Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

best-Welkom bij onze grote wisselproef 2023. Hier stellen we alle zwenkmessen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste wisselmes voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een zakmes wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Het wisselmes wordt in de meeste streken ook wel een switchblade genoemd, zoals het ook vaak in de tekst staat.
 • Er zijn twee verschillende categorieën van zakmesmessen: Het side-snap mes en het OTF switchblade.
 • OTF wisselmessen zijn in Duitsland algemeen verboden. Het lemmet van zijsnijdmessen mag niet langer zijn dan 8,5 cm!

Zakmes: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een switchblade koopt

Voor wie is een switchblade geschikt?

Wisselmessen, ook wel switchblades genoemd, zijn automatische messen waarvan het lemmet opent met een vouw- of schuifmechanisme.

Als het mes gesloten is, zit het lemmet in het handvat en wordt het geopend door een bepaald mechanisme te bedienen.

Wat de weerklank in de media betreft, blijft dit type mes enigszins negatief geteisterd, omdat het heel vaak met strafbare feiten geassocieerd wordt. Ook de aanschaf van dit type mes is in vele delen van Europa aan banden gelegd. De juridische situatie verschilt vaak van land tot land.

Het wisselmes is bijzonder geschikt voor werk buitenshuis. Hij is scherp, compact en zeer flexibel. (Image source: pixabay / LUM3N)

In principe is dit type mes ook een zakmes. Het grootste voordeel van een wisselmes is dat je het heel snel met één hand kunt openen, wat erg handig kan zijn bij veel activiteiten en klussen, zoals kamperen. Daarom moeten geïnteresseerde klanten vooral op dit aspect letten.

Is een zakmes wel legaal?

Zoals reeds gezegd verschilt de juridische situatie voor dit soort messen sterk van land tot land, hoewel ze in de meeste lidstaten van de EU zeer streng is. Nu willen we je laten zien onder welke voorwaarden je hier in Duitsland een zakmes kunt kopen.

Switchblades zijn in Duitsland niet helemaal verboden, maar ze zijn wel aan enkele beperkingen onderworpen. Volgens de Wapenwet zijn in Duitsland alleen messen toegestaan waarvan het lemmet aan de zijkant uitsteekt. Dit betekent dat alle messen met een OTF (out of the front) vormgeving verboden zijn.

Maar er zijn in Duitsland ook beperkingen op messen met zijmessen. Het blad mag niet langer zijn dan maximaal 8,5 cm en mag niet aan beide kanten geslepen zijn.

Om in Duitsland een zakmes te kopen en te bezitten, moet je minstens 18 jaar oud zijn. Het is ook een administratieve overtreding om zonder rechtvaardiging een zakmes in het openbaar te dragen. Redenen voor het dragen zijn bijvoorbeeld de jacht of sportbeoefening.

Maar zelfs hier zijn er uitzonderingen waar een zakmes niet aan leeftijdsbeperkingen onderhevig is. Namelijk als het blad niet meer dan 4,1 cm lang en niet meer dan 1 cm breed is.

Hoe werkt een wisselmes eigenlijk?

Het wisselmes is tegenwoordig in vele uitvoeringen te koop. In het algemeen worden wisselmessen in twee soorten verdeeld, het OTF wisselmes en het zijdelings wisselmes. Afhankelijk van het model worden verschillende soorten veren gebruikt.

De twee mechanismen van zijveermessen worden meestal bladveer en spiraalveer genoemd. Bij deze twee soorten wordt het blad naar buiten geduwd door een zekere mate van vering. Dit wordt in gang gezet door een verandering in spanning die veroorzaakt wordt door de druk op de knop.

Bij bladverende messen zit de veer achter in het handvat. Als de knop ingedrukt wordt, treedt een verandering in spanning op en de veer valt dan uit elkaar.

Het mes komt er dan uit. Als het blad teruggebracht wordt, wordt de veer weer gespannen en de oorspronkelijke toestand hersteld.

Bij het type spiraalveer staat de veer in een andere stand. Hij is bevestigd aan de asschroef van het blad. De rest van de procedure is identiek aan die van de Leafspring.

Wat is een kam van een veermes?

Een switchblade kam biedt een opwindend alternatief voor een gewone kam, voor wie een blikvanger qua stijl wil hebben. Zo kun je altijd een wisselmes bij je dragen met het verschil – dat er een kam uitspringt.

De intrekbare kam lijkt verbazend veel op een echt switchblade mes en heeft zelfs hetzelfde mechanisme als het mes.

De kam is natuurlijk volledig functioneel en wacht op je haar. Deze is ook verkrijgbaar in alle versies en is altijd een hoogtepunt op een feestje.

Welke alternatieven zijn er voor een zakmes?

Switchblades verschillen qua doel niet veel van andere zakmessen, behalve dat je ze snel en met één hand kunt openen.

Maar in het volgende gedeelte willen we je ook enkele alternatieven voor wisselmessen laten zien. Elk heeft zijn voor- en nadelen.

Balisong

Het balisong, of vlindermes, komt oorspronkelijk uit de Filippijnen en is een vouwmes met tweedelige draaibare handvaten.

De handvatten van dit mes bevatten vaak gaatjes om het hanteren te vergemakkelijken. Dit mes is in Duitsland helemaal verboden.

In Oostenrijk, bijvoorbeeld, is het onbeperkt toegestaan vanaf 18 jaar, net als het zakmes.

Survival mes

Deze messen behoren ook tot de robuuste gordelmessen en kunnen je uit allerlei gevaarlijke situaties halen.

Maar dit mes heeft ook een wat kleiner lemmet, dat vaak in het handvat verborgen zit. Er is hier echter geen veer en het mes moet met beide handen geopend worden.

Zakmes

Waarschijnlijk een van de bekendste messen op aarde is het populaire alleskunner, het zakmes.

Met een grote verscheidenheid aan gereedschap, van een zaag tot een tandenstoker en zelfs een pincet en een kurkentrekker zijn er in vele varianten.

Daardoor is het een praktische metgezel in de natuur en in het dagelijks leven.

Vuistmes

Op dit mes staat het lemmet in een rechte hoek ten opzichte van het handvat. Het handvat staat haaks op de handpalm, met het lemmet tussen twee vingers.

Dit is een uiterst compact mes, maar het is in Duitsland verboden, tenzij je een speciale vergunning hebt zoals een jager of bonthandelaar.

Besluit: Welke soorten messen met wisselmes zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een wisselsnijder wilt kopen, zijn er twee alternatieven waar je tussen kunt kiezen

 • Zijveermes
 • OTF wisselmes

De verschillende mechanismen van wisselmessen hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest, is een ander type geschikt voor je. Het volgende gedeelte zal je helpen beslissen.

Wat zijn de kenmerken van een zijsnijdend mes en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Zoals reeds gezegd zijn zijveermessen het soort messen waarbij het lemmet in het handvat verborgen zit en dan via een veer naar buiten gekatapulteerd wordt. We maken onderscheid tussen bladverende en spiraalverende messen.

Waarschijnlijk is het meest doorslaggevende voordeel voor jou dat deze versie, in tegenstelling tot het OTF wisselmes, in Duitsland is toegestaan als de lemmetlengte niet meer dan 8,5 cm bedraagt.

Voordelen
 • Compactheid
 • Gemakkelijk te hanteren
 • Grote soepelheid
Nadelen
 • Strenge wettelijke situatie
 • Risico op verwondingen bij onvoorzichtigheid

Het mes met zijmes wordt ook met één hand bediend, wat de drager meer soepelheid geeft.

Verder heb je een enorm gemakkelijke hantering, want het mes kan met één druk op de knop geopend worden. Door de kleine afmetingen van het mes kun je het ook comfortabel in je zak dragen.

Wat onderscheidt een OTF wisselmes en wat zijn de voor- en nadelen?

De OTF in dit type mes staat voor “out the front”. Dit betekent dat het blad naar voren springt. Verschillende soorten messen kunnen met dit mechanisme ook onderscheiden worden. Technisch gezien is dit een heel eenvoudig mes.

Het handmatige OTF mes heeft een schuifmechanisme of een ander drukpunt. Ook hier kun je het blad activeren door op een knop te drukken.

Er worden ook zogenaamde zwaartekracht OTF springmessen gemaakt. Hier komt het lemmet naar buiten als het mes op de grond gehouden wordt. Zo komt het blad vrij door de zwaartekracht en niet door druk.

De zwaartekracht-OTF springmessen zijn meestal groter en tamelijk gevaarlijker. Deze werden in het verleden vaak gebruikt door parachutisten in de Tweede Wereldoorlog.

Voordelen
 • Compactheid
 • Gemakkelijk hanteerbaar
 • Grote soepelheid
 • Dubbelwerkende uitvoering
Nadelen
 • In principe verboden in Duitsland
 • Gevaar voor verwonding bij onvoorzichtigheid

Er zijn ook enkelwerkende en dubbelwerkende modellen van OTF zakmesjes. Dubbelwerkend betekent dat je het lemmet met de trekker weer in het handvat kunt zetten. Bij enkelwerkende messen gebeurt dit met het handvat.

Dit soort mes is in Duitsland algemeen verboden en mag verder alleen gebruikt worden door speciale beroepsgroepen, zoals de politie of de brandweer. Het OTF wisselmes is ook gemakkelijk te hanteren en zeer compact. De gebruiker moet echter altijd voorzichtig blijven, want er is ook gevaar voor verwondingen.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om ijzeren pannen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen het grote aantal mogelijke wisselmessen.

De criteria die je kunt gebruiken om messen te vergelijken zijn o.a.

 • Lengte van het blad
 • Handvat
 • Veermechanismen
 • Materiaal van het blad

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Bladlengte

Zoals reeds gezegd is de bladlengte een doorslaggevend criterium, dat sterk verband houdt met de juridische situatie.

Het lemmet van het mes mag niet langer zijn dan 8,5 cm, anders is het mes illegaal

Bovendien mag het blad niet aan beide kanten geslepen zijn. Alleen messen met zijmessen zijn in Duitsland legaal.

Deze zijn meestal korter dan OTF wisselmessen. Waakzaamheid Besteed hier bijzondere aandacht aan, want in bepaalde gevallen kun je een boete tot enkele duizenden euro’s moeten betalen als je de wet overtreedt.

Handvat

Bij het kiezen van een mes moet je niet alleen naar het lemmet kijken, maar ook naar het handvat. Een zekere mate van hanteerbaarheid is ook essentieel voor het hanteren van het mes.

Afhankelijk van je smaak kun je wisselmesjes kopen met verschillende handvatmaterialen. Er zijn bijvoorbeeld messen met hoornen handvaten, en net als bij hout moet je ervoor zorgen dat het handvat droog is.

Opwindend is dat je voor het handvat kunt kiezen uit veel verschillende materialen. Er zijn verschillende soorten hout, die ook in groepen verdeeld zijn. Groep A houtsoorten zijn ebbenhout, wengé, olijf, zebrano, etc…. . Groep B houtsoorten kunnen woestijnijzerhout, slangenhout of thuja zijn.

Houten handvatten hebben voor messen het grote voordeel dat de natuurlijke stoffen in het hout bacteriën doden. Hout is ook stabieler dan metalen handvatten. Hout wordt echter het best onderhouden met oliën en daarna gepoetst met een doek.

Een handvat van kunststof is bijzonder aan te bevelen vanwege zijn eenvoud, want je kunt het snel en gemakkelijk schoonmaken. Plastic heeft dus zijn voordelen op hygiënisch gebied. Veel wisselmesjes zijn echter ook met metalen handvat verkrijgbaar.

Veermechanismen

Er zijn een aantal mechanismen voor messen met een wisselmes. De juiste kiezen is een doorslaggevend criterium, want ook hier is de wet in veel landen niet uniform.

Het eerste ruwe onderscheid is dat tussen het side-snap mes en het OTF wisselmes. Er zijn ook subgroepen voor elk van deze soorten messen. Als je uit Duitsland komt, kun je alleen kiezen tussen de soorten zijwaarts springende messen.

De precieze werking van de wisselmesjes is hierboven beschreven.

Bladmateriaal

Staal kan tot de juiste afmetingen voor het juiste blad bewerkt worden door bepaalde fabricageprocessen en de juiste warmtebehandeling. De doorslaggevende factoren voor messen zijn randscherpte, scherpte, robuustheid, sterkte en hardheid en corrosiebestendigheid.

Het materiaal van het blad moet een hardheid hebben van minstens 56 HRC. Een hardheid tot 60 HRC is geschikt voor het wisselmes.

Een hard staal kan voor zowat elk mes het verschil maken. (Image source: unsplash / Winkler J.)

Een ander belangrijk punt is dat het materiaal van het blad roestvrij is. Roestige messen zijn veel gemakkelijker te slijpen, maar hun levensduur is korter door de roest.

Het omgekeerde geldt voor roestvrije messen, die weinig onderhoud en reiniging vergen, maar moeilijker te slijpen zijn. Een gebruikelijke staalsoort voor wisselmessen is 440A staal, net als voor gordelmessen.

Wat is het verschil tussen dit en een eenhandig mes?

Eenhandige messen zijn een soort zakmessen waarbij het lemmet met één hand geopend en gesloten wordt.

Je vindt dit type mes in situaties waarin het belangrijk is het mes snel te openen, zoals bij gevechts- of reddingsacties.

Om je in staat te stellen een eenhandig mes te openen, heeft het verschillende openingshulpen aan het lemmet, waarbij al een aantal mogelijkheden zijn ingeburgerd

 • Openingspin: Bepaalde pinnen zijn aan het blad bevestigd en met behulp van de duim kan het blad omhoog geduwd worden.
 • Gat in het blad: Bij deze optie is een oog in het blad geboord, dat de duim kan gebruiken om het open te duwen.
 • Flipper: Dit is een neus die aan het palgewricht bevestigd is. Als het mes gesloten is, steekt het uit. Om het te openen moet je je wijsvinger op de flipper drukken en het mes komt tevoorschijn.

Eenhandige messen en wisselmessen worden vaak aan elkaar gelijkgesteld, maar deze twee soorten messen verschillen in sommige opzichten sterk van elkaar.

Wisselmessen openen automatisch door middel van een veer als het mechanisme geactiveerd wordt, terwijl je bij een eenhandig mes alles met de hand moet doen.

Hier zie je duidelijk het gat in het lemmet van het eenhandige mes, dat gebruikt wordt om te openen. (Image source: pixabay / SnaXXy)

Wat is een stiletto mes?

Het stiletto mes heeft een lange geschiedenis en komt oorspronkelijk uit Italië. Het verwijst naar een slank, puntig blad met drie of vierkante randen.

In die tijd maakte het lange en smalle lemmet het mogelijk om zeer verwoestende lichamelijke verwondingen aan te richten met slechts kleine littekens.

Sinds de jaren 1950 is het stiletto mes ook synoniem geworden met wisselmes. Veel soldaten uit die tijd brachten dit mes als souvenir mee naar huis, wat tot zijn beruchtheid leidde. De productie van de eerste moderne stiletto’s vond plaats in de stad Maniago aan het begin van de 20e eeuw.

Deze messen zijn ook zijveermessen, hoewel er tegenwoordig veel zijveermessen op de markt zijn die dezelfde techniek gebruiken maar in uiterlijk verschillen.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies