Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

28Onderzochte producten

48Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

189Verzamelde opmerkingen

Er zijn veel gadgets die je nodig hebt voor je avonturen in de natuur of die dingen gemakkelijker voor je maken. Sommige kun je zonder, maar de echt belangrijke moet je altijd bij je hebben, ongeacht de tijd van het jaar of de dag waarop je op avontuur gaat. Een zaklamp is een van deze belangrijke gadgets.

We hebben de belangrijkste informatie voor je verzameld in onze grote zaklamp test 2022. Zo kom je te weten waar je op moet letten als je een zaklamp koopt en welke zaklamp het meest geschikt is voor je activiteit en gebruik. Je moet bepaalde kwaliteitskenmerken, zoals gewicht, stroomvoorziening, materiaal of waterdichtheid, niet uit het oog verliezen: Gewicht, stroomvoorziening, materiaal of waterdichtheid.
Belangrijk Om Te Weten

 • Met zaklampen heb je altijd een mobiele lichtbron bij de hand. Of je nu op kampeertocht gaat of voor gebruik in je eigen huis.
 • In principe zijn onze zaklampen onder te verdelen in Cree LED, LED en UV LED, waarbij elk type meer geschikt is voor bepaalde eisen dan het andere.
 • Bij de aanschaf van een zaklamp moet je niet alleen letten op de lichtopbrengst, het lichtbereik en de brandtijd, maar ook op de stroomvoorziening, de waterdichtheid, de afmetingen en het gewicht.

Beste Zaklamp: Onze Selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een

zaklamp koopt
Voor je een zaklamp koopt, moet je eerst nadenken over een paar basisvragen. Daarom hebben we de belangrijkste punten hieronder samengevat.

Waar heb ik een zaklamp voor nodig?

Natuurlijk is het niet eenvoudig om van tevoren precies te bepalen waarvoor je de zaklamp zult gebruiken. Niettemin moet je nadenken over wat je toekomstige zaklamp moet kunnen.

Zal het buiten gebruikt worden en moet het robuust zijn? Of zal de zaklamp meer thuis gebruikt worden? Er kunnen merkbare verschillen in prijs zijn, dus het zou zonde zijn meer geld uit te geven dan eigenlijk nodig is!

In principe is het voldoende rekening te houden met de volgende criteria, want ze hebben een grote invloed op de prijs.

 • Geschikt voor buiten (waterdicht?)
 • Krachtbron (krachtig?)
 • Lichtbereik (belangrijk?)
 • Materiaal (robuust?)

Deze punten maken het gemakkelijker om de juiste zaklamp voor je te vinden. Is het niet absoluut belangrijk voor je dat je hem in de stromende regen kunt gebruiken of dat hij ontelbare uren schijnt zonder opgeladen te hoeven worden?

Dan kun je zeker geld besparen door voor de “uitgeklede” versie te gaan.

Taschenlampe-Leuchtweite

Op deze foto zie je een zeer krachtige zaklamp wat lichtbereik betreft. Zijn helderheid reikt tot ver in de lucht en schept een prachtig beeld. (Image source: FelixMittermeier / pixabay.com)

Hoeveel lumen moet de lamp hebben?

Allereerst, wat zijn lumen eigenlijk? Lumen worden gebruikt om de helderheid van een zaklamp aan te geven. Het is echter enigszins problematisch om lumen af te leiden uit het wattage van een gewone lamp.

LED lampen zijn energiezuiniger dan gloeilampen.

Moderne LED lampen stralen licht uit in slechts één richting, in tegenstelling tot gloeilampen, waardoor ze veel effectiever zijn. Als voorbeeld: een gloeilamp van 40 watt heeft een lichtopbrengst van 400 lumen. Een LED lamp, daarentegen, verbruikt slechts 5 watt bij 400 lumen en concentreert de lichtopbrengst op een smal gebied.

Dankzij deze technologie zijn LED lampen uiterst energiezuinig; zelfs spaarlampen kunnen er niet tegen op. Een LED zaklamp met 500 lumen heeft dus veel meer lichtsterkte dan een gewone lamp met een vergelijkbare waarde.

De volgende tabel geeft je een kort overzicht:

Toepassingsgebied Lumen
Eenvoudige ruimtes (huishouden) vanaf 200
Natuur en huishoudelijk gebruik vanaf 500

Voor extreme toepassingen moet je zaklampen van 1000 “echte” lumen of meer overwegen. Dit slaat op het feit dat vaak het vermelde aantal lumen niet overeenkomt met het werkelijke aantal.

Welke stroombron moet de zaklamp hebben?

Ook hier moet je beslissen hoeveel belang je hecht aan de gebruiksduur. In principe zijn er twee gangbare opties: Werkt op batterijen of is oplaadbaar.

Elke fabrikant heeft hier zijn eigen voorkeuren. Led Lenser vertrouwt voor hun krachtigere modellen bijna uitsluitend op batterijen, omdat die ook met wisselstroom kunnen werken, wat een belangrijk positief verschil maakt.

Je moet beslist nagaan welke voedingen de fabrikanten gebruiken. Sommige zaklampen kunnen alleen met een van de twee krachtbronnen worden gebruikt.

In het algemeen is het aan te bevelen sterke batterijen te gebruiken voor zaklantaarns in het hogere prijssegment, omdat dit nog meer vermogen mogelijk maakt.

Maar als je je handlamp hoofdzakelijk in de lage stand laat werken, is een oplaadbare batterij ook prima. Voor de meeste goedkopere modellen die niet voor maximaal vermogen ontworpen zijn, volstaat ook een oplaadbare batterij.

Dus als je voorkeuren het toelaten, kies dan voor een oplaadbare batterij, want je verbruikt op de lange duur minder stroom en doet iets goeds voor het milieu.

Als je de zaklamp maar heel zelden gebruikt, is het verstandig de stroombron te verwijderen. Batterijen en ook oplaadbare batterijen ontladen zichzelf na verloop van tijd, zelfs zonder gebruik.

Welk bereik moet de zaklamp hebben?

Het lichtsterktebereik varieert sterk van model tot model. Ook hier is het belangrijk vooraf na te denken over je persoonlijke verwachtingen. Voor extreme omstandigheden zijn er zaklampen met een lichtbereik tot 700 meter.

Natuurlijk is dit niet absoluut nodig voor de gemiddelde zaklampgebruiker; zelfs goedkope lampjes kunnen gemiddeld scoren met een goed bereik. Als je de handlamp alleen binnen je eigen vier muren gebruikt, heb je logischerwijs geen bijzonder groot lichtbereik nodig.

Bovendien bieden sommige hoogwaardiger producten de mogelijkheid te kiezen tussen een brede en een smalle lichtkegel. De brede straal werkt meer als een schijnwerper die een heel gebied kan verlichten, terwijl de smalle straal meer op bereik gericht is.

Welke alternatieven zijn er voor een zaklamp?

Een alternatief voor een zaklamp is een praktische hoofdlamp. Deze lichtbron heeft het voordeel dat je hem niet hoeft vast te houden, zodat je beide handen vrij hebt.

Lantaarnvormige campinglampen zijn ook een goede vervanger voor zaklampen. Campinglantaarns zijn heel flexibel en kunnen zowel gedragen worden als op tafels geplaatst of aan tentplafonds gehangen worden.

Handlampen zijn een andere optie. Ze blijken uiterst nuttig te zijn, vooral bij renovatiewerk.

Besluit: Welke soorten zaklampen zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe zijn zaklampen in drie categorieën onder te verdelen, die sterk van elkaar verschillen in functie, toepassingsgebied en uiteindelijk ook prijs.

 • Zaklantaarns voor dagelijks gebruik
 • UV zaklantaarns
 • Zaklantaarns voor hulpdiensten of dergelijke

Het is belangrijk dat je je bewust bent van het doel waarvoor je de zaklantaarn wilt gebruiken. Moet het een “alleskunner” zijn die het best geschikt is voor kleinere, alledaagse behoeften of een krachtig toestel voor speciale behoeften?

We willen je helpen de toorts te vinden die het best aan je individuele behoeften beantwoordt.

In dit deel laten we je kennismaken met de verschillende soorten toortsen en leggen we uit wat ze precies zijn. We tonen je ook de voor- en nadelen van elk type.

Wanneer is een zaklamp het meest geschikt voor dagelijks gebruik en waar moet ik op letten?

Zaklampen zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Of het nu gaat om een kleine mini-zaklamp voor aan een sleutelbos of om grotere zaklampen met verbeterde lichtsterkte voor huishoudelijke taken.

Dit betekent echter niet dat zo’n aankoop per se bijzonder duur hoeft te zijn. Vooral in het lagere prijssegment kun je enkele modellen vinden die je “fakkelhart” doen oplichten.

Zoek je een handlampje om je de weg te wijzen tijdens je nachtelijke jogging of om mee te nemen op een kampeertocht? Dan ben je hier op de juiste plaats.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Gemakkelijk in gebruik
Nadelen
 • Beperkt vermogen
 • Meestal geen verschillende standen

Een van de beslist grootste pluspunten van zulke zaklampen is de lage prijs.

Je zult verbaasd zijn wat goedkope zaklampen in veel gevallen kunnen doen. Vooral als je wacht op een aanbieding, kun je veel krijgen voor weinig geld.

Bovendien is de eenvoudige bediening erg handig, vooral voor nieuwkomers op dit gebied. Er zijn ook goedkopere zaklampen die op een oplaadbare batterij kunnen werken. Dit betekent dat de stroomvoorziening ook goedkoper is en, vooral, ecologischer.

Natuurlijk kun je in deze categorie geen baanbrekende technische hoogstandjes verwachten. Wie veel waarde hecht aan krachtige prestaties is hier zeker op de verkeerde plaats. Bijgevolg kunnen de meeste “low-budget zaklampen” niet overtuigen met verschillende standen, zoals een SOS signaal of tactisch flitslicht.

Wanneer is een UV toorts geschikt en waar moet ik op letten?

UV zaklampen of black light lampen worden vooral gebruikt door geocachers, maar ze kunnen ook interessant zijn voor eigenaars van huisdieren.

Het gebruikte UV licht maakt bijvoorbeeld sporen van urine van huisdieren zichtbaar, die met het blote oog niet zichtbaar zouden zijn geweest.

Ook hier moet je van tevoren bedenken waarvoor je de toorts wilt gebruiken. Zal het alleen binnen je eigen vier muren gebruikt worden, bijvoorbeeld om documenten te controleren? Of moet hij waterdicht en robuust zijn om de buitenactiviteiten van een geocacher te weerstaan?

Het is ook belangrijk om op de golflengte te letten. Als bijvoorbeeld een golflengte van ca. 390-405 nanometer wordt aangegeven, is die geschikt voor geocaching, maar niet voor het harden van bepaalde stoffen zoals nagellak of voor het controleren van documenten. Zoek daarom uit welke golflengte je voor je activiteit nodig hebt.

Voordelen
 • Relatief goedkoop
 • Onmisbaar voor geocachers
Nadelen
 • Niet veelzijdig
 • Veiligheidsbril vereist

Ook hier kun je voor betrekkelijk weinig geld goede UV zaklampen krijgen. Natuurlijk hangt het af van je behoeften!

Als je de lamp maar voor één doel gebruikt, bijvoorbeeld om documenten te controleren, is een eenvoudig model beslist voldoende. Maar als je ook buiten in moeilijke weersomstandigheden wilt werken, investeer dan meer geld, want het loont de moeite als de lamp waterdicht is.

Voor niet-professionals kan het echter nogal verwarrend zijn om de juiste golflengte voor de gekozen toepassing te vinden. Zoals hierboven vermeld, zenden sommige UV zaklampen zichtbaar licht uit, terwijl andere dat niet doen.

Een veiligheidsbril is ook absoluut nodig als je langere tijd met blacklight zaklampen werkt, want anders kan het oog beschadigd worden.

Wanneer is een zaklamp geschikt voor gebruik door hulpdiensten en wat is belangrijk?

Dit zijn meestal de krachtigste zaklampen op de markt. Omdat ze gebruikt worden door o.a. politie of reddingsdiensten, moeten ze ook nogal wat vermogen hebben. Dit komt ook tot uiting in de prijs.

Zulke zaklantaarns zijn alleen echt nuttig voor privégebruik als ze dienovereenkomstig gebruikt worden. Mogelijke toepassingen zijn buitenactiviteiten, zelfverdediging of gebruik in crisisgebieden. Deze soorten fakkels worden ook gebruikt door de federale politie of iets dergelijks.

Deze krachtige toortsen zijn dus ideaal voor extreme toepassingen.

Voordelen
 • Lichtgevend bereik
 • Looptijd
 • Vakmanschap
 • Diverse standen (SOS, stroboscoop, enz.)
Nadelen
 • Prijs
 • Gewicht

Het meest overtuigende argument is de prestatie. Je zult het moeilijk hebben om bij andere zaklampen een vergelijkbare lichtsterkte en levensduur van de batterij te vinden. Ook de afwerking en robuustheid van deze tactische lampen zijn uniek.
Ze zijn er zowel met oplaadbare batterijen als met zeer duurzame batterijen.

Zo goed als alle zaklampen in dit prijssegment, hebben ze verschillende standen waarmee je tussen de verschillende standen kunt wisselen. Een SOS signaal of irritant stroboscooplicht voor zelfverdediging zouden slechts twee van deze functies zijn.

Natuurlijk heeft al deze technologie een prijs. Zaklampen van gerenommeerde fabrikanten als LED-Lenser of Fenix kosten al gauw enkele honderden euro’s. Samenvattend kan gezegd worden dat deze zaklantaarns hun mogelijkheden en functies alleen ten volle kunnen benutten als ze op de juiste manier gebruikt worden!

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om zaklampen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren en kenmerken laten zien die je kunt gebruiken om zaklampen te vergelijken. Dit maakt het veel gemakkelijker voor je om de juiste zaklamp te vinden.

Samengevat zijn deze kenmerken:

 • Lichtopbrengst
 • Lichtbereik
 • Lichtduur
 • UV intensiteit / golflengte
 • Voeding
 • Waterdichtheid
 • Grootte / gewicht
 • Verstelbaarheid

Lichtopbrengst

De lumen van een zaklamp geven je informatie over de lichtstroom of de uiteindelijke lichtopbrengst van de handlampen.

Dankzij de LED technologie kunnen moderne zaklampen meestal veel meer licht geven dan vergelijkbare oudere gloeilampen.

Bovendien schijnen LED zaklampen, in tegenstelling tot gloeilampen, maar in één richting, zodat de lichtstraal gericht en efficiënt gebruikt wordt. Zo heeft een LED zaklamp met 100 lumen meer lichtsterkte dan een verouderde lamp met vergelijkbaar verbruik.

Een term die in dit verband steeds weer opduikt is Cree LED. Vooral in verband met sterke, krachtige fakkels stuit men vaak op deze benaming. Maar wat betekent het eigenlijk? Cree LEDs zijn in principe niets anders dan uiterst krachtige en lang meegaande lichtgevende diodes van de firma Cree.

Ze genieten wereldwijd grote populariteit omdat vergelijkbare prestaties nergens anders te vinden zijn en zijn ideaal voor professionele zaklantaarns. Dit komt meestal tot uiting in de prijs. Maar nu rijst de vraag, wat heb ik nodig? In het algemeen is het opnieuw van belang naar het toekomstige toepassingsgebied te kijken en de beslissing daarvan afhankelijk te maken.

Voor eenvoudige ruimtes is tot 200 lumen voldoende. Als je de natuur in wilt gaan en ook in moeilijke omstandigheden een helder zicht wilt hebben, moet je een zaklamp met 500-1000 lumen of meer overwegen.

Lichtbereik

Ook het lichtbereik is voor veel kopers een belangrijk aspect van de lamp. In principe moet echter gezegd worden dat de gegeven lichtsterktes van de fabrikanten niet altijd één op één vergeleken kunnen worden. Het lichtsterktebereik varieert van fabrikant tot fabrikant. Het probleem bestaat al met de definitie: lichtgevend bereik.

Betekent dit het “verlichten” van een heel gebied of telt het al mee als er wat licht doordringt tot het genoemde gebied? Er kunnen afwijkingen zijn van fabrikant tot fabrikant. Ook hier moet je beslissen of je de zaklamp binnenshuis of buitenshuis wilt gebruiken. Als je hem mee wilt nemen op nachtelijke uitstapjes buitenshuis, is een bereik van maximaal 500 m aan te bevelen.

Lichtduur

Hier willen we je alles laten zien wat er te weten valt over lichtduur. Er is een vergelijkbaar probleem als met lichtgevende afstanden. De specificaties van de fabrikanten lopen hier sterk uiteen. Hoe kan dit? Ten eerste wordt soms niet gespecificeerd hoe de brandtijd moet worden opgevat. Sommige fabrikanten adverteren de brandtijd bij maximaal vermogen. Anderen, daarentegen, bij gemiddelde kracht.

Het is daarom belangrijk dit te controleren als het niet gespecificeerd is. Een ander punt dat tot verwarring kan leiden is dat op sommige lampen de levensduur van de LED lichtdioden vermeld staat. In sommige gevallen tot 50.000 uur. Het moet snel duidelijk worden dat dit niet alleen een kwestie is van de duur van de verlichting. Het is moeilijk hier een aanbeveling te geven, want de specificaties verschillen gewoon te veel.

Wel kan gezegd worden dat een goede fakkel zeker 4-5 uur moet branden op de hoogste stand. De uitzondering hierop is natuurlijk een eventuele “turbo” stand, die je vaak in professionele zaklampen aantreft. In dit geval gaan lampen zelden enkele uren mee.

UV intensiteit / golflengte

Deze eigenschappen zijn alleen interessant voor UV LED toortsen. We laten je nog eens duidelijk zien waar je op moet letten als je een UV lamp wilt kopen. Voor de leek kan het aanvankelijk een beetje verwarrend lijken dat UV toortsen nogal van elkaar kunnen verschillen.

Het belangrijkste hier is het golfbereik, dat de bruikbaarheid van de lamp bepaalt. Het is ook mogelijk om bepaalde lampen zowel voor geocaching als voor het controleren van documenten te gebruiken, maar dit zal waarschijnlijk niet zo goed werken. Een ander aspect is intensiteit en zichtbaarheid.

Sommige lampen hebben een lichtsterkte met veel zichtbaar licht (380-410nm), terwijl andere maar heel weinig hebben (355-375nm). Voor geocaching raden we golflengtes van 380-410nm aan; voor documenten of laboratoriumwerk zou 355-375nm voldoende moeten zijn.

Voeding

Omdat de voeding een belangrijk onderdeel van de zaklamp is, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. In het volgende zullen we je laten zien wat belangrijk is en hoe je wat geld kunt besparen. In het algemeen kan een onderscheid gemaakt worden tussen batterijen en oplaadbare batterijen.

Zoals reeds in het besluit-gedeelte vermeld, zijn er beperkingen voor bepaalde toestellen. Daarom is het belangrijk rechtstreeks bij de fabrikant na te gaan welke voeding geschikt is voor welk model. Voor extreem krachtige lampen zijn krachtige batterijen meestal geschikter. Voor zaklantaarns in het middeldure prijssegment zijn meestal beide soorten verkrijgbaar. Ook hier is het raadzaam te bedenken hoe vaak en hoe lang de toorts gebruikt zal worden.

Als je bijvoorbeeld een instap-zaklamp voor thuis koopt die zelden gebruikt wordt, is het beter om batterijen te kiezen. Waarom? Een oplaadbare batterij ontlaadt zich over een lange tijd, ook als hij niet gebruikt wordt. Batterijen, daarentegen, kun je er gewoon insteken als het nodig is en zijn dus op de lange duur energiezuiniger.

Waterdichtheid

Vooral voor zaklampen voor buiten is dit een eigenschap die voor veel mensen bijna onmisbaar is. We willen je hier laten zien waar je rekening mee moet houden. In principe is het natuurlijk niet belangrijk dat elke zaklamp waterdicht is, maar het is wel onmisbaar, vooral voor modellen die in de natuur gebruikt worden.

Vooral geocachers, hulpdiensten maar ook buitensporten zoals raften hebben er baat bij – maar wees voorzichtig! Op sommige sites is het niet helemaal duidelijk of de zaklamp waterdicht is of alleen spatwaterdicht. Er is hier een merkbaar verschil. Het is de moeite waard rechtstreeks bij de fabrikant na te vragen welke beschermingsklasse de zaklamp heeft.

Op deze pagina betekent waterdicht spat waterdicht.

Als de zaklamp ook waterdicht is, wordt dit nader beschreven.

Grootte / gewicht

Hier kunnen we onszelf herhalen, het is belangrijk te weten of je de zaklamp hoofdzakelijk onderweg bij je draagt of hem liever in de kelder opbergt en gebruikt als het nodig is. Hier kunnen, zoals zo vaak het geval is wanneer fabrikanten proberen gelijkwaardige technologie in een kleinere ruimte te proppen, prijsverschillen ontstaan.

Dus als je je zaklamp niet vaak bij je hebt als je op pad bent, maakt het dan uit dat hij bijzonder klein en compact is? Ook krachtige zaklantaarns hebben de neiging wat groter te zijn, want de extra kracht moet ergens opgeslagen worden. Het is een soortgelijk verhaal met het gewicht.

Als je je zaklamp vaak in je zak draagt, kan het oncomfortabel zijn om een zware zaklamp te dragen. De aandacht gaat hier o.a. uit naar het materiaal, want dat kan ook tot grote verschillen in gewicht leiden.

Instelbare

lichtniveaus Je vindt verschillende lichtniveaus op zaklampen, vooral op krachtigere, sterkere modellen. We vatten alles samen wat je over ze moet weten. Zoals reeds gezegd vind je zulke instellingen op zaklantaarns die bedoeld zijn voor hulpdiensten of gebruikt worden in crisisgebieden.

Met een geleidelijke instelling kun je de lichtomstandigheden van je zaklamp aanpassen aan de betreffende situatie. De meeste van deze zaklampen hebben verschillende standen om met een druk op de knop snel de lichtintensiteit te veranderen of om would-be aanvallers af te schrikken met uiterst irritant stroboscopisch licht.

De meeste van deze zaklampen hebben een SOS functie, stroboscooplicht en meerdere instelbare lichtniveaus. Er is hier niet veel om rekening mee te houden, maar het is de moeite waard te vermelden dat de batterij op deze manier sneller ontlaadt.

Wetenswaardigheden over toortsen

Ben je geïnteresseerd in toortsen en wil je meer weten over hun technische ontwikkeling en bijzondere eigenschappen? Dan moet je zeker de volgende rubrieken bekijken.

Wie vond de fakkel uit?

De zaklamp werd in 1899 uitgevonden en gepatenteerd door een Brit, David Misell. Hij verkocht het patent aan de American Electrical Novelty and Manufacturing Company, die nu bekend is onder de naam Energizer. In Duitsland kreeg Paul Schmidt het patent in 1906, maar hij zou de zaklamp al in 1896 uitgevonden hebben.

Zelfs toen al was de zaklamp klein genoeg om in een gewone broekzak te passen, waaraan hij zijn naam te danken heeft. In de VS is er zelfs een “National Flashlight Day”, die elk jaar op 21 december plaatsvindt.

Wat is de helderste zaklamp ter wereld?

Deze titel zou in handen zijn van de “Flashtorch” van de Amerikaanse fabrikant Wicked Lasers. Met 4100 lumen lijkt dat niet zo onwaarschijnlijk. Van de Flashtorch wordt niet alleen gezegd dat hij de helderste zaklamp ter wereld is, maar hij kan ook gebruikt worden om dingen in brand te steken of eieren te bakken, gewoon door er met een licht op te schijnen.

Geen grapje! De Flashtorch weegt aanzienlijk meer dan een gewone huishoudzaklamp. Met meer dan een halve kilo is de Flashtorch zeker geen lichtgewicht. De 100 watt halogeenlamp levert het nodige vermogen. Hij kan opgeladen worden zonder hem te verwijderen. Maar dit is dringend nodig, want de zaklamp gaat slechts 10 minuten mee op de hoogste van de drie vermogensstanden.

Bovendien daalt de lichtopbrengst al na 15 minuten dramatisch, en je ziet een duidelijk verschil na langer gebruik. Nu vraag je je misschien af, waarom dit allemaal? Wat heb ik aan een zaklamp die een gat in mijn broek zou branden en na 10 minuten ophoudt te werken?

Beeldbron: pixabay.com / FelixMittermeier

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies