Laatst bijgewerkt: 29-08-2021

Of je nu op vakantie bent, op het strand of in het dagelijks leven, een zonnebril kan altijd in een outfit geïntegreerd worden. Zonnebrillen beschermen je ogen niet alleen tegen UV-licht, maar geven je look ook net dat ietsje meer. Een zonnebril maakt de stijl uitgesprokener en modieuzer.

In het volgende geven we je enkele criteria en styling tips die je in je leven kunt integreren om je outfit vele malen mooier te maken.
Beste Zonnebrillen Heren: Onze selectie

Shopgids Zonnebrillen Heren: Alles wat je moet weten koopt

In dit hoofdstuk hebben we de belangrijkste koopcriteria voor je verzameld, zodat je voor je aankoop van een heren zonnebril op de hoogte bent.

Dit zijn de volgende koopcriteria

 • Frame
 • Gezichtsvorm
 • Kleur
 • Materiaal
 • Lenzen

In de volgende paragrafen gaan we meer in detail in op de bovenstaande koopcriteria.

Montuur

Zonnebrillen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Er zijn frames van plastic, die uit de 3D printer, of frames van metaal.

Er is momenteel een verschuiving van vierkante monturen naar rondere. Retro monturen maken ook een comeback in moderne brillenwinkels.

Gezichtsvorm

De gezichtsvorm van elke man is anders, en daarom past geen enkele zonnebril bij iedereen. We hebben de meest voorkomende gezichtsvormen voor je op een rijtje gezet en de passende pasvormen uitgezocht.

 • Ovaal: Ovale gezichten hebben geluk. De meeste zonnebrillen passen bij hen door hun evenwichtige verhoudingen. Het voorhoofd en de kin zijn meestal smal, terwijl de jukbeenderen meer geprononceerd zijn. Vierkante glazen creëren meer prominente contouren, terwijl ronde zonnebrillen zachte gelaatstrekken ondersteunen.
 • Rond: De trekken van een rond gezicht zijn meestal niet erg opvallend, en daarom is een vierkante bril een voordeel. Ze laten het gezicht er meer gedefinieerd uitzien. Vlinder- en asymmetrische vormen zijn ook aan te bevelen voor ronde gezichten.
 • Hartvormig: Typische gelaatstrekken zijn een breed voorhoofd, geprononceerde wangen en een smalle en spitse kin. Ideale zonnebrillen voor deze gezichtsvorm zijn zonnebrillen die het gebied rond de kin en het voorhoofd in evenwicht brengen. Aviator glazen en ronde monturen worden aanbevolen.
 • Vierkant: Gezichten met vierkante gelaatstrekken hebben meestal even brede voorhoofden, wangen en kaaklijnen. Daarom zijn cat-eye brillen of brillen met een vlindermontuur aan te bevelen.

Natuurlijk kun je ook een cat-eye zonnebril dragen als je geen hartvormige gelaatstrekken hebt. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit en styling.

Kleur

Er wordt onderscheid gemaakt tussen warme en koele huidskleuren. Geschikte kleuren voor warme huidtinten zijn geel, oranje, rood, bruin, beige en donkergroen. Koele huidskleuren harmoniëren met de kleuren magenta, violet, turkoois, pruim, grijs, zwart, lichtblauw, lila en donkerblauw.

Afhankelijk van de haarkleur harmoniëren verschillende kleuren zonnebrillen beter. Donkere zonnebrillen staan beter bij een donkerharige man dan bij een blonde man. Koper- en oranjekleurige zonnebrillen geven roodharige mannen dat zekere iets.

Materiaal

Het montuur van een zonnebril kan gemaakt zijn van metaal, kunststof of natuurlijk materiaal. De metalen die voor zonnebrillen gebruikt worden zijn roestvrij staal, titanium of aluminium. Een voordeel van het gebruik van metalen monturen is dat ze zeer robuust zijn en daarom tot bijzonder dunne monturen gepolijst kunnen worden. Bovendien zijn metalen monturen erg trendy. Deze zijn er in verschillende vormen en kleuren, zoals goud of zilver.

Zonnebrillen van kunststof kunnen gemaakt zijn van acetaat of polyamide. Een frame van kunststof heeft het voordeel dat het gemakkelijk te hanteren en te verwerken is. Kunststof monturen zijn meestal goedkoper dan monturen van metaal.

Natuurlijke materialen die voor zonnebrillen gebruikt worden zijn onder andere hout en natuurlijke hoorn. Deze materialen hebben een buitengewone uitstraling. Monturen van natuurlijke materialen stralen niet alleen individualiteit uit, maar scoren ook punten door hun anti-allergische eigenschappen.

Lenzen

Bij de keuze van de te gebruiken lenzen zijn er een paar punten waarmee je rekening moet houden. Hieronder volgt een lijst van glazen

 • Gespiegelde glazen: Deze beschermen de ogen tegen schittering. Het licht dat op de zonnebril valt wordt als een spiegelbeeld teruggekaatst. Gespiegelde glazen zijn vooral aan te bevelen bij wintersport of wanneer de ogen aan sterke schittering worden blootgesteld.
 • Gradiënt lenzen: Gradiënt lenzen zijn aan de bovenkant donkerder dan aan de onderkant. Door hun hellingsgraad zijn ze ideaal om te rijden.
 • Gepolariseerde zonnebril: Zonnebrillen met gepolariseerde glazen minimaliseren schittering en zijn, net als gradiëntglazen, ook geschikt om mee te rijden. Gepolariseerde zonnebrillen zijn ook een praktische metgezel bij buitenactiviteiten.
 • Zonnebrillenmet correctie: Zonnebrillen kunnen ook van correctie voorzien zijn. Een zonnebril met premium glazen is aan te bevelen bij toenemende ametropie.

Natuurlijk is ook een combinatie tussen de verschillende soorten brillenglazen denkbaar, zoals zonnebrillen met grijsverlopende glazen en extra uitrusting door correctie.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In dit hoofdstuk beantwoorden we de belangrijkste vragen over zonnebrillen voor mannen, die vóór een aankoop opgehelderd moeten worden.

In welke stijlen zijn er zonnebrillen voor mannen verkrijgbaar?

Er zijn een groot aantal verschillende stijlen zonnebrillen voor mannen. In dit gedeelte zullen we deze stijlen kort toelichten.

 • Zonnebrillenop sterkte: Zonnebrillen kunnen ook van correctie voorzien zijn. Een zonnebril met premium glazen is aan te bevelen bij toenemende ametropie.
 • Sportzonnebrillen: Sportzonnebrillen zijn gemakkelijk te onderscheiden door hun ergonomische vorm. Met hun dynamische look zijn ze de perfecte metgezel voor een fietstocht of een bergwandeling.
 • Een zonnebril voor tijdens het rijden: Zonnebrillen voor autorijden kunnen grijsverlopende glazen of gepolariseerde glazen hebben. Dit betekent dat het instrument steeds afgelezen kan worden. Wel moet opgemerkt worden dat je altijd je zonnebril moet afzetten voor je een tunnel ingaat.
 • Trendyzonnebrillen: Trendy zonnebrillen veranderen altijd met de huidige modetrend mee. Ronde zonnebrillen en zonnebrillen die een retro look creëren zijn momenteel erg populair.

Afhankelijk van het doel dat een zonnebril moet vervullen, is er de optimale zonnebril. Combinaties tussen de verschillende stijlen zijn ook mogelijk, zoals sportzonnebrillen met sterkte.

Hoe kan ik zien of mijn zonnebrillen voor heren goed passen?

In dit deel leggen we uit hoe je kunt testen of de zonnebrillen die je gekozen hebt goed passen. We hebben hieronder wat tips voor je op een rijtje gezet

 • Minimummaat: Zonnebrillen moeten een bepaalde minimummaat hebben. De zonnebril moet minstens tot aan de wenkbrauwen en tot aan de rand van het gezicht reiken.
 • Stevige pasvorm: Ze moeten ook een stevige pasvorm op de neus hebben.
 • Geen drukpunten: De zonnebril mag geen drukpunten veroorzaken.

Je kunt deze tips gebruiken om te zien of de zonnebril die je gekozen hebt goed past. Het is ook aan te bevelen om verschillende modellen te passen voor je je keuze maakt.

Welke zonnebril voor mannen past bij mijn teint?

Om de juiste zonnebril voor je teint te vinden, kan eerst een onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende huidtypes. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen warme en koele huidtypes.

Warme huidtinten zijn kleuren met een gelige, abrikooskleurige of olifantachtige ondertoon en glinsterende groene aders. Deze worden lente- en herfstsoorten genoemd. Mannen met sproeten hebben een goudkleurige of roodachtige tint. Geschikte kleuren zijn geel, oranje, rood, bruin, beige en donkergroen.

Koele huidtinten hebben een blauwe, rozige ondertoon en blauwe glinsterende aders. Dit zijn de zogenaamde zomer- en wintertypes. Het zijn meestal mannen met een lichte huidskleur. Sproeten hebben een honingkleurige of grijzige tint. Geschikte kleuren voor koele huidtinten zijn magenta, violet, turkoois, pruim, grijs, zwart, lichtblauw, lila en donkerblauw.

Als je huidtype meer olijfkleurig is, dan kan je teint niet bij een van beide huidskleuren worden ingedeeld.

Hoe verzorg en reinig ik mijn zonnebril voor mannen?

Om ervoor te zorgen dat je zonnebril een langdurige metgezel blijft, is het vooral belangrijk dat je je zonnebril goed verzorgt en schoonmaakt. Hier zijn wat tips over wat je in gedachten moet houden

 • Bewaren: De zonnebril mag nooit op de glazen gelegd worden. Hierdoor kan het glas van de zonnebril bekrast raken. De glazen zijn het best beschermd in een stevige brillenkoker.
 • Geen huishoudelijke schoonmaakmiddelen: Er mogen geen huishoudelijke schoonmaakmiddelen gebruikt worden om de zonnebril schoon te maken. Deze kunnen zowel de behandeling van de glazen als het materiaal van het montuur aantasten.
 • Schoonmaken: De zonnebril kan gewassen worden met een brillenreinigingsspray of met koud water en milde zeep.

Nadat je al deze tips hebt opgevolgd en je zonnebril goed hebt verzorgd, staat niets je meer in de weg dat je zonnebril een langdurige metgezel wordt.

Welke zonnebrillen voor mannen passen bij mijn haarkleur?

Als je de aankoop van je zonnebril wilt baseren op je haarkleur, dan is een montuur van dezelfde kleurfamilie aan te bevelen.

Voor blond haar zijn zonnebrillen in pasteltinten heel geschikt. Transparante monturen kunnen ook je haar flatteren.

Bruin haar is bijzonder gemakkelijk te combineren, want heel veel kleuren harmoniëren met bruin. Roodharige mannen kunnen zich ook gelukkig prijzen, want veel kleuren passen goed bij hun haar. Een zonnebril in koper of oranje zou een bijzondere blikvanger zijn.

Als je zwart haar hebt, zijn donkere zonnebrillen en die met sterke kleuren aan te bevelen. Als je een blank huidtype hebt, zou een montuur in grijs of rokerig blauw een goede keuze zijn.

Stylingtips voor herenzonnebrillen: Hoe combineer je zonnebrillen perfect

Hieronder hebben we stylingtips voor je samengesteld om een moderne en stijlvolle look te creëren.

 1. Fleurige, kleurrijke zonnebrillen kunnen gecombineerd worden met een monotone outfit en als statement dienen.
 2. Andere sieraden moeten qua kleur bij de zonnebril passen. Combineer, indien mogelijk, zilveren zonnebrillen niet met gouden oorsieraden.
 3. Behalve zonnebrillen kunnen ook stijlvolle zonnebrilkettingen gebruikt worden als accessoires om de outfit compleet te maken
 4. Een zonnebril kan je de dag doorhelpen na een avondje drinken en donkere kringen onder je ogen bedekken.

Nadat je geïnspireerd bent door onze styling tips, staat niets je meer in de weg om een elegante en modieuze look te creëren.

Samenvatting

Zonnebrillen zijn een must-have voor elke man en kunnen in het dagelijks leven op verschillende manieren gebruikt worden. Of het nu voor sport is als visueel hulpmiddel of als modeaccessoire, een zonnebril is een onmisbaar voorwerp.

Het is bijzonder belangrijk dat de zonnebril goed past. Criteria kunnen helpen om ervoor te zorgen dat de zonnebril in harmonie is met de gelaatstrekken. Er moet ook rekening gehouden worden met de verdeling tussen warme en koude huidtypes. Als met alle criteria rekening is gehouden, staat niets een trendy look meer in de weg.

(Surces: unsplash & 123rfo)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies