Laatst bijgewerkt: 07-02-2022

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

73Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

158Verzamelde opmerkingen

Een woofer is de luidspreker die lage frequenties produceert. Het lage geluid komt uit een woofer.

De woofer is een grote luidspreker die lage tonen produceert. Hij werkt als elke andere luidspreker, maar hij moet veel groter zijn om de lagere tonen te kunnen produceren. Een woofer bestaat uit een kegelvormig membraan dat bevestigd is aan een elektromagneet en spreekspoel assemblage (zie diagram). Wanneer elektriciteit door de draad rond de spreekspoel stroomt, ontstaat een magnetische kracht die aan de kegel trekt en hem snel heen en weer doet bewegen, waardoor geluidsgolven ontstaan.
Woofer: Onze selectie

Woofer: Vaak gestelde vragen

Welke soorten woofers zijn er en wat bepaalt een goed product?

Er zijn twee hoofdtypen woofers, verzegelde en gepoorte. Gesloten woofers hebben een massieve behuizing die geen lucht in of uit laat stromen. Poorten maken gebruik van poorten (gaten) aan de achterkant van de luidsprekerkast, waardoor lucht van binnen de kast in en uit kan stromen bij verschillende frequenties, afhankelijk van hoe groot ze gemaakt zijn. Dit helpt bij de weergave van lage frequenties en houdt vervorming laag door turbulentie in de poort zelf te verminderen.

Een goede woofer is er een die het hele geluidsspectrum kan weergeven met een vlakke respons. Hij moet ook luid kunnen spelen zonder te vervormen en hij moet een lage vervorming bij hoge frequenties hebben.

Wie moet een woofer gebruiken?

Woofers zijn perfect voor iedereen die het volle geluidsbereik wil ervaren, van diepe bastonen helemaal tot kristalheldere hoge tonen. Ze zijn ook heel geschikt voor mensen met een kleinere ruimte die behoefte hebben aan groots geluid en niet willen dat hun muziek overstemd wordt door dreunende bassen of blikkerige hoge tonen.

Op basis van welke criteria moet je een Woofer kopen?

Je moet een woofer kopen op basis van je behoeften. Als je muziek bij hoge volumes moet spelen, dan wil je iets met meer vermogen en een lagere vervorming. Een goede manier om te bepalen hoeveel vermogen voor de toepassing nodig is, is door te kijken naar de gevoeligheid van de luidspreker (gemeten in dB). Hoe hoger dit getal, hoe minder versterkervermogen er nodig is om luide geluidsniveaus uit die luidspreker te krijgen. Een andere belangrijke factor zou zijn of er speciale voorzieningen zijn, zoals basversterking of faseregeling, die de prestaties bij bepaalde toepassingen kunnen helpen verbeteren.

Het belangrijkste waar je op moet letten bij het vergelijken van een woofer is het RMS vermogen. Zorg ervoor dat je voldoende vermogen uit je versterker haalt om hem niet te beschadigen en zorg er ook voor dat de luidspreker zoveel vermogen aankan zonder te vervormen of op te blazen. Het is altijd beter als je meer krijgt dan wat je nodig hebt, dan minder, want dan zijn er helemaal geen problemen met de geluidskwaliteit.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een woofer?

Voordelen

Woofers zijn efficiënter dan tweeters. Ze kunnen lagere frequenties produceren bij hogere volumes, en ze hebben een breder frequentiebereik. Dit betekent dat je een betere geluidskwaliteit uit je autostereo krijgt als je woofers gebruikt in plaats van tweeters.

Nadelen

De nadelen van een woofer zijn dat ze zwaar en omvangrijk kunnen zijn. Ze hebben ook meer vermogen nodig om ze aan te drijven dan andere luidsprekers, dus je hebt een versterker nodig met voldoende sap voor je systeem.

Wat voor aanvullend gereedschap is nodig om een Woofer te gebruiken?

Woofer is een op zichzelf staand programma. Je hoeft geen extra programma’s op je computer te installeren, maar het kan ook samenwerken met sommige andere programma’s die je misschien al in gebruik hebt, zoals iTunes of Spotify.

Welke alternatieven voor een woofer bestaan er?

Er zijn een paar alternatieven voor de woofer. Het eerste is een full-size subwoofer, die je meer basrespons en een betere geluidskwaliteit zal geven dan al onze andere producten. Als je iets kleiners of goedkopers zoekt, is er altijd nog de SubPac M2 draagbare tactiele transducer (die we ook verkopen). Hij heeft minder basuitbreiding maar kan op je lichaam gedragen worden zodat alle frequenties beide oren even goed bereiken.

Winkelgids: Alles wat u moet weten

Welke merken en fabrikanten zijn vertegenwoordigd in onze review?

In onze review presenteren we producten van verschillende fabrikanten en leveranciers. De lijst bevat producten van de volgende merken en fabrikanten:

  • qtx
  • McGee

Wat is de prijsklasse van de aanbevolen producten?

De goedkoopste Woofer in onze review kost ongeveer 13 EUR en is ideaal voor klanten die bewust met hun geld omgaan. Degenen die bereid zijn meer geld uit te geven voor betere kwaliteit, kunnen echter ook ongeveer 36 EUR uitgeven voor een van de duurdere producten.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies