Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

28Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

Webcams zenden je foto’s, gemaakt met de camera, digitaal naar of via het Internet. Een webcam geeft je de gelegenheid met je gesprekspartner te communiceren door ruimte en tijd te overbruggen. Of je zo’n camera nu voor privé of professioneel gebruik gebruikt, hij kan je in allerlei situaties tot voordeel strekken.

Als je op zoek bent naar kwaliteitsbeelden, -video en -geluid, dan kan onze webcam test 2021 je helpen een webcam te vinden die aan je behoeften voldoet. We hebben webcams van verschillende fabrikanten in verschillende prijscategorieën vergeleken. De bijbehorende extra functies worden ook opgesomd. Om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met webcams kun je op het web live met andere mensen praten.
 • Er zijn twee soorten webcams: de standaard webcam en de IP webcam. De IP camera is geschikt voor zowel beginnende als ervaren gebruikers.
 • Webcams kunnen een breed scala aan mogelijkheden en extra functies hebben. De prijs varieert echter naar gelang hiervan.

Webcam: Onze selectie

Webcams: Aankoop- en evaluatiecriteria

Bij het kopen van een webcam zijn er een paar criteria waar je op moet letten als je een camera wilt hebben die aan je behoeften voldoet. In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Kwaliteit

De beeldkwaliteit van je webcam speelt een grote rol bij je aankoop. Het hangt af van het doel waarvoor je de camera wilt gebruiken. Is de webcam alleen voor privé-gebruik en wordt hij maar zelden gebruikt, dan zou een standaard camera volledig moeten volstaan.

Full HD resolutie voor een nog scherper beeld

Als je de webcam vaker wilt gebruiken en ook voor alledaags professioneel gebruik, moet een resolutie van HD-1080p beschikbaar zijn. Een camera met zo’n resolutie biedt voldoende kwaliteit. De opgenomen beelden worden soepel en naadloos naar het netwerk doorgestuurd. Niet elke webcam biedt dit echter. Bovendien neemt de prijs van de camera toe met de kwaliteit van het beeld.

Bevestiging

Als je een webcam koopt, moet je ook letten op de bevestiging. Vaak heb je een klem- of schroefsysteem waarmee de camera gemakkelijk aan je monitor bevestigd kan worden. Het zal daar meestal blijven. Als je vanuit verschillende perspectieven wilt filmen, moet de camera een statief hebben. Zo kun je de webcam op verschillende oppervlakken plaatsen.

Verbinding

De standaard camera wordt aangesloten via een USB poort. De IP webcam heeft enerzijds een USB verbinding en anderzijds een netwerkverbinding. Je moet duidelijk zijn over welke verbinding je nodig hebt voor je koopt.

Extra

Voor je koopt, moet je weten dat een webcam ook andere aankoopcriteria kan hebben wat betreft een voordelige aanwinst. Hieronder vind je een lijst van extra functies en mogelijkheden die de webcam kan hebben:

 • Microfoon
 • Geluidsonderdrukking
 • 360 graden rotatie
 • Autofocus
 • Ringlicht
 • Omslag
 • Te gebruiken met Windows, Android, Apple, Smart TV ?

Je hebt een ruime keuze aan uitbreidingen als het gaat om de mogelijkheden van de camera. Je moet er echter rekening mee houden dat de prijs van de webcam afhangt van zulke criteria. Niet elke add-on is een must-have. Het hangt er allemaal vanaf waar je waarde aan hecht. Daarom moet je rekening houden met je wensen en behoeften om de juiste camera te vinden.

Webcams: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over webcams beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden. Na het lezen van de gids ken je alle essentiële achtergrondinformatie over een webcam.

Wat is een webcam?

Een webcam maakt foto’s met korte tussenpozen, die naar of via het internet kunnen worden doorgestuurd. Je kunt de webcam gebruiken om foto’s en ook video’s te maken en die op een andere website te bekijken.

Hier sehen Sie ein Laptop mit vielen digitalen Bildern von mehreren Personen.

Een webcam maakt videochatten met je geliefden tot een heerlijke ervaring. (Image source: Chris Montgomery / Unsplash)

Je kunt je foto ook overzetten op een andere computer. Zo kun je gemakkelijk met je partner communiceren, ongeacht tijd en plaats. De meeste laptops hebben al een interne camera. Als die echter kapot is, kun je als alternatief een webcam gebruiken. Een webcam biedt je ook een betere kwaliteit. Je kunt de webcam gemakkelijk aansluiten op je computer of laptop.

Welke soorten webcams zijn er?

Er zijn twee basistypen webcams waaruit je kunt kiezen. Je kunt kiezen tussen de standaard en de IP camera. In de volgende tabel zie je de voor- en nadelen van elk type camera:

Type voordelen nadelen
Standaard webcam goedkoop, zendt eenvoudige beelden uit, geschikt voor beginners lage resolutie, matige kwaliteit, eenvoudige functies, minder aansluitmogelijkheden
IP webcam hoge beeldkwaliteit, vloeiende opnamen, USB en netwerkverbinding, veel extra’s iets duurder

De standaard webcam is een goedkoop alternatief. Daardoor is hij zuiniger in zijn mogelijkheden. Het levert beelden op met een lagere kwaliteit. De IP webcam, daarentegen, biedt uitstekende kwaliteit. Ideaal voor als je van plan bent de camera vaker te gebruiken.

Waar kan ik een webcam voor gebruiken?

Een webcam kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden:

 • Privé: Een klassieke manier om de webcam te gebruiken is voor privé gebruik. Hier worden webcams heel vaak gebruikt om te communiceren met familie of vrienden. Communicatie vindt virtueel plaats via beelden, video en geluid. Als er een afstand is tussen jou en je communicatiepartner, kan die overbrugd worden door de webcam.
 • Beroep: De webcam kan ook een belangrijke rol spelen in het dagelijkse beroepsleven. Bedrijven organiseren vergaderingen en conferenties via videochat tussen collega’s die niet op dezelfde plaats zijn.
 • Bewaking: Het gebruik van webcams voor bewaking is ook mogelijk. Je kunt met deze camera verschillende kamers of zelfs je huis bewaken. De opgenomen beelden van de webcam kunnen naar een andere website worden overgebracht en je kunt de beelden dan bekijken. Je kunt surveillance uitvoeren in een privé omgeving of op openbare plaatsen.

Hoeveel kost een webcam?

De prijs van een webcam varieert naar gelang de mogelijkheden die hij heeft. Het hangt allemaal af van het gebruik dat je van een webcam wilt maken. De volgende tabel geeft je bij benadering een idee van de prijs van de beschikbare producten.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (10 – 15 €) Standaard camera
Midden-hoog geprijsd (15 – 100 €) IP/HD Webcam
Hoog geprijsd (vanaf 100 €) Vlogging camera

Onze ranglijst laat zien dat je een heel eenvoudige camera kunt krijgen voor een relatief lage prijs. Als je bereid bent een middenklasse camera te kopen, heb je een ruime keuze aan kwaliteit en extra mogelijkheden.

De prijzen in het middensegment lopen sterk uiteen, omdat de mogelijkheden van webcams sterk kunnen verschillen.

Wil je een professionele camera kopen, dan kom je in de hoogste prijsklasse terecht. Ook hier gaat de prijs weer omhoog. Een camera uit deze prijscategorie heeft de volledige capaciteit.

Wat zijn de alternatieven voor een webcam?

Een webcam kan op vele manieren gebruikt worden. Afhankelijk van het model kun je verschillende functies uitvoeren. Als je alleen een bepaald voordeel wilt bereiken, kun je ook alternatieven voor een webcam zoeken en vergelijken. In het volgende deel geven we je een kort overzicht van de alternatieven voor webcams.

Alternatieven Beschikbare producten
Bewakingscamera Zo’n camera is een goed alternatief als je iets wilt bewaken, want ze zijn veel meer gespecialiseerd en hebben de bijbehorende extra functies
Interne camera Laptops hebben al een ingebouwde camera, maar je kunt hem alleen gebruiken om te videochatten en de kwaliteit is slechter

Elke camera heeft zijn eigen voor- en nadelen. Niettemin schijnt de webcam superieur te zijn aan de vele criteria. Hij kan immers op allerlei manieren voor verschillende gebieden gebruikt worden en voldoet aan verschillende eisen tegelijk.

Hoe installeer ik een webcam?

Een kleine tip vooraf: voordat je een webcam installeert, moet je de gebruiksaanwijzing lezen.

Om een webcam te installeren, moet je de camera eerst op een geschikte plaats op je monitor zetten. Sluit de USB kabel aan op de webcam en op je toestel. Stop dan de CD in de CD-speler. Nu zou automatisch een setup venster voor de webcam moeten openen.

Hier sehen Sie ein USB Kabel in einem Laptop gesteckt.

Je kunt elke webcam gemakkelijk met een USB kabel op je PC of laptop aansluiten. (Beeldbron: Karolina Grabowska/ Pexels)

Volg de instructies stap voor stap. Merk op dat de stappen kunnen verschillen. Dit verschilt naargelang de fabrikant. Als de installatie met succes voltooid is, wordt het webcam programma geopend. Stel tenslotte de camera op. Controleer nogmaals de kwaliteit van het geluid en het beeld.

DigitalMinds redactieConferenties opzetten
Een webcam kan vooral belangrijk zijn voor vergaderingen. Het Digital Minds Agency laat je echter zien hoe je een vergadering of een telefonische conferentie kunt opzetten. (Bron: www.digital-minds.agency.de)

Conclusie

Met behulp van een webcam kun je je opgenomen beelden over het Internet zenden. Bovendien biedt zo’n camera je de mogelijkheid om foto’s en video’s direct op het Internet te plaatsen. Er zijn verschillende modellen webcams met verschillende functies. Je moet je hiervan bewust zijn voor je koopt, om de beste camera voor je behoeften te vinden. Je hebt al kennis gemaakt met enkele producten door onze producttest.

Er zijn twee basistypen webcams. De standaard camera dient gewoon zijn doel. Je kunt hem gebruiken als je interne webcam beschadigd is. Een IP webcam daarentegen biedt meer functionaliteit en heeft dus meer toegevoegde waarde. Daarom kun je bijna niet fout gaan met een IP camera.

Foto bron: Seleznev / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies