Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

Stel goed scherp om alle kaders over het onderwerp van vandaag in je op te kunnen nemen, wat belooft je definitie over de apparatuur te vergroten: webcam! Al meer dan 25 jaar op de markt hebben ze grote updates doorgemaakt en blijven ze bij met de beschikbare beeld- en geluidsevoluties.

Hij is zo geliefd en noodzakelijk geworden dat vrijwel alle notebook modellen er al een ingebouwd hebben. En ook na zoveel tijd is hij nog steeds een prima optie voor wie een draagbare en gemakkelijk te gebruiken videocamera wil aanschaffen. Lees verder om meer te weten te komen over de eigenschappen, de modellen en hoe je ze gebruikt. Alles op één plaats!
Belangrijk om te weten

 • Webcams zijn apparatuur om video uit te zenden en op te nemen, verbonden met een computer of televisie (afhankelijk van compatibiliteit). Sommige laten ook audio-opname toe.
 • Ze kunnen gebruikt worden als bewegingsdetectoren en bewakingsapparatuur, afhankelijk van het model en de compatibiliteit van de apparatuur.
 • Het zijn geen toestellen voor actiefilms of voor gebruik buitenshuis, ze zijn bedoeld voor huishoudelijk en zakelijk gebruik, bij voorkeur in een gecontroleerde omgeving.

Beste webcam: Onze selectie

Hoewel veel toestellen al een geïntegreerde webcam hebben, biedt een “offboard” optie je zeker een betere kwaliteit voor het uitvoeren van de taken die je nodig hebt. Met dat in gedachten hebben we enkele van de beste modellen op de markt uitgezocht. Bekijk de lijst hieronder:

Koopgids

De opmars van de technologie heeft de kwaliteit van de webcam sterk verbeterd, maar hem nog niet verouderd gemaakt. Deze kleine camera wordt nog steeds veel gebruikt, zowel in de zakenwereld als thuis. Lees verder om alles over deze apparatuur te weten te komen.

mulher em uma chamada de vídeo usando notebook e webcam

De webcam wordt nog steeds veel gebruikt in de zakenwereld en hij is de laatste jaren sterk geëvolueerd. (Bron: agenturfotografin/ 123rf)

Wat zijn de voordelen van een Webcam?

Webcams zijn draagbare toestellen die gebruikt worden om video’s en geluid op te nemen en uit te zenden, en die gemaakt zijn om aan te sluiten op desktop of draagbare computers – de notebooks. In de loop van hun bestaan hebben ze een grote hoeveelheid verbeteringen ondergaan, zodat ze tegenwoordig op gelijke voet kunnen concurreren met de meest uiteenlopende soorten camera’s, en zelfs voordelen hebben.

Het hoogtepunt van dit type camera is dat hij heel compact is. En dat doet niets af aan de kwaliteit, de beste op de markt hebben een 4K resolutie voor opnamen. Hij is ideaal voor het voeren van videogesprekken, want hij is aan de computer gekoppeld. Sommige modellen hebben ook draadloze beeldoverdracht. Het nadeel ervan is dat het geen toestel is om op straat foto’s en beelden te maken, dus het heeft een geringe mobiliteit. Maar dat betekent niet dat je je webcam niet bij je kunt dragen, integendeel. Bekijk andere voordelen in de tabel hieronder:

Voordelen
 • 4K resolutie voor beeldopname
 • Mogelijkheid om geluid in hoge definitie op te nemen
 • Draadloze beeldoverdracht
 • Filmen in de nacht en bij weinig licht
 • Toepassingen voor een beter gebruik van de apparatuur
Nadelen
 • Lage mobiliteit

Daarom hebben deze camera-opties nog steeds een groot verschil: hun lage kosten. We praten verder over prijzen. Nu willen we je verder laten zien welke functies er in deze apparatuur zitten en hoe ze je zullen verrassen. Kan een webcam

als bewakingscamera gebruikt worden?

Sommige webcams kunnen draadloos werken, op een variabele afstand, afhankelijk van de beschikbaarheid van je internet netwerk. Nuttig om verschillende omgevingen te kunnen visualiseren, zelfs met beveiligingsdoeleinden. Bepaalde modellen bieden zelfs toegang op afstand – door middel van een exclusief elektronisch adres – door andere toestellen dan de computer. Je kunt zelfs met je smartphone zien wat hij uitzendt. In deze video van het Investment Cash kanaal leer je hoe je van een webcam een bewakingscamera maakt:

Is de webcam een veilig apparaat?

Eerst en vooral moeten we verduidelijken dat je, of het nu via een smartphone, tablet of webcam is, geobserveerd kunt worden. Elke camera die met het internet verbonden is, per toestel of individueel, is kwetsbaar voor een invasie. Maar, kalmeer, deze procedure is niet zo eenvoudig.

En niet zo ingewikkeld, in sommige gevallen. Hoe werkt het? Spionnen kunnen op je toestellen komen via bestaande wachtwoorden (dus verander standaard wachtwoorden), of zelfs gebruik maken van je nieuwsgierigheid om op een onbekende link te klikken of programma’s van onveilige bronnen te installeren. Smartphones zijn ook vatbaar. En niet alle antivirussoftware ter wereld kan je helpen als je zelf niet voorzichtig begint te zijn.

Met dit soort toegang kunnen hackers en slechte mensen zien wat je doet en je routine volgen. De beste manier is om voorzichtig te zijn. Bewaar altijd sterke wachtwoorden op je toestellen, laat antivirus altijd bijwerken en dek, als optie, de lens van de camera af als je hem niet gebruikt.

notebook com fita adesiva cobrindo a Webcam, olhos ao redor para destacar a observação

Jezelf beschermen tegen gezien worden als je dat niet wilt, is een voorzorgsmaatregel die iedereen zou moeten nemen. (Bron: janjf93/ pixabay.)

Waar moet je op letten: insteek- of platte basis webcam?

Bij onderzoek naar webcams vind je een absurde verscheidenheid, waarbij het eerste grote verschil in het uiterlijk zit. Ze kunnen ovaal, rechthoekig, driehoekig, cirkelvormig zijn, de oogbol imiteren, lijken op klankkasten. De vormen en kleuren zijn zo gevarieerd mogelijk, waardoor ze bij alle smaken passen. Nog steeds aan de visuele kant is er echter iets waar we meer aandacht aan moeten besteden: hoe het toestel bevestigd is. In het algemeen zijn er twee manieren: steekvoet of platte voet. Er zijn er ook van gemengd gebruik, die beide kenmerken hebben. Dat wil zeggen dat ze op alle mogelijke manieren bevestigd kunnen worden, zodat ze altijd optimaal gebruikt kunnen worden. Bekijk de verschillen via deze vergelijkende tabel:
Plug-in basise Platte basis
Hoe koppelen? Hij heeft een clip om de Webcam op zijn plaats te bevestigen Hij heeft een rechte basis om op oppervlakken te plaatsen
Waar te koppelen? Hij maakt plaatsing in verschillende ruimten mogelijk Hij werkt op elke vlakke plaats
Soort bevestiging Direct op dunne schermen, maar zonder mogelijkheid op apparatuur van grotere diepte Ze hebben elementen van grotere kleefkracht in de basis, om de bevestiging op zijn plaats te houden
Andere kenmerken Zwaardere webcams hebben de neiging de camera te kantelen over de tijd Gemakkelijker om dubbelzijdig plakband aan te brengen en te gebruiken op de muur of ondersteboven, bijvoorbeeld

Wat kun je waarnemen in de lens van een

webcam? Een ander belangrijk kenmerk dat op een bepaalde manier samenhangt met het visuele aspect is de kwaliteit van de lens, want de eenvoudigste modellen webcams hebben meestal een plastic lens tegenover de standaard glazen lens. Aanvankelijk merk je misschien geen verschil, maar na achtereenvolgens schoonmaken van de apparatuur – door de lage weerstand van plastic – zul je wat vlekken en krassen zien op het beeld dat uit de lens komt. Zelfs een paar kleine krasjes kunnen ongemak bij de beeldvorming opwekken, omdat een punt van het scherm altijd een foutje zal vertonen, dat voor alle gebruikers merkbaar is. Sta jezelf toe te kiezen voor een glazen scherm, dat meer weerstand brengt en dat keuzemogelijkheden heeft van grote fabrikanten, die optimale kwaliteiten garanderen.

Close de uma Webcam fixada

Het glazen scherm maakt de apparatuur bestendiger. (Bron: Aksa2011/Pixabay)

Waar koop je een webcam?

Zoals elk computeraccessoire voor thuis, zakelijk en – zelfs – beveiligingsgebruik, kun je een webcam in verschillende winkels vinden: van speciaalzaken voor computers en elektronica, tot zelfs grote warenhuizen. Te midden van zoveel technologie en toegankelijkheid is een interessante optie het product op het internet te zoeken. Omdat ze een enorme variëteit hebben, vind je zeker meer mogelijkheden op deze markt, en je ontvangt het in het comfort van je huis. Veilige winkels met gegarandeerde levering, zoals Amazon, hebben een grote variëteit van deze producten, zodat je keuze gemakkelijker wordt en je de aankoop van het product met veiligheid en eerlijke prijzen garandeert.

Koopcriteria: Factoren om webcam modellen te vergelijken

We hebben je ogen al getraind om je te richten op wat interessant is binnen wat er te zien is voor je een webcam koopt, maar weet dat ze binnenin de plastic omhulsels heel wat te laten zien en je te verrassen hebben. Het bepalen van je behoefte om het product te kopen helpt altijd als het om vergelijken gaat. We tonen je nu een lijst met de belangrijkste punten waarop je moet letten wat betreft hardware, en je sluit aan bij wat je nodig hebt en wat ze kunnen bieden. Ze zijn:

Videoresolutie

Webcams hebben de meest uiteenlopende resolutiecapaciteit, van 640×480 pixels tot 4K resolutie, van 3.840×2.160 pixels. In principe is resolutie de capaciteit van een video om een beeldscherm in te nemen – dat bestaat uit een aantal stippen met verschillende kleuren – waarbij elk van die stippen geteld wordt. Een beeldscherm met 640×480 stippen is dus iets kleins als je het vergelijkt met de andere voorbeelden. Dit is de grens van de grootte die hij kan tonen zonder resolutie te verliezen en een wazig of vierkant beeld over te houden. Omdat het over filmen en uitzenden gaat, voegen we hier een video van Canal Claquete in waarin deze details worden uitgelegd:

Opnamesnelheid

Dit is het aantal keren dat je webcam binnen een seconde bewegingen opneemt.Een video is eigenlijk een opeenvolging van foto’s die met een waanzinnige snelheid genomen worden. En de term FPS, of frames per seconde, is precies de aanduiding van deze hoeveelheid. Als we een toestel zien dat de opname aangeeft met 30 beelden per seconde, betekent dat 30 foto’s per seconde. Verrast? We wedden dat je dat bent.

En we kunnen dit vaak zien als we computer- of televisieschermen filmen, die lijken te knipperen. Ze veranderen het beeld in principe met een snelheid die het menselijk oog niet kan waarnemen. Een goede webcam moet minstens 30fps kunnen opnemen, zodat het beeld niet wazig lijkt of spookbewegingen vertoont. In deze video zie je het verschil tussen de frames:

Scherpstelsysteem

Elke lens heeft een afstelling nodig om een betere inkadering van het beeld te krijgen, we noemen dit een scherpstelafstelling. Afhankelijk van de afstand waarop we ons bevinden, is ons beeld niet scherp en moeten we dit corrigeren. Bij smartphones is de scherpstelling automatisch, doe de test door hem te bewegen met de camera geactiveerd. Bij webcams is er deze mogelijkheid, maar ook nog twee andere, waardoor deze informatie belangrijk is voor je keuze voor een product. Het scherpstelsysteem kan automatisch, manueel of vast zijn. Bekijk de kenmerken van elke soort

 • Automatisch: Beste optie, stelt automatisch scherp, ook als je beweegt. Het werkt automatisch om het beste beeld te krijgen.
 • Handleiding: Instellen van het brandpunt op de webcam zelf. Biedt volledige controle over wat getoond wordt, maar moet bij elke verandering bijgesteld worden.
 • Vast: Heeft een bepaald brandpuntsbereik, zonder instelmogelijkheden. Hij integreert minder technologie in de webcam, die een vaste afstand nodig heeft voor een beter beeld

Fotoresolutie

Webcams zijn er om te filmen, zeker. Maar ze hebben een foto-sluiter functie, en als je van plan bent ze te gebruiken, kijk dan bij de megapixel informatie van de camera voor capture. Capture is de naam die gewoonlijk aan deze fotofunctie gegeven wordt. Een goede fotoresolutie begint bij 3Mp, en de limiet ervan is duizelingwekkend, maar als je geen poster wilt maken, is tot 8Mb prima. Dus, klaar om er een te gaan gebruiken? We hopen dat we je alle kennis hebben gegeven die je nodig hebt om met meer gemak een keuze te maken, of er zelfs met vrienden over te praten!

(Zichtbare afbeelding bron: Vitamin/ Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies