Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

26Bestede uren

18Beoordeelde onderzoeken

46Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Wandelsokken test 2022. Hier stellen we alle wandelsokken voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste wandelsokken voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke informatie waarop je moet letten bij het kopen van wandelsokken.
Belangrijk om te weten

 • Body mapping technologie in wandelsokken zorgt ervoor dat verschillende materialen en breitechnieken de voeten beschermen tegen blaren en een goed draagcomfort bieden.
 • Een mengsel van natuurlijke materialen en kunstvezels in de meeste sokken zorgt ervoor dat de positieve eigenschappen van de respectieve materialen in gelijke mate gebruikt kunnen worden.
 • Wandelsokken kunnen aan verschillende eisen voldoen en moeten passen bij je individuele wandelplannen en behoeften.

Beste Wandelsokken: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je wandelsokken koopt

Wat zijn wandelsokken en waarom heb ik ze nodig?

Iedereen die graag de bergen ingaat of van wandelen houdt zal zeker wel eens nagedacht hebben over de noodzaak van goede wandelschoenen. De juiste trekking- of wandelsokken zijn echter niet minder belangrijk.

Wandelen is leuk en gezond. Vervelende blaren en natte voeten kunnen je echter snel van alle plezier beroven. (Image source: unsplash,com / Toomas Tartes)

Wandelsokken zijn een goede metgezel op reis, want ze verhogen het draagcomfort enorm, vooral tijdens langere wandeltochten. Ze beschermen je voeten tegen blaren en eelt en zorgen voor vochtuitwisseling.

Dankzij hun materiaal en speciale afwerking kunnen wandelsokken allerlei problemen voorkomen. Er zijn verschillende soorten sokken om aan je behoeften en eisen te voldoen.

De meest belaste plaatsen bij wandelen zijn de hielen, de ballen van de voeten, de tenen en de enkels.

Wandelsokken zijn ontworpen om je voeten te dempen en te beschermen met versteviging op de plaatsen waar ze het meest gebruikt worden.

Wat zijn de alternatieven voor wandelsokken?

Wandelsokken zijn speciaal ontworpen om bepaalde problemen tijdens het wandelen en lange tochten tot een minimum te beperken. Je keuze van sokken hangt echter ook af van de schoenen die je draagt.

Sommige wandelschoenen hebben al zo’n goede wattering dat je geen extra gevoerde sokken nodig hebt. Het is ook mogelijk om twee paar dunne sokken over elkaar aan te trekken. Dit minimaliseert al druk en wrijving.

Natuurlijk kun je ook je gewone sokken gebruiken, maar bedenk dat die meestal van katoen zijn, een materiaal dat goed vocht opneemt maar het niet goed afgeeft.

Dit kan leiden tot blaren op je voeten. Daarom is de variant meer geschikt voor korte trips.

Sommige sportsokken zijn volgens hetzelfde principe geconstrueerd als wandelsokken.

Ze zijn van verschillende materialen gemaakt en egaliseren de druk op verschillende delen van je voet. Maar sportsokken zijn meestal erg dun, waardoor ze niet erg geschikt zijn voor gebruik in de winter.

Wist je dat zogenaamde “body mapping” gebruikt wordt voor wandelsokken?

Dit is een ingewikkeld proces waarbij verschillende materialen op verschillende zones van de sokken worden aangebracht.

Padding, verschillende materiaalmengsels en breimethoden worden gebruikt. Dit ontlast en beschermt bijzonder belaste delen van je voet, en biedt tevens een goede functionaliteit en comfort.

Body mapping wordt vaak gebruikt voor skisokken. Maar omdat ze ontworpen zijn voor het koude seizoen, zul je er in de zomer veel te veel in zweten.

Hoewel ook skisokken op bepaalde plaatsen verstevigd zijn, zijn ze versterkt op plaatsen die door skischoenen bijzonder belast worden. Bijvoorbeeld op de kuiten, wat niet belangrijk is bij het wandelen.

Wat maakt goede wandelsokken?

Goede wandelsokken worden vooral gekenmerkt door een goede pasvorm aan de voet en door het feit dat hun materiaal zorgt voor vochtcompensatie. Dit voorkomt blaren en drukpunten en transporteert transpiratievocht naar buiten.

Probleem Oplossing
Blaren, eelt, drukpunten Kussen, dubbellaagse sokken
Zweten, vochtige voeten en geur Vochtcompensatie, anti-geur materiaal
Warme of koude voeten Materiaal en dikte van de sokken
Gladde sokken en blaren Exacte pasvorm, Studs
Snijnaden, drukgevoelige kuiten Comfort manchet, naadloze afwerking

Besluit: Welke wandelsokken zijn er en welke zijn geschikt voor jou?

Wandelsokken verschillen vooral in het gebruikte materiaal, en ook in de mate van wattering en de dikte van de stof.

Overwegingen over het materiaal zijn echter bijzonder belangrijk voor je tot aanschaf overgaat, dus hebben we de verschillende materialen en hun voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn de voordelen en nadelen van katoenen wandelsokken?

Hoewel katoen een populair natuurlijk materiaal voor sokken is, wordt het alleen aanbevolen voor korte wandelingen en warme temperaturen. Katoen absorbeert zweet snel, maar laat het ook moeilijk los, wat tot vochtige sokken kan leiden.

Voordelen
 • goedkoop
 • natuurlijk materiaal
 • neemt snel vocht op
Nadelen
 • houdt te veel vocht vast
 • grotere geur
 • grotere kans op blaren

Dit kan leiden tot blaren, vooral bij langere wandelingen. Katoen is vrij goedkoop en is een goede keuze voor alledaagse kleding, maar minder geschikt voor trektochten.

Wat onderscheidt wandelsokken van scheerwol en wat zijn de voor- en nadelen?

Merino wol is de fijne wol van merinosschapen die goed verwarmt en niet ruikt of jeukt. Daardoor is het materiaal bijzonder aangenaam voor de gevoelige huid. Merino wol is zeer robuust en daarom zijn sokken van deze wol zeer slijtvast.

Voordelen
 • antibacterieel en zelfreinigend
 • geurloos
 • hoog draagcomfort
 • temperatuurcompensatie
Nadelen
 • vaak duurder
 • niet veganistisch

Merino wol is vooral aan te bevelen voor voeten die gevoelig zijn voor blaren, maar kost gemiddeld het meest van alle materialen. De sokken overtuigen echter met een klimaatregulerende, en ook met een zelfreinigende en antibacteriële werking.

Wat zijn de eigenschappen van wandelsokken van kunstmateriaal en wat zijn de voor- en nadelen?

Kunststoffen zijn synthetisch vervaardigde materialen die ook bij de vervaardiging van wandelsokken gebruikt worden.

Kunststoffen reguleren vocht en voeren zweet zeer goed af. Je vochtige sokken zijn in enkele seconden weer droog.

Dergelijke materialen zijn echter minder warm dan wol, waardoor ze minder geschikt zijn voor gebruik in de winter. Synthetische vezels zijn echter uiterst praktisch voor wandelingen in hoge temperaturen.

Voordelen
 • vochtregulerend
 • robuust
 • elastisch
Nadelen
 • niet zo goed warm

De verschillende synthetische vezels hebben verschillende positieve eigenschappen, daarom worden ze vaak in een mengsel gebruikt. Hier heb je een klein overzicht van de meest gebruikte synthetische vezels en hun effecten.

Materiaal eigenschap
Polyamide vochtregulerend, robuust
Elastaan, (Spandex, Lycra) stabiel, aangenaam om te dragen
Coolmax zeer goed vochtregulerend
Polyester licht, waterafstotend, scheurvast, sneldrogend
Polypropyleen extreem waterafstotend, sneldrogend
Silber oduurneutraliserend

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om wandelsokken te vergelijken en te evalueren

Er zijn enkele criteria die je kunt gebruiken om je wandelsokken te kiezen. Behalve kwaliteit en vakmanschap zijn er een paar factoren waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van je sokken. Dit zijn:

 • Materiaal
 • Je behoeften
 • Seizoen en temperatuur
 • Sokhoogte
 • Schoenen

Wandelsokken kunnen wonderen doen door je voeten te beschermen tegen wrijving en vocht, en ze warm of koel te houden. (Image source: unsplash.com / Jake Ingle)

Materiaal

Zoals in ons artikel geïntroduceerd, zijn er verschillende materialen die een verschillende rol spelen in je wandelsokken en hun eigen voor- en nadelen hebben.

Het materiaal van je voorkeur hangt ook af van de volgende punten.

Je behoeften

Afhankelijk van je behoeften kunnen je wandelsokken daaraan voldoen. Zo zijn er bijvoorbeeld sokken die aan specifieke problemen aangepast zijn. Als je vatbaar bent voor drukpunten of blaren op bepaalde plaatsen, kunnen wandelsokken helpen.

De meeste wandelsokken hebben wattering voor delen van je voeten die aan zware slijtage onderhevig zijn.
Wandelsokken beschermen de hiel, tenen, enkel en bal van de voet. De bekleding is er in verschillende diktes. Net als het materiaal van de sokken als geheel, kan de stof van verschillende diktes zijn.

Als je voeten veel zweten, kunnen sokken met een goede vochtuitwisseling helpen. Sommige materialen hebben ook geurneutraliserende eigenschappen, zoals merinowol of zilverdraden.

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het kopen van sokken. Je moet individueel beslissen welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn en welke geschikt zijn voor je wandelroute. (Image source: unsplash.com / Holly Mandarich)

Als je problemen hebt met manchetten die insnijden, bijvoorbeeld omdat je wat dikkere kuiten hebt, dan is een paar sokken met een comfort manchet of een extra breed manchet aan te bevelen.

Ook de duur van je wandeling, en de lengte en moeilijkheidsgraad van de route, spelen een rol bij je keuze.

Sommige sokken, zoals die met een katoenen inhoud, zijn meer geschikt voor kortere wandelingen. Andere zijn echter ontworpen voor dagenlange marsen in alpine streken en hebben daarom een hoog gehalte aan verwarmende wol.

Seizoen en temperatuur

Dit brengt ons op het seizoen of klimaat waarin je je sokken wilt gebruiken.

Voor warme temperaturen zijn dunnere sokken met minder opvulling aan te bevelen. Voor de zomer kun je wandelsokken kiezen die gemaakt zijn van synthetische vezels.

In de winter heb je sokken nodig die je voeten voldoende warmte geven, zoals die van wol of thermisch materiaal. Het kan ook de moeite waard zijn om waterdichte sokken te kopen.

Vocht wordt beter buiten gehouden en de sokken drogen sneller.

Sokhoogte

De sokhoogte hangt vooral af van je voorkeuren, want sommige wandelaars geven de voorkeur aan kortere sokken en andere aan langere.

Het belangrijkste is echter dat de tailleband van de sokken over de wandelschoenen ligt, zodat ze niet tegen elkaar schuren.

De meeste wandelsokken gaan óf over de enkels óf zijn kniehoog, zodat ze de voeten samen met de kuiten bedekken.

Scheenhoge sokken geven meer warmte in de winter, maar kunnen ook je benen beschermen tegen borstelen en verwondingen in de zomer als je kortere broeken draagt.

Schoenen

Bij de keuze van sokken is het natuurlijk belangrijk rekening te houden met je wandelschoenen. Het is het beste om ze vóór je wandeling samen te passen.

Als je schoenen al veel wattering hebben, kun je sokken kiezen met minder wattering.

Dit kan het geval zijn met hoge bergschoenen. Lichtere laarzen hebben daarentegen vaak minder opvulling, zodat je baat kunt hebben bij gewatteerde wandelsokken. Bij dikkere sokken moet je er ook op letten dat ze in je schoenen passen.

Ook je sokken kunnen hun ademende functie alleen vervullen als je schoenen er een hebben. Leren schoenen, bijvoorbeeld, zijn niet ademend, dus je moet hier geen kunststoffen gebruiken, maar sokken van merinoswol kiezen.

Beeldbron: unsplash.com/Max Conrad

Referenties (1)

1.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies