Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

45Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

191Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote messen test 2021. Hier stellen we alle messen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste mes voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een wrikmes wilt kopen.
Belangrijk om te weten

  • Prismessen zijn een essentieel onderdeel van de uitrusting van jagers en slagers.
  • Om het binnenste van een opgejaagd dier te beschermen, hebben snoeimessen een afgestompte bol aan de punt van het lemmet.
  • De handvatten van openbrekende messen zijn meestal van plastic, want dat is hygiënischer dan hout of hoorn. Het staal van het lemmet moet altijd van roestvast staal zijn.

Beste zakmes: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een prismames koopt

Voor wie is een prismames bedoeld?

Jagen is een van de belangrijkste activiteiten in de geschiedenis van de mensheid. Het was niet alleen onmisbaar voor het verkrijgen van voedsel, maar ook een belangrijke activiteit voor de versterking van de groep.

Vooral in Duitsland is de jacht nog steeds een zeer belangrijke en traditionele bezigheid. Je hebt er echter niet alleen training voor nodig, maar ook de juiste uitrusting.

Naast het geweer, de verrekijker en soortgelijke jachtgadgets neemt het priemmes een heel belangrijke plaats in. Het is een essentieel onderdeel van de basisuitrusting van elke jager en slager.

De taak van het priemmes is om het karkas van een neergeschoten dier te openen zonder het binnenste te beschadigen of te vernietigen.

Samenvattend kunnen we zeggen dat het priemmes geschikt is voor elke professionele of aspirant jager en slager die zelf een dier wil verwerken.

Wat zijn de kenmerkende eigenschappen van een ripper mes?

De belangrijkste taak van een vleesmes is om het karkas van een gedood dier te openen zonder het binnenste te beschadigen. Om dit mogelijk te maken is het priemmes op een heel specifieke manier gevormd.

Het lemmet van dit mes is gesmeed om naar beneden af te hellen en is aan de achterkant gebogen. Er is ook een kleine afronding aan de punt.

Al deze kenmerken helpen een jager om de kans op beschadiging van het karkas van een dier te verkleinen.

Sommige priemmessen hebben een extra haak aan de achterkant van het lemmet, dat ook vlijmscherp geslepen moet worden. Deze haak is ook afgerond aan de punt en maakt het snijden nog gemakkelijker.

Hoewel er ook andere messen zijn om een dier te slachten en van de ingewanden te ontdoen, hebben de meeste van deze messen een veel groter risico het lichaam van het dier te beschadigen.

Daarom raden we voor de jacht altijd een priemmes van goede kwaliteit aan.

Wat is een alternatief voor het priemende mes?

Jagers en slagers gebruiken priemende messen om het karkas van een gedood dier te openen. In principe kan dit met veel messen gedaan worden.

Het probleem met het gebruik van gewone rijmessen of zakmessen is echter dat ze veel schade kunnen toebrengen aan het karkas.

Het beste alternatief voor een priemend mes is een zogenaamde jachtschaar. Ze lijken op gewone tuinscharen, maar de bladen zijn dikker en daardoor sterk genoeg om door botten te knippen.

Net als bij een priemmes zijn ook hier de lemmeten afgerond om het binnenste van het dierlijke karkas te beschermen.

Behalve een jachtschaar is er nog een tweede alternatief. Dit is echter veel grover dan de hierboven genoemde optie. Dit is de bottenzaag.

Dit is ook bedoeld om een karkas te openen. Hier moet echter veel voorzichtiger te werk gegaan worden.

Door de grove tanden van de bottenzaag is er een groot gevaar voor beschadiging van het inwendige.

Gewone jachtmessen met een vast lemmet zijn ook geschikt om een dierlijk karkas open te snijden.

Het klassieke jachtmes heeft echter een puntig lemmet, dat, net als de botzaag, ook schade kan aanrichten.

Van de hier genoemde alternatieven raden we je aan een jachtschaar te gebruiken, omdat het risico op onbedoelde beschadiging het kleinst is.

Koopcriteria: Dit zijn de criteria die je kunt gebruiken om snoeimessen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om snoeimessen te vergelijken en te evalueren.

Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald mes geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

  • Vorm van het blad
  • Lemmetstaal
  • Mesheft

Lemmetvorm

We hebben hierboven al geschreven over de klassieke lemmetvorm van een priemmes. Klassiek is het lemmet gebogen en heeft het aan de punt een knop die het binnenste van een karkas beschermt.

Er is echter nog een andere vorm die ook gebruikt kan worden om een gedood dier open te breken.

Het mes met deze andere lemmetvorm is het skinner mes. In tegenstelling tot het gewone priemmes heeft het ontveldingsmes geen gebogen lemmet of een beschermende knop op de punt.

Het lemmet is veel breder en vaak heeft dit type mes een priemhaak op de rug. De haak is heel geschikt om open te prikken, vanwege de afgeronde rand.

Lemmetstaal

Prismessen worden intensief gebruikt door jagers en slagers. Omdat het bloed van dieren erg schadelijk is voor het lemmetstaal, wordt voor de meeste priemende messen roestvrij staal als lemmetstaal gebruikt.

Dit is zeer roestbestendig en maakt voortdurend schoon en probleemloos werken mogelijk.

Jagers gebruiken vaak priemende messen in zeer klassieke en oude uitvoeringen. Het handvat van deze messen is niet van plastic, maar meestal van hout of hoorn.

Het lemmetstaal van deze messen is meestal niet roestbestendig, waardoor het lemmet snel kan beschadigen. Daarom bevelen we alleen messen aan waarvan de lemmeten echt roestbestendig zijn.

Mesheft

Het heft van een priemmes is een heel belangrijk onderdeel. Een goede ergonomie helpt je om te werken zonder vermoeid te raken.

Hoe beter het handvat om je hand past, hoe prettiger je ermee kunt werken.

Behalve de ergonomie mag ook het gebruikte materiaal niet verwaarloosd worden.

Hoewel materialen als hoorn en hout er heel mooi uitzien, zijn ze tamelijk ongeschikt voor het werk van een jager of slager. Deze materialen zijn niet echt water- of vuilafstotend.

Kunststof wordt vaak afgedaan als een goedkoop materiaal, maar het is veel beter bestand tegen water en vuil dan hout en hoorn. Belangrijker nog is dat plastic hygiënischer is.

Bij het openen van een karkas komt het mes in aanraking met bloed en dat kan in een houten handvat vast komen te zitten. Met een plastic handvat is dat gevaar er niet.

Beeldbron: 123rf.com / serezniy

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies