Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Onze selectiecriteria

36Onderzochte producten

34Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

135Verzamelde opmerkingen

De zakdoek is voor de meeste mensen in de winter bijna een must. Iedereen kent het wel, de koude maanden beginnen weer en de neus begint weer te lopen. De zakdoek is voor de meeste mensen de gemakkelijkste oplossing om hun neus te legen. De zakdoek kan echter ook voor veel andere doeleinden gebruikt worden. Een nat parkbankje of een nat fietszadel afdrogen, de mondhoek schoonmaken, een bril schoonmaken of als decoratie opvouwen. De toepassingen zijn zeer gevarieerd, waardoor de zakdoek tegenwoordig een universeel gebruiksvoorwerp is en voor veel mensen een constante metgezel in het dagelijks leven.

Met onze grote zakdoekentest 2022 helpen we je de beste zakdoek voor jou te vinden. We hebben stoffen en papieren zakdoekjes vergeleken en de voor- en nadelen van elk op een rijtje gezet. Dit zou je aankoopbeslissing moeten vergemakkelijken.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn in principe twee soorten zakdoeken: stoffen zakdoeken en papieren zakdoeken.
 • Zakdoeken van stof laten door herbruikbaarheid een kleinere ecologische voetafdruk achter dan papieren zakdoekjes.
 • Papieren zakdoekjes moet je gebruiken als je verkouden bent en na gebruik weggooien.

Zakdoek: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een zakdoek koopt

Hoe lang bestaan zakdoeken al?

In tegenstelling tot papieren zakdoeken bestaan stoffen zakdoeken al heel lang, ook al hadden ze aanvankelijk een ander doel. In de oudheid werden zakdoeken al gebruikt om de mond af te vegen of zweet af te vegen.

Met de komst van snuiftabak werden de doeken toen geleidelijk aan gebruikt om de neus schoon te maken. In de 18de eeuw werd de stoffen zakdoek langzaam een handelswaar voor de neus.

Het eerste tissue-merk was Tempo, dat op 29 januari 1929 op de markt kwam. Sindsdien is Tempo uitgegroeid tot een wereldmerk en het is moeilijk je een leven zonder Tempo voor te stellen.

Aanvankelijk was er weinig concurrentie voor de pionier, maar dat veranderde snel.

Wat zijn de populairste merken voor zakdoeken?

Tegenwoordig zijn er veel merken zakdoeken. De pionier en marktleider in deze sector is het Duitse merk Tempo. Andere bekende en veel gebruikte merken zijn de volgende

 • Zacht en veilig
 • Kleenex
 • Regina Softies
 • Alouette
 • Mola
 • Huismerk (b.v. Aldi, Lildl)

Taschentuch-1

Papieren zakdoekjes van het pioniersmerk Tempo. Tempo zakdoekjes zijn al jaren synoniem voor tissues.
(Image source: pixabay.com / Bru-nO)

Hoeveel kosten zakdoekjes?

De prijzen van zakdoeken lopen sterk uiteen. Men kan zeggen dat je voor merkzakdoeken gemiddeld tien cent per tien zakdoeken moet betalen. Eigen merken zijn gemiddeld veel goedkoper met zes cent per tien zakdoekjes. Recycleerbare zakdoekjes zijn het duurst met een gemiddelde van 11 cent per 10 zakdoekjes. De volgende tabel toont weer de prijzen:

type prijs
branded zakdoeken 10 cent per 10 zakdoeken
eigen merken 6 cent per 10 zakdoeken
Recyclebare zakdoeken 11 cent per 10 zakdoeken

Wat zijn de alternatieven voor zakdoekjes?

Zakdoeken zijn meestal van stof of papier gemaakt. Er zijn enkele alternatieven in het huishouden, zoals keukenrol of toiletpapier, die zakdoekjes kunnen vervangen. Verder kon elk ander stoffen voorwerp ook dienst doen als zakdoek, zoals een theedoek. Een zakdoek wordt gedefinieerd als een vierkante doek.

Elke vierkante doek kan theoretisch als zakdoek gebruikt worden

Besluit: Welke soorten zakdoeken zijn er en welke zijn geschikt voor jou?

Als je zakdoeken wilt gebruiken, zijn er twee soorten waar je uit kunt kiezen

 • Doekzakdoeken
 • Papieren zakdoekjes

Wat zijn de kenmerken van een stoffen zakdoek en wat zijn de voor- en nadelen?

Doekzakdoeken zijn meestal van katoen en worden vaker gebruikt. Maar veel mensen vinden het idee om hun neus meerdere malen in dezelfde zakdoek te snuiten walgelijk.

Helaas zijn stoffen zakdoekjes niet zo hygiënisch als veel mensen denken.

Het is ook uit hygiënisch oogpunt niet aan te raden. Als je snuift komen door het slijm de ziektekiemen in de zakdoek terecht, die niet alleen in je broekzak overleven door warmte en vocht, maar zich ook kunnen vermenigvuldigen.

De volgende keer dat we onze neus snuiten, wrijven we de ziekteverwekkers uit de eerder gebruikte zakdoek weer in onze neus. Dus als je verkouden bent met een verkoudheid, moet je het gebruik van een zakdoek van stof die meerdere keren gebruikt wordt vermijden.

Daarom moet je, als je verkouden bent, papieren zakdoekjes gebruiken en ze na gebruik weggooien.

Voordelen
 • Herbruikbaar
 • Kleine ecologische voetafdruk
Nadelen
 • Onhygiënisch

Als je neus echter loopt, ook al ben je niet verkouden, kun je stoffen zakdoekjes gebruiken. Maar ook hier is het aan te raden de zakdoek regelmatig te wassen en te strijken. Strijken zorgt ervoor dat de aanwezige bacteriën door de hoge temperaturen sterven.

Uit ecologisch oogpunt is een stoffen zakdoek op den duur zuiniger in het gebruik van grondstoffen. Dit aspect is nog niet merkbaar bij de produktie van stoffen en papieren zakdoeken, maar alleen door de herbruikbaarheid van de stoffen zakdoek.

Taschentuch-2

Doekzakdoeken in verschillende motieven en kleuren.
(Image source: pixabay.com / Big_Heart)

Wat zijn de kenmerken van een papieren zakdoekje en wat zijn de voor- en nadelen?

Papieren zakdoeken zijn gemaakt van papier, d.w.z. houtbestanddelen. Dit betekent dat er bomen gekapt moeten worden voor papieren zakdoekjes en dat er veel water en energie nodig is voor de verdere produktie.

Omdat een papieren zakdoekje meestal een keer gebruikt wordt en dan meteen weggegooid, worden hier veel grondstoffen verspild.

De ecologische voetafdruk van papieren zakdoekjes is dus aanzienlijk groter dan die van stoffen zakdoekjes

Als alternatief zijn er recyclebare zakdoekjes, die ecologisch gezien veel beter zijn. Toch blijven ook deze zakdoekjes wegwerpartikelen en verspillen dus veel grondstoffen.

Voordelen
 • Hygiënisch
 • Recyclebaar
Nadelen
 • Verspilling van hulpbronnen
 • Wegwerpartikel

Uit hygiënisch oogpunt moeten papieren zakdoekjes nog steeds gebruikt worden als je verkouden bent. Door de zakdoek een keer te gebruiken, zorg je ervoor dat de bacteriën niet meer bij je terugkomen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruikenom zakdoeken te vergelijken en te beoordelen

Hieronder laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de verschillende zakdoeken.

De criteria die je kunt gebruiken om zakdoeken te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van de criteria belangrijk is.

Materiaal

Zoals reeds gezegd zijn er twee verschillende materialen voor zakdoeken. Papieren zakdoekjes en stoffen zakdoekjes. Je kunt meer lezen over welk materiaal zich onderscheidt en welke voor- en nadelen het biedt in het beslissingshoofdstuk.

Tissue is de cellulose die gebruikt wordt bij de produktie van papieren zakdoekjes. Deze pulp wordt gemaakt van verschillende soorten pulp, zoals zacht- en hardhout. Zakdoeken bestaan meestal uit vier dunne lagen weefsel.

Nu recycling een steeds belangrijkere rol speelt, specialiseren steeds meer bedrijven zich in het maken van papieren zakdoekjes van oud papier

Cloth zakdoekjes zijn gemaakt van katoen, dat veganistisch en biologisch afbreekbaar is.

Taschentuch-3

Papieren zakdoekjes van celluloseweefsel in een bijpassende kleur zakdoekdoos.
(Image source: pixabay.com / Tabeajaichhalt)

Ecologische voetafdruk

Zoals reeds gezegd is de ecologische voetafdruk van tissue zakdoekjes beduidend kleiner dan die van papieren zakdoekjes. Papieren zakdoekjes worden gemaakt van het cellulose “weefsel”. Bij de verwerking worden verschillende chemicaliën gebruikt die niet biologisch afbreekbaar zijn.

Toch hebben papieren zakdoekjes ook voordelen als je ziek bent, bijvoorbeeld (zie paragraaf 4.2). Daarom zijn er nu enkele fabrikanten die zakdoeken van bamboe maken. De productie van bamboe zakdoeken is veel natuurvriendelijker.

Maat

De maat van papieren zakdoekjes is niet aan een DIN norm gebonden en kan door de bedrijven vrij gekozen worden. De meeste zakdoeken zijn 21,0 x 21,0 cm. Tempo papieren zakdoekjes, bijvoorbeeld, zijn bijna vierkant met 21 x 20,5 cm.

Doekzakdoeken, daarentegen, zijn er in verschillende maten en ook in verschillende ontwerpen. Gemiddeld zijn mannenzakdoeken ongeveer 45 x 45 cm tot 50 x 50 cm groot. Zakdoeken voor vrouwen zijn meestal veel kleiner: 25 x 25 cm tot 30 x 30 cm. Kinderzakdoekjes zijn ongeveer 20 x 20 cm, vergelijkbaar met de afmetingen van papieren zakdoekjes. De volgende tabel toont de maten nog eens:

type maat
papieren zakdoeken 21,0 x 21,0 cm
Herenzakdoeken van stof 45 x 45 cm t/m 50 x 50 cm
Dameszakdoeken van stof 25 x 25 cm tot 30 x 30 cm
Kinderzakdoeken van stof 20 x 20 cm

Hoe gooi ik zakdoekjes weg?

Bij het weggooien van zakdoeken hebben we het uitsluitend over papieren zakdoeken, want stoffen zakdoeken zijn herbruikbaar.

Er zijn vier mogelijke manieren om papieren zakdoekjes weg te gooien

 1. Oud papier
 2. Bak voor organisch afval
 3. Restafval
 4. Door het toilet spoelen

Dit laatste wordt ontraden om eventuele ziekteverwekkers niet door te geven en er zitten meestal al te veel vreemde lichamen in het afvalwater.

Helaas kan niet alles gerecycleerd worden, zeker niet als het om gezondheid gaat

Theoretisch zouden de zakdoekjes gemakkelijk via oud papier of de bak voor organisch afval weggegooid kunnen worden. Bij beide recycling routes komen mensen in contact met het afval en kunnen besmet raken.

De beste manier van opruimen is de restafvalbak, want de inhoud wordt verbrand en de ziektekiemen worden bij deze methode beslist vernietigd.

Kan ik zakdoekjes hergebruiken?

Doekzakdoekjes kunnen opnieuw gebruikt worden. Ze kunnen regelmatig gewassen en gestreken worden.

Gebruikte papieren zakdoekjes horen bij het afval en zijn dus niet herbruikbaar.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies