Laatst bijgewerkt: 08-10-2021

Heb je er genoeg van een rommelige ingang van je huis te hebben en nergens de jassen van je gasten te kunnen opbergen? Een wandkapstok kan niet alleen je ingang georganiseerd houden, maar is zo discreet dat hij geen ruimte inneemt of je inrichting bederft.

Dit type kapstok kan een moderne, elegante vormgeving hebben en past perfect bij de inrichting van je huis. Behalve esthetisch kunnen ze ook een grote weerstand hebben, dankzij de verschillende materialen waarvan ze gemaakt zijn en hun assemblage.
Belangrijk om te weten

 • Wandkapstokken zijn eenvoudig, onopvallend en klein, perfect voor elk type woning.
 • Deze wandkapstokken zijn er in verschillende uitvoeringen, met haken, met haken en stang of met haken, stang en plank.
 • Wandkapstokken kunnen gemaakt worden van verschillende materialen die ze de weerstand en voorwaarden kunnen geven die je zoekt.

Beste wandkapstok: Onze selectie

We hebben een lijst samengesteld van de beste wandrekken op het gebied van stevigheid en unieke ontwerpen. Deze kapstokken hebben 5 tot 8 haken, we hebben verschillende types gekozen, gewone of met planken en stangen, en kunnen tot 12 kg dragen.

Koopgids: Wat je moet weten over de wandkapstok

De wandkapstok is nogal ingewikkeld en daarom hebben we de meest gezochte vragen over dit product uitgezocht. In het volgende beantwoorden we ze allemaal, of het nu gaat over wandbevestiging, gebruik of de kapstok zelf.

Perchero de pared

Wandkapstokken nemen niet veel plaats in, omdat ze aan de muur gehangen kunnen worden. (Bron: Kübra: 7790205/ pexels.com)

Wat is het en waarin verschilt het van een gewone kapstok?

Ten eerste nemen wandkapstokken niet veel plaats in, omdat ze aan de muur gehangen kunnen worden.

Ten tweede is het een ideaal product voor elke plaats in huis, want het neemt weinig plaats in, kan aan de muur bevestigd worden, camoufleert met de inrichting en is meestal waterbestendig, voor plaatsing in badkamers en keukens.

Tenslotte is het meest opvallende verschil tussen de wandkapstok en de gewone kapstok dat de gewone kapstok, in het algemeen, meestal nogal wat plaats inneemt. Ook wordt dit type kapstok meestal gebruikt bij de ingang van de woning en, zelden, in slaapkamers.

Waarvoor worden wandkapstokken gebruikt?

Wat hun voornaamste gebruik betreft, kunnen we vinden: de actie om kleren en accessoires op te hangen, of die nu van jezelf of van gasten zijn. Ook kun je hem, als hij een plank heeft, gebruiken als kapstok en decoratieplek of de plank gebruiken om om het even welk voorwerp op te bergen.

Een ander nut kan zijn, bij gebruik in de keuken, om keukengerei aan op te hangen, zoals pannen, kopjes, spatels en nog veel meer. En bij gebruik in de badkamer kun je er handdoeken, sponzen en badkamergerei aan ophangen. Tenslotte passen ze, dankzij hun vernieuwende en moderne ontwerpen, perfect en kunnen ze als decoratieve voorwerpen fungeren.

Perchero de pared

Als je het wandrek in de keuken gebruikt, kun je er keukengerei aan ophangen, zoals pannen, kopjes, spatels en nog veel meer. (Bron: Chris Scott: NEc3YEN1FFw/ unsplash.com)

Welke soorten wandrekken zijn er?

Het is belangrijk dat je alle soorten wandrekken kent voor je er een koopt. Er zijn verschillende soorten die perfect bij je inrichting en je levensstijl kunnen passen, je hoeft alleen maar de ideale te vinden. Om dit te doen hebben we deze kapstokken ingedeeld in

 • Wandkapstok: Deze kapstokken bestaan meestal uit 3 tot 8 haken.
 • Wandkapstok met plank: Deze hebben daarentegen, behalve 3 tot 8 haken, ook een plank bovenaan, waarin je voorwerpen, kleren en nog veel meer kunt plaatsen, of als versiering.
 • Wandkapstok met plank en stang: Tenslotte heeft dit type wandkapstok hetzelfde als het vorige, alleen zit er tussen de haken en de plank een zijstang die meestal de hele breedte van de plank in beslag neemt. Op deze stang worden meestal kleerhangers of handdoeken gelegd.

Hoe zet je een wandkapstok in elkaar en waar moet je op letten

Eerst en vooral de wandkapstok zelf in elkaar zetten, als dat nodig is. Ze hebben elk een andere opbouw en worden meestal geleverd met gebruiksaanwijzing. Maar er zijn maar twee manieren om dit type kapstok aan de muur te bevestigen: ofwel met dubbelzijdige tape, ofwel met schroeven

 • Dubbelzijdig plakband: Dit type montage is het eenvoudigst van de twee. Het bestaat uit het gebruik van dubbelzijdig plakband, je hoeft alleen maar twee of meer stroken op het rek te leggen, verdeeld over de achterkant ervan. En dan hoef je het alleen nog maar aan de muur te plakken, nadat je gemeten en gemediteerd hebt waar je het moet plaatsen.
 • Schroeven: Anderzijds is deze manier van monteren arbeidsintensiever, maar veel veiliger en steviger. Als je besloten hebt waar je de kapstok wilt plaatsen, moet je met een boormachine twee of meer gaten (afhankelijk van de kapstok) in de muur boren voor de schroeven. Na het boren van deze gaten breng je de pluggen aan, die de schroeven in de muur vastzetten. Om klaar te zijn moet je de schroeven erin steken en dan de plank plaatsen, of de plank tussen de muur en de schroef schroeven, afhankelijk van het model.

Waar kan een wandkapstok geplaatst worden?

Dit type kapstok kan bijna overal in huis geplaatst worden. Hier zijn enkele voorbeelden van wat wij denken dat het meest voorkomt

 • Entree: De meest gebruikelijke plaats voor een wandkapstok is bij de ingang van het huis, om jassen en accessoires op te bergen, of het nu die van jezelf zijn of die van gasten.
 • Badkamer: Deze plaats is normaal ideaal om handdoeken, accessoires en badkamerartikelen op te hangen. Het is belangrijk dat dit soort kapstok bestand is tegen roest door de ophoping van vocht die in deze omgeving kan ontstaan.
 • Keuken: Dit, van de andere kant, is meestal gericht op keukengerei.
 • Buiten: Tenslotte kan hij ook buiten geïnstalleerd worden, hoewel dat niet zo gebruikelijk is. Je moet er rekening mee houden dat het heel goed bestand moet zijn tegen alle klimatologische veranderingen door het jaar heen. Daarin kun je tuingereedschap plaatsen, tuingereedschap en nog veel meer.

Aankoopcriteria

Om de wandkapstok in zijn geheel te leren kennen, gaan we de belangrijkste eigenschappen uitleggen die je moet kennen voor je er een koopt. We hebben het over het materiaal, de vormgeving, het gewicht en nog veel meer.

Materiaal

Deze kapstokken kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, want ze moeten bestand zijn tegen verschillende omgevingen. Hieronder hebben we de meest gebruikte materialen op een rijtje gezet

 • Hout: Dit materiaal wordt meestal gebruikt als montagemateriaal voor meubels, werklieden moeten rekening houden met het uitzetten en krimpen van het materiaal voor ze het gebruiken bij het maken van meubels (1).
 • Roestvrij staal: Dit staal is een van de meest gebruikte materialen op de nationale en internationale markt (2), dankzij de goede kosten-baten verhouding. Ook heeft het een geweldige corrosiebescherming en brandwerendheid (3).
 • Metaal: Metaal wordt al sinds mensenheugenis in meubels gebruikt. De moderne trend in het gebruik van dit materiaal voor meubelen is het accentueren van de bijzondere aanpassing aan nut en functie (4).
 • PVC of plastic: Het is momenteel een van de meest geproduceerde en gebruikte kunststoffen (5). Het is een universeel polymeer dat verwerkt kan worden tot een grote verscheidenheid van kort- of lang houdbare producten (6).

Perchero de pared

Deze kapstokken kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, want ze moeten bestand zijn tegen verschillende omgevingen (Bron: Suad Kamardeen: KBE_Bvq1U30/ unsplash)

Gewicht

Als het om het gewicht van de wandkapstok gaat, is er een verschil tussen het oorspronkelijke gewicht van het rek en het gewicht dat het kan houden.

Eerst en vooral hangt het gewicht dat de wandkapstok kan dragen af van de soort bevestiging en het materiaal waarvan hij gemaakt is. Gewoonlijk kunnen ze veel gewicht dragen als ze met schroeven aan de muur verankerd zijn en van stevig materiaal gemaakt zijn.

De kapstokken die we hierboven hebben aanbevolen kunnen tot 12 kg dragen. Ten tweede is het gewicht meestal tussen 1 en 3 kg. Hoe zwaarder hij is, hoe beter hij bestand is dankzij de gebruikte materialen en, uiteraard, de afmetingen van de kapstok.

Ontwerp

Er is een grote verscheidenheid aan ontwerpen. De meest gebruikte zijn modern, rustiek, minimalistisch, elegant, onder andere. Vormgeving is fundamenteel bij wandkapstokken, want dit product gaat deel uitmaken van de inrichting van je huis.

Ook de makers hebben het belang ingezien van orde en discretie. Zo hebben ze modellen gemaakt die perfect met de omgeving gecamoufleerd kunnen worden en er zelfs als een design voorwerp uit kunnen zien. In werkelijkheid heeft hij echter de dubbele functie van wandkapstok.

Maat

De maat van de wandkapstok is een belangrijk aspect van de plaatsing ervan. Dit wordt meestal afgemeten aan het aantal haken, hetzij 3, 5 of 8, of aan de breedte van de plank, als die er is. Ook moet rekening gehouden worden met de hoogte van de kapstok.

Ze meten gewoonlijk 10 cm per haak, d.w.z. als ze 3 haken hebben meten ze tussen 30 en 35 cm en als ze er 5 hebben meten ze tussen 50 en 55 cm. Wat de hoogte van de wandkapstok betreft, die hangt veel af van het ontwerp, maar meestal meet hij meer als de wandkapstok een plank heeft, hij kan tot 30 cm hoog zijn.

Veiligheid

De veiligheid van de wandkapstok hangt allereerst samen met de weerstand en de montage. Men kan zeggen dat het schroefsysteem meer weerstand biedt bij de verankering aan de muur, zodat het moeilijker is om te vallen en veel veiliger is.

Ten tweede is ook de sterkte van de materialen van invloed. Stevig hout is niet hetzelfde als zwak hout, net zomin als dun plastic je dezelfde stevigheid geeft als roestvrij staal. Voor je hem koopt, moet je goed kijken naar de kwaliteit van de materialen en het verankeringssysteem.

Samenvatting

Tot besluit: de wandkapstok is niet alleen een zeer noodzakelijk product in een huis, maar hoeft ook niet per se de esthetiek van je huis te breken. Er is altijd wel een model en een toon die het beste passen bij de gevestigde inrichting van het huis.

Nu we alle bestaande modellen en hun materialen bekeken hebben, weten we al wat we nodig zullen hebben om onze behoeften aan te vullen, welke veiliger is, welke resistenter, en welke functies ze hebben. Nu dan, ben je klaar om met één enkele aankoop de ingangsruimte van je huis te verbeteren?

(Zichtbare foto bron: MIRTO KON: 4492631/ pexels)

Referenties (6)

1. Nutsch, Wolfgang. Tecnología de la madera y del mueble. Reverté, 1996. [2021].
Bron

2. Sáenz, Laura, et al. "Estudio de la fragilización del acero inoxidable dúplex SAF 2205 envejecido." Revista Ingeniería UC 14.3 (2007): 68-76. [2021].
Bron

3. Asdrubal, Arcia, Carlos Graciano, and Octavio Andrés González Estrada. "Resistencia de vigas esbeltas de acero inoxidable bajo cargas concentradas mediante elementos finitos." Revista UIS Ingenierías 16.2 (2017): 61-70. [2021].
Bron

4. Loew, Sue Sanders. The use of metal in furniture design. Diss. 1944. [2021].
Bron

5. Mulder, Karel, and Marjolijn Knot. "PVC plastic: a history of systems development and entrenchment." Technology in Society 23.2 (2001): 265-286. [2021].
Bron

6. Sadat-Shojai, Mehdi, and Gholam-Reza Bakhshandeh. "Recycling of PVC wastes." Polymer degradation and stability 96.4 (2011): 404-415. [2021].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Beroepsopleidingsboek
Nutsch, Wolfgang. Tecnología de la madera y del mueble. Reverté, 1996. [2021].
Ga naar bron
Onderzoeksartikel
Sáenz, Laura, et al. "Estudio de la fragilización del acero inoxidable dúplex SAF 2205 envejecido." Revista Ingeniería UC 14.3 (2007): 68-76. [2021].
Ga naar bron
Onderzoeksartikel
Asdrubal, Arcia, Carlos Graciano, and Octavio Andrés González Estrada. "Resistencia de vigas esbeltas de acero inoxidable bajo cargas concentradas mediante elementos finitos." Revista UIS Ingenierías 16.2 (2017): 61-70. [2021].
Ga naar bron
Onderzoeksboek
Loew, Sue Sanders. The use of metal in furniture design. Diss. 1944. [2021].
Ga naar bron
Onderzoeksartikel
Mulder, Karel, and Marjolijn Knot. "PVC plastic: a history of systems development and entrenchment." Technology in Society 23.2 (2001): 265-286. [2021].
Ga naar bron
Onderzoeksartikel
Sadat-Shojai, Mehdi, and Gholam-Reza Bakhshandeh. "Recycling of PVC wastes." Polymer degradation and stability 96.4 (2011): 404-415. [2021].
Ga naar bron
Recensies