Laatst bijgewerkt: 03-09-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

74Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

165Verzamelde opmerkingen

De juiste waterschoenen voor je favoriete wateractiviteit of stranddag zijn uiterst belangrijk om je voeten te beschermen en je verblijf zo comfortabel mogelijk te maken. De verschillende waterschoenen die we op een rijtje hebben gezet in onze grote waterschoenentest 2021 zijn afgestemd op verschillende watersporten, vakanties op een rotsachtig strand of een bezoek aan het zwembad.

Met onze grote waterschoenentest 2021 willen we je helpen de beste waterschoenen voor jou te vinden. We hebben waterschoenen vergeleken op gebruik, materiaal, zool en sluiting. We hebben ook de voor- en nadelen van de verschillende soorten waterschoenen op een rijtje gezet om je te helpen een beslissing te nemen.
Belangrijk om te weten

 • Waterschoenen worden gebruikt om de voet te beschermen tegen verwondingen in zee of op rotsachtige stranden. Het gaat niet alleen om de onaangename stenen, maar ook om zeedieren zoals zee-egels en krabben of het gebroken glas in het zand.
 • Waterschoenen zijn ook heel geschikt om niet uit te glijden over stenen in het water of op de zwembadbodem. De rubberen zool geeft je een goede grip, zelfs op gladde ondergrond.
 • Bovendien zijn er veel verschillende soorten waterschoenen, dus zijn er veel mogelijkheden om de juiste schoen te vinden voor je watersport, stranddag of zwembadbezoek.

Beste Waterschoenen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je waterschoenen koopt

Waarom zou ik waterschoenen gebruiken?

Je draagt waterschoenen in het water om je voeten te beschermen tegen stenen en een oneffen ondergrond en om ze steun te geven.

Vooral op rotsachtige stranden zijn ze de perfecte metgezel om je vakantie aan zee zo ontspannen mogelijk te maken.

Waterschoenen worden ook gebruikt voor een aantal watersporten, zoals surfen, waterskiën en duiken. Waterschoenen zijn ontworpen om de voet bescherming en stabiliteit te bieden.

Wasserschuhe-1

Waterschoenen verschillen van gewone schoenen door hun materiaal en hun geschiktheid voor water.
(Bron: unsplash.com/ Artem-Beliaikin)

Voor welke vakantiebestemmingen zijn waterschoenen onmisbaar?

Waterschoenen zijn vooral nodig in moeilijk toegankelijke gebieden of op rotsachtige stranden en zijn trouwe vakantiegenoten. Ze zijn daarom bijzonder geschikt voor oneffen stranden, zoals in Griekenland, Italië en Egypte.

Ze zijn ook uiterst nuttig bij het snorkelen en bij het onder water op stenen staan. De zool zorgt ervoor dat je niet zo snel wegglijdt en dat verwondingen aan je voeten worden voorkomen.

Wasserschuhe-2

Je hebt specifieke waterschoenen nodig voor de verschillende watersporten.
(Bron: unsplash.com/ Louis Moncouyoux)

Dienovereenkomstig zijn waterschoenen ook uiterst nuttig bij het snorkelen om niet in aanraking te komen met dieren die op de bodem of op stenen kunnen zitten.

Besluit: Welke soorten waterschoenen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je waterschoenen wilt kopen, kun je kiezen uit drie soorten.

 • Watersokken
 • Water gympen
 • Waterschoenen op blote voeten

De verschillende soorten waterschoenen verschillen in materiaal, zool en gebruiksgebied. Daarom hebben ze verschillende voor- en nadelen. Afhankelijk van de soort watersport of vakantie waarvoor je schoenen voor het water nodig hebt, is een ander soort waterschoen geschikt. In het volgende gedeelte willen we je beslissing gemakkelijker maken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van watersokken?

Watersokken passen bijzonder goed om de voet en zijn daarom geschikt voor zowel volwassenen als kinderen, omdat ze minder snel verloren gaan. Het bovenmateriaal van zwemsokken is meestal van neopreen, dat in een rubberen zool verwerkt is.

Door de rubberen zool zijn de watersokken bijzonder slipvast en kunnen ze al op jonge leeftijd gebruikt worden. Bovendien is het materiaal bijzonder elastisch en kan zich daardoor aan elke voetvorm aanpassen.

Voordelen
 • Antislip
 • Aanpasbaar
 • Beschermt de voet
Nadelen
 • Moeilijk voor kinderen om aan te trekken
 • Ontwerp

Wat onderscheidt watersneakers en wat zijn de voor- en nadelen?

Watersneakers lijken op gewone gymschoenen. De voordelen in het water zijn dat je voet beter beschermd wordt door het ruwere bovenmateriaal en dat er dus meer stabiliteit is voor de voet zelf.

Watersneakers zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

Voor kinderen zijn watersneakers pas geschikt vanaf oudere leeftijd, omdat de watersneakers snel uitgetrokken kunnen worden en dus ook sneller verloren gaan. Voor peuters zijn gymschoenen echter perfect, want daarmee kunnen ze het strand buiten het water verkennen en zich niet bezeren aan afgebroken stukken of andere voorwerpen in het zand.

Voordelen
 • Stabiliseert de voet
 • Bescherming
 • Kan ook buiten het water gebruikt worden
Nadelen
 • Oncomfortabel
 • Er kunnen blaren ontstaan

Wat zijn de kenmerken van blote-voeten waterschoenen en wat zijn de voor- en nadelen?

Barefoot waterschoenen voelen bijzonder aan. Sommigen zweren erbij en willen niets anders meer dragen, maar anderen vinden het gevoel van apart omwikkelde tenen even wennen. Teenwaterschoenen geven een soort blotevoetengevoel, ook al draag je schoenen.

Niettemin wordt je voet beschermd door het materiaal, maar het gevoel aan de voet is niet zo stabiel, want voor blote voeten waterschoenen wordt soepeler materiaal gebruikt, zodat het zich kan aanpassen aan de individuele voet- en teenvorm.

Voordelen
 • Blote voeten gevoel
 • Stabiliteit
Nadelen
 • Moet aan wennen
 • Er kunnen blaren ontstaan
 • Pasvorm

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om waterschoenen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke waterschoenen. De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende waterschoenen te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de verschillende criteria zijn.

Gebruiksgebied

Afhankelijk van je persoonlijke eisen die je aan de schoen in het water stelt, kun je de beste waterschoen voor je vinden. Het hangt ervan af of je een waterschoen nodig hebt voor watersporten zoals surfen, waterskiën, duiken of voor ontspannen stranddagen om je voeten te beschermen tegen koralen en andere zeedieren.

Type Toepassing
Watersokken Watersport, vakantie op een rotsstrand
Watersneakers Hvakantie op een rotsstrand, korte wandelingen door de rotsen
Blote voeten waterschoenen zo je wilt zijn ze zelfs geschikt om mee te wandelen

Het toepassingsgebied van de waterschoen is bepalend voor de juiste keuze van de schoenen. Om te surfen heb je bijvoorbeeld watersokken nodig, vanwege de beweeglijkheid. Voor een gewone stranddag kun je om het even welke waterschoen kiezen naar je persoonlijke gevoel.

Bovenmateriaal

Het bovenmateriaal van waterschoenen moet licht en sneldrogend zijn. De volgende materialen zijn rubber, gaas, neopreen en synthetisch.

 1. Rubber is duurzaam en uiterst slipvast, waardoor het een goede keuze is voor kinderwaterschoenen. Er is een nadeel aan het materiaal, want het is niet ademend en kan niet precies naar de vorm van de voet gevormd worden.
 2. Mesh heeft het voordeel dat het bijzonder goed ademend is en bijzonder snel droogt.
 3. Neopreen is bijzonder licht en droogt heel snel. Bovendien isoleert het de voet en is daarom geschikt voor watersport, want het materiaal heeft verwarmende eigenschappen.
 4. Synthetisch lijkt erg op gaas. Het is iets dikker, wat je waterschoenen wat steviger en duurzamer maakt.

Wasserschuhe-3

Je kunt verschillende materialen van de waterschoenen onderscheiden. De voornaamste kenmerken om ze te onderscheiden zijn de beweeglijkheid en de droogtijd.
(Bron: pixabay.com/ Willfried Wende)

Zool

Voor het gebruik van waterschoenen op het strand kun je beter een dikkere zool kiezen. De zool moet je beschermen tegen gebroken glas en zee-egels, zodat je je vakantie ongedeerd kunt voortzetten. Als je waterschoenen nodig hebt voor specifieke wateractiviteiten zoals surfen, kies je beter een soepeler materiaal zoals watersokken of blote voeten waterschoenen.

Flexibele waterschoenen zijn meer geschikt om te surfen

Door de flexibiliteit kun je jezelf beter in evenwicht houden en de dunne rubberen zool geeft je meer grip op de surfplank. In het algemeen is elke zool van waterschoenen van rubber en verschilt alleen in dikte en hardheid. Het hangt af van het gebruiksgebied waarvoor je de waterschoenen nodig hebt en waar je persoonlijke voorkeur ligt.

Sluiting

Ook de sluiting van waterschoenen varieert. Er wordt onderscheid gemaakt tussen

 • zonder sluiting
 • Klittenbandsluiting
 • met veters

Waterschoenen zonder sluiting zijn meestal wat strakker, zodat ze niet van je voeten glijden. Het materiaal is echter elastisch en past zich aan de vorm van je voeten aan. Dit type waterschoen wordt een watersok genoemd omdat hij dicht op de huid aansluit.

Je kunt ook kiezen tussen waterschoenen met klittenband en met veters. Klittenband is bijzonder geschikt voor kinderen, want dan kunnen ze de schoenen zelf aantrekken.

Beeldbron: Timofejeva/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies