Laatst bijgewerkt: 08-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Op een bepaald moment in ons leven hebben we wel eens iets aan ons huis moeten verbeteren of een knutselwerkje willen maken. Vloeibare silicone is het ideale materiaal om deze taken uit te voeren. Door zijn verschillende toepassingsmogelijkheden kan het gebruikt worden van waterdichting tot kleefstof.

Het is een zeer doeltreffend product, dat niet alleen een grote weerstand garandeert, maar ook gemakkelijk aangebracht kan worden. Je hebt er geen professional voor nodig, dus iedereen kan het zonder probleem gebruiken. In dit artikel vind je alle informatie die je moet weten over vloeibare siliconen. Laten we aan de slag gaan!
Belangrijk om te weten

 • Vloeibare silicone is een heel veelzijdige lijm of afdichtingsmiddel. Mensen kunnen het gebruiken om reparaties uit te voeren of te knutselen.
 • Er zijn verschillende soorten silicone, want ze zijn niet allemaal geschikt voor hetzelfde oppervlak. Het is van cruciaal belang te weten dat het niet aanbevolen wordt voor gebruik in drinkwaterreservoirs, noch voor het maken van voedselvormen.
 • Bij een goede aankoop is het belangrijk rekening te houden met enkele criteria. Bijvoorbeeld of het water- en temperatuurbestendig is, elasticiteit en grootte.

Beste vloeibare siliconen: Onze selectie

Bij het kopen is het van essentieel belang de eigenschappen en de beoordelingen van andere gebruikers te kennen. Daarom vind je hier de 4 beste vloeibare siliconen op de markt.

Koopgids: Wat je moet weten over vloeibare siliconen

We hebben deze Gids samengesteld met de meest gestelde vragen over vloeibare siliconen. Deze vragen geven je de informatie die je nodig hebt om het juiste product te kopen.

Het is het beste om de omgeving van de plaats waar je gaat werken te bedekken. (Bron: kissu: 2420634/ pixabay)

Hoeveel soorten vloeibare siliconen zijn er?

Vloeibare siliconen zijn een kleef- of afdichtmiddel dat in je gereedschapskist hoort te zitten. Dat komt omdat het veelzijdig gebruikt kan worden, zowel voor thuis- als voor professionele reparaties of om handwerk mee uit te voeren.

Hieronder staat een lijst van de verschillende oppervlakken waarvoor vloeibare siliconen gebruikt kunnen worden

 • Hout
 • Metalen
 • Stoffen
 • Mallen maken
 • Karton, EVA, papier
 • Plastic
 • Glas
 • Mineralen
 • Dakpannen
 • Ambachten
 • Beton, cement, keramiek

Hoe vloeibare siliconen aanbrengen

Hoewel vloeibare siliconen gemakkelijk aan te brengen zijn, raden we je aan altijd de gebruiksaanwijzing van het product in acht te nemen. Om alle twijfels weg te nemen, geven we een reeks basisstappen aan die je kunt overwegen, afhankelijk van het oppervlak.

Metalen, kunststoffen, plafonds, andere

 1. Alvorens te beginnen is het van essentieel belang dat je het oppervlak grondig reinigt. In sommige gevallen is schuren nodig om een glad oppervlak te krijgen.
 2. Open het product en breng het in een ononderbroken lijn aan.
 3. Met een vochtig gereedschap kan het oppervlak glad gemaakt worden voor een beter resultaat.
 4. Gebruik een spatel om het overtollige silicone te verwijderen als het opgedroogd is.
 5. In het geval van plafonds, als nog een laag nodig is, raden we aan minstens 24 uur te wachten.

Handwerken

We raden je aan het oppervlak goed schoon te maken, de voorwerpen in kwestie te lijmen en ze 1 tot 5 minuten op elkaar te drukken.

Mallen maken

Sommige bouwpakketten op Amazon bestaan uit een A en een B deel, die 5 minuten gemengd moeten worden. Andere siliconen, daarentegen, vereisen een percentage katalysator dat toegevoegd moet worden, afhankelijk van de gebruikte maat. In beide gevallen moet het heel goed gemengd worden voor een geslaagd resultaat.

Hoe lang duurt het voor vloeibare siliconen droog zijn?

Weten hoe lang siliconen nodig hebben om te drogen is belangrijk om het materiaal goed te kunnen gebruiken. Afhankelijk van het soort werk dat gedaan werd, kan dat 20 minuten of tot 24 uur duren.

Het is relevant rekening te houden met de gebruikte hoeveelheid, want als het een grote portie is duurt het langer. De vloeibare siliconen beginnen eerst aan de buitenkant en dan aan de binnenkant te drogen, dus het is belangrijk dat je ze de tijd geeft die ze nodig heeft om het gedane werk niet te verpesten.

Hoe los je de opgedroogde vloeibare siliconen op?

Soms gebeuren er bij het werken ongelukjes of zijn er overschotten die opgeruimd moeten worden. Zoals we eerder zagen droogt vloeibare silicone snel, dus je moet snel handelen om het op te ruimen. Afhankelijk van het oppervlak dat je bewerkt, zal de techniek in elk geval anders zijn

 • Gladen hard: Het meest gebruikelijk is een scherp voorwerp, zoals een mes, spatel of schroevendraaier. Wees altijd voorzichtig dat je het oppervlak niet bekrast.
 • Delicate plekken: Aceton en ether kunnen in gelijke delen gemengd worden en met een doek aangebracht worden. Wees je ervan bewust dat aceton de glans van sommige oppervlakken kan wegnemen.
 • Kleding: Een methode is het gebruik van papier en een strijkijzer. In dit geval wordt het papier op de plaats van het silicone gelegd, terwijl het strijkijzer gebruikt wordt om hitte aan te brengen om het silicone zacht te maken. Andere methoden zijn het gebruik van terpentijn of ook aceton en ether.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van vloeibare siliconen?

Vloeibare siliconen kunnen een aantal voordelen hebben, hoewel er ook enkele valkuilen zijn waarmee je rekening moet houden. Hier is een tabel met de voor- en nadelen van het gebruik van dit product.

Voordelen
 • Gemakkelijk aan te brengen
 • Grote sterkte
 • Veelzijdig
 • Vulbaar
 • Diverse kleuren voor een betere esthetiek
 • Snel droog
Nadelen
 • Sommige kunnen giftig zijn

Wanneer koop je vloeibare siliconen

Je vraagt je misschien af wanneer je vloeibare siliconen moet kopen en het voor de hand liggende antwoord is als je ze nodig hebt of als je iets breekt. Maar in werkelijkheid is het altijd goed om vloeibare siliconen bij de hand te hebben.

Als je graag knutselt, is dit een product dat je goed van pas kan komen. Ook kun je, door geen overhaaste aankoop te doen, een betere inschatting maken.

Het wordt niet aanbevolen voor gebruik in drinkwaterreservoirs, of voor het maken van voedselvormen. (Bron: kolosser417: 6237699/ pixabay)

Wat is het verschil tussen vloeibare siliconen en vaste siliconen?

Hoewel vloeibare siliconen heel nuttig zijn voor het oplossen van problemen die zich voordoen, zijn er ook vaste siliconen op de markt.

Ze zijn bekend als warm en koud. Het belangrijkste verschil is dat voor hete silicone een elektrisch pistool nodig is. De volgende tabel toont de belangrijkste verschillen:

Vloeistof-Koude Solid-Hot
Presentatie Spuit-Bot Stokken-Bars
Applicators Roller-Borstel Elektrisch pistool
Lijm
Dichtingsproduct X
Waterbestendigheid en ºC X

Aankoopcriteria

Er zijn verschillende soorten vloeibare siliconen. Daarom is het nodig om bij de aankoop de belangrijkste kenmerken te kennen waarmee rekening moet worden gehouden. Om je te helpen, leggen we snel de criteria uit waarmee je rekening moet houden:

Verwerkingsgemak

Zoals we eerder zagen, hoef je geen expert te zijn om vloeibare siliconen te gebruiken. Hoewel het gemakkelijk te verwerken is, raden we je aan de gebruiksaanwijzing op het product te lezen om vergissingen te voorkomen.

Hoewel het in alle gevallen niet nodig is om gereedschap te gebruiken, kun je in sommige situaties toch overwegen om kwasten, verfkwasten of rollers te gebruiken. De gereedschappen zijn daarna gemakkelijk met water schoon te maken.

Water- en temperatuurbestendigheid

Niet alle vloeibare siliconen zijn water- en temperatuurbestendig. Als het oppervlak waar we het gaan gebruiken buiten is, is het in feite essentieel dat de vloeibare siliconen bestand zijn tegen regen en UV stralen.

Je vindt siliconen die bestand zijn tegen -20º C tot 80º C, hoewel sommige tegen hogere temperaturen kunnen.

Daarom is het bij aankoop nodig de technische informatie te controleren om je in de toekomst geen zorgen te maken.

Het kan 20 minuten of tot 24 uur duren voordat de vloeibare siliconen droog zijn. (Bron: Counselling: 596161/ pixabay)

Elasticiteit

Elasticiteit is een heel belangrijke factor bij de keuze van vloeibare siliconen. Het is wat het duurzaam maakt, het absorbeert temperaturen en weerstaat bewegingen die veranderingen veroorzaken.

Sommige vloeibare siliconen hebben tot 400% elasticiteit, zodat ze op lange termijn niet barsten.

Maat

Zoals we al zeiden, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Onder hen is grootte een belangrijk karakter. Er is een grote verscheidenheid aan maten van vloeibare siliconen op de markt. Je vindt er bijvoorbeeld van 50 ml tot 25 kg.

Om de juiste maat te kiezen, moet je dus rekening houden met de plaats waar de siliconen gebruikt gaan worden. Het is niet dezelfde hoeveelheid om op het dak van een huis te gebruiken als om vormen mee te maken.

Veiligheid

Het is van essentieel belang te controleren of de vloeibare siliconen methanol bevatten, waardoor ze giftig zijn. Ook bij het uitvoeren van het werk moeten we voorzichtig zijn

 • Draag handschoenen
 • Was je handen voor je je ogen aanraakt
 • Niet innemen
 • Als de vloeibare siliconen in sprayvorm zijn, gebruik ze dan buiten, want ze zijn ontvlambaar

Samenvatting

Vanaf de uitvinding in de jaren 1930 tot heden zijn vloeibare siliconen heel nuttig geweest. Het is het beste voor het bevestigen of afdichten van verschillende soorten materialen.

Als je een vloeibare siliconen wilt kopen, zijn er verschillende dingen waarmee je rekening moet houden om de meest geschikte te kiezen. Het is belangrijk te weten op welk oppervlak je het gaat aanbrengen, de hoeveelheid die je nodig hebt, de weerstand tegen water of Cº en de elasticiteit.

De bedoeling van dit artikel is dat je iets meer te weten bent gekomen over vloeibare siliconen. Als je ons artikel goed vond, laat dan een reactie achter en deel het op je sociale netwerken om meer mensen te bereiken.

(Zichtbare afbeelding bron: Counselling: 59616/ pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies