Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

31Bestede uren

43Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote vleesthermometer test 2022. Hier stellen we alle vleesthermometers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste vleesthermometer voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een braadthermometer wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • De vleesthermometer of braadthermometer is geschikt om de kerntemperatuur van vlees, vis of bakwaren te controleren. Het kan in de oven, in de pan of op de grill gebruikt worden.
 • Je kunt onderscheid maken tussen analoge en digitale vleesthermometers. Bij digitale toestellen zijn er varianten met een kabelverbinding of een radioverbinding.
 • Met sommige draadloze toestellen kun je een compatibele app voor de braadthermometer downloaden en de status van je braadstuk in de gaten houden.

Beste Vleesthermometer: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een vleesthermometer koopt

Wat is een vleesthermometer?

Een vleesthermometer wordt gebruikt om de kerntemperatuur van verschillende levensmiddelen nauwkeurig te controleren.

Met dit apparaat kan zelfs een beginner gemakkelijk de optimale kooktijd van voedsel bepalen.

Een vleesthermometer is een heel nuttig keukenhulpmiddel. (Bron: unsplash.com / Manki Kim)

De vleesthermometer wordt gebruikt om de kerntemperatuur van vlees, vis of zelfs bakwaren zoals brood en gebak te bepalen.

De vleesthermometer wordt ook braadthermometer genoemd, er is geen onderscheid tussen deze twee benamingen.

Er zijn verschillende variaties vleesthermometers. Sommige zijn analoog, andere zijn digitaal. Maar daarover later meer.

Ondanks de verschillen hebben alle apparaten een naald of spies, meestal van roestvast staal, die in het vlees wordt gestoken. Op de tip zitten belangrijke sondes die de temperatuur nauwkeurig bepalen.

Hoe werkt een vleesthermometer?

Als het vlees of de vis klaar is om in de oven te gaan, wordt de vleesthermometer in het dikste deel van het voedsel gestoken.

De vleesthermometer is veelzijdig. Het wordt het meest gebruikt om in de oven te roosteren, maar het is ook lekker op de grill.

Met behulp van de braadthermometer is het vlees bijzonder sappig en tot in de perfectie gaar.

Ongeacht of het nog koud is of al geschroeid. De naald wordt tot in het midden van het vlees ingebracht. Zo kun je het exacte kookpunt bepalen.

De inwendige temperatuur van het voedsel wordt via de sonde naar de display doorgegeven. Zo is de temperatuur voor iedereen zichtbaar.

Het voordeel van een vleesthermometer is ook dat het vlees of de vis niet opengesneden hoeft te worden om te controleren en dat de jus in het vlees blijft en er niet uitloopt.

Bij sommige apparaten moet je echter oppassen dat je je niet brandt, sommige worden extreem heet. Ook kan het display van de braadthermometer moeilijk af te lezen zijn.

Wist je dat hoe hoger de temperatuur, hoe meer water er uit het vlees verloren gaat?

Hoe hoger de braadtemperatuur, hoe groter het waterverlies uit het gebraad en hoe droger het daarna zal zijn. Als je je vlees bij lage temperaturen kookt, is het waterverlies vrij gering.

Welke alternatieven zijn er voor de vleesthermometer?

Behalve de vleesthermometer zijn er ook andere alternatieven om te zien wanneer een stuk vlees gaar is. Elk van deze modellen heeft zijn voor- en nadelen.

Dit hoofdstuk geeft daarom een kort overzicht van alternatieve methoden om de kooktoestand te controleren.

Type Beschrijving
Vingerdruktest Bij de vingerdruktest wordt het vlees met de duim ingedrukt. Eerst moet het stuk uit de oven, pan of grill worden gehaald. Nu zijn alle vingers behalve de duim gestrekt. Als het vlees aanvoelt als de onderkant van de duim, is het nog bloederig. Het vlees is medium als het aanvoelt als de heuveltjes onder de uitgestrekte vingers. Het vlees is door en door gaar als het aanvoelt als de palm van je hand.
Snijden Als je het stuk vlees aansnijdt, kun je meteen zien of het door en door gaar, medium of nog rauw is. Als het vlees niet gaar genoeg is, moet je het terugleggen op de grill of in de pan. Helaas gaat hierbij wat vocht verloren.
Oventhermometer Een oventhermometer is meer een aanvulling op de braadthermometer. Het toont de temperatuur in de oven. Deze thermometer blijft gedurende de gehele bereidingstijd in de oven en moet zich op dezelfde hoogte bevinden als het voedsel. Een oventhermometer wordt aanbevolen voor temperatuurkritisch voedsel, zoals bij het koken op lage temperatuur.

Elk van deze kookmetingen heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar voor beginners is het zeker de moeite waard een vleesthermometer te kopen.

Gevorderde koks kunnen de vingerdruktest proberen. Vergeleken met de andere varianten is de oventhermometer meer een aanvulling op de vleesthermometer.

Met de vleesthermometer raak je altijd precies de juiste kerntemperatuur. (Bron: pixabay.com / Robert-Owen-Wahl)

Besluit: Welke soorten vleesthermometers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een vleesthermometer wilt kopen, zijn er drie alternatieven waaruit je kunt kiezen

 • Analoge vleesthermometer
 • Digitale vleesthermometer met snoeraansluiting
 • Braadthermometer met draadloze verbinding

De verschillen in hanteerbaarheid, functies en eigenschappen van de drie braadthermometers hebben elk hun voor- en nadelen.

Afhankelijk van wat je verkiest, is het ene type geschikter dan het andere. Het volgende gedeelte zal je helpen bij je beslissing.

Wat zijn de kenmerken van een analoge vleesthermometer en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Analoge of mechanische braadthermometers zijn insteekthermometers. Ze zijn hittebestendig en ook heel compact en handig.

Deze thermometer wordt eenvoudig in het gebraad gestoken en dan met het stuk vlees in de oven gelegd.

De meting van de temperatuur, via de sonde, is nauwkeurig. De temperatuur op de display wijkt echter iets af. Het kan een verschil van 1-2°C laten zien.

Ook is de temperatuurregeling alleen buiten de oven mogelijk, waardoor de warmte onwillekeurig de oven verlaat.

Voordelen
 • Ongecompliceerd
 • Vaak machinewasbaar
 • Goedkoper alternatief
Nadelen
 • Oven moet geopend worden om te controleren
 • Geen extra functies

Vergeleken met analoge vleesthermometers bestaan de twee digitale versies uit twee verschillende componenten.

Wat zijn de kenmerken van een digitale vleesthermometer met kabelverbinding en wat zijn de voor- en nadelen?

De eerste van deze twee digitale versies werkt via een hittebestendige kabel. Deze kabel verbindt de sonde met het beeldscherm.

Hij is vrij dun en zeer flexibel en buigbaar. De kabel kan dus gemakkelijk tussen de ovendeur of de grillmuts worden gehangen.

Omdat het display zich buiten de oven bevindt, kun je de kerntemperatuur of oventemperatuur van buitenaf bekijken.

Zo hoef je de oven niet te openen en ontsnapt er geen warmte. Vaak kunnen deze vleesthermometers ingesteld worden voor een bepaalde vleessoort.

Voordelen
 • Temperatuur wordt nauwkeurig weergegeven
 • Vleessoort kan aangepast worden
 • Oven hoeft niet geopend te worden
Nadelen
 • Potten kunnen niet meer gesloten worden
 • Ingewikkelder in gebruik
Wist je dat het bot in het vlees sneller opwarmt dan het vlees zelf?

Zorg er daarom voor dat je de naald van de vleesthermometer niet in de buurt van het bot brengt. Anders heeft de temperatuurmeting geen zin meer.

Wat zijn de kenmerken van een braadthermometer met draadloze verbinding en wat zijn de voor- en nadelen?

In de tweede digitale versie zijn de twee componenten via een radioverbinding met elkaar verbonden.

Met een draadloze braadthermometer kun je zelfs de kerntemperatuur van het stuk vlees, in de oven of op de grill, van een grotere afstand goed in de gaten houden.

Ook hier kun je buiten de oven op een ontspannen manier de temperatuur controleren. Bovendien is er meestal de mogelijkheid om de vleessoort in de thermometer in te stellen.

Helaas gebeurt het soms dat de draadloze verbinding tussen de sensor en het beeldscherm niet betrouwbaar werkt.

Vleesthermometers met een draadloze verbinding kunnen ook met een app verbonden worden.

Dit geeft je belangrijke informatie over je mobiele telefoon. Er is de iGrill app van Weber. Het biedt enkele praktische functies.

Daar kun je een timer instellen, de resterende kooktijd zien en recept- en temperatuuradviezen voor verschillende soorten voedsel bekijken. Bovendien werkt iGrill ook op een afstand van 60 meter.

Voordelen
 • Grotere afstand mogelijk
 • Verbinding via app mogelijk
 • Vleessoort kan ingesteld worden
 • Temperatuur tot op de decimaal nauwkeurig
Nadelen
 • Soms slechte draadloze verbinding
 • Duurste modellen

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om vleesthermometers te vergelijken en te evalueren

Het volgende gedeelte geeft je meer specifieke redenen over hoe je kunt kiezen tussen de vele mogelijke vleesthermometers.

Je kunt braadthermometers vergelijken aan de hand van deze opgesomde criteria

 • Weergave type
 • Extra functies
 • Materiaal

In de volgende paragrafen leggen we uit wat voor elk criterium belangrijk is.

Weergavetype

Je kunt onderscheid maken tussen analoge en digitale weergaven. Eerst en vooral meet geen van deze mogelijkheden de temperatuur nauwkeuriger dan de andere.

De display van digitale apparaten is vaak beter dan die van analoge vleesthermometers.

Je kunt de temperatuur beter en nauwkeuriger aflezen. Het display geeft de temperatuur precies tot op de eerste decimaal aan. De analoge weergave daarentegen wijkt tot 2° Celsius af van de kerntemperatuur.

Bovendien kan het nodig zijn de mechanische vleesthermometer uit de oven te nemen om de temperatuur te bekijken.

Het display van een digitale braadthermometer is gemakkelijk buiten de oven te zien.

Bij het prikken in de braadthermometer mag de naald niet in de buurt van het bot komen. (Bron: unsplash.com / Victoria Shes)

Extra functies

Een analoge vleesthermometer kan als extra functie, naast de kerntemperatuur, ook de temperatuur in de oven of grill aangeven.

Let anders op of de vleessoorten en hun braadtemperaturen op het display verschijnen. Dit is een uitstekend hulpmiddel om te weten wanneer de juiste kerntemperatuur bereikt is.

De digitale versies kunnen in vergelijking meer extra functies hebben. Behalve de kerntemperatuurweergave kan het apparaat ook opslaan welke soort vlees op dat moment in de oven of grill zit en welk kookniveau bereikt is.

Bovendien kunnen dergelijke apparaten ook een alarmfunctie hebben. Zo’n signaal is praktisch, zodat je het moment niet mist als het vlees klaar is. Hier wordt een signaal uitgezonden als de kerntemperatuur bereikt is. Dit voorkomt dat het vlees uitdroogt.

Een app die met de sensor verbonden is, is ook erg handig. Je kunt gemakkelijk een heleboel gegevens bekijken, een timer instellen en een paar kooktips krijgen.

Je kunt ook verder van de oven gaan staan en toch het vlees in de gaten houden.

Hier moet je alleen letten op de vorm waarin de temperatuur wordt weergegeven. Bijvoorbeeld in Celsius of Fahrenheit.

Materiaal

Het materiaal van een vleesthermometer is bijzonder belangrijk voor de sonde en de voeler. Vooral roestvast staal is aan te bevelen.

De meeste vleesthermometers zijn ook van dit materiaal gemaakt.

De belangrijkste reden hiervoor is de hoge hittebestendigheid van roestvast staal. Je doet er ook goed aan een vleesthermometer van roestvast staal te kopen, want die is uiterst gemakkelijk schoon te maken. Bovendien absorbeert het materiaal geen geuren of smaken uit het voedsel.

Je moet ook letten op de lengte van de sonde van de thermometer. Als je liever een vleesthermometer gebruikt voor steaks of dergelijke, volstaat een kleinere sonde.

Maar als je echt groot gebraad wilt bereiden, moet de sonde vrij lang zijn, ongeveer 15 centimeter is geschikt.

Afbeelding: 123rf / Petr Štěpánek

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies