Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Zodra de dagen korter en kouder worden, wordt het duidelijk dat de wintermaanden voor de deur staan. Om niet te bevriezen, halen mannen hun winterkleding uit de kast, zoals een winterjas en muts, en een comfortabele sjaal. Niet te vergeten zijn de schoenen. Warme winterlaarzen zijn onmisbaar voor het koude winterseizoen.

Om door de sneeuw te kunnen lopen, hebben mannen de juiste winterlaarzen nodig, zodat hun voeten niet koud of nat worden. Winterlaarzen voor mannen zijn dus een must-have voor elk winterseizoen!
Beste Winterlaarzen heren: Onze selectie

Shopgids Winterlaarzen heren: Alles wat je moet weten

Winterlaarzen voor heren zien er niet alleen slim uit, maar dienen ook vele doelen. Tijdens de wintermaanden zijn de juiste winterlaarzen even essentieel als een goed passende winterjas. Voordat je winterlaarzen koopt, moet je daarom een paar dingen overwegen.

Dit zijn de volgende koopcriteria

  • Materiaal en vakmanschap
  • Bekleding
  • Pasvorm en profiel
  • Kleur en ontwerp

In de volgende paragrafen gaan we nu dieper in op deze koopcriteria en lichten ze nader toe.

Materiaal en afwerking

Het is van essentieel belang dat winterlaarzen bestand zijn tegen kou, nattigheid en stress. Om dit te garanderen spelen materiaal en vakmanschap een grote rol.

Of winterlaarzen nu gebruikt worden voor dagelijks gebruik of voor vrijetijdsbesteding, het materiaal van de winterlaars moet waterdicht zijn en bestand tegen elke belasting. Een bovenmateriaal dat voor de vervaardiging gebruikt wordt is vaak leer.

Leer is erg populair voor winterlaarzen omdat leer waterafstotende en ademende eigenschappen heeft. Behalve de nuttige eigenschappen die leer biedt, ziet het er esthetisch mooi uit en is het ook heel gemakkelijk te onderhouden. Er zijn ook verschillende soorten leer, zoals glad of suède leer.

In veel gevallen zijn winterlaarzen voor heren ook versierd met rubber rond het loopvlak van de schoen, omdat dit ook een waterafstotende eigenschap heeft.

Voering

Behalve het bovenmateriaal speelt ook het binnenmateriaal, de voering, een belangrijke rol bij winterlaarzen voor heren. De voeten moeten warm gehouden worden en tegen vocht beschermd.

Vaak wordt als voering lamsvel, wol of synthetisch gekozen. Deze beslissing hangt aanvankelijk ook af van de toepassing.

Synthetisch materiaal staat bekend als een materiaal dat sneller droogt dan de andere voeringen. Dit is vooral voordelig als je de neiging hebt zweetvoeten te hebben of als de nattigheid van buiten naar binnen komt. Wat niet erg positief is aan synthetische stoffen is dat de voet snel oververhit raakt en dat er geen verwarmend effect is als de voeten nat zijn.

Een binnenvoering van lamsvel en wol heeft ondanks nattigheid een verwarmend effect en houdt de voeten warm als nattigheid intreedt. Anderzijds doen winterlaarzen met lamsvacht er langer over om weer uit te drogen.

Pasvorm en loopvlak

Bij de aanschaf van winterlaarzen zijn de pasvorm en het loopvlak even belangrijk als het materiaal en de voering. Winterlaarzen moeten de juiste steun en stabiliteit bieden in sneeuw en kou.

Daarvoor is het belangrijk dat je de juiste maat kiest voor je winterlaarzen. Winterlaarzen die te klein zijn, zijn niet comfortabel voor mannen, want daardoor kunnen zich drukpunten vormen en tot pijn leiden.

Te grote winterlaarzen kunnen ook wrijving veroorzaken en zo de steun bij het lopen verminderen. Als ze winterlaarzen kopen die te groot zijn, kunnen mannen dit altijd verhelpen met binnenzolen.

De hoogte is ook van belang voor winterlaarzen. Omdat je door sneeuw kunt lopen, is het belangrijk dat de winterlaarzen ook de enkels bedekken. Dit beschermt je voeten tegen de kou en geeft ze de steun die ze nodig hebben.

Tijdens het winterseizoen kan ook sneeuw bevriezen, en een goed schoenloopvlak is erg belangrijk om niet uit te glijden en je te verwonden. Veel loopvlakken van winterlaarzen bevatten verschillende rubbermengsels, metaaldeeltjes en kleine glassplinters.

De diepte van het loopvlak is ook bijzonder belangrijk, want een plat loopvlak geeft geen grip. Dit alles zorgt voor optimale bescherming en grip tijdens de ijzige wintermaanden.

Kleur en ontwerp

Omdat winterlaarzen voor heren niet alleen een functionele meerwaarde bieden, maar ook mode, zijn de kleur en het ontwerp even belangrijk.

Hier speelt de persoonlijke voorkeur voor kleur en vormgeving een bijzondere rol bij de aankoopbeslissing. Winterlaarzen voor heren zijn er in verschillende kleuren en uitvoeringen.

Er zijn enkele verschillen in vormgeving. In de winkels worden winterlaarzen verkocht met verschillende hoogtes. Zo zijn er winterlaarzen die net de enkel bedekken en die welke tot halverwege de schenen gesneden zijn. Andere winterlaarzen zijn voorzien van veters, klittenband of ritssluitingen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Omdat de keuze van de juiste winterlaarzen voor mannen niet altijd gemakkelijk wordt gemaakt door de grote keuze, hebben we hier de belangrijkste vragen en antwoorden gebundeld. Dit zou je koopbeslissing moeten vergemakkelijken.

Welke soorten winterlaarzen voor heren zijn er?

Winterlaarzen zijn ontworpen om bestand te zijn tegen koude en natte omstandigheden en om de voeten goed te ondersteunen en te beschermen. Toch zijn er ook verschillende soorten winterlaarzen voor heren, waarbij zowel modieuze als functionele soorten aan bod komen.

  • Winterlaarzen met veters: Winterlaarzen voor heren worden met veters vastgemaakt. Dit ziet er niet alleen slim uit, maar geeft je ook de vrijheid om te bepalen hoe strak de winterlaarzen moeten passen. Anderzijds moeten zulke winterlaarzen bij het aan- en uittrekken altijd opnieuw vastgemaakt worden.
  • Winterlaarzen met ritssluiting: Er zijn ook winterlaarzen voor heren die voorzien zijn van ritssluitingen. De rits zit meestal aan de binnenkant van de winterlaarzen. Dit vergemakkelijkt het aan- en uittrekken, want je hoeft alleen maar aan de rits te trekken.
  • Winterlaarzen met klittenbandsluiting: De klittenbandsluiting van de winterlaarzen voor heren bevindt zich aan de voorkant van de winterlaarzen. Hier mag de drager ook zelf bepalen hoe strak hij de winterlaarzen wil dragen.
  • Winterlaarzen met bont: Winterlaarzen voor heren kunnen een binnenvoering hebben, die vaak van lamsleer is. Dit geeft de voeten verwarmende eigenschappen.

Hoe maak ik mijn winterlaarzen voor heren schoon en hoe verzorg ik ze?

Om ervoor te zorgen dat mannen hun winterlaarzen lang kunnen gebruiken, is zorgvuldig schoonmaken en verzorgen belangrijk. Er zijn speciale producten voor leren winterlaarzen om het leer mooi en goed verzorgd te houden.

Als je wilt voorkomen dat winterlaarzen waterafstotend worden, is het raadzaam ze te impregneren voordat je ze voor het eerst draagt. Je kunt zulke waterafstotende sprays kopen in schoenenwinkels en ze zijn bedoeld om winterlaarzen voor mannen te beschermen tegen nat worden.

Als de nattigheid al is doorgedrongen en je wilt dat de binnenkant van de winterlaarzen zo snel mogelijk droogt, kun je oude kranten in de winterlaarzen proppen. Het krantenpapier absorbeert de nattigheid en het vocht, waardoor de laars sneller droogt.

Hoe maak ik mijn winterlaarzen voor heren goed waterdicht?

Het loont de moeite om pas gekochte winterlaarzen voor heren grondig waterdicht te maken voor je ze voor het eerst draagt. Je kunt winterlaarzen die al gedragen zijn echter ook waterdicht maken.

Het is belangrijk dat je vuil, stof of viezigheid verwijdert. Als de winterlaarzen nog nat zijn van deze schoonmaakbeurt, laat ze dan eerst drogen. Je kunt ze dan impregneren met een spray.

Zorg er bij het impregneren voor dat je een afstand van 20 tot 30 cm houdt tussen de winterlaarzen en de spray. Je kunt ze het beste niet binnen maar buiten impregneren en dan op een droge plaats buiten laten staan, want de geur van de impregneerspray is niet aangenaam.

Moeten winterlaarzen voor mannen gevoerd zijn?

Een binnenvoering voor winterlaarzen voor heren is zeker geen must. Toch belooft een goede voering ook warme voeten, beschermd tegen de ijzige kou. Daarom worden winterlaarzen met een goede binnenvoering vaak in schoenenwinkels verkocht.

Samenvatting

Zodra de wintermaanden naderen en de dagen kouder worden, krijgen mannen naast hun warme winterjassen ook goede winterlaarzen. Goede winterlaarzen worden gekenmerkt door het feit dat ze bestand zijn tegen de ijzige kou en nattigheid. Omdat het vaak sneeuwt en ijzig is, hebben winterlaarzen voor heren een optimaal loopvlak nodig.

Omdat alleen een optimaal profiel de voet goed ondersteunt en de nodige grip biedt om niet om te vallen en je te verwonden op gladde bodems. Behalve de functionele eigenschappen zijn ook de modieuze erg essentieel. Zo zijn er ook winterlaarzen voor heren in verschillende uitvoeringen, zoals met vetersluiting, rits- of klittenbandsluiting. De impregnering van de winterlaarzen helpt ook om vocht van buitenaf tegen te houden en houdt de voeten droog.

(Surces: unsplash & 123rfo)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies