • Rijk aan voedingsstoffen
 • Hoge biologische beschikbaarheid
 • Goede verdraagbaarheid
Nadelen
 • Gevoelig voor licht
 • Gevoelig voor warmte

Natuurlijke vitamine C wordt uit plantaardige bronnen gehaald en heeft een hoog gehalte aan natuurlijke voedingsstoffen, waardoor het lichaam de vitamine goed kan opnemen. Deze soort vitamine C is erg gevoelig voor licht en moet op een koele plaats bewaard worden.

Vitamine C serum met hyaluronzuur

Hyaluron is een veel gebruikt ingrediënt in cosmetica (5). Zo kan hyaluronzuur aan vitamine C serums toegevoegd worden om het hydraterende effect van vitamine C te versterken.

Voordelen
 • Vochtinbrengend
 • Veel gebruikt in cosmetica
 • Kan het effect van vitamine C versterken
 • Natuurlijke stof in het lichaam
Nadelen
 • Andere ingrediënten

Andere huidverzorgende ingrediënten die de resultaten kunnen verbeteren kunnen ook in een vitamine C serum verwerkt worden. Voorbeelden zijn jojoba olie en aloë vera.

Wat zijn de alternatieven voor vitamine C serums?

Behalve een vitamine C serum gebruiken, heb je ook de mogelijkheid om alternatieven te gebruiken. Deze kunnen in de vorm van vitamine C crèmes, capsules, tabletten of poeder.

Vitamin-C-Serum

Behalve vitamine C serum zijn er ook andere cosmetische producten met een vitamine C gehalte. Voor je dagelijkse verzorging kun je als alternatief ook een vitamine C crème gebruiken (Image source: Sora Shimazaki / Pexels)

Ze verschillen vooral in de toedieningsvorm, de concentratie en de samenstelling met andere ingrediënten. Terwijl vitamine C crèmes plaatselijk worden aangebracht, worden capsules en tabletten oraal ingenomen. Vitamine C poeder wordt ook in een vloeistof geroerd en dan gedronken.

Hoe moet ik een vitamine C serum bewaren?

Vitamine C is zeer gevoelig voor licht en oxidatie (3), daarom moet het serum luchtdicht afgesloten worden en op een koele, donkere plaats bewaard worden. Anders kan de houdbaarheid van het effect nadelig beïnvloed worden. Om er zeker van te zijn dat je lang van je serum kunt genieten, moet je er altijd voor zorgen dat je product goed bewaard wordt.

Foto bron: Litov/ 123rf.com

Referenties (9)

1. Pullar, Juliet M.; Carr, Anitra C.; Vissers, Margreet C. M. (2017): The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 9(8): 866. doi: 10.3390/nu9080866. PMID: 28805671. PMCID: PMC5579659
Bron

2. Telang, Pumori S.: Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online Journal. 4(2): 143–146. doi: 10.4103/2229-5178.110593. PMID: 23741676. PMCID: PMC3673383.
Bron

3. Rahman, Khalid (2007): Studies on free radicals, antioxidants, and co-factors. Clin Interv Aging. 2(2): 219–236. PMID: 18044138. PMCID: PMC2684512
Bron

4. Kawada, Chinatsu; Yoshida, Takushi; Yoshida, Hideto; Matsuoka, Ryosuke; Sakamoto, Wakako; Odanaka, Wataru; Sato, Toshihide; Yamasaki, Takeshi; Kanemitsu, Tomoyuki; Yasunobu, Masuda; Urushibata, Osamu (2014): Ingested hyaluronan moisturizes dry skin. doi: 10.1186/1475-2891-13-70. PMID: 25014997. PMCID: PMC4110621
Bron

5. Arrigoni, Oreste; De Tullio, Mario C. (2002): Ascorbic acid: much more than just an antioxidant. Biochim Biophys Acta. 1569(1-3):1-9. doi: 10.1016/s0304-4165(01)00235-5. PMID: 11853951 .
Bron

6. Carr, Anitra C.; Vissers, Margreet C. M. (2013): Synthetic or Food-Derived Vitamin C—Are They Equally Bioavailable? Nutrients. 5(11): 4284–4304. doi: 10.3390/nu5114284. PMID: 24169506. PMCID: PMC3847730
Bron

7. Institute of Medicine (US) Panel on Dietary Antioxidants and Related Compounds (2000): Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington (DC): National Academies Press (US)
Bron

8. Fitzpatrick, Richard E.; Rostan, Elizabeth F. (2002): Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage. Dermatol Surg. 28(3):231-6. doi: 10.1046/j.1524-4725.2002.01129.x. PMID: 11896774
Bron

9. Al-Niaimi, Firas; Yi Zhen Chiang, Nicole (2017): Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications. Journal of Clinical Aesthetic Dermatology. 10(7): 14–17. PMID: 29104718. PMCID: PMC5605218
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijke studie
Pullar, Juliet M.; Carr, Anitra C.; Vissers, Margreet C. M. (2017): The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 9(8): 866. doi: 10.3390/nu9080866. PMID: 28805671. PMCID: PMC5579659
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Telang, Pumori S.: Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online Journal. 4(2): 143–146. doi: 10.4103/2229-5178.110593. PMID: 23741676. PMCID: PMC3673383.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Rahman, Khalid (2007): Studies on free radicals, antioxidants, and co-factors. Clin Interv Aging. 2(2): 219–236. PMID: 18044138. PMCID: PMC2684512
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Kawada, Chinatsu; Yoshida, Takushi; Yoshida, Hideto; Matsuoka, Ryosuke; Sakamoto, Wakako; Odanaka, Wataru; Sato, Toshihide; Yamasaki, Takeshi; Kanemitsu, Tomoyuki; Yasunobu, Masuda; Urushibata, Osamu (2014): Ingested hyaluronan moisturizes dry skin. doi: 10.1186/1475-2891-13-70. PMID: 25014997. PMCID: PMC4110621
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Arrigoni, Oreste; De Tullio, Mario C. (2002): Ascorbic acid: much more than just an antioxidant. Biochim Biophys Acta. 1569(1-3):1-9. doi: 10.1016/s0304-4165(01)00235-5. PMID: 11853951 .
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Carr, Anitra C.; Vissers, Margreet C. M. (2013): Synthetic or Food-Derived Vitamin C—Are They Equally Bioavailable? Nutrients. 5(11): 4284–4304. doi: 10.3390/nu5114284. PMID: 24169506. PMCID: PMC3847730
Ga naar bron
Naslagwerk
Institute of Medicine (US) Panel on Dietary Antioxidants and Related Compounds (2000): Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington (DC): National Academies Press (US)
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Fitzpatrick, Richard E.; Rostan, Elizabeth F. (2002): Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage. Dermatol Surg. 28(3):231-6. doi: 10.1046/j.1524-4725.2002.01129.x. PMID: 11896774
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Al-Niaimi, Firas; Yi Zhen Chiang, Nicole (2017): Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications. Journal of Clinical Aesthetic Dermatology. 10(7): 14–17. PMID: 29104718. PMCID: PMC5605218
Ga naar bron
Recensies