Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

25Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

We weten dat een deel van de desorganisatie in huis te wijten kan zijn aan het gebrek aan mechanismen of voorwerpen die ons helpen alles op zijn plaats te houden, en daarom hebben we het vandaag over onze bondgenoot voor wasdag: de wasmand.

Dit is een van die gebruiksvoorwerpen waar we misschien niet genoeg waarde aan hechten, tot we begrijpen hoezeer we het nodig hebben en hoe essentieel de rol is die het speelt bij het opruimen van ons huis. Bovendien werkt het als oefening en leerschool voor onze kinderen om thuis samen te werken.

Het mooiste ervan is dat er verschillende modellen met verschillende materialen zijn die we kunnen kopen om te combineren met onze kamers of om er als gewoon een ladeblok uit te zien en zo onopgemerkt te blijven. Hier vertellen we je er alles over, en ook over de beste modellen die je nu kunt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Wasmanden zijn containers die we tijdens het wassen gebruiken om onze ladingen wasgoed op te hopen en te vervoeren. Ze zijn erg handig zowel bij het groeperen van gebruikte kleren als bij het schoon terugbrengen in elke kamer.
 • Je hebt vast al gemerkt dat er 2 mogelijkheden zijn voor wasmanden, en we hebben het over de zachte modellen en de stevige modellen. Elk van hen levert ons een andere ervaring op, die de moeite waard is om te kennen om er een te kiezen die het beste bij ons past.
 • Voordat je een wasmand kiest, zorg je ervoor dat je het materiaal neemt dat het beste bij je past, dat je er je lading gemakkelijk in kwijt kunt en dat hij perfect past in de kamer waar je hem wilt neerzetten. Kijk ook eens naar de extra functies die het kan bevatten om je werk effectiever te maken.

Beste wasmand: Onze selectie

Koopgids

Wasmanden maken onze dagelijkse klusjes gemakkelijker, handiger en praktischer. Nu is het tijd om wat dieper in te gaan op dit voortreffelijke artikel en de mogelijkheden die je er vindt.

Wasmanden stellen ons niet alleen in staat er ons wasgoed in te deponeren voor het wassen, maar we kunnen ze ook gebruiken om schone kleren naar elke kamer te vervoeren. (Foto: Vadim Guzhva / 123rf)

Wat is een wasmand en wat zijn de voordelen ervan?

We weten dat een wasmand een brede en diepe bak is die gebruikt wordt om voorwerpen in te leggen, ze op te bergen en/of ze van de ene plaats naar de andere te vervoeren. De wasmanden vervullen deze functie met de kleren die we al gebruikt hebben en die wachten om gewassen te worden.

Dit instrument wordt meestal geplaatst in badkamers, slaapkamers en kleedkamers, plaatsen waar we ons gewoonlijk omkleden of ontdoen van de kleren die we gebruikt hebben. De voordelen ervan gaan verder dan een eenvoudige container, en hier vatten we er een paar voor je samen.

Voordelen
 • Verschillende materialen
 • Verschillende maten
 • Geschikte ontwerpen voor elke ruimte
 • Lichtgewicht
 • Gemakkelijk te dragen
 • Kan andere spullen in opbergen
Nadelen
 • Sommige opties kunnen moeilijk te dragen zijn
 • Niet alle materialen zijn gemakkelijk te wassen

Stevige of zachte wasmand – waar moet je op letten?

We hebben al gezegd dat er veel mogelijkheden zijn bij het zoeken naar wasmanden, maar de waarheid is dat we ze in 2 groepen kunnen verdelen als we het over stevige of zachte modellen hebben.

Massief. Stevige wasmanden zijn meestal gemaakt van materialen zoals hout, plastic of riet, dus ze verplaatsen of vervoeren kan wat ingewikkelder zijn. Ze hoeven niet geïnstalleerd te worden en bevatten meestal een deksel. Hun weerstand neigt hoog te zijn door de hardheid van hun materiaal.

Zacht. Zachte manden zijn perfect voor kinderkamers, want ze zijn meestal gemaakt van stof, polyester of gaas. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen en te vervoeren omdat ze licht van gewicht zijn. Ze bevatten geen deksels en moeten misschien geïnstalleerd worden. Ze vereisen meer zorg omdat ze minder resistent zijn.

Stevig Zacht
Veelgebruikte materialen Hout, kunststof, rieten Stof, polyester, gaas
Tapa Bevat meestal Niet gebruikelijk
Mobiliteit Kan ingewikkeld zijn Eenvoudig
Weerstand Hoog Gemiddeld

Aankoopcriteria: factoren waarmee je de verschillende modellen wasmanden kunt vergelijken en beoordelen

Mogelijk is het uiterlijk van een wasmand het eerste dat we beoordelen voor we beslissen of we hem kopen of niet, maar er zijn verschillende factoren die we kunnen kennen om de optie te kiezen die het beste bij onze behoeften past. Hier schetsen we ze voor je

 • Materiaal
 • Maat
 • Type kamer
 • Extra mogelijkheden

Materiaal

De materiaalsoort van je wasmand bepaalt de soort ruimte waarin hij geplaatst kan worden, de kosten die hij zal hebben, hoe lang hij meegaat, hoe comfortabel hij zal zijn in gebruik en vervoer, en nog veel meer variabelen. Hier zijn de meest voorkomende mogelijkheden.

Plastic. Plastic is altijd een handig en duurzaam alternatief. Zoek een optie met een deksel voor privacy en je kunt hem in elke kamer zetten. Zorg ervoor dat hij handvatten of wieltjes heeft om hem veel gemakkelijker te kunnen vervoeren.

Stof. In kinderkamers worden meestal stoffen manden gebruikt, omdat ze veilig zijn en, als ze wat groter zijn, ze zelf naar de wasruimte kunnen vervoeren. Ze zijn meestal licht van gewicht en komen in allerlei uitvoeringen voor ieders smaak. Ze zijn ook heel gemakkelijk te wassen.

Mesh. Deze modellen zijn de lichtste van allemaal, zowel voor plaatsing als voor opslag en vervoer. Gebruik ze als je ruimte wilt besparen (want je kunt ze opvouwen als je ze niet gebruikt) of als je ze in vochtige omgevingen wilt zetten, zoals wasruimtes of badkamers.

Wicker. Misschien wel de meest traditionele optie van allemaal. Het is een plantaardige vezel die een licht maar stevig resultaat geeft; dit helpt je om het gemakkelijk te vervoeren. Zijn rustieke uiterlijk geeft een mooie decoratieve toets, zodat je hem overal kunt gebruiken waar je maar wilt. Probeer er handvatten in te verwerken, om hem comfortabeler te kunnen verplaatsen.

Maat

Wasmanden zijn er in allerlei maten, maar 2 zijn de meest voorkomende als het gaat om praktische bruikbaarheid, draagcomfort, gewicht en andere kenmerken. We classificeren ze als middelgroot en groot.

Middelgroot. Middelgrote manden zijn meestal langer dan ze hoog zijn, zodat ze gemakkelijker te vervoeren zijn. Je vindt mogelijkheden die minder dan 70 centimeter lang en 40 centimeter breed zijn en die je van de ene plaats naar de andere kunt dragen. Ze zijn ideaal als je niet al te zware lasten hebt of om voorwerpen in grotere manden te vervoeren.

Large. In dit geval is het aan te bevelen ze op dezelfde plaats te laten staan om te voorkomen dat je een heel zware last moet dragen. Ze zijn meestal minder dan 45 centimeter breed bij 1 meter hoog en kunnen in je slaapkamer of badkamer geplaatst worden. Je kunt ze vervoeren zolang ze wieltjes hebben, zo niet, dan raden we een middelgrote mand aan.

Type kamer

De modellen wasmanden passen zich op verschillende manieren aan je kamers en de omstandigheden in elk ervan aan. Hier zijn de meest voorkomende, zodat je weet welk soort materiaal je in elk van deze gevallen moet kiezen.

Volwassen kamer. Hier kun je het ontwerp kiezen dat het beste bij je inrichting past, dus rieten en houten opties (met deksel) zijn meestal het meest gewild. Als er meer dan 1 persoon in de kamer slaapt, zorg dan dat hij groot genoeg is om al het wasgoed tot de volgende cyclus te herbergen.

Kinderkamer. Om kinderen te laten wennen aan huishoudelijk werk, is het een goede optie stoffen manden aan te nemen, om het vervoer gemakkelijker te maken. Deze modellen hebben ook een grotere variëteit aan motieven die je kleintjes prachtig zullen vinden. Ook gaasmanden kunnen werken.

Wasruimte. Dit is vaak een vochtige en afgesloten ruimte, dus werken gaas- en plastic manden uitstekend. Gebruik gaas als je ruimte wilt besparen bij het opvouwen, en plastic als je meer bewegingsruimte hebt.

Badkamer. Net als de wasruimte zijn badkamers vaak krappe en vochtige ruimtes, dus kun je stoffen en houten keuzemogelijkheden beter uitsluiten. Gaasmanden worden het meest gebruikt, maar als je een meer decoratieve optie wilt, kun je kiezen voor plastic of rieten manden (zolang er voldoende ventilatie is).

Je kinderen een eigen wasmand geven is een manier om ze van jongs af aan het belang van organiseren bij te brengen. (Foto: choreograph / 123rf)

Extra functies

Niet alle wasmanden hebben dezelfde elementen, sommige bevatten nieuwe functies om je ervaring en activiteit veel gemakkelijker te maken. Hier zijn degene die je het vaakst zult zien.

Wheels. Sommige houten plastic modellen hebben wieltjes op hun onderste voet om het verplaatsen ervan veel gemakkelijker en praktischer te maken. Kies deze optie bij manden die meer dan een halve meter hoog zijn, zodat je niet te veel hoeft te bukken om ze te verplaatsen. Ook als je geen trap op of af hoeft.

Opvouwbare optie. Stoffen of gazen manden kunnen gemakkelijk opgevouwen of ingeklapt worden als ze niet gebruikt worden, wat handig is om ruimte te besparen in je kamers. Nadat je ze tot een minimum beperkt hebt, kun je ze opbergen in een lade, in een kleerkast of onder een meubelstuk.

Handvatten om op te hangen. Handvatten zijn absoluut noodzakelijk als je een mand gaat dragen. Ze zijn heel gangbaar in rieten, stoffen, gaas en sommige plastic uitvoeringen. Zorg ervoor dat het model dat je kiest stevige exemplaren heeft, zodat je je lasten kunt dragen zonder bang te zijn dat ze breken.

(Zichtbare foto: tanyar30 / 123rf)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies