Laatst bijgewerkt: 13-10-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

22Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

154Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze groot volleybalnet test 2021. Hier stellen we alle volleybalnetten voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste volleybalnet voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een volleybalnet koopt.
Belangrijk om te weten

 • De DVV (Duitse Volleybal Bond) staat garant voor de kwaliteit van de volleybalprodukten. Dit betekent dat als op een volleybal of volleybalnet de drie letters DVV staan, deze producten aan bepaalde eisen moeten voldoen. Er zijn hier drie verschillende niveaus: DVV, DVV2, DVV1!
 • Bij het kopen van een volleybalnet moet je altijd letten op het gebied of het doel waarvoor het net gebruikt wordt. Is het voor amateursport of heb je een volleybalnet nodig om officiële toernooien te spelen (nationaal en internationaal).

Beste volleybalnet: Onze selectie

Koop- en Evaluatiecriteria voor Volleybalnetten

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om volleybalnetten te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en effectief model te kiezen.

Samengevat zijn dit de volgende criteria:

In het volgende kun je over de respectieve criteria lezen en ontdekken waarom het voor jou zinvol is een model op basis van de criteria aan te schaffen of niet.

Materiaal en afwerking

Er zijn in principe twee verschillende materialen voor volleybalnetten:

Polyethyleen Polypropyleen
Afkorting: PE Afkorting: PP
Beoogd gebruik: hoofdzakelijk als kunststofverpakking Beoogd gebruik: productie van doelnetten, drijflijnen, harnassen, touwen
Materiaalvoordeel: neemt nauwelijks water op Materiaalvoordeel: met hoge weerstand, laag gewicht, reukloos, huidvriendelijk

Het meest gebruikte materiaal is polypropyleen.

Testmerken

Als je een goed net voor je geld wilt, moet je bij de aankoop letten op de beschikbare testmerken. Deze keurmerken staan garant voor uiterst goede kwaliteit en vakmanschap!

DVV Volleybalnetten

Als het volleybalnet het DVV (Duitse Volleybal Bond) keurmerk heeft, betekent dit dat het door de bond wordt aanbevolen. Er kunnen echter kleine afwijkingen zijn van de nationale en internationale specificaties.

Netten met dit testmerk zijn perfect geschikt voor populaire sporten, senioren en jeugd.

DVV2 volleybalnetten

Het DVV2 keurmerk voldoet aan de nationale normen. Dit betekent dat dit net geschikt is voor de seniorencompetitie, de staatscompetitie en de verenigingscompetitie.

DVV1 volleybalnetten

Netten met het DVV1 keurmerk voldoen aan de internationale normen. Deze volleybalnetten worden gebruikt voor internationale wedstrijden, Bundesliga en Regionalliga.

Draagbaarheid

Als je je volleybalnet mee wilt nemen op vakantie of vaak van speelplaats wilt veranderen, moet je daar bij de aanschaf rekening mee houden.

De DVV2 trainingsnetten en de DVV1 wedstrijdnetten zijn niet geschikt voor dit doel. Deze twee categorieën vereisen een robuuste en tamelijk zware staander. Dit is dus niet gemakkelijk te vervoeren.

Om netten inclusief staanders comfortabel te kunnen vervoeren, moet je in de categorie “Vrije Tijd” kijken. Hier vind je aanbiedingen voor volleybalnetten met staanders die in een eenvoudige reistas passen.

De staanders zijn meestal voorzien van een anker voor de grond, dat gemakkelijk met een hamer vastgemaakt kan worden.

Het nadeel van deze netten is dat ze onstabiel zijn en vaak niet lang meegaan.

Verpakking en gewicht

Als je besluit een volleybalnet te kopen, vind je ze meestal verpakt in kartonnen dozen.

Online verkopers hebben vaak tassen of een netgreep om het net op te rollen, zodat je de volleybalnetten gemakkelijker kunt vervoeren.

Normaal wegen deze netten ongeveer 2-3 kilo. Er zijn echter ook netten die veel zwaarder zijn. Bijvoorbeeld een vandalismebestendig volleybalnet van gegalvaniseerde staaldraden. Zo’n net weegt ongeveer tien kilo.

Montagetijd

In principe hoeft het in elkaar zetten van een volleybalnet niet veel tijd te kosten. Nadat de staanders vastgezet zijn, hetzij in de inleiding in de hal, hetzij buiten in de grond, is het meeste werk al gedaan.

De spankoorden en snelsluitingen aan beide kanten van het net zijn aan de staanders bevestigd. Daarna wordt het net voldoende gespannen en dan staat niets een volleybalspel meer in de weg.

Bij de staanders hangt het ervan af of er al een rand op de baan is, of dat de staanders eerst in de buitenruimte moeten worden ingereden.

Je moet altijd een hamer bij je hebben, zodat de palen zo diep mogelijk in de grond geslagen kunnen worden. Dit zorgt voor een relatief goede stabiliteit van de volleybalstandaard.

Accessoires

Het item “Accessoires” omvat alle dingen die bij het volleybalnet horen. Dit kunnen houders zijn voor antennes, antennes, spankoorden, snelspanners, paalbeschermers, reservespantouw en veel andere dingen.

Voor deze voorwerpen, zoals de antennehouders, zijn er ook keurmerken van de Duitse Volleybal Bond. Dit zouden DVV, DVV2 en DVV1 zijn.

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een volleybalnet koopt

Wat zijn volleybalnetten?

Een volleybalveld wordt door het volleybalnet in twee helften verdeeld. Het net wordt verticaal boven de middenlijn geplaatst. De netto hoogte is 2.43 meter voor mannen en 2.24 meter voor vrouwen.

De hoogte wordt gemeten in het midden van het veld, aan de bovenrand van het volleybalnet. De hoogte van het net aan de twee zij- of buitenlijnen mag de voorgeschreven hoogte met niet meer dan twee centimeter overschrijden.

volleyball netz-1

Bij volleybal moet de bal over het hoogspanningsnet geslagen worden. Gemakkelijke montage en gelijkmatige spanning in het net zijn dus van cruciaal belang voor een geslaagd volleybalspel.
(Image source: pixabay / KeithJJ)

Het volleybalnet is een meter breed en heeft een lengte van 9,50 meter tot 10 meter. Aan de bovenkant van het volleybalnet is over de hele lengte een horizontale witte band aan elkaar genaaid.

Er is een kleine opening aan beide uiteinden van deze band. Dit wordt gebruikt om het touw door te trekken dat aan de netpalen bevestigd is. Dit proces maakt de bovenrand van het net gent.

Langs de onderrand van het volleybalnet loopt ook een band. Er zit een touw in deze band. Dit is ook aan de palen bevestigd en dient om het onderste deel van het net vast te zetten.

Wat is het verschil tussen een indoor volleybalnet en een beachvolleybalnet?

In principe zijn er geen serieuze verschillen tussen een indoor volleybalnet en een strandnet. Tenminste voor de netten die voor wedstrijden en toernooien gebruikt worden. Hier moeten de stabiliteit en de kwaliteit aan de hoogste eisen voldoen.

De enige verschillen zitten in de bevestiging van de netten. In de hal worden de palen vastgezet in een bestaand gat in de grond, waar een uitsparing voor de paal is.

Dit betekent dat de palen in de hal altijd op dezelfde plaats staan en dat de baan dus niet “verplaatst” kan worden. Bij beachvolleybal is de plaatsing van het net wat flexibeler.

Hier is het gemakkelijker om de palen op een andere plaats in de grond te bevestigen. Dit maakt het gemakkelijker om de baan op een andere plaats of op een andere plek op te zetten.

Bekende fabrikanten en handelaars

Hier worden bekende bedrijven kort voorgesteld die volleybalnetten fabriceren, ontwikkelen of distribueren.

 • Net World Sports: Een uiterst bekende internetwinkel voor allerlei soorten sportartikelen. Het spectrum reikt van voetbal, boogschieten, basketbal en cricket tot volleybal.
 • Huck: De firma Huck is een specialist in speeltoestellen van touw (rope technology) en netten van allerlei soorten. Dit omvat netten voor sport (handbal, volleybal,…), voor industrie en bescherming van de bouw.

Welke soorten volleybalnetten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Om de juiste beslissing te nemen bij het kopen van een volleybalnet, is het belangrijk de verschillende soorten netten te kennen. Als je een net wilt kopen voor schoolsport of voor je vrije tijd, hoef je geen DVV1 goedgekeurd volleybalnet te kopen om mee te spelen op internationale volleybaltoernooien.

volleyball netz-2

Volleybal kun je spelen in een zaal, op een sportveld of zelfs op het strand. Het enige belangrijke is dat je voldoende ruimte hebt. (Foto bron: Fabio Formaggio / 123rf)

Er zou hier ook een groot prijsverschil zijn. Toch moet er op zijn minst een DVV keurmerk zijn. Deze keurmerken staan garant voor goede kwaliteit.

Volleybalnetten worden over het algemeen in de volgende soorten verdeeld

 • Volleybalnetten voor training DVV2
 • Volleybalnetten voor toernooien en wedstrijden DVV1
 • Volleybalnetten voor hobby-gebruik DVV

In het volgende zullen we de verschillende soorten uitleggen, en hun respectieve voor- en nadelen. Dit zal je helpen om het beste volleybalnet voor je te vinden.

Wat zijn de kenmerken van volleybalnetten voor DVV2 trainingen en wat zijn de voor- en nadelen van deze netten?

Volleybalnetten voor trainingen met het DVV2 keurmerk hebben een 4-punts ophanging. Dit betekent dat ze twee spankoorden hebben en snelsluitingen aan beide kanten.

Voordelen
 • 4-punts ophanging
 • UV-bestendig
 • DVV2 keurmerk
Nadelen
 • Netdikte wat dun
 • wat duur voor louter hobbymatig gebruik

Hoe meer puntophangingen een volleybalnet kan hebben, hoe beter dit net is. Hoe meer ophangingen, hoe beter de spanning van het volleybalnet.

Wat zijn de kenmerken van volleybalnetten voor toernooien en DVV1 wedstrijden en wat zijn de voor- en nadelen van deze netten?

Volleybalnetten die gebruikt worden voor nationale of internationale toernooien hebben een DVV1 keurmerk. Een bijzonder kenmerk is de 6-punts vering.

Voordelen
 • DVV1 keurmerk
 • knooploos 3 mm netdikte
 • 6-punts ophanging
 • plastic schijf aan het eind van het net
Nadelen
 • relatief duur

Dit betekent dat er drie spankoorden en drie snelsluitingen aan elke kant van het net zijn. Dit garandeert een maximale en vooral constante spanning.

Een ander kenmerk van deze toernooinetten is de plastic schijf aan het eind van het net. Dit voorkomt dat de stalen kabel onbedoeld terug in de rand gaat.

Wat zijn de kenmerken van volleybalnetten voor de DVV hobbysector en wat zijn de voor- en nadelen van deze netten?

Deze nettencategorie met het DVV-keurmerk is volkomen geschikt voor amateur- en schoolsport. Het keurmerk betekent dat het aanbevolen wordt door de Duitse Volleybal Bond. Het kan echter kleine afwijkingen van de specificaties bevatten.

Voordelen
 • snel te monteren en te demonteren
 • goedkoop
Nadelen
 • meestal niet duurzaam zonder testmerk
 • netdikte wat dun

Belangrijke punten hier zijn het snel monteren en demonteren van het net en de goede spanbaarheid van het volleybalnet. Voor hobby-gebruik zijn de netten voorzien van een 4-punts ophanging.

Hoe wordt volleybal gespeeld?

Bij volleybal nemen twee teams het tegen elkaar op, gescheiden door een net. Om een punt te scoren moet de volleybal over het net worden gepasst en in het veld van de tegenpartij belanden. Om de bal over het net te spelen, mag elk team de bal drie keer aanraken.

Om een wedstrijd in zijn voordeel te kunnen beslissen, wordt gespeeld op een “best of five” basis. Dit betekent dat welk team het eerst drie sets wint ook de wedstrijd wint.

Een set wordt als gewonnen beschouwd als een team 25 punten heeft gehaald en ten minste twee punten meer heeft dan de tegenstander (bijvoorbeeld: 25:27 of 24:26)

Als het tot de beslissende vijfde set komt, wordt er slechts tot 15 gespeeld. Ook met een verschil van twee punten.

Court

De afmetingen van het veld voor zaalvolleybal zijn 18×9 meter. De wisselzones, de servicezone, de warming-up zone en de vrije zones worden toegevoegd. Met deze zones is de afmeting voor een volleybalwedstrijd 24-34 meter x 15-19 meter. Er moet ook gezorgd worden voor een hoogte van zeven meter.

Wist je dat er extra volleybalnetten voor kinderen zijn?

Voor kinderen onder de 12 is de baan kleiner en het net lager. De hoogte is 2,05 meter. Naarmate de leeftijdsgroep toeneemt, neemt ook de netto hoogte toe, en vanaf de U20 leeftijdsgroep wordt de regelmatige netto hoogte voor mannen en vrouwen bereikt.

Nu naar de ondergrond of het speelvlak. Het oppervlak moet vlak en horizontaal zijn, met een maximale helling van vijf millimeter per meter. Het speelveld mag geen glad of ruw speeloppervlak hebben. Het gevaar voor verwonding van de spelers zou te groot zijn.

Waarom heeft één speler per team een andere kleur trui?

De speler die een andere kleur trui draagt, wordt de libero genoemd. Dit is om aan ploeggenoten, tegenstanders, scheidsrechters en fans duidelijk te maken wie de libero van elk team is.

De libero heeft bepaalde beperkingen in het spel

 • Hij mag niet serveren, blokkeren of proberen te blokkeren.
 • Hij mag de bal ook niet naar de tegenstander passen als die zich al boven de bovenrand van het net bevindt.
 • Als de libero in het aanvalsveld staat en de bal in de bovenpas naar zijn medespeler speelt en de medespeler schiet de bal over het volleybalnet, wordt dat als een fout beschouwd. Dit is omdat de libero alleen moet dienen om de verdediging te versterken en niet om als dienstspeler te dienen.

Geschiedenis en ontwikkeling van volleybal

De Amerikaanse leraar lichamelijke opvoeding William G. Morgan wordt beschouwd als de ontwikkelaar van het huidige volleybal. In 1896 introduceerde hij een spel dat “Mintonette” heette op het YMCA college. Dit spel werd later omgedoopt tot volleybal. Ook het basketbalspel werd op dit college ontwikkeld.

Het doel was een sportief spel te maken dat competitief kon zijn, maar ook recreatief en ontspannend, zodat mensen van alle leeftijden het spel konden spelen.

Bij volleybal lag de nadruk niet op rennen en lichamelijk contact zoals bij basketbal, maar op vaardigheid en behendigheid.

Een ander aandachtspunt was billijkheid.

Door het ontbreken van duelgedrag werd volleybal vaak bekritiseerd als een “onmannelijk spel”.

Speciale kenmerken van de spelregels van 1896

 1. Een wedstrijd bestond uit negen serviceseries, elk met drie mogelijke serves. De dienstreeksen werden “innings” genoemd. Het team dat meer innings won kon als winnaar het veld verlaten.
 2. Twee pogingen werden toegestaan op de opslag. Tenzij de eerste opslag te ver ging, in welk geval hij niet herhaald kon worden.
 3. Er was geen exact aantal spelers.
 4. Er was geen maximum aantal balcontacten.
 5. Dribbelen was toegestaan tot ongeveer 1.40 meter van het net. Dribbelen werd opgevat als het stuiteren van de bal in de lucht.
 6. Er waren ook geen rotatieregels, behalve voor de opslag.

Daarna verspreidde volleybal zich naar vele landen en werelddelen. In verschillende landen werden de regels licht gewijzigd. Zo ontwikkelde zich de tegenwoordig bekende praktijk van de opslag, het blok en de aanvallende slag.

De Wereld Volleybal Bond (FIVB) werd opgericht in 1947. De eerste wereldkampioenschappen werden in Praag gehouden, slechts twee jaar na de oprichting.

In 1955 werd de Duitse Volleybal Bond (DVV) opgericht.

Foto bron: 123rf / 40818734

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies