Laatst bijgewerkt: 23-10-2021

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

21Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Groeten uit Adviesjagers! We leven in een tijd waarin het milieubewustzijn voortdurend toeneemt. Voorbij zijn de dagen van de onbetaalbare kosten die groene energie alternatieven beroemd maakten, nu ze voordeliger worden naarmate de technologie en de markt vorderen.

Het gebruik van zonne-energie, hoewel het voor velen nog ver weg klinkt, is een methode geworden om efficiënt en zuinig elektriciteit te verkrijgen, die het respect van veel huishoudens heeft verdiend. Daarom helpen we je in deze gids de beste zonnepanelen op de markt te kopen om je huis van stroom te voorzien.

Bij Reviewbox onderzoeken we hoe je het beste paneel op de markt kunt kiezen, waar je op moet letten als je ze koopt en wat kopers ervan vinden. Deze koopgids helpt je alle koopfactoren over zonnepanelen te weten te komen, en ook hun prijzen en waar je ze kunt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een zonnepaneel is een onderdeel van een systeem dat zonlicht absorbeert om elektriciteit op te wekken. Ze bestaan uit fotovoltaïsche cellen die energie opwekken met het licht dat ze opvangen. Ze kunnen gebruikt worden om buiten het elektrische systeem stroom op te wekken, bijvoorbeeld om batterijen op te laden, of ze kunnen in het elektriciteitsnet van het huishouden geïntegreerd worden.
 • De meest voorkomende soorten cellen zijn polykristallijn en monokristallijn. De eerste bestaan uit meervoudige kristaldeeltjes, hebben een rendement van 15% en zijn het zuinigst. De laatste zijn platen van een enkel siliciumkristal, hebben een rendement van 20% en zijn duurder, maar steviger.
 • Als je thuis een zonnepanelensysteem gaat installeren, is het altijd beter een vakman te raadplegen. Ze zullen kunnen beoordelen hoeveel energie je verbruikt en dus weten welk type installatie je nodig hebt. Zelfs als je een installatiekit voor zonnepanelen koopt, kan het geen kwaad iemand met ervaring te raadplegen.

Beste zonnepanelen: onze selectie

Koopgids

Hoewel het moeilijk kan zijn te begrijpen hoe ze erin slagen zonlicht in elektrische energie om te zetten, leggen we hier uit hoe zonnepanelen erin slagen energie op te wekken, en ook wat de voordelen zijn van een energienetwerk op zonne-energie. Je leert ook over hun soorten en waar je professionele hulp kunt krijgen.

Er zijn een groot aantal Mexicaanse bedrijven bereid je te helpen met advies en installatie (Foto: zstockphotos / 123rf.com)

Wat zijn zonnepanelen en wat zijn hun voordelen?

Een zonnepaneel is een apparaat waarmee licht van de zon kan worden opgevangen om elektriciteit of warmte op te wekken. Die welke energie opwekken heten fotovoltaïsche panelen, terwijl die welke warmte opwekken zonnecollectoren genoemd worden. Beide hebben verschillende doeleinden, maar kunnen met zonlicht werken.

Fotovoltaïsche panelen worden veel gebruikt om stroom te leveren op plaatsen waar toegang tot het net moeilijk is. Ze worden gebruikt om irrigatiesystemen op boerderijen en in parken van stroom te voorzien, om straatverlichting of particuliere lichtmasten van stroom te voorzien, om actieve herverdelingsantennesystemen te onderhouden, en zelfs om batterijen op te laden.

Ze worden ook gebruikt om het elektriciteitsnet van een huis te ondersteunen, waar ze helpen de energiekosten te verminderen, en ook in verlichtingssystemen, irrigatie, of om energie op te slaan voor noodsituaties. In Mexico kan de extra energie die de panelen opwekken teruggevoerd worden naar het algemene elektriciteitsnet voor later gebruik.

Voordelen
 • Verlichten de huishoudelijke energiekosten
 • Zuinige methode om kleine apparaten van stroom te voorzien
 • Leveren stroom aan afgelegen plaatsen
 • Steeds meer rendabel
 • Bieden een vorm van duurzame energie
 • Kan op voertuigen zoals boten en campers geïnstalleerd worden
Nadelen
 • Professionele installatie nodig
 • Een compleet systeem kan duur zijn
 • Goedkope exemplaren degraderen na verloop van tijd
 • Bij de fabricage ervan komen giftige chemicaliën vrij

Monokristallijn en polykristallijn zonnepaneel Waar moet je op letten?

De meest voorkomende soorten zonnepanelen die in het binnenland verkocht worden zijn monokristallijn en polykristallijn. Beide hebben verschillende rendementen en prijzen, en als je ze kent kun je de voor jou beste kiezen in termen van kosten en rendement.

Monokristallijn: Dit zijn de meest efficiënte huishoudelijke zonnepanelen, want ze hebben een rendementspercentage van 20%. Ze zijn ook het meest duurzaam, want ze zijn bestand tegen hoge temperaturen. Als je budget geen probleem is, zul je er geen bezwaar tegen hebben ze in je huis te installeren, want hun hoge prestaties vertalen zich in hoge kosten.

Je herkent ze aan hun gelijkmatig donker uitziende cellen met afgeronde hoeken. Een van de voordelen van hun hoge rendement is dat ze compacter van ontwerp zijn, waardoor je de ruimte beter kunt benutten om meer units te installeren.

Polykristallijn: Met een rendement van 15%, slechts 5% minder dan monokristallijn, zijn ze de zuinigste keuze. Ze zijn gemaakt van meervoudige kristallen van gesmolten silicium, wat de belangrijkste reden is voor hun merkwaardige uiterlijk. Het zijn de goedkoopste modellen op de markt, hoewel ze iets minder efficiënt zijn.

Esthetisch zijn ze erg aantrekkelijk, want ze zijn meestal blauw en hebben een afwerking die in verschillende richtingen weerkaatst. Ze hebben geen gesneden hoeken zoals monokristallijne panelen. Als je liever efficiënter met je geld dan met je ruimte omgaat, zijn polykristallijne modellen waarschijnlijk het type zonnepaneel dat je zoekt.

Monokristallijn Polykristallijn
Rendementsbereik 20% 15%
Vervaardigingsmateriaal Monokristallijn silicium, in platen gesneden Slab-cut gesmolten silicium kristallen
Vermogen per vierkante meter 180 – 220 Watt 170 Watt
Overwegingen Efficiënt zelfs bij bewolkt weer, robuust, duur Zuinig

Zonne-energie in Mexico

Mexico is een van de landen die de fotovoltaïsche zonnepaneeltechnologie het meest hebben ingevoerd, zozeer zelfs dat het de koploper is onder de Latijns-Amerikaanse landen. Er zijn veel studies over dit onderwerp uitgevoerd, met zeer bemoedigende resultaten voor de voorstanders van het gebruik van duurzame energie; hier volgen enkele van de interessantste.

Volgens de groene energie nieuwssite Green Tech Media ontvangt 70% van het grondgebied van het land een instraling van 4,5 kWh/m²/dag. Een andere studie van het Amerikaanse ministerie van Energie en GTZ vond dat een 25 km² grote zonnecentrale in de staat Chihuahua of de Sonorawoestijn het hele land van energie zou kunnen voorzien.

De regelgevende commissie voor energie, of CRE, meldde dat vanaf half mei 2019 ongeveer 94.000 Mexicaanse huizen en bedrijven verlicht worden door zonne-energie. Deze panelen worden voor 70% verdeeld over woningen, voor 20% over bedrijven, en de rest wordt verdeeld over kleinere industrieën en andere sectoren.

Zonnepanelen maken je huis modern en eco-bewust. (Foto: Rupert Trischberger / 123rf.com)

Veelgestelde vragen

Is het legaal om in Mexico zonnepanelen te plaatsen? Als je, ondanks de bovenstaande gegevens die een indrukwekkende verspreiding laten zien, nog steeds twijfelt aan de legaliteit van zonnepanelen, dan begrijpen we dat, want het is niet elke dag dat er berichten over dit onderwerp verschijnen. Volgens de CRE is de installatie van zonnepanelen legaal sinds 2007.

Moetik enig papierwerk doen voor ik ze thuis installeer? Ja. Je hebt een interconnectiecontract met de Federale Elektriciteitscommissie nodig voor een “Net Metering” installatie. Met deze vorm van meting kun je rechtstreeks zonne-energie opvangen, en het algemene elektriciteitsnet gebruiken als je niet van de zon kunt afnemen.

Wat zijn de andere voordelen van een Net-Metering regeling?: Je kunt er op de elektriciteitskosten mee besparen, omdat je het algemene net alleen gebruikt als dat nodig is. Bovendien wordt alle overtollige energie die door je elektriciteitssysteem wordt opgewekt aan het net teruggegeven, en zowel de gebruikte als de teruggegeven energie gaat via een meter.

Wat gebeurt er als ik meer energie opwek dan ik gebruik? Kortom, alleen maar goede dingen. Als de energie die je teruggeeft aan het algemene elektriciteitsnet meer is dan je afneemt, blijft er een saldo in je voordeel over. Dit saldo is 12 maanden geldig. De energie die je van het net afneemt wordt van je tegoed afgetrokken tot het 0 bereikt.

Is het rendabel om te installeren? Ja. Je bespaart geld door je vaste energiekosten te verlagen, zodat je je investeringskosten uiteindelijk kunt terugverdienen. Natuurlijk kan dit een paar jaar duren, maar dankzij het feit dat Mexico een van de landen is waar de meeste zonnestraling komt, ben je er meer dan zeker van dat je je geld terugkrijgt.

Hoeveel energie heb ik nodig? / Wat is de beste installatie voor mij? / Hoeveel panelen heb ik nodig? Er is geen eenduidig antwoord op deze vragen, en het is ook niet iets dat je gemakkelijk zelf kunt bepalen. Idealiter overweeg je contact op te nemen met een adviesbureau dat de nodige berekeningen voor je kan doen.

Aankoopcriteria

Om het meeste uit je zonnepanelen te halen, moet je een paar factoren in overweging nemen voor en na je aankoop. Zaken als het klimaat en de beschikbare ruimte voor de installatie van de panelen zijn van grote invloed op het rendement, dus je kunt overwegen professionals in te schakelen voor advies en persoonlijke tips.

Percentage rendement

Het percentage rendement meet hoeveel zonlicht het PV paneel in energie kan omzetten. Dit betekent dat hoe hoger het rendementspercentage is, hoe meer energie het paneel zal produceren na verwerking van het zonlicht. Bijvoorbeeld, als twee panelen van verschillende grootte dezelfde spanning opwekken, is de kleinere efficiënter.

Maakt het uit: Dat hangt ervan af. Het weer op je plaats beïnvloedt de prestaties van je panelen, dus als er regelmatig een bewolkte hemel is, of als er tijden zijn dat een gebouw de panelen zal blokkeren, zoek dan naar exemplaren met een hoger rendement. Het hangt ook af van de beschikbare ruimte die je hebt, want efficiënte panelen besparen ruimte.

Klimaat

Zonnepanelen hebben atmosferische omstandigheden nodig waarin ze het beste zonlicht kunnen opvangen, zodat ze optimale energieniveaus kunnen ontwikkelen. Omdat het weer voortdurend verandert, is het normaal dat er perioden zijn waarin wolken het zonlicht blokkeren, dus houd rekening met het klimaat in je omgeving.

Meestal zonnig: Als je in een gebied woont waar wolken een zeldzaamheid zijn, moet je je misschien meer zorgen maken over het gebruik van zonnebrandcrème dan over het rendement van je zonnepanelen. In dit geval kun je zonder probleem polykristallijne en monokristallijne panelen gebruiken, en je kunt zelfs profiteren van de lagere kosten van het eerste type paneel.

Bewolkt: Woon je op een plaats waar bewolking dagelijks voorkomt, zoals in een bergachtig gebied, dan verdienen monokristallijne panelen de voorkeur, omdat ze in staat zijn meer energie te produceren onder ongeschikte omstandigheden. Met polykristallijne panelen zou je nog steeds stroom opwekken, maar niet zo veel als met een efficiënter paneel.

Gemengd: Sommige gebieden hebben droge en regenachtige seizoenen, zodat je misschien moeilijk kunt beoordelen welk type paneel voor jou het beste is. Wil je het zekere voor het onzekere, dan kies je bij voorkeur voor monokristallijne panelen, vind je dat het regenseizoen niet lang genoeg duurt, dan kun je polykristallijne panelen kiezen.

Temperatuur

Temperatuurverhoging beïnvloedt energie

Het lijkt op het eerste gezicht onlogisch, maar hoe kouder het paneel werkt, hoe beter het presteert. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de temperatuur die gebruikt wordt om de PV modules van een paneel te testen, kan een temperatuursverhoging de energieopbrengst met 10 tot 25% beïnvloeden. Kijk altijd naar de rendementscoëfficiënten van de panelen.

Hoe je weet hoeveel invloed de temperatuur heeft: Je moet in de specificaties zoeken naar een term die “Temperatuurcoëfficiënt Pmax” heet. Dit geeft het percentage verlies aan dat je hebt met elke graad Celsius boven 25°C. Deze coëfficiënt werkt boven 25°C omdat dit de temperatuur is die gebruikt wordt om de panelen te testen.

Bijvoorbeeld, als je een 190W monokristallijn paneel hebt en zijn Pmax temperatuurcoëfficiënt is -0.5m, dan zal het bij een temperatuur van 45°C met een 10% lager rendement werken. Integendeel, als hij werkt bij een temperatuur lager dan 25°C, zullen zijn prestaties hoger zijn dan in zijn kenmerken is bepaald.

Spanning

De zonnepanelen geven informatie over de hoeveelheid spanning waarmee ze compatibel zijn. Huishoudelijke apparatuur is meestal 12V of 24V, en hoewel ze elk met soortgelijke systemen werken, zijn hun afmetingen en wattages heel verschillend. Omdat het nooit kwaad kan om over deze kenmerken geïnformeerd te zijn, geven we je een algemeen overzicht.

12V: Ze hebben 36 cellen en hebben een spanning die dicht bij 18V ligt om eventuele verliezen te compenseren. Ze worden algemeen gebruikt om kleine apparaten in boten en mobilhomes van stroom te voorzien. De hoeveelheid stroom die ze opwekken kan variëren van 5W tot 140W. Ze maken meestal deel uit van systemen met laag vermogen, en zijn alleen geschikt voor 12V batterijen.

24V: Ze werken met 72 cellen, dus zijn ze groter dan 12V panelen. Net als de vorige wekken ze iets meer energie op om de verliezen te compenseren, en bereiken tot 37V. Ze genereren van 150W tot 195W, en zijn compatibel met zowel 24V als 12V batterijen, hoewel het aan te bevelen is een zoneregelaar te nemen die beide ondersteunt.

Welke heb ik nodig?: Zoals met de laatste vraag in het FAQ gedeelte, is er geen eenduidig antwoord. De soort spanning die je nodig hebt hangt af van factoren als de hoeveelheid stroom die je gaat gebruiken, en de apparatuur die je met je zonnepanelen wilt gaan gebruiken. Raadpleeg altijd een vakman, want die kan je persoonlijke hulp geven.

Accessoires

Als je een zonnepanelenset koopt, koop je een of meer PV panelen, een installatieset, kabels en omvormers. Als je deze accessoires al hebt, is het misschien beter de zonnepanelen apart te kopen, want je zult ze waarschijnlijk niet nodig hebben en het is goedkoper.

Regelaar: Een regelaar voor zonnepanelen is even belangrijk als de panelen zelf, want ze zijn verantwoordelijk voor het omzetten van zonne-energie in elektriciteit. Een convertor stuurt de energie naar de batterij of de omvormer in het systeem. Probeer er een te kopen die compatibel is met je panelen en batterijen

Micro-omvormer: Micro-omvormers zijn erg aanwezig in installatiekits die door bedrijven worden aangeboden, en zijn verantwoordelijk voor het omvormen van de gelijkstroom die door panelen wordt geproduceerd, tot wisselstroom. Wisselstroom is wat we thuis gebruiken, dus zonder omvormer zouden we niet kunnen profiteren van de door een PV paneel opgewekte elektriciteit.

Oplaadbare batterijen: Als je van plan bent een stand-alone systeem te installeren, of thuis wat stroom op te slaan, kun je een of meer oplaadbare batterijen kopen om te gebruiken bij stroomuitval of om mee te nemen waar je ook heen gaat. Ze zijn er in 12 tot 24 volt maten, dus lees goed de spanningsspecificaties van de panelen die je koopt.

Kabels en aansluitingen: Dit zijn misschien de enige accessoires die je kunt accepteren als je al het andere al hebt. Hiermee kun je je zonnepanelen in serie schakelen, of ze op de omvormers aansluiten om het licht te verdelen. Reserve kabels en connectors verdienen altijd de voorkeur, dus onderschat ze niet.

(Zichtbare foto: PaylessImages / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies