Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

23Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

58Verzamelde opmerkingen

Heb je ooit ondervonden dat het vullen van een zwembad of watertank aanvoelt als een langzaam en vervelend proces? Misschien is het tijd om een waterpomp aan te schaffen, want ze zijn perfect om je te helpen bij die situaties waarin je grote hoeveelheden water snel en vlot moet verplaatsen.

Een goede waterpomp kopen is iets waar iemand zelden spijt van krijgt, want de gemakken die ze brengen zijn groot, je hoeft ze alleen maar aan het werk te zetten om het water te verplaatsen waar je maar wilt, zodat je je zwembad kunt vullen, je tank, een irrigatiesysteem van stroom kunt voorzien en zelfs overstroomde gebieden kunt leegpompen. Bij Reviewbox.com.mx streven we ernaar de beste koopgidsen te maken, dus namen we de taak op ons de beste waterpompen op de markt te onderzoeken, dan nota te nemen van alle factoren en eigenschappen die ze zo goed maken, we maakten ook een studie van prijzen en plaatsen om ze te kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een waterpomp is een werktuig waarmee grote hoeveelheden water van de ene plaats naar de andere kunnen worden overgebracht, dit gebeurt met een motor, meestal elektrisch en in mindere mate met brandstof, die het water met kracht van een inlaatopening naar een andere uitlaatopening pompt.
 • We kunnen waterpompen op verschillende manieren onderscheiden, naar de methode die ze gebruiken om hun motor aan te drijven, met elektriciteit of met brandstof, ook naar de soort water die ze kunnen verplaatsen, zoals schoon- en vuilwaterpompen, en naar het soort werk dat ze doen, zoals gewone, dompel- en drukpompen.
 • Overweeg de inspanning die je pomp zal leveren als je hem gaat gebruiken, want er zijn verschillende motoren met verschillende vermogens die passen bij de klussen die je ermee gaat doen. Denk er ook over na of je hem zult moeten gebruiken op plaatsen waar elektriciteit moeilijk toegankelijk is, waar een brandstofpomp handiger is.

Beste [Keyword]: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over waterpompen

In dit deel laten we je zien hoe waterpompen werken en welke verschillende modellen er zijn, want het is altijd goed om de producten die we kopen grondig te kennen, zodat we weten hoe we er het beste uit kunnen halen. We vertellen je ook waar je ze kunt vinden en hoeveel je ervoor zou moeten betalen.

Met een brandstofwaterpomp kun je een grotere hoeveelheid water verplaatsen dan met een elektrische waterpomp (Foto: KARNCHANA THAMMALEE / 123rf.com)

Wat is een waterpomp en wat zijn de voordelen ervan?

Een waterpomp is een werktuig dat ontworpen is om water en andere vloeistoffen van de ene plaats naar de andere te verplaatsen. Eenvoudig gezegd zuigt de pomp water aan door een van zijn twee openingen en stoot het dan uit door de andere met behulp van een rotor, die zijn energie haalt uit elektriciteit of brandstoffen zoals diesel of benzine.

De manier waarop waterpompen vloeistoffen verplaatsen is door een centrifugaal effect, opgewekt door een inwendig draaiend mechanisme dat de vloeistoffen door een inlaatopening zuigt. Deze vloeistoffen worden met kracht bewogen door de rotor, waarvan de beweging resulteert in het onder druk uitzetten van de vloeistof door zijn uitstroomopening.

Het voordeel ervan is dat het de taak om water met kracht van de ene plaats naar de andere te verplaatsen heel comfortabel maakt, zodat ze algemeen gebruikt worden in irrigatiesystemen, om zwembaden en waterreservoirs te vullen, ze worden ook gebruikt om plaatsen vol water leeg te maken, zoals ondergelopen huizen, zwembaden en putten. Ze worden ook in veel industriële toepassingen gebruikt.

Voordelen
 • Vullen reservoirs, zwembaden en verhogen de irrigatiestroom
 • Legen overstroomde plaatsen
 • Verplaatsen water van de ene plaats naar de andere
 • Werken vanzelf als ze eenmaal in werking zijn
 • Gemakkelijk te gebruiken en te hanteren
Nadelen
 • Vereisen toezicht
 • Hebben onderhoud nodig
 • Kunnen oververhit raken en beschadigd raken
 • Zeer grote deeltjes in het water kunnen de motor beschadigen

Waterpompen naar watertype, vermogenstype en specialisatie – waar moet je op letten?

Door het wijdverbreide gebruik van waterpompen zijn er zeer gespecialiseerde modellen ontwikkeld om bepaalde taken efficiënter te kunnen uitvoeren. Daarom vertellen we je wat de meest voorkomende soorten waterpompen op de markt zijn, wat hun eigenschappen zijn, hun belangrijkste voordelen en de meest voorkomende toepassingen.

Het is belangrijk dat je weet wat voor werk je met je waterpomp gaat doen, want je wilt geen gewone pomp kopen om water uit een put te halen, en die heeft niet voldoende druk om water te putten, dus hebben we een vergelijkende tabel bijgevoegd om je een beter idee te geven.

Naar het soort water dat ze overbrengen:

Schoonwaterpomp. Soms worden ze huispompen genoemd, en ze zijn het goedkoopst en het gemakkelijkst te verkrijgen. Ze worden gebruikt om schone vloeistoffen te verplaatsen, zoals water, melk of andere vloeistoffen met weinig deeltjes. Ze zijn niet ontworpen om vuil water en water met deeltjes zoals zand of grind te verplaatsen, want dat kan hun inwendige werking beschadigen. Dit is de pomp die je thuis zou installeren om schoon water uit nutsleidingen te halen om je waterreservoir te vullen, je zwembad te vullen en te legen of om een irrigatiesysteem aan te drijven, want door hun eenvoud zijn ze meestal heel goedkoop. Er zijn dompelpompen voor schoon water, bedoeld voor gebruik in rivieren, putten, meren en diepwatertanks; deze houden meestal deeltjes tot 5 mm doorsnee tegen, zodat ze water doorlaten met af en toe een kleine steen of zaadje.

Pompen voor vuil water: Deze pompen zijn bestand tegen het overpompen van water met een zekere hoeveelheid deeltjes zonder dat hun prestaties eronder lijden. Ze zijn in staat deeltjes met een diameter van 20 tot 38 mm te verwerken, dus worden ze vaak gebruikt om afvalwater te onttrekken, in uitgravingen, putten of om water uit overstroomde plaatsen te halen. Hoewel je ook vuilwaterpompen kunt gebruiken om schoon water te onttrekken, hebben deze meestal een hogere prijs, dus als je je waterpomp alleen zult gebruiken om schoon water te onttrekken, is de aanschaf van een huishoudpomp een voordeliger aanschaf.

Pompen voor schoon water Pompen voor vuil water
Belangrijkste kenmerken Vervoert water zonder deeltjes Vervoert water met deeltjes
Meest voorkomende toepassingen Huishoudelijk gebruik, winning van schoon water Winning van water in overstromingen, putten en uitgravingen

Naar de soort energie die ze gebruiken:

Electropomp: Dit zijn waterpompen waarvan de werking afhankelijk is van elektrische energie, daardoor komen ze het meest voor in woningen, bij civiele werken en op verschillende werkterreinen met toegang tot elektrische energie. Ze zijn meestal goedkoper maar minder krachtig dan die welke brandstof gebruiken.

Motorpomp: Dit zijn waterpompen die brandstoffen zoals diesel of benzine gebruiken, en meestal krachtiger en luidruchtiger zijn dan elektrische pompen. Ze worden gebruikt om water te verplaatsen op plaatsen waar elektriciteit moeilijk toegankelijk is, zoals in afgelegen gebieden of bij noodsituaties waar de elektriciteit uitgevallen is.

Zonne-energie waterpomp: Dit is een ander type waterpomp dat net op de markt komt, en die gebruik maakt van zonne-energie om te werken, waardoor hij ideaal is voor wie in afgelegen plaatsen woont. Omdat ze nog maar een opkomende technologie zijn, zijn ze wat moeilijk te verkrijgen en zijn ze minder krachtig dan de rest.

Elektrische pomp Motorpomp Zonne-energie waterpomp
Belangrijkste kenmerken Gebruik elektrische stroom, klein en zuinig Gebruik brandstof, zijn krachtig Gebruik zonne-energie om te draaien
Meest gebruikte toepassingen Gebieden met toegang tot elektriciteit Toepassingen met hoog vermogen Gebruik in gebieden zonder stroombronnen

Naar specialisatie:

Waterputpomp: Deze pompen hebben iets meer zuigkracht, zodat ze er geen last van hebben als ze water uit grotere diepten moeten halen, want terwijl gewone pompen op waterniveau moeten staan om het te kunnen halen, kunnen deze dat zonder op waterniveau te staan.

Dompelwaterpomp: Dit zijn waterpompen die onder water kunnen werken, want hun motoren zijn gespecialiseerd om het water naar boven te duwen in plaats van het op te zuigen. Meestal hebben ze drijvers waarmee ze kunnen detecteren of er nog water te duwen valt, sommige kunnen tot meer dan 30 meter ondergedompeld worden.

Drukwaterpompen: Ook wel drukpompen genoemd. Ze worden algemeen gebruikt in gebouwen en complexe irrigatiesystemen om het netwerk wat meer kracht te geven, want ze kunnen water met een kracht tot meer dan 20 meter hoog stuwen.

Bronwaterpomp Dompelwaterpomp Drukwaterpompen
Belangrijkste kenmerk Hogere extractiekracht hx Ondergedompeld in water Drijft water sterk uit
Meest gebruikte toepassingen Diepe waterwinning Zeer diepe waterwinning Vergroten van het volume van de wateropbrengst

Waterpompen kennen toepassingen in bijna alle industrieën (Foto: Mr.Nachai Sorasee / 123rf.com)

Waar kun je waterpompen kopen?

Als je online een waterpomp koopt, is Amazon het meest aan te bevelen, want daar vind je een grote afdeling waterpompen van goede kwaliteit. Andere websites zoals Venta, Mercadolibre en Ebay zijn ook goede plaatsen om nieuwe en tweedehands pompen te kopen, hoewel we je aanraden je producten bij betrouwbare verkopers te kopen.

Je vindt ze ook op websites en in winkelketens gewijd aan producten voor woningverbetering, zoals Lowe’s, Home Depot, El Gran Tlapalero, Walmart, BAMSA, BombasParaAgua.com.mx, Ferrekasa.com.mx, Todoferreteria.com.mx en Evans.com.mx. Vermeldenswaard is de website Enalmex.com.mx waar ze waterpompen voor zonne-energie verkopen.

Aankoopcriteria

Het lijkt misschien gemakkelijk om een waterpomp te gaan kopen, maar er zijn zoveel soorten pompen dat iedereen in verwarring kan raken als het op winkelen aankomt, dus in dit deel vertellen we je de meest invloedrijke aankoopfactoren bij het kopen van waterpompen, zowel voor hun kwaliteit als voor het gebruik dat je ervan zult maken.

Plaats van installatie

Denk na over waar je je pomp zult installeren en welk werk hij zal doen voor je hem koopt, want afhankelijk van deze factoren zul je er een moeten kiezen die zich aan je behoeften aanpast, want er is geen universele waterpomp. Als je weet wat je van je waterpomp verlangt, kun je ook een economischer aankoop doen.

Homes: Over het algemeen volstaat een huishoudpomp voor al je basisbehoeften aan schoon water, zoals het vullen van tanks of het besproeien van een grote tuin. Als je graag baadt met water onder druk of een huis met meerdere verdiepingen hebt, geeft een drukwaterpomp je meer vermogen voor je waterleidingnet.

Gebouwen en flats: Voor dit soort gebouwen heb je een waterpomp nodig die water onder druk kan leveren, dus heb je een drukwaterpomp nodig. Deze zijn in staat voldoende stuwkracht op te wekken om de tanks op het dak te bereiken, of om stuwkracht te geven aan de wateruitlaten.

Putten en meren: Als de plaats waaruit je het water gaat halen op een diepte van 8 tot 35 meter ligt, heb je een waterpomp voor waterputten nodig, als de put meer dan 35 meter diep is een dompelwaterpomp. Opgemerkt moet worden dat de soort water die je afzuigt bepaalt of het vuil of schoon water is.

Plaatsen met vuil water: Voor dit soort situaties heb je een vuilwaterpomp nodig die deeltjes kan verwerken, zoals die met grond of grind in uitgravingen, of in overstroomde gebieden waar het water zeer kleine drijvende voorwerpen kan verbergen.

Plaatsen zonder toegang tot elektriciteit of met veeleisende behoeften: In deze gevallen is een motorpomp het beste, want die werkt op diesel of benzine, en is dus perfect voor noodsituaties zoals overstromingen. Hun grotere vermogen maakt ze ook ideaal voor industriële en agrarische toepassingen.

Automatische elektronische regeling

Als je je schoonwaterpomp permanent op één plaats installeert, zoals in je huis of op je erf, schakelt een automatische elektronische regeling hem in telkens wanneer hij een drukverandering in je waterdistributiesysteem detecteert. Stel bijvoorbeeld dat je bij het douchen de douchekop in de badkamer opent, dan detecteert de automatische elektronische regeling dit en schakelt de pomp in, waardoor het volume van het water dat je systeem binnenkomt groter wordt, wat op zijn beurt de kracht vergroot van het water dat uit de douchekop komt. Ideaal als je graag een powerdouche neemt of stroom in je slang hebt.

Vlotterschakelaar

Een vlotterschakelaar is een accessoire dat bij de aankoop met de pomp kan worden meegeleverd, of kan worden gekocht en later geïnstalleerd. Hij bestaat uit een kleine vlotter die in de tank of het zwembad wordt aangebracht en die als aan/uit schakelaar werkt, afhankelijk van het waterpeil.

Deze schakelaar voorkomt ongelukken zoals het oververhitten van de motor, want hij schakelt de pomp uit zodra hij merkt dat het reservoir waaruit hij water haalt bijna leeg is. Hij kan ook gebruikt worden om overvulling van een tank of zwembad te voorkomen, want hij kan zo ingesteld worden dat de pomp uitschakelt als het waterpeil een vooraf bepaalde hoogte bereikt. https://twitter.com/taquerosatanico/status/1009909554245595136

Extra kenmerken

Omdat we de belangrijkste factoren bij het kopen van een waterpomp al behandeld hebben, is het tijd om je een paar te laten zien die niet zo invloedrijk zijn, maar die je wel wat gedoe besparen. Wacht niet te lang met het kopen van een pomp die aan je eisen voldoet als hij geen van deze kenmerken heeft, want je kunt er later rekening mee houden.

Slangadapter: Een slang kan helpen om de waterstroom die je pomp aanzuigt te sturen, dus is het goed om na te gaan welk type slangadapter je in huis hebt. Als de slangfitting van je pomp niet past, koop je gewoon een aparte fitting om het te verhelpen. De twee meest in de handel gebrachte soorten fittingen zijn Pin Lug fittingen, die je meestal op gewone tuinslangen vindt, en Camlock fittingen, die een ontwerp hebben dat een snelle aansluiting op de slang mogelijk maakt en die je vaak aantreft op motorpompen, of brandweerwagens.

Anti-vibratiebevestigingen: Door de spanningen waaraan een waterpomp wordt blootgesteld, heeft hij de neiging wat te bewegen, wat ongelukken kan veroorzaken als je hem op eigen houtje laat bewegen. Een anti-vibratiebevestiging voorkomt dat hij tijdens het lopen beweegt, als je er geen met zo’n soort bevestiging kunt vinden, neem er dan een waarmee hij aan de vloer vastgeschroefd kan worden.

(Zichtbare afbeelding bron: Feraugustodesign/ Pixabay.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies