Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Je wilt je zuurstofverzadiging permanent controleren, maar hebt meer informatie over de zuurstofmeter nodig? De zuurstofmeter meet op betrouwbare wijze de zuurstofverzadiging in je bloed.

In onze grote zuurstofmeter conditie test 2023 willen we je een overzicht geven van het onderwerp. We laten je de verschillende soorten pulsoximeters zien en leggen uit waar je op moet letten als je een zuurstofmeter koopt. We hebben ook de belangrijkste vragen en antwoorden over dit onderwerp bij elkaar gezet.
Belangrijk om te weten

 • Je kunt je zuurstofverzadiging in de gaten houden met behulp van een pulse-oximeter. Vooral als je een hartaandoening hebt of een extreme atleet bent, is dit een relatief betrouwbare optie.
 • Normaal moet je zuurstofverzadigingswaarde tussen 97 en 99 procent liggen. Alles wat lager is dan dit moet dringend door een dokter gecontroleerd worden.
 • Een pulsoximeter gebruiken is een eenvoudige en niet-invasieve manier om de zuurstofverzadiging van je bloed te meten. De meest gebruikelijke methode is de vingerpulsoximeter.

Beste Zuurstofmeter: Onze Selectie

Zuurstofmeters kopen en evalueren

Een zuurstofmeter kopen

kan best moeilijk zijn. Om je beslissing te vergemakkelijken hebben we de belangrijkste koop- en beoordelingscriteria op een rijtje gezet. Bij de aanschaf van een zuurstofmeter moet je op verschillende aspecten letten, zoals:

De afzonderlijke criteria worden hieronder nader toegelicht.

Meetbereik van zuurstofsaturatie

Een belangrijk aankoopcriterium is het meetbereik van de zuurstofsaturatie. De meeste zuurstofapparaten meten het saturatiebereik tussen 70 en 100 procent.

Als je een aandoening hebt waarbij de zuurstofverzadiging lager is, moet je een speciale zuurstofmeter aanschaffen. Je moet ook een speciaal apparaat aanschaffen om de zuurstofsaturatie bij kinderen te meten. Het is het beste je arts om raad te vragen.

Pols en hartslag meten

De meeste pulse-oximeters meten niet alleen de zuurstofverzadiging in je bloed, maar ook je polsslag en hartslag. Het controleren van deze waarden kan belangrijk zijn voor je gezondheid. Daarom is het vaak aan te raden een toestel te kopen dat ook de polsslag en de hartslag meet.

Displaytype

Ook het displaytype kan een doorslaggevend criterium zijn bij de aanschaf van een pulsoximeter. Hier kun je kiezen tussen LED of OLED schermen. LED zijn de anorganische en OLED de anorganische lichtgevende diodes. OLED schermen tonen contrastrijker kleuren, maar ze verbruiken ook meer energie.

Het voordeel van een LED scherm is de lange levensduur en het grote scherm, dat bijzonder geschikt is voor slechtzienden. Vaak kun je ook kiezen tussen de weergave van getallen, balken of golfdiagrammen. Al deze beslissingen hangen echter af van je individuele wensen. Je bepaalt zelf met welk apparaat je je het prettigst voelt.

Voeding

Het type voeding is een cruciale factor bij de aanschaf van een zuurstofmeter. Er zijn drie verschillende soorten stroomvoorziening

 • Batterijen
 • Oplaadbare batterij
 • directe stroomvoorziening via een kabel

De pulsoximeter kan dus op batterijen werken, een oplaadbare batterij hebben of met een snoer rechtstreeks op de stroomvoorziening aangesloten worden. Voor flexibel gebruik, vooral op reis, wordt het gebruik van batterijen of een oplaadbare batterij aanbevolen.

Een voordeel van het gebruik van batterijen ten opzichte van een oplaadbare batterij is dat ze pas vervangen hoeven te worden als ze op zijn, terwijl een oplaadbare batterij opgeladen moet worden.

Alarmfunctie

Een alarmfunctie is erg handig als je een zuurstofmeter regelmatig gebruikt. Sommige pulse-oximeters hebben een alarmfunctie. Het klinkt als de waarde onder de limiet komt die je zelf ingesteld hebt. Kies bijvoorbeeld een grenswaarde van 96 procent voor normale zuurstofsaturatie.

Zodra het zuurstofgehalte onder deze grens komt, gaat het alarm af en herinnert je eraan naar je dokter te gaan. Als je er bij regelmatige controles aan herinnerd wilt worden wanneer je waarde in het kritieke bereik komt, is deze alarmfunctie aan te bevelen.

Gids: Veel gestelde vragen over zuurstofmeters uitvoerig beantwoord

Om je uitvoerig te informeren over zuurstofmeters, je inzicht te geven in de stand van de techniek en je alle belangrijke informatie te geven, worden de belangrijkste aspecten van dit onderwerp in de volgende hoofdstukken samengevat.

Wat is een zuurstofmeter en hoe wordt hij gebruikt?

Een zuurstofmeter meet het zuurstofgehalte in je bloed. In de meeste gevallen wordt het met je vinger verbonden en wordt de verzadigingswaarde bepaald. Voor de meting wordt de toestand van verkleuring van de rode bloedlichaampjes (hemoglobine) onderzocht.

Het verzadigde bloed ziet er lichtrood uit, terwijl het onverzadigde er donkerrood tot blauw uitziet. (2, 3) De verzadigingswaarde moet normaal tussen 97 en 100 procent liggen. (4)

De pulsoximeter heeft een lichtbron die rood licht uitzendt en met een fotodetector de lichtinhoud meet die er aan de andere kant uitkomt. (2) De gemeten waarden worden dan gebruikt om te bepalen hoe verzadigd het bloed is. Deze verzadigingswaarde wordt als percentage weergegeven.

Sauerstoffmessgerät

Zuurstofmeters zijn klein en praktisch om regelmatig de zuurstofverzadiging in het bloed te controleren. (Beeldbron: Yastremska / 123rf)

Het apparaat toont je de zogenaamde Spo2 waarde. De “S” staat voor saturatie en o2 staat voor zuurstof. Omdat het geheel als procentuele waarde wordt weergegeven, staat de “P” voor procent.

Wanneer en voor wie is het nuttig een zuurstofmeter te gebruiken?

Pulsoximeters worden vooral gebruikt in klinische settings, bij alle onderzoeken waarbij de ademhaling en het bewustzijn van de patiënt beïnvloed worden door medicijnen. (5)

Zo wordt bij elke anesthesie de pulsoximeter gebruikt. Er zijn echter ook twee grote groepen die er verstandig aan doen hun zuurstofverzadigingsniveau in het dagelijks leven te controleren. Hiertoe behoren patiënten met hart- en vaatziekten en long ziekten enerzijds en extreme sporters anderzijds. De volgende paragrafen verklaren de redenen hiervoor.

Controleer de zuurstofsaturatie bij hart- en vaatziekten en long

ziekten Als je een hart- of longziekte hebt, is het aan te bevelen je gezondheid regelmatig te controleren. (6) Een lagere zuurstofsaturatie is een alarmsignaal dat niet genegeerd mag worden, vooral bij risicopatiënten. Daarom wordt risicopatiënten aangeraden regelmatig hun zuurstofverzadigingsniveau in het bloed te controleren.

Zo kunnen ze regelmatig controleren of de waarden slechter worden. Als dat het geval is, kunnen ze met behulp van de zuurstofmeter sneller reageren en zo nodig een dokter raadplegen.

Controleer de zuurstofverzadiging als een extreme atleet

Extreme atleten zoals bergbeklimmers, skiërs en zeilers wordt ook aangeraden een zuurstofmeter te gebruiken om regelmatig te controleren. (7, 8)

Zuurstofmeters worden aanbevolen voor extreme atleten zoals bergbeklimmers, omdat zuurstoftoevoer op grote hoogte moeilijk wordt. Hier is een zuurstofmeter behulpzaam om na te gaan of de waarde nog binnen het normale bereik ligt. (Image source: Tom Cleary / Unsplash)

Een pulsoximeter is nuttig om de enorme belasting die extreme sporters tijdens sportactiviteiten op hun lichaam uitoefenen in de gaten te houden. Vooral tijdens het bergbeklimmen, waar de algemene zuurstofverzadiging in de lucht daalt, is het gebruik van een zuurstofmeter nuttig.

Dit geeft dan aan wanneer de verzadiging van zuurstof in het bloed te riskant wordt. Voor sporters is het gebruik van polsoximeters aan te bevelen omdat ze praktisch zijn en niet gemakkelijk vervormen door beweging zoals vingeroximeters.

Wat zijn de beperkingen van een zuurstofmeter?

De zuurstofmeter is een goede manier om je zuurstofgehalte bij te houden. Hij werkt echter alleen betrouwbaar in een verzadigingsbereik van 70 tot 99 procent. Ook kleine storende factoren kunnen de meting beïnvloeden. Deze staan hieronder opgesomd

 • koude handen
 • lage bloeddruk
 • Schimmelnagels
 • donker gelakte nagels
 • Problemen met de bloedsomloop

Omdat de meting met lichtsensoren wordt uitgevoerd, kan hij ook betrekkelijk gemakkelijk beïnvloed worden. Dan worden de waarden vervalst en wordt er geen betrouwbaar resultaat meer getoond.

Daarom moet je de storende factoren zo mogelijk verminderen. Storende factoren zijn b.v. koude handen, lage bloeddruk of beweging van de handen. Ook de conditie van de nagels kan de meting beïnvloeden. Bijvoorbeeld, rode nagels zijn een verstorende factor. Evenzo zijn schimmelnagels en donker geverfde nagels een storende factor voor het meetapparaat.

(1) Ook stoornissen in de bloedsomloop kunnen de meting vervalsen, daarom moet bij zulke stoornissen een arts geraadpleegd worden. (9) Door de storende factoren is de meting met een vingerpulsoximeter niet altijd betrouwbaar. Het is het beste je arts te raadplegen voordat je het voor het eerst gebruikt. Hij of zij kan je andere nuttige tips geven.

Welke soorten zuurstofmeters zijn

er? Er zijn verschillende soorten zuurstofmeters. Het meest gebruikelijke type is de vingerpulsoximeter. Andere soorten zijn de polspulsoximeter of de oorlelpulsoximeter. Deze zijn verbonden met de hierboven genoemde delen van het lichaam.

Art Hoe werkt het
Vingerpulsoximeter wordt aan de vinger bevestigd en meet de waarde van de zuurstofverzadiging met behulp van een lichtstraal
Polspulsoximeter Sensor wordt aan de pols bevestigd (glijdt niet weg) en er wordt gemeten
Tafelpulsoximeter Sensoren worden aan de patiënt bevestigd, terwijl het aangesloten apparaat stevig op een tafel staat

In het volgende gaan we verder in op de soorten en hun voor- en nadelen.

Vingerpulsoximeter

De vingerpulsoximeter is waarschijnlijk het meest gebruikte zuurstofmeettoestel in particulier gebruik. De gemakkelijke hanteerbaarheid en de betrouwbare resultaten (10) zijn daar waarschijnlijk een reden voor.

Voordelen
 • lage prijs
 • gemakkelijk te gebruiken
 • klein en praktisch voor onderweg
Nadelen
 • niet goed voor langdurige metingen
 • waarden kunnen betrekkelijk gemakkelijk vervalst worden
 • geen uitgebreide evaluatie van gegevens

Ze worden eenvoudig op de wijsvinger geplaatst en meten de zuurstofsaturatie. Deze praktische hantering is bijzonder geschikt voor gebruik onderweg. Vingerpulsoximeters zijn echter niet geschikt voor langdurige metingen en er kunnen snel meetfouten optreden door storende factoren.

Pols puls oximeter

De pols puls oximeter wordt speciaal aanbevolen voor extreme sporters. Door de betrouwbare meting, zelfs in beweging, is het onder deze omstandigheden de perfecte soort meting. Bovendien is de polspulsoximeter perfect om de zuurstofverzadiging tijdens de slaap te meten.

Voordelen
 • goed geschikt voor extreme sporters
 • langdurige metingen mogelijk
 • opslag van waarden
Nadelen
 • duurder dan vingerpulsoximeters

Bij deze meetmethode wordt de sensor aan de pols bevestigd om de zuurstofverzadiging te meten. De stabiliteit van deze meetmethode maakt hem perfect, want de sensoren glijden niet gemakkelijk weg. Bovendien worden de waarden opgeslagen. Deze toestellen zijn echter ook duurder dan vingerpulsoximeters.

Pulsoximeter voor de tafel

De pulsoximeter voor de tafel geeft de nauwkeurigste resultaten en wordt daarom vooral in klinieken gebruikt.

Voordelen
 • permanente controle van zuurstofsaturatiewaarden
 • zeer nauwkeurige en uitgebreide gegevensverzameling
 • grote hygiëne
Nadelen
 • zeer duur
 • vaak alleen geschikt voor klinieken
 • geen mobiliteit

Met behulp van de pulsoximeter voor de tafel is permanente controle van zuurstofsaturatiewaarden mogelijk, die ook zeer nauwkeurig en uitgebreid is. Maar door zijn hoge prijs en onpraktische bruikbaarheid voor dagelijks gebruik is dit meetapparaat niet geschikt voor dagelijks gebruik.

Hoe laag kan de zuurstofsaturatie zijn?

Het menselijk lichaam functioneert alleen met zuurstof. Hemoglobine vervoert zuurstof door het lichaam. Dus als er een tekort is, zijn ziekten vaak de oorzaak. Een permanent gebrek aan zuurstof kan ook tot orgaanbeschadiging leiden. Houd daarom bij zuurstoftekort de zuurstofverzadiging in de gaten. De zuurstofverzadiging moet tussen 97 en 99 procent zijn. (10, 5)

Als het zuurstoftekort niet meer in dit bereik is, moet je het door een arts laten controleren en het permanent in de gaten houden. Dit is vooral belangrijk omdat blijvende orgaanbeschadiging het gevolg kan zijn van een acuut tekort. Dit acute zuurstoftekort kan zich uiten in verschillende onaangename symptomen, zoals

 • Hoofdverkoudheden
 • misselijkheid
 • Pijn op de borst
 • Kortademig gevoel
 • Duizeligheid

Daarom moet de zuurstofverzadiging altijd in het normale bereik zijn. De normale waarden voor zuurstofverzadiging variëren echter naar gelang de leeftijd. De volgende tabel geeft weer de normale saturatiewaarden in de verschillende leeftijdsgroepen:

Leeftijd Hoe het werkt
Kindertijd 98% oplopend
Adolescent 98% oplopend
Volwassenheid 96-98%
Senior leeftijd hx94-98%

Als je gemeten zuurstofsaturatiewaarde onder de hierboven genoemde waarden zakt, moet je dringend een arts raadplegen.

Wat zijn de alternatieven voor een zuurstofmeter?

Een alternatief voor pulsoximeters is bloedgasanalyse. (11) Dit wordt echter alleen in ziekenhuizen en nooddiensten gebruikt en kan niet thuis gedaan worden. Er wordt bloed uit de oorlel genomen en het zuurstofgehalte wordt geanalyseerd.

Dit is echter alleen mogelijk met de nodige medische apparatuur en is kostenintensief. Vanwege de tijd die ermee gemoeid is, is deze methode niet geschikt voor regelmatige controle en wordt ze meestal alleen in acute noodgevallen in het ziekenhuis uitgevoerd.

Beeldbron: Olga Yastremska / 123rf

Referenties (11)

1. Klug N. E.Mobile Pulse Oximetry.2015
Bron

2. Jubran A. Pulse oximetry. Crit Care. 2015 Jul 16;19(1):272. doi: 10.1186/s13054-015-0984-8. PMID: 26179876; PMCID: PMC4504215.
Bron

3. Mertzlufft F, Zander R. Monitoring des Sauerstofftransportes mittels Puls-Oxymetrie [Monitoring oxygen transport using pulse oximetry]. Anasthesiol Intensivmed Notfallmed Schmerzther. 1993 Feb;28(1):40-4. German. doi: 10.1055/s-2007-998874. PMID: 8467031.
Bron

4. Elder JW, Baraff SB, Gaschler WN, Baraff LJ. Pulse Oxygen Saturation Values in a Healthy School-Aged Population. Pediatr Emerg Care. 2015 Sep;31(9):645-7. doi: 10.1097/PEC.0000000000000331. PMID: 25526022.
Bron

5. STRIEBEL, H. W. Die pulsoximetrische Überwachung. In: Kinderanästhesie—Symposium: 29./30. Mai 1987—Klinikum Steglitz der Freien Universität Berlin. Springer-Verlag, 2013. S. 180.
Bron

6. Hritcu-Luca, C., C. Corciova, and R. Ciorap. "Wireless Monitoring of S a O 2 in Chronic Disease." International Conference on Advancements of Medicine and Health Care through Technology. Springer, Berlin, Heidelberg, 2009.
Bron

7. Heitkamp, H. "Wearables–die bedeutung der neuen technologie für die sportmedizin." Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin 12 (2016): 285-286
Bron

8. Buschmann, Johannes P., and Jin Huang. "Mobiles Monitoring―Quo vadis? Korperkerntemperatur und Pulsoximetrie werden kontinuierliche mobile Vitalparameter." Technologiegestützte Dienstleistungsinnovation in der Gesundheitswirtschaft. Gabler Verlag, 2012. 187-212. APA
Bron

9. Calaminus, J. M. "Pulsoximetrie." Biomedizinische Technik/Biomedical Engineering 33.s3 (1988): 32-33. APA
Bron

10. Smith RN, Hofmeyr R. Perioperative comparison of the agreement between a portable fingertip pulse oximeter v. a conventional bedside pulse oximeter in adult patients (COMFORT trial). S Afr Med J. 2019 Feb 26;109(3):154-158. doi: 10.7196/SAMJ.2019.v109i3.13633. PMID: 30834870.
Bron

11. Boemke W, Krebs MO, Rossaint R. Blutgasanalyse [Blood gas analysis]. Anaesthesist. 2004 May;53(5):471-92; quiz 493-4. German. doi: 10.1007/s00101-004-0680-6. PMID: 15222335.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Klug N. E.Mobile Pulse Oximetry.2015
Klug N. E.Mobile Pulse Oximetry.2015
Ga naar bron
Pulse oximetry
Jubran A. Pulse oximetry. Crit Care. 2015 Jul 16;19(1):272. doi: 10.1186/s13054-015-0984-8. PMID: 26179876; PMCID: PMC4504215.
Ga naar bron
Monitoring des Sauerstofftransportes mittels Puls-Oxymetrie
Mertzlufft F, Zander R. Monitoring des Sauerstofftransportes mittels Puls-Oxymetrie [Monitoring oxygen transport using pulse oximetry]. Anasthesiol Intensivmed Notfallmed Schmerzther. 1993 Feb;28(1):40-4. German. doi: 10.1055/s-2007-998874. PMID: 8467031.
Ga naar bron
Pulse Oxygen Saturation Values in a Healthy School-Aged Population
Elder JW, Baraff SB, Gaschler WN, Baraff LJ. Pulse Oxygen Saturation Values in a Healthy School-Aged Population. Pediatr Emerg Care. 2015 Sep;31(9):645-7. doi: 10.1097/PEC.0000000000000331. PMID: 25526022.
Ga naar bron
Die pulsoximetrische Überwachung.
STRIEBEL, H. W. Die pulsoximetrische Überwachung. In: Kinderanästhesie—Symposium: 29./30. Mai 1987—Klinikum Steglitz der Freien Universität Berlin. Springer-Verlag, 2013. S. 180.
Ga naar bron
"Wireless Monitoring of S a O 2 in Chronic Disease."
Hritcu-Luca, C., C. Corciova, and R. Ciorap. "Wireless Monitoring of S a O 2 in Chronic Disease." International Conference on Advancements of Medicine and Health Care through Technology. Springer, Berlin, Heidelberg, 2009.
Ga naar bron
Wearables–die bedeutung der neuen technologie für die sportmedizin.
Heitkamp, H. "Wearables–die bedeutung der neuen technologie für die sportmedizin." Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin 12 (2016): 285-286
Ga naar bron
Mobiles Monitoring―Quo vadis? Korperkerntemperatur und Pulsoximetrie werden kontinuierliche mobile Vitalparameter.
Buschmann, Johannes P., and Jin Huang. "Mobiles Monitoring―Quo vadis? Korperkerntemperatur und Pulsoximetrie werden kontinuierliche mobile Vitalparameter." Technologiegestützte Dienstleistungsinnovation in der Gesundheitswirtschaft. Gabler Verlag, 2012. 187-212. APA
Ga naar bron
Pulsoximetrie." Biomedizinische Technik/Biomedical Engineering
Calaminus, J. M. "Pulsoximetrie." Biomedizinische Technik/Biomedical Engineering 33.s3 (1988): 32-33. APA
Ga naar bron
erioperative comparison of the agreement between a portable fingertip pulse oximeter v. a conventional bedside pulse oximeter in adult patients
Smith RN, Hofmeyr R. Perioperative comparison of the agreement between a portable fingertip pulse oximeter v. a conventional bedside pulse oximeter in adult patients (COMFORT trial). S Afr Med J. 2019 Feb 26;109(3):154-158. doi: 10.7196/SAMJ.2019.v109i3.13633. PMID: 30834870.
Ga naar bron
Blood gas analysis
Boemke W, Krebs MO, Rossaint R. Blutgasanalyse [Blood gas analysis]. Anaesthesist. 2004 May;53(5):471-92; quiz 493-4. German. doi: 10.1007/s00101-004-0680-6. PMID: 15222335.
Ga naar bron
Recensies