Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

57Verzamelde opmerkingen

Welkom! Vandaag vertellen we je alles wat je moet weten als je een zwembadreiniger koopt, om optimaal te profiteren van de komst van het heetste seizoen van het jaar. In de zomer moet je je zwembad een of twee keer per week schoonmaken en de zwembadreiniger helpt je bij deze taak.

Dit apparaat, dat handmatig of automatisch gebruikt kan worden, is ideaal voor het borstelen van wandtegels, vloer en randen en ook voor het opzuigen van afvoeren en hoeken. Om je te helpen kiezen hebben we een complete gids samengesteld met de beste modellen op de markt, hoeveel ze kosten en welke eigenschappen je moet kennen om het ideale model voor je type zwembad te kopen.
Belangrijk om te weten

 • Het schoonmaken van zwembaden is in elk jaargetijde van fundamenteel belang. In de zomer wordt het nog belangrijker door de overmatige hitte, de hevige regens en het veelvuldige gebruik. De zwembadreiniger vereenvoudigt het schoonmaken en maakt het efficiënter.
 • Let er bij de keuze van een zwembadreiniger op of het zwembad van metselwerk, tegels, vinyl of kunststof is, want sommige machines werken alleen met bepaalde soorten zwembaden. Let ook op de pomp, want sommige zwembadmerken maken alleen onderdelen die passen op producten van dezelfde lijn.
 • Sommige hebben minder mogelijkheden en vereisen menselijke inspanning, terwijl andere, zoals “robot”-reinigers, alles zelf doen.

Beste Zwembadreiniger: Onze selectie

Koopgids

Veel mensen denken er pas in de zomer aan dat je een zwembad hebt. Het weer warmt op en die vrienden komen over om van de zon te genieten en af te koelen. Maar als je thuis een zwembad hebt, weet je dat het het hele jaar door verzorgd moet worden, vooral in het warme seizoen.

Als je al weet dat een zwembadreiniger je daarbij veel kan helpen, lees dan verder in deze Koopgids en ontdek de details van dit accessoire. Als je nog steeds niet weet hoe een zwembadreiniger je kan helpen, leggen de volgende regels je elk detail uit.

duas crianças na piscina

Een zwembadreiniger helpt je het zwembad klaar te maken voor leuke momenten met het gezin. (Bron: Pexels / Pixabay)

Wat iseen zwembadreiniger?

Een zwembadreiniger is een apparaat dat helpt om de binnenkant van het zwembad (zijwanden, bodem en randen) schoon te maken door modder, vet, resten van zonnebrandcrème, mos en ander vuil te verwijderen. Deze reinigers kunnen in elk soort zwembad gebruikt worden: metselwerk, vinyl, plastic, opblaasbaar, tegels, enz.

Wel moet bij de keuze van de reiniger rekening gehouden worden met het materiaal van het zwembad, want er zijn voor elk model geschikte toestellen. Er zijn twee soorten zwembadreinigers: automatische en handmatige. Bekijk hieronder het verschil tussen beide.

Is het een automatische of een handmatige zwembadreiniger?

Er zijn verschillende soorten zwembadreinigers. Handmatige schoonmaaksets bestaan uit netten die gebruikt worden om het wateroppervlak schoon te maken en eventuele bladeren, bloemen en dode insecten te verwijderen. Je kunt ook een reiniger hebben, dat is een slang die aan een soort “bezem” bevestigd is, die vuil verwijdert terwijl het opgezogen wordt.

Automatische reinigers zijn de reinigers die je het werk gemakkelijker maken. Ze zijn aan de filterpompen bevestigd en voeren de reiniging automatisch uit, als waren het robots. Deze stofzuigers gaan door elk uiteinde van het zwembad in een rond-en-rond traject. Bekijk de belangrijkste verschillen tussen de twee soorten zwembadreinigers:

Handmatige zwembadreinigers Automatische zwembadreinigers
Menselijke inspanning Vereisen geen menselijke inspanning, werken alleen
Gebruik Ze werken in elk soort zwembad: gemetseld, vinyl, plastic, tegels, opblaasbaar, enz. Ze kunnen niet in elk soort zwembad gebruikt worden. Reinigers moeten aan zwembadfilterpompen bevestigd worden
Efficiëntie Doeltreffend schoonmaken kost tijd en moeite, het apparaat rijdt als een karretje rond het zwembad

Wat zijn de voordelen van een automatische zwembadreiniger?

De automatische zwembadreiniger is heel gemakkelijk in het gebruik. Plaats hem gewoon in het zwembad en zorg ervoor dat hij goed op de bodem ligt. Zet hem aan en hij doet al het werk vanzelf. Het is ook heel eenvoudig om dit type zwembadreiniger schoon te maken.

Zie een automatische zwembadreiniger in actie: Zoals je ziet is de automatische reiniger moderner, eenvoudig in gebruik en bezorgt hij je geen werk. Maar, zoals elk product heeft het enkele nadelen, en de prijs is er een van. Het is duurder en ook zwaarder. Bovendien heb je een grotere plaats nodig om het apparaat op te bergen. We sommen hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van dit type apparaat op:

Voordelen
 • Het doet al het werk zelf
 • Sneller en efficiënter schoonmaken
 • Gemakkelijk in gebruik
Nadelen
 • Het is duurder
 • Het is zwaarder
 • Het neemt meer ruimte in beslag

Productvariabelen: Waar moet je op letten?

Het kiezen van een zwembadreiniger lijkt een eenvoudige klus, maar het is nodig verschillende bijzonderheden van je zwembad te kennen en er rekening mee te houden om een product met een betere hechting te kiezen. Het belangrijkste aspect waarmee rekening gehouden moet worden is het materiaal waarvan het zwembad gemaakt is, d.w.z. of het tegels, vinyl, plastic, opblaasbaar of metselwerk is, want sommige zwembadreinigers passen zich aan bepaalde soorten zwembaden aan en kunnen niet in andere gebruikt worden.

Imagem mostra mangueira e kit de limpeza na borda de uma piscina.

In de zomer is het ideaal dat het zwembad tweemaal per week wordt schoongemaakt wegens veelvuldig gebruik, intense hitte en hevige regens. (Bron: southbaypoolservices / Pixabay)

Een ander kenmerk om rekening mee te houden is de zwembadfilterpomp: sommige hebben er een en andere niet, maar de meeste hebben een pomp in een grotere of kleinere schaal, zelfs de opblaasbare zwembaden. Het is via hen dat de zwembadreinigerslangen gekoppeld worden, ongeacht of het een automatische of handmatige reiniger is.

Sommige pompen hebben alleen compatibele ingangen met onderdelen van hetzelfde merk, waardoor je geen slangen en zuigers van andere fabrikanten kunt monteren.

Als je een stofzuiger hebt gekocht die niet compatibel is met de pomp van je zwembad, zoek dan naar aanpassingsonderdelen, sommige merken fabriceren en verkopen deze producten apart.

Koopcriteria: Factoren om een zwembadreiniger te vergelijken en te kwalificeren

De zwembadreiniger is een apparaat met betrekkelijk eenvoudige functies, maar bij de keuze van het model dat het beste aan je behoeften beantwoordt, moet je toch op enkele details letten

 • Het materiaal van je zwembad
 • De filterpomp
 • Praktisch in gebruik
 • Grootte en gewicht

Nu zullen we elk van deze zaken uitleggen, zodat je bij de keuze van je zwembadreiniger niet met twijfels blijft zitten.

Het materiaal van je zwembad

Zwembaden kunnen gemaakt zijn van metselwerk, kunststof, vinyl, tegels, enz. Deze informatie (het materiaal waarmee het zwembad gebouwd is) is van essentieel belang bij het kiezen van een reiniger. Sommige materialen zijn namelijk compatibel met bepaalde soorten zwembadreinigers en onverenigbaar met andere.

Dus voordat je een reiniger kiest, kijk je of het model dat je mooi vindt compatibel is met je zwembad. Je vindt deze informatie in de productbeschrijvingen op verkoopsites, of vraag het zelfs aan een verkoper in een fysieke winkel.

Imagem mostra fundo de piscina com água transparente.

Het type van je zwembad beïnvloedt het type reiniger. (Bron: 526663 / Pixabay)

De filterpomp

van je zwembad Een ander kenmerk waar je op moet letten bij de keuze van een zwembadreiniger is of de inlaat van de filterpomp compatibel is met de bevestigingsslang van de reiniger. Veel merken fabriceren alle onderdelen die in een zwembad gebruikt worden, van de structuur zelf, tot de lampen, pompen en schoonmaak- en onderhoudsmaterialen.

Het is gebruikelijk dat deze onderdelen alleen samen passen met andere onderdelen van hetzelfde merk. Als je een zwembadreiniger koopt die niet compatibel is met de inlaat van je zwembadfilterpomp, kun je een verloopstuk kopen, deze onderdelen worden apart verkocht. Hoe dan ook, controleer deze informatie, want deze compatibiliteit maakt het gemakkelijker je reiniger te gebruiken zonder problemen te veroorzaken.

Praktisch in gebruik

Zoals reeds gezegd zijn er automatische en handmatige zwembadreinigers. De automatische zijn aan de zwembadpomp bevestigd en doen het werk vanzelf, terwijl handmatige reinigers menselijke inspanning vergen. Je moet bedenken of je in de zomer tijd en zin zult hebben om je zwembad tweemaal per week schoon te maken. Als het antwoord “nee” is, raden we je aan een automatische stofzuiger te kiezen, ondanks de hoge kosten.

Grootte en gewicht

Je hebt in deze hele gids gemerkt dat ze groter en zwaarder zijn. Maar dit kan variëren tussen verschillende merken en modellen. Sommige kunnen compacter en lichter zijn dan andere. Er is geen beste keus, je moet analyseren wat het beste is voor je werkelijkheid. Neem hiervoor de grootte van je zwembad in overweging. Als het groot is, kies dan grotere stofzuigers – en zorg ervoor dat het vermogen ook bij de grootte past. Als je een klein zwembad hebt, kan een kleiner model volstaan.

Een lichter model kan gemakkelijker te hanteren zijn als je de reiniger bijvoorbeeld weg van het zwembad opbergt en hem daarheen moet dragen. Over opslag gesproken, ook hier is de grootte belangrijk. Ga na hoeveel ruimte je hebt voor je zwembadreiniger. Door deze tips op te volgen ben je klaar voor je keuze.

(Zichtbare foto bron: eminens / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies