Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

Goede wandelsokken zijn onmisbaar bij het wandelen. Ze zijn essentieel, want goed schoeisel en de juiste wandelsokken voor mannen maken of breken je hele wandeling. Iedereen heeft tijdens het wandelen wel eens te maken gehad met vervelende blaren of drukzweren. Voor velen is de wandelschoen de schuld, maar het kopen van goede wandelsokken voor mannen is minstens even belangrijk.

Je vraagt je misschien af waar je op moet letten als het om herensokken gaat. Een heleboel, zeggen we. Want ook op het gebied van wandelsokken zijn nieuwe innovaties niet tegen te houden.
Beste Wandelsokken heren: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Ze moeten comfortabel zijn, functioneel, liefst warm en niet te strak. Maar wat doet er echt toe? In deze gids hebben we de belangrijkste punten opgeschreven die van belang zijn als het gaat om het kiezen van de juiste wandelsokken voor heren.

Welke soorten wandelsokken voor heren zijn er?

In het volgende zullen we de verschillende soorten wandelsokken voor heren nader bekijken, die vooral te onderscheiden zijn door de belangrijkste materialen die ze gebruiken.

  • Katoen: Wandelsokken van katoen zijn de klassiekers onder de wandelsokken voor mannen. Katoen is goed voor trektochten omdat het onmiddellijk het geproduceerde zweet absorbeert, maar dit betekent ook dat ze snel vochtig worden. Dit draagt bij tot verhoogde blaarvorming op de voeten en is ook niet reukloos.
  • Scheerwol: Scheerwol, zoals de bekende merinoswol, heeft daarentegen het voordeel dat ze slechts langzaam vocht opneemt en ook reukloos is. Wandelsokken voor heren van scheerwol drogen snel en houden je voeten warm tijdens je wandeltocht. Het enige nadeel: vergeleken met katoen is dit materiaal iets duurder in de aanschaf.
  • Synthetische vezels: Dit zijn bijvoorbeeld elastaan of polyamide. Deze wandelsokken voor heren zijn vooral geschikt in de zomer, omdat ze snel drogen en je niet zo warm houden als katoen of scheerwol. Ze vallen op door hun duurzaamheid en zijn het meest geschikt voor meerdaagse tochten. Het materiaal heeft ook een anti-schimmel en anti-bacteriële werking op je huid.
  • Veelzijdige vezels: Wandelsokken voor heren van all-round vezels bestaan uit verschillende lagen van de eerder genoemde materialen. Dit kan een aantal van de voordelen combineren.
  • Onderverdeling naar vorm: Wandelsokken voor heren worden ook onderscheiden door hoe hoog de schacht van de sok is. Zorg dat je rekening houdt met je wandelschoen en pas de vorm daaraan aan. Korte wandelsokken zijn goed voor gemakkelijkere wandelschoenen en minder veeleisend terrein. Hogere wandelsokken beschermen je benen tegen schuren en vuil en geven ook compressie.

Het is het beste om de wandelsokken aan te passen aan het soort wandeling dat je maakt. Voor korte maar inspannende wandelingen raden we wandelsokken voor mannen aan, gemaakt van katoen. Als je een langere wandeltocht maakt, kun je zuiver scheerwol gebruiken. Als je in warmere streken wandelt, zijn synthetische of all-round vezels ook geschikt.

Hoe maak ik mijn wandelsokken voor heren schoon en hoe verzorg ik ze?

Wandelsokken voor mannen kunnen meestal met hun gewone kleren in de wasmachine gewassen worden. Het is echter altijd de moeite waard de wasvoorschriften van de fabrikant nauwkeuriger te bestuderen en zo nodig de wasroutine aan te passen. Je moet vooral voorzichtig zijn met wol, zodat je wandelsokken voor heren niet krimpen. Je kunt ze het beste wassen in het wolprogramma van je wasmachine. Vermijd zo veel mogelijk het gebruik van een droger om de pasvorm te behouden.

Hoe vind ik de juiste wandelsokken voor mij?

De markt wordt overspoeld met leveranciers, maar niet iedereen past op elke voet. Probeer een goede selectie van verschillende soorten uit om het meest geschikte materiaal voor je wandelsokken voor heren te vinden. Probeer zeker de sokken in je wandelschoenen uit. De sokken moeten goed passen zonder te vernauwen. Als de sokken te groot zijn, zullen ze kreuken en schaafplekken en blaren veroorzaken.

Wat is het voordeel van wandelsokken voor heren boven gewone sokken?

In tegenstelling tot wandelsokken zijn gewone sokken voor mannen bedoeld voor dagelijks gebruik, maar niet om te wandelen. Ze zijn meestal veel dunner, hebben naden bij de tenen en zijn vaak niet van hoogwaardig materiaal gemaakt. Wandelsokken voor mannen moeten bescherming bieden voor onze voeten. Enerzijds moeten ze transpiratievocht goed afvoeren, maar niet nat worden aan de voet. Wandelsokken, vooral die van scheerwol, zijn veel beter ademend dan gewone sokken.

Samenvatting

Wandelsokken voor mannen hebben altijd hun bestaansreden. Of het nu natuurlijke of synthetische vezels zijn, wandelsokken zijn een must-have bij je volgende wandeling. De materialen die gebruikt worden in wandelsokken voor heren zijn van een veel betere kwaliteit dan die van alledaagse sokken en beloven dus een geweldige wandelervaring zonder blaren en zweetvoeten.

Houd bij het kiezen van sokken altijd rekening met waar je gaat wandelen, wat voor soort wandelingen je van plan bent te doen en welke schoenen je gaat dragen. Het belangrijkste bij wandelsokken voor mannen is altijd het juiste materiaal te vinden en een vorm die bij je voet past. Dan zul je je tijdens de wandeling niet ergeren aan pijnlijke voeten.

(Afbeeldingbron: Unsplash.com/ Jake Ingle @ingle_jake)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies