Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

18Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Welkom bij ReviewBox! Vandaag gaan we het hebben over de wokpan, de lieveling van liefhebbers van de Chinese keuken. Met de popularisering van de oosterse keuken viel deze bijzondere pan in de smaak van de Brazilianen en werd natuurlijk een belangrijk stuk in de keuken. Ook bekend als wok, bereidt deze pan niet alleen Aziatische recepten, integendeel, hij is een heel veelzijdig gebruiksvoorwerp gebleken.

In dit artikel laten we je zien wat het verschil is tussen een wokpan, waarom dit een onmisbare pan is om in je keuken te hebben en wat de beste merken en modellen zijn die op de markt verkrijgbaar zijn. Alles om je te helpen de ideale wokpan voor je dagelijkse bezigheden aan te schaffen.
Belangrijk om te weten

 • De wokpan is een van de meest veelzijdige gebruiksvoorwerpen om in je keuken te hebben. Behalve Aziatische gerechten kun je ook gevarieerde recepten maken met deze pan die de Braziliaanse huizen heeft veroverd.
 • Met een ander formaat dan een gewone koekenpan kookt de wok sneller en met minder olie, waardoor je recepten gezonder worden.
 • Met zoveel modellen die op de markt zijn, laten we je de belangrijkste factoren zien, zoals vorm en grootte, waarop je moet letten voor je een wokpan kiest.

Beste Wokpan: Onze selectie

Koopgids

Op het eerste gezicht zien wokpannen er allemaal hetzelfde uit, maar in de praktijk hebben ze belangrijke verschillen waarmee je bij de aanschaf rekening moet houden. En we gaan het over ze hebben in de Aankoop Criteria. Als je alles over de wokpan wilt weten, blijf dan tot het eind bij ons.

Foto de pessoa segurando panela wok com comida dentro e a jogando para o alto.

De wokpan kan gebruikt worden om verschillende soorten gerechten te maken. (Bron: dotshock / 123RF)
Wat is

een wokpan?

De wokpan is een hoofdbestanddeel van de Aziatische keuken. Hij ontstond meer dan 3.000 jaar geleden in China en werd oorspronkelijk gebruikt om kruiden te roosteren en groenten en vlees te sauteren. Na zijn komst naar het Westen paste de wok zich aan in grootte en vorm en wordt nu gebruikt om te bakken en te koken in een grote verscheidenheid van recepten. De wok heeft echter zijn grote voordeel ten opzichte van andere soorten kookgerei behouden: zijn ronde, hoogwandige vorm.

Wat is het verschil tussen de wok en andere pannen?

De wokpan lijkt op een koekenpan, maar in tegenstelling tot de laatste is hij dieper, heeft hoge zijkanten, een kleine bodem, geen hoeken en is zwaarder. Met deze structuur kookt de wok voedsel gelijkmatig, sneller, zonder aan te branden en met behoud van voedingsstoffen. Met deze structuur is het mogelijk om grote hoeveelheden voedsel tegelijk te koken, met weinig olie. Met andere woorden, meer gemak en gezondheid voor jou. Zie hieronder de vergelijkende tabel om beter het verschil te begrijpen tussen de wokpan en een gewone koekenpan.
Wok Sauspan
Hoeken Geen hoeken Hoeken waaraan het voedsel kan blijven kleven
Diepte hx Diepa Ondiep
Peso Zwaarder Licht
Zijkanten Hoger Lager
Fundo Kleiner Breder

Wat zijn de voor- en nadelen van de wokpan?

De wokpan heeft veel meer voordelen dan nadelen. Hij wordt beschouwd als een onmisbaar gereedschap in elke keuken, vanwege zijn veelzijdigheid. Door de hoge, afgeronde wanden wordt de warmte langer vastgehouden, waardoor het koken sneller gaat. Sauteren, bakken, roken en stomen zijn allemaal mogelijk. Maar het grootste voordeel van een wokpan is dat de voedingsstoffen en de smaak van het voedsel bewaard blijven. Veel verder dan Aziatische gerechten, zoals de klassieke Yakisoba, kun je groenten sauteren, sauzen maken en zelfs het beroemde Braziliaanse roerbakken.

Panela wok com Yakisoba de legumes sendo cozinhado e mexido com colher de pau.

De wok is ideaal om groenten en vlees in één keer te sauteren en te bakken met weinig olie. (Bron: bellessence0 / Pixabay)

Het nadeel is dat de wokpan meestal veel zwaarder is dan de meeste pannen. Dit maakt het moeilijk om de ingrediënten te hanteren en te sauteren. Anderzijds is het gewicht ervan een garantie voor duurzaamheid en correct koken. Een ander punt dat onder de aandacht gebracht moet worden is het onderhoud. Ondanks dat ze weinig olie gebruiken, vragen de meeste wokpannen extra zorg bij het hanteren en schoonmaken. Je moet houten lepels gebruiken om te roeren en geen stalen spons of veel zeep gebruiken bij het afwassen. Dit alles om de bodem van de pan te sparen. Bekijk hieronder de voor- en nadelen van een wokpan:

Voordelen
 • Voedsel kookt sneller
 • Kookt gelijkmatig
 • Heeft weinig vet nodig om te bakken en te sauteren
Nadelen
 • Ze zijn zwaar
 • Je moet geen stalen spons gebruiken
 • Gebruik niet te veel zeep bij het wassen

Waar te koop?

Net als elke andere wokpan kun je ze vinden in de beste warenhuizen en hypermarkten, zoals Lojas Americanas, Casas Bahia, Extra en Carrefour. Maar je hoeft je huis niet uit om de beste optie te vinden. Op sites als Amazon en Mercado Livre vind je meer variatie en scherpere prijzen.

Koopcriteria: doorslaggevende factoren bij de keuze van je wokpan

Doorgaans zijn alle wokpannen dieper dan traditionele koekenpannen en hebben ze geen hoeken. Maar er zijn belangrijke verschillen tussen de op de markt zijnde keuzemogelijkheden waarmee je rekening moet houden voor je tot aanschaf overgaat. Om je te helpen bij je beslissing hebben we hieronder de factoren opgesomd die het ene model van het andere onderscheiden

 • Materiaal
 • Maat
 • Aantal en soort handgrepen
 • Vorm van de bodem

Hieronder leggen we elk van de factoren in detail uit, zodat je veilig de wokpan kunt kopen die het beste bij je past.

Productiemateriaal

Net als andere soorten kookgerei zijn wokpannen er in verschillende materialen, zoals ijzer, roestvrij staal, aluminium, teflon en koolstofstaal. Ze hebben elk verschillende eigenschappen wat betreft duurzaamheid, warmteverspreiding en kooktijd. Het is dus belangrijk dat je ze stuk voor stuk begrijpt om de beste keuze te maken.

Imagem de panela wok com legumes dentro sendo preparados.

Er zijn verschillende materialen waarvan wokpannen gemaakt zijn, leer hoe je de beste voor jou kunt kiezen. (Bron: sarymsakov / 123RF)

Van de meest praktische modellen wordt de koolstofstalen wok het beste geacht, omdat hij goedkoper is en de warmte gelijkmatig geleidt. Voor beginners zijn ook die met teflon coating aan te bevelen, die de anti-aanbak functie garandeert en het schoonmaken vergemakkelijkt. Bekijk hieronder de voornaamste eigenschappen van de materialen waarvan wokpannen gemaakt zijn

 • Koolstofstaal: Verwarmt snel en gelijkmatig, is duurzaam en goedkoop.
 • Roestvrij staal: Erg zwaar, moeilijk te hanteren en het duurt lang voor het warm is.
 • Keramisch: Warmt sneller op en laat geen residu achter.
 • Gietijzer: geeft ijzer af aan het voedsel, biedt een beter anti-aanbak oppervlak, maar doet er ook langer over om op te warmen.
 • Teflon: Met teflon beklede wokken zijn antikleef en gemakkelijk schoon te maken. De coating is echter niet lang bestand tegen hoge temperaturen.
 • Aluminium: warmt snel op, vraagt meer onderhoud en kan giftige stoffen afgeven als het niet goed onderhouden wordt.

Kies bij het kiezen van een wokpan voor een pan van stevig en zwaar materiaal. Deskundigen verzekeren dat hoe zwaarder, hoe beter. Maar je moet er wel voor zorgen dat je de pan niet alleen kunt vasthouden, maar ook kunt sauteren. Zorg dus dat je hem met gemak kunt hanteren.

Grootte

De grootte van je wokpan is een item dat geanalyseerd moet worden voor wie bij het koken praktisch en functioneel wil zijn. Het heeft geen zin om een kleine wok te hebben voor een groot gezin. Of een kleine pan voor grotere groepen mensen. In beide gevallen zal het werk verdubbeld worden, zowel om de recepthoeveelheid goed te krijgen, als wanneer het tijd is om je pan schoon te maken. Bekijk dit heerlijke recept uit het Boca a Boca kanaal in een wokpan: Deze tegenvallers kun je vermijden door van tevoren de grootte van de wokpan te weten.

Je vindt op de markt maten van 15 cm tot 50 cm. Om je een idee te geven, varieert een wokpan voor twee personen in diameter tussen 15 en 20 cm. Voor vier personen is de ideale maat 30 tot 35 cm. Terwijl de grootste, 40 tot 50 cm, geschikt is voor groepen van meer dan zes personen. Bij twijfel is het ideaal een middelgrote wokpan te nemen, ongeveer 30 cm. Zo ben je er ook zeker van dat je genoeg ruimte hebt om hem op te bergen als je hem niet gebruikt.

Aantal en soort handgrepen

Zoals we hierboven gezien hebben, is de traditionele wokpan zwaar. En een techniek die er vaak bij gebruikt wordt is de handeling van sauteren. Dat wil zeggen: roeren en de pan optillen om het voedsel te mengen. Om deze reden, en om het hanteren tijdens het koken te vergemakkelijken, heeft de traditionele wok meestal twee korte handgrepen aan elke kant.

Panela wok sobre a mesa com refogado de legumes e macarrão.

: De traditionele wok heeft twee handgrepen aan de zijkant om het hanteren te vergemakkelijken. (Bron: kalhh / Pixabay)

Het vergt nog steeds handigheid om de twee handgrepen te hanteren, vooral als de pan erg zwaar is. Daarom zijn er tegenwoordig twee andere versies met verschillende handgrepen: de wokpan met een lange, enkele handgreep, die lijkt op die van de gewone koekenpan; en de wok met een lange handgreep en een kleine handgreep aan de tegenoverliggende kant. Hoewel dit een categorie van persoonlijke smaak is, zijn deze laatste twee versies het meest praktisch en aan te bevelen voor beginnende koks, omdat ze gemakkelijker te hanteren zijn.

Bodemvorm

De bodemvorm van de wokpan is het hoogtepunt van dit soort producten. De bodem van de wokpan, die traditioneel kleiner is dan een gewone braadpan, dient om de hitte beter en sneller te geleiden, en op een gelijkmatige manier. Er zijn twee soorten: de wok met platte bodem en de wok met ronde bodem.

De wokpan met platte bodem is ideaal voor het dichtschroeien van grote stukken eiwit, zoals steaks en kippenborsten. De wok met ronde bodem is meer geschikt voor het bakken en sauteren van kleinere stukken vlees en groenten. Er zijn ook modellen met een geperforeerde bodem voor gebruik op houtskool, bijvoorbeeld.

Cebolas, cogumelos e tomates em pedaços grandes dentro de panela wok de aço.

De keuze van het materiaal van je wokpan is belangrijk als je kwaliteit, duurzaamheid en functionaliteit zoekt. (Bron: markusluiga / Pixabay)

(Zichtbare foto bron: Hans / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies