Laatst bijgewerkt: 08-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

Tegenwoordig is het erg in de mode om “DIY – doe het zelf! Dit houdt onder meer in dat je taken rond het huis doet waar je vroeger iemand voor zou hebben ingehuurd, of dat je dingen maakt die je vroeger zou hebben gekocht Vaak komen bij deze projecten allerlei nieuwe gereedschappen kijken waarmee je misschien niet vertrouwd bent, en een van de meest voorkomende is de handzaag.
Het kiezen van de juiste zaag kan overweldigend lijken als je nieuw bent in de wereld van gereedschapDaarom hebben we de volgende gids samengesteld met details over alles wat je moet weten bij het kiezen van een zaag, om er zeker van te zijn dat je het meest geschikte gereedschap koopt voor al je projecten.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn een grote verscheidenheid aan zagen op de markt, die verschillen in vorm, vertanding, materiaal dat ze snijden, en andere variabelen De ideale zaag hangt af van het project waarvoor hij gebruikt wordt.
 • Zagen worden gewoonlijk in 3 categorieën ingedeeld: universeel, geribbeld, of puntig Deze groepering is gebaseerd op de kenmerken en de functionaliteit van elk.
 • Vergeet niet dat je bij het gebruik van de zaag rekening moet houden met alle voorzorgsmaatregelen die in de veiligheidsnormen worden gebruikt.

Beste Zagen: Onze selectie

Koopgids: wat je over een handzaag moet weten

Als je een handzaag wilt kopen, kun je je overweldigd voelen door het aantal mogelijkheden op de markt, vooral als je niet veel over het gereedschap weet. Hier is alles wat je moet weten als het gaat om het kiezen van de juiste zaag voor jou.

Er zijn een grote verscheidenheid aan zagen op de markt, die verschillen in vorm, vertanding, materiaal dat ze zagen, en andere variabelen. De ideale zaag hangt af van het project waarvoor hij gebruikt wordt. (Bron: koldunov: 85055462/ 123rf)

Wat zijn de onderdelen van een handzaag?

Een traditionele handzaag heeft 6 basisonderdelen, die vaak gerepliceerd worden in bijna alle soorten zagen. Dit zijn

 • Handgreep: het deel van de zaag dat voor de gebruiker bestemd is om vast te pakken.
 • Lemmet: het hoofddeel van het gereedschap. Hij varieert in vorm, materiaal, grootte, en vertanding, afhankelijk van het doel van de zaag.
 • Voorkant: het deel waar de tanden van de zaag staan, onderaan het blad.
 • Ruggengraat: het deel tegenover de voorkant, meestal glad.
 • Teen: de punt van de zaag, die zich aan de voorkant van de zaag bevindt.
 • Hak: het deel tegenover de teen. Het is het deel van het voorste deel dat het dichtst bij de handgreep ligt. Dit is het eerste deel van de zaag dat in contact komt met het materiaal.

Wat beïnvloedt de vertanding en de lengte van het zaagblad?

Zagen worden gemeten met een maat die “tanden per inch” (DDP) heet, en aangeeft hoeveel tanden er in een inch passen. Deze maat is heel belangrijk want hij bepaalt het soort zaagsnede dat de zaag zal kunnen maken, want hoe groter deze waarde is (d.w.z. hoe meer tanden per inch), hoe fijner en preciezer de zaagsnede zal zijn.

De lengte van het blad bepaalt de controle die je over de zaag zult hebben. Die met een kort blad zijn meestal wendbaarder en geven meer controle over de snede. Anderzijds zijn die met een lang blad minder wendbaar, maar laten je toe langere zaagsneden te maken in minder tijd.

Welke soorten zagen zijn er?

Je vindt verschillende classificaties van zagen, afhankelijk van de criteria die je in aanmerking neemt. De meest gebruikelijke is ze in te delen in 3 categorieën, die bepaald worden naar hun gebruik. De soorten zagen volgens deze indeling zijn: universeel, geribbeld, en puntig.

[/tablex] In de tabel hieronder wordt elk van de categorieën gedetailleerd weergegeven.

Universele zaag Ribzaag Puntige zaag Andere namen Gewone of timmermanszaag – Naaldzaag

xm Je kunt een duwzaag hebben (zoals een universele zaag) of een trekzaag (zoals een Japanse zaag).

Een duwsnede betekent dat de zaagsnede gemaakt wordt als de zaag in het materiaal dringt, terwijl bij een treksnede de zaagsnede gemaakt wordt als de zaag teruggetrokken wordt. Hieronder staan de stappen voor het gebruik van een duwzaag

 1. Teken met een potlood en liniaal de snede die je op het oppervlak wilt maken, zodat je een leidraad hebt om te volgen
 2. Leg het materiaal op een glad oppervlak, en zorg ervoor dat het niet beweegt. Je kunt een pers gebruiken om de stabiliteit te verzekeren.
 3. Maak, voor je begint te snijden, een kleine groef op de gemarkeerde lijn om zeker te zijn dat je op deze lijn snijdt.
 4. Zet de zaag onder een hoek van ongeveer 45° en beweeg het blad achterwaarts langs de geleiderlijn. Idealiter wil je heel lange zaagsneden maken, waarbij de meeste vertandingen in het hout dringen. Als het goed gedaan wordt, moet je niet te veel kracht gebruiken, want het gewicht van het blad zelf helpt om de snede te genereren

Tip: maak geen korte, snelle zaagjes, want dat maakt de zaagsnede langzamer en bewerkelijker omdat je niet het hele gereedschap gebruikt.

Hoe slijp je een handzaag?

De zaag kan door een vakman geslepen worden, maar als je het liever zelf doet, heb je maar 3 materialen nodig: een driehoekige vijl, even groot als de tanden van de zaag, twee houten staafjes en een pers. Zet de zaag in de pers, met aan elke kant een houten staafje, en zorg dat hij goed vastzit. Als de zaag vastzit, plaats je de vijl loodrecht op de zaag en schuif je hem in de spleet tussen de tanden. Als je alle tanden bedekt hebt, is je zaag scherp!

Wat zijn de veiligheidsregels waar je op moet letten bij het gebruik van een zaag?

De zaag is een vrij eenvoudig gereedschap om te gebruiken, maar toch zijn er altijd bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de veiligheid te garanderen. Dit zijn

 • Draag een veiligheidsbril, handschoenen en ademhalingsbescherming
 • Zorg ervoor dat het te snijden materiaal helemaal vast zit, waarvoor het gebruik van een pers aan te bevelen is.
 • Houd het te snijden stuk nooit met je hand of voeten vast
 • Draag geen juwelen of losse kleding
 • Controleer of het te snijden materiaal vrij is van spijkers of andere ingebedde voorwerpen

Denk er altijd aan de aanbevolen veiligheidsuitrusting te gebruiken bij het gebruik van de zaag. (Bron: MIH83: 1226043/ pixabay)

Wat is het verschil tussen een handzaag en een zaag?

Volgens zijn definitie is een handzaag technisch gezien een soort zaag. Het verschil tussen de twee ligt vooral in het feit dat het zaagblad vastzit aan een soort handvat of frame, terwijl de handzaag deze structuur niet heeft, het is gewoon het blad met het handvat. Functioneel gezien is de zaag aan te bevelen voor het zagen van boomstammen of groen hout, omdat er meer kracht op uitgeoefend kan worden, terwijl de handzaag meestal gebruikt wordt voor bewerkt hout, zoals planken of houtpanelen.

Aankoopcriteria

Met de grote verscheidenheid aan zagen die tegenwoordig op de markt zijn, kan het kiezen van een zaag een verwarrende taak lijken. Als je echter weet wat je zoekt, wordt de taak veel eenvoudiger. Hier zijn de verschillende criteria waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de perfecte zaag voor je project.

Zaaggebruik

Bedenk bij het kopen van een zaag of je hem nodig zult hebben voor een incidenteel klusje, of dat je echt van plan bent hem veel te gebruiken. Als het lang werk is, zoek je waarschijnlijk een meer comfortabele zaag, en die wordt bepaald door de handgreep. Voor lang werk is een zaag met een ergonomische handgreep het beste, die biedt het meeste comfort.

Hoewel ze een hoger prijskaartje neigen te hebben, zijn ze ideaal voor wie van plan is veel uren met zijn zaag door te brengen. Anderzijds zijn de eenvoudige houten of plastic handvatten aan te bevelen voor korte klussen, want ze zijn niet het meest comfortabel, maar wel het voordeligst.

Grootte van het te zagen voorwerp

De grootte van de zaag kiezen in overeenstemming met het te zagen materiaal is heel nuttig, want het zaagproces wordt er veel gemakkelijker door.

Het is aan te bevelen een zaagmaat te gebruiken in overeenstemming met de grootte van wat je gaat zagen

Dit betekent dat je, als je een groot stuk wilt zagen, een universele zaag moet gebruiken, terwijl je, als je een klein stuk wilt zagen, een puntige zaag moet gebruiken. Dit betekent niet dat het niet mogelijk is om een groot stuk met een puntige zaag te zagen, maar het werk zal wel moeizamer en omvangrijker zijn. Het is ook mogelijk om met een universele zaag een klein stukje te zagen, maar het zal hoogstwaarschijnlijk niet nauwkeurig gaan.

De universele zaag is het best geschikt voor het zagen van hout en takken. (Bron: JerzyGorecki: 1318871/ pixabay)

Type en richting van de gewenste zaagsnede

Je kunt je zaag meestal aanpassen aan het soort zaagsnede dat je gaat maken, maar als je de zaag gebruikt die voor dit soort zaagsnede wordt aanbevolen, gaat het veel gemakkelijker. Als je een rechte soort zaagsnede zoekt, is een universele typezaag het beste. Als je een zaagsnede zoekt in het midden van het materiaal, of dat nu recht of gebogen is, kun je beter een puntige zaag gebruiken, want daarmee kun je op de moeilijkste plaatsen komen. Voor een hoekige zaagsnede gebruik je best een ribbenzaag.

Te zagen materiaal

Als je je zaag gaat kopen, denk dan na over het materiaal dat je ermee wilt zagen, want dat bepaalt het meest geschikte type zaag. Als je hout wilt zagen, gebruik je best een universele of ribbenzaag, die gebruikt worden om rechte zaagsneden te maken, maar met weinig precisie. Voor het zagen van delicater materiaal, zoals triplex of gipsplaat, is de ideale zaag de naaldzaag, want daarmee kun je preciezer zagen zonder het materiaal te beschadigen. Als het te zagen materiaal van gemiddelde dikte is, zoals triplex, laminaat of kunststoffen, is een triplexzaag aan te bevelen, omdat ze voor dit soort materiaal meer veelzijdigheid bieden.

Benodigd vermogen

Er zijn handzaagmachines, die het meest voorkomen en waar we het in dit artikel vooral over hebben. Deze vereisen meer kracht van de gebruiker, omdat hij alle bewegingen en alle kracht moet uitoefenen om de zaagsnede te genereren. Als je echter een klus gaat doen waarvoor veel kracht nodig is, of gewoon geen zin hebt om met de handzaag te leren werken, kun je kiezen voor elektrische zagen, die over het algemeen iets gesofisticeerder en krachtiger zijn.

Ze kunnen op batterijen werken of door een krachtbron worden aangedreven, afhankelijk van de mogelijkheden van elk exemplaar.

Wist je dat er een gereedschap bestaat dat een “verstekbak” heet en je helpt om met de zaag netjesere zaagsneden onder verschillende hoeken te maken?

Levensduur van de zaag

Bij het kiezen van een zaag moet je bedenken of je een gereedschap koopt dat je vaak zult gebruiken, waar je echt in zult investeren, of dat je een gereedschap zoekt voor in de gereedschapskist dat af en toe gebruikt zal worden. Als je verschillende projecten in gedachten hebt waarvoor de zaag nodig is, koop je er best een waarvan de tanden opnieuw geslepen kunnen worden, in tegenstelling tot een zaag met geharde tanden die niet opnieuw geslepen kunnen worden. Hoewel geharde zagen goedkoper zijn, verliezen ze, omdat ze niet opnieuw geslepen kunnen worden, hun functionaliteit als ze hun gebruiksduur overschreden hebben.

Samenvatting

Samenvattend is de handzaag een heel nuttig werktuig om in huis te hebben, of het nu is om takken in de tuin door te zagen of om planken of ander materiaal te snijden. Het is belangrijk dat je begrijpt hoe je de zaag moet gebruiken om de meest nauwkeurige zaagsneden te krijgen, en volg altijd de veiligheidsvoorschriften om ongelukken te voorkomen. Bij het kiezen van een zaag die je wilt kopen, kom je veel verschillende soorten tegen die verschillende functies vervullen, en het is essentieel dat je de juiste voor je behoeften kiest Als je de onderdelen van een handzaag begrijpt en welke functie elk heeft, wordt deze taak gemakkelijker En jij, welke zaag ga jij kiezen?

(Uitgelichte afbeelding bron: nataljusja: 88441515 / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies