Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

25Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Een kledingpaard wordt gebruikt om kleren, beddengoed, dekens en nog veel meer te drogen. De hoeveelheid wasgoed die opgehangen kan worden hangt af van de lengte van de drooglijn. Daarom zijn er droogrekken voor kleren in verschillende maten en met verschillende aantallen planken. De meeste zijn echter opvouwbaar, zodat ze plaatsbesparend opgeborgen kunnen worden.

Wasrekken vervangen een droger en zijn daardoor veel goedkoper. Dit is ook een voordeel voor kleine flats, want een kledingpaard hoeft alleen opgesteld te worden als het in gebruik is en kan daarna weer in een klein hoekje opgeborgen worden. Er zijn ook modellen die aan de muur bevestigd kunnen worden. Dit is ideaal, bijvoorbeeld als het boven de badkuip komt te hangen. Zo kan het resterende vocht in de badkuip druppelen.
De belangrijkste dingen in een notendop

  • Afhankelijk van hoeveel wasgoed je moet ophangen, moet je letten op de lengte van de drooglijn. Voor kleine stukken wasgoed, zoals sokken, zijn er accessoires om zulke dingen op te hangen.
  • De grootte van een kledingpaard varieert. De meeste modellen zijn echter opvouwbaar, zodat ze goed in elk huishouden passen. Behalve voor binnen zijn er ook een aantal voor in de tuin.
  • Als je het kledingpaard in je huis gebruikt, moet je ervoor zorgen dat er voldoende ventilatie is. Anders stijgt de vochtigheid in de kamer en dat kan tot schimmelvorming leiden.

Wasdroger: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor droogrekken voor kleren

Om het perfecte kledingpaard voor je te vinden, moet je op enkele criteria letten, zodat je lang van het product kunt genieten en het zijn doel op de best mogelijke manier vervult. Deze 5 categorieën zijn bijzonder belangrijk:

In het volgende gaan we dieper in op de genoemde criteria, zodat je alles precies begrijpt en later zelf de kwaliteit van een kledingpaard kunt beoordelen.

Drooglijn

De drooglijn bevindt zich binnenin het frame van het kledingpaard. Je kunt er je wasgoed aan ophangen en daarom is de lengte bepalend voor hoeveel wasgoed er in kan. Je moet ook letten op de dikte van de lijn. Hoe dikker de lijn, hoe beter het wasgoed droogt zonder te kreuken. Het materiaal van de lijn moet waterafstotend zijn en bestand tegen schimmel, zodat je het rek lang kunt gebruiken.

Ruimteverbruik

Ruimteverbruik is een ander belangrijk aankoopcriterium. Niet elk kledingpaard past in elke kamer of op het balkon. Je moet letten op de afmetingen van het rek en, in combinatie, op de lengte van de drooglijn. Uiterst smalle of hoge droogrekken zijn bijzonder voordelig voor kleine ruimten.

Als je een iets grotere ruimte hebt, maar niet altijd zoveel wasgoed, kun je ook een uitschuifbaar model gebruiken. Voor onderweg of als je maar een paar kleine voorwerpen wilt ophangen, zijn er ook rekjes die heel klein zijn en heel ver opgevouwen kunnen worden.

Stabiliteit

De stabiliteit van een kledingpaard hangt in de eerste plaats af van het materiaal van het frame. De meeste modellen zijn gemaakt van een mengsel van aluminium en kunststof om de afzonderlijke palen met elkaar te verbinden. Hierdoor is het rek zeer stabiel, zelfs in winderige omstandigheden. Voor alle modellen wordt een maximaal draagvermogen aangegeven. Zorg ervoor dat je dit niet overschrijdt, anders kan het kledingpaard beschadigd worden.

Gids: Veel gestelde vragen over het wasdroger in detail beantwoord

Om je te helpen beslissen of een kledingpaard geschikt voor je is, willen we graag de meest gestelde vragen over kledingpaarden beantwoorden. We leggen hier alles in detail uit, zodat er geen onduidelijkheden overblijven.

Voor wie is een wasdroger geschikt?

Een kledingpaard is geschikt voor iedereen die zijn wasgoed aan de lucht wil laten drogen. Als je geen droger hebt, is een kledingpaard een goedkoop en gemakkelijk alternatief. Ook als je geen andere plaats hebt om je kleren op te hangen, bijvoorbeeld in het washok, kun je een droogrek gebruiken om ruimte te maken om je kleren op te hangen.

Wäscheständer

Met zijn drooglijnen biedt een kledingrek veel plaats om textiel op te hangen. Kleine voorwerpen kunnen met wasknijpers op hun plaats gehouden worden. (Beeldbron: Chloe Skinner / unsplah)

Bovendien neemt een kledingrek meestal niet veel plaats in en is daarom geschikt voor kleine binnenruimtes, balkons of zelfs kamperen. Aan het rek kan een grote verscheidenheid van dingen gehangen worden. Als er extra vleugels zijn, kunnen ook lange kledingstukken of beddengoed gemakkelijk geplaatst worden. Sommige modellen bieden ook de mogelijkheid om kleerhangers op te hangen.

Welke soorten wasdroger zijn er?

Het principe van alle kledingpaardenmodellen is hetzelfde. Een bepaalde lengte drooglijn is bevestigd aan een frame, dat meestal opgevouwen kan worden. Er zijn echter verschillende ontwerpen, die ook van invloed zijn op de grootte van een kledingpaard. Sommige modellen hebben wieltjes aan de poten, zodat het kledingpaard gemakkelijk verplaatst kan worden. De volgende soorten kledingpaard zijn beschikbaar:

  • Uitschuifbaar waspaard: De lengte van de drooglijn kan verlengd worden door het frame uit te trekken.
  • Kleren paard met vleugels: Het rechthoekige frame heeft links en rechts twee uitklapbare vleugels, die ook bedekt zijn met een drooglijn. De vleugels hebben een bepaalde hoek, zodat ze iets hoger zijn dan de rest van het frame, wat het gemakkelijk maakt om langere stukken wasgoed op te hangen.
  • Toren kledingspaard: Zo’n kledingspaard bestaat uit verschillende niveaus en is daarom erg hoog. Hij is daarom bijzonder geschikt voor heel smalle kamers.
  • Aan de muur bevestigd kledingpaard: Zulke modellen worden geleverd met een montageset, zodat ze aan de muur bevestigd kunnen worden. Deze variant wordt vaak gebruikt in de badkamer boven de badkuip.

Afhankelijk van je wensen kun je de ideale variant voor je vinden. Bedenk gewoon aan welke eisen je je kledingpaard wilt laten voldoen, dan kun je eenvoudig besluiten een van de hierboven genoemde modellen te kopen.

Hoeveel kost een wasdroger?

Zoals hierboven al gezegd, zijn er verschillende modellen kledingpaarden, die allemaal iets in prijs verschillen. We hebben hier een klein overzicht samengesteld om je een idee te geven van de verschillende prijsklassen.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd: 20 tot 40 euro eenvoudig waspaard, drooglijnlengte tot ca. 15 meter, sommige met vleugels of uitschuifbaar
Middelmatig geprijsd: 40 tot 60 euro waspaard met grotere laadcapaciteit, drooglijnlengte tot 20 meter, sommige met verschillende niveaus
Hoog geprijsd: vanaf 60 euro extreem groot waspaard, verschillende niveaus, drooglijnlengte meer dan 20 meter, veel verschillende ophangmogelijkheden

Als je tevreden bent met de ophangmogelijkheden voor één lading wasgoed, zul je uiterst tevreden zijn met een goedkoop model. Voor een grote hoeveelheid gewassen textiel, waarvoor je voldoende drooglijnlengte nodig hebt, moet je kijken naar de wat duurdere modellen.

Waar plaats ik een wasdroger?

In principe kun je een kledingpaard overal neerzetten waar je voldoende ruimte hebt. Wel moet je ervoor zorgen dat er voldoende ventilatie is. Het droogproces zorgt ervoor dat het vocht in de kleren verdampt en binnenin opgesloten raakt. Om te voorkomen dat dit vocht je meubels of muren aantast en schimmelvorming veroorzaakt, moet je tijdens het drogen steeds een raam openzetten om te ventileren. Idealiter zet je je wasdroogrek in de frisse lucht of liever in je badkamer waar ventilatie is.

Conclusie

Met een kledingpaard kun je veel verschillende textielsoorten ophangen. Hij is verkrijgbaar in verschillende versies en bevat enkele meters drooglijn. Er is de mogelijkheid om het rek in te klappen om het gemakkelijk op te bergen. Rondom is een waspaard praktisch voor wie geen andere manier heeft om zijn ladingen wasgoed te drogen.

Bij de aanschaf zijn er maar een paar dingen om rekening mee te houden en de verschillende modellen kunnen naar eigen behoefte gekozen worden. Bovendien is er voor elk budget wat wils. Met deze gids weet je nu alles over droogrekken voor kleren en ben je goed geïnformeerd voor je aankoopbeslissing.

(Image source: Mabel Amber / pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies