Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

37Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

120Verzamelde opmerkingen

Het WLAN signaal in je huis is erg zwak of valt voortdurend uit? Het bereik van je WLAN signaal is erg beperkt en je wilt een goede en constante verbinding in elk deel van je huis? De WLAN repeater is de oplossing voor al deze problemen. Maar wat hebben een WLAN repeater en crossband herhalen met elkaar te maken? En wat wordt bedoeld met de term DVB-C?

We vertellen je alles over verbindingsmogelijkheden, versleuteling en normen in onze WLAN repeater test 2022.

We presenteren ook de nieuwste, veiligste en stabielste WLAN repeaters met het grootste bereik. Er worden ook tips en trucs gegeven voor het plaatsen, instellen en stroomverbruik van de WLAN repeater.
Belangrijk om te weten

  • Een WLAN repeater versterkt je WLAN signaal zodat je verbinding kunt maken met het Internet waar je maar wilt.
  • Je kunt je WLAN repeater gewoon in een stopcontact steken en hem zelf instellen.
  • Er zijn enkele WLAN repeaters met extra functies en een bijzonder groot bereik.

Beste Wifi Versterker: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een WLAN repeater koopt

Wat doet een Wifi versterker en hoe werkt hij?

Een WLAN repeater, ook wel WLAN versterker of WLAN booster genoemd, is een eenvoudig apparaatje dat het bereik van je WLAN signaal vergroot en het in het algemeen versterkt.

Ze fungeren als het ware als een radiostation: ze ontvangen het WLAN signaal van je router en sturen het door. Tijdens dit proces corrigeert een WLAN repeater kleine vervormingen om de kwaliteit van het signaal te verhogen.

Een WLAN repeater versterkt het WLAN signaal. (Image source: 123rf.com / 93880319)

Hij lijkt erg op een WLAN router, maar wordt vaak gewoon in een stopcontact gestoken en is dan al functioneel.

Wanneer heb ik een WLAN repeater nodig?

Bijna elk huishouden heeft nu een WLAN router om een draadloze verbinding met het Internet tot stand te brengen. Maar het is niet altijd genoeg om de hele woonruimte te bedekken.

Dit hangt vooral af van de aard en het volume van de muren, de plaats van de router en het zendvermogen. Vaak is de afstand tussen het apparaat en de WLAN router te groot of zijn er te veel mensen die het WLAN signaal gebruiken.

In oude gebouwen, bijvoorbeeld, zijn er vaak problemen met de ontvangst van het WLAN signaal in alle kamers. Maar zelfs als je in je tuin verbinding wilt maken met WLAN, is het bereik vaak niet voldoende.

In dit geval zijn WLAN repeaters precies het juiste apparaat om de sterkte en het bereik van je signaal te verbeteren.

Welke WLAN router heb je?

Voordat je een WLAN repeater koopt, moet je precies weten welke WLAN router je gebruikt. Niet alle WLAN repeaters garanderen 100% compatibiliteit met alle WLAN routers.

De fabrikanten bevelen aan dat beide toestellen van dezelfde fabrikant zijn. Natuurlijk zijn er veel WLAN repeaters die ook met andere routers werken. Zoek van tevoren uit welke apparaten je router ondersteunt.

Waar wil je je WLAN signaal versterken?

Om de ideale WLAN repeater voor jouw doeleinden te kunnen kiezen, moet je weten hoe je je WLAN signaal wilt versterken.

Er zijn verschillende apparaten, die elk het signaal in verschillende mate verlengen. Je moet je bewust zijn van waar versterking nodig is in je huis voordat je koopt. Vooral als je erg dikke muren hebt, een groot huis en/of je je WLAN signaal tot in je tuin wilt ontvangen.

Wat zijn de alternatieven voor WLAN repeaters?

Er zijn alternatieven voor WLAN repeaters om een WLAN signaal te verbeteren. De twee meest gebruikte zijn powerline en mesh.

Bij powerline wordt het Internet signaal via het elektriciteitsnet getransporteerd. Dit werkt via twee adapters. De ene is verbonden met je router, de andere met een stopcontact in de kamer waar je de WLAN nodig hebt. Hierdoor kun je je signaal ook op grotere afstand van de router bereiken.

Een ander alternatief is het zogenaamde gaasnetwerk. In dit geval communiceren andere mesh routers met de eigenlijke WLAN router. Het is, om zo te zeggen, een interconnectie van verschillende routers.

Deze mesh routers communiceren met elkaar en organiseren zelf netwerken. Ze bepalen zelf welke frequentie het meest geschikt is om te zenden.

Mesh biedt ook andere functies zoals websitefilters (ouderlijk toezicht), firewall, SmartHome functies of handige toegang op afstand.

Systeem Voordelen Voordelen
WLAN Repeater In de eerste plaats zijn WLAN repeaters zeer aan te bevelen als je je WLAN verbinding op een goedkope en gemakkelijke manier wilt verbeteren. Het WLAN is vaak trager omdat het zich gedraagt als een gewoon WLAN-geschikt apparaat en daardoor bandbreedte in beslag neemt.
Powerline Bij gebruik van Powerline is er nauwelijks signaalverlies. Bovendien is hij heel gemakkelijk in te stellen. Je hebt minstens twee extra adapters nodig om hem te gebruiken. Met Powerline is er vaker frequentie-interferentie, vooral met radio’s.
Mesh Mesh netwerken bieden het grootste bereik en de WLAN snelheid blijft overal gelijk. Voor gebruik kun je alleen toestellen van dezelfde fabrikant gebruiken. De aanschaf is veel duurder.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om WLAN repeaters te vergelijken en te evalueren

Om een geschikte WLAN repeater te vinden, moet je bij de aanschaf rekening houden met de volgende criteria

  • Verbindingsmogelijkheden en bruggen
  • Veiligheid
  • Steun
  • Kruisband herhalend
  • DVB-C

In de volgende paragrafen worden de aankoopcriteria meer in detail beschreven en worden hun voor- en nadelen besproken.

Aansluitmogelijkheden en brug

De standaard WLAN repeater wordt eenvoudig in een stopcontact gestoken en is dan meteen functioneel. Iets grotere en duurdere produkten met meer functies hebben een externe voedingseenheid waarmee hij op de stroomvoorziening wordt aangesloten.

Afhankelijk van welke mogelijkheden je beter lijken, zul je een ander model moeten kiezen.
WLAN repeaters kunnen ook verschillende aansluitmogelijkheden voor extra hardware bieden. Ze hebben meestal een gleuf voor LAN verbindingen. Hiermee kun je apparaten verbinden die geen eigen WLAN mogelijkheden hebben.

Een bridge wordt gebruikt om verschillende netwerken met elkaar te verbinden. Dit gebeurt via LAN verbindingen. De kabelverbinding vermindert storing en is ook vaak iets sneller.

Security

Ook bij WLAN repeaters speelt beveiliging een belangrijke rol. Ze zijn voorzien van versleuteling om je netwerk te beschermen.

Je WLAN repeater moet op zijn minst de nieuwste standaard hebben.

Ondersteuning

Zoals hierboven uitgelegd, is het belangrijk dat je weet welke WLAN router je gebruikt en met welke standaarden hij werkt voordat je hem koopt.

De instellingen van je WLAN repeater moeten overeenkomen met die van je WLAN router.
Als je draadloze router een standaard voor draadloze computernetwerken gebruikt, zoals 802.11ac of Wi-Fi 5, dan moet je draadloze repeater die ook ondersteunen.

Om te zorgen dat de snelheid van je signaal er niet onder lijdt, moet ook het aantal MIMO streams overeenkomen. Dit geeft aan hoeveel parallelle gegevensstromen kunnen worden uitgezonden en wordt vaak gespecificeerd als “2×2”, bijvoorbeeld.

Voor optimaal gebruik moeten de snelheidsspecificaties van je router en je repeater ook overeenkomen, zoals 300 Mbps.

Als je router de twee radiofrequentiebanden, 2.4 en 5 GHz gebruikt, moet je WLAN repeater ze ook ondersteunen.

Crossband Repeating

Als je WLAN router en je WLAN repeater beide frequentiebanden ondersteunen, heb je de mogelijkheid van crossband repeating. Repeaters die deze functie gebruiken verbinden beide banden tegelijk.

Om kruisbandherhaling mogelijk te maken, moeten de frequentiebanden van de WLAN repeater en de WLAN router overeenkomen. (Image source: 123rf.com / 93741694)

Dit versnelt de transmissie van gegevens. Gegevens kunnen tegelijk ontvangen en verzonden worden.

Sommige modellen hebben ook Intelligent Crossband Repeating. In dit geval beslist de repeater welk pad het beste is om de gegevens zo snel mogelijk te verzenden.

DVB-C

Als je kabel TV hebt, kun je een WLAN repeater overwegen die DVB-C heeft. Deze repeater vergroot je TV toestel.

Dit vergroot niet alleen het bereik van je WLAN, maar zendt ook je digitale TV programma van de kabelverbinding rechtstreeks naar je digitale eindtoestellen, bijv. smartphones, tablets of PC’s.

Beeldbron: 123rf.com / 63086853

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies