Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

16Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

58Verzamelde opmerkingen

Met een betonboor kun je de hardste materialen op hun knieën krijgen. Dankzij zijn speciale boorkop kan hij doen wat andere soorten boren niet eens kunnen met materialen als beton. Het is daarom aan te raden het te gebruiken als er bijvoorbeeld een verhuizing op handen is.
Omdat een betonboor niet alleen geschikt is om beton te boren, kan hij ook gebruikt worden om het taaiste metselwerk te bedwingen. Niettemin is er, als het om betonboren gaat, niet één juiste keuze, maar veel verschillende mogelijkheden die gekozen moeten worden, afhankelijk van het gewenste resultaat. Vooral als ze niet nodig zijn voor privé-gebruik. De betonboren op bouwterreinen kunnen heel andere afmetingen aannemen dan die je in je eigen vier muren nodig hebt.

Met onze grote betonboorproef 2022 willen we je helpen de juiste boor voor je doeleinden te vinden. We hebben diverse producten van verschillende fabrikanten voor je vergeleken en de voordelen en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Je vindt hier ook antwoorden op veelgestelde vragen. Om sommige onderwerpen beter te illustreren kun je op deze pagina ook onderwerp-gerelateerde video’s vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Betonboren zijn perfect voor het bewerken van materialen als beton, maar ook natuursteen en metselwerk. Ze zijn daarom vaak de juiste keuze voor het werken op vlakke muren. Deuvelgaten zijn het meest gebruikelijke gebruik voor betonboren bij particulier gebruik.
 • In principe moet je aandacht besteden aan welk doel je nastreeft: Hoe diep en groot moet het gat zijn? Daarom is het belangrijk dat je de juiste maat vindt voor je doel.
 • Een percussieboor of een hamerboor is het meest geschikt om met betonboren te boren, omdat ze meer kracht uitoefenen door de percussiefunctie. Beton is een zeer hard materiaal dat moeilijk doordringbaar is. Normale boren bereiken hier hun grenzen.

Betonboor: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een betonboor koopt

Waarvoor dient een betonboor en wat zijn de voor- en nadelen?

Een betonboor is een speciaal soort boorgereedschap en is vooral geschikt voor het bewerken van beton, maar kan ook gebruikt worden voor het bewerken van natuursteen of metselwerk.

De speciale hardmetalen boorkop maakt het gemakkelijk om in beton en dergelijke stabiele materialen te boren. De boorkop werkt als een beitel om het materiaal los te maken. Dit wordt dan uit het boorgat verwijderd door de roterende bewegingen.

De materiaalafvoer van de betonboor is meestal spiraalvormig, net als bij andere boren, en lijkt op een dubbele helix.

Betonbohrer-1

Muren als deze kun je het beste boren met een hamerboor met een betonboorhulpstuk.
(unsplash.com / Andrew Buchanan)
 1. Let op: Als je een betonboor gebruikt, let er dan op dat ze niet als universeel inzetbare boor gebruikt kunnen worden.
 2. Materiaal: Ze zijn niet geschikt om in hout, metaal of plastic te boren, want de gaten worden rommelig en je loopt meer kans schade te veroorzaken dan een zuiver gat te maken.
 3. Problemen: Als je ook vaak boort, moet je erop letten dat het boorhulpstuk lang meegaat en niet de neiging heeft te roesten. De kwaliteit van het hulpstuk heeft een grote invloed op het werken ermee. Hoe harder het metaal, hoe duurzamer een boor is.

De meest doeltreffende manier om met een betonboor te werken is door hem in een hamerboor te steken. Omdat beton en metselwerk erg sterk zijn, levert de slagfunctie van de klopboormachine de kracht die nodig is om efficiënt te werken. Een eenvoudige boormachine is niet voldoende voor deze materialen.

Je moet er ook rekening mee houden dat, afhankelijk van de dikte van het materiaal, de hamerboormachine ook moet variëren om de nodige slagkracht te kunnen uitoefenen.

Voordelen
 • Boort door beton, natuursteen en metselwerk
 • Heeft een beitelachtige boorkop
 • In combinatie met een hamerboor bereik je effectieve resultaten
Nadelen
 • Is niet geschikt voor materialen als hout, metaal of kunststof
 • De levensduur van boren varieert sterk
 • Sommige betonboren hebben de neiging te roesten

Wat kost een betonboor?

De prijzen van betonboren en hun toebehoren variëren naargelang het merk, materiaal, hoeveelheid en model. De prijs varieert hier van € 3,00 tot ongeveer € 700, maar voor normaal gebruik is het realistisch te rekenen op prijzen rond € 5 voor afzonderlijke boortjes en € 25 voor sets. Voor industrieel benodigde boren is de prijsklasse hoger.

Hoe werkt een betonboor?

Om het materiaal snel te kunnen doorboren, is het raadzaam de slagfunctie in te schakelen. Door de speciale vorm van de boorkop, die op een beitel lijkt, wordt het te bewerken materiaal losgemaakt en dan uit het boorgat verwijderd door de boor-typische draaibewegingen van het hulpstuk.

Een betonboor werkt het best als hij op een hamerboor geplaatst wordt.

Om overmatig vuil te voorkomen, kun je een licht bevochtigde doek onder het gat houden om het geloosde bouwvuil op te vangen. Jammer genoeg is dit niet mogelijk voor grotere klussen, maar beitelen heeft de neiging fijn vuil te produceren dat gemakkelijk te verwijderen is.

Welke maten betonboren zijn er en welke heb ik nodig?

Zoals gebruikelijk bij boren is er een ruime keuze aan maten, afhankelijk van de dikte van het te bewerken materiaal en de grootte van het vereiste gat. De maten variëren in lengte en diameter. De diameters variëren hier van 4 mm tot 52 mm en de lengte gaat van 40 mm tot 1200 mm.

Afhankelijk van hoe dik het beton is of hoe groot je de gaten wilt hebben, zul je moeten beslissen welke boor je nodig hebt.

Het maakt ook uit of de boormachine voor privé of industrieel gebruik nodig is. Als je na het lezen van deze pagina nog steeds onzeker bent, raad ik je aan een deskundige te raadplegen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om betonboormachines te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien op welke criteria je moet letten bij het kiezen van de juiste betonboor voor je doeleinden en je (mogelijk) al bestaande klopboormachine.

SDS en boortype

De term SDS verwijst naar het inbrengsysteem voor boorschachten. Een booras is voorzien van speciale groeven voor een betere krachtoverbrenging. Met zo’n schacht kun je de boor verwisselen zonder veel moeite of gereedschap. De soort boor gaat over de juiste boor voor het te bewerken materiaal.

Aantal stuks

Boorkoppen zijn per stuk of in sets te koop. Hier kun je zien wat voor jou het meest zinvol is, afhankelijk van je behoeften. De meeste sets bestaan uit vijf tot zeven boortjes.

Boordiameter x boorlengte in mm

Afhankelijk van de dikte van het materiaal en het doel van het gat, moet je de juiste maat kiezen voor je project. Hier moet je er vooral op letten of de boormachine nodig is voor privé of industrieel gebruik. Bijvoorbeeld, als een boor de specificaties 4 mm x 85 mm heeft, heeft hij een diameter van 4 mm en een lengte van 85 mm.

Boornauwkeurigheid

Boornauwkeurigheid heeft te maken met hoe stabiel de houder is en hoe groot de mate van doorbuiging is bij het boren. De doorslaggevende factor is de grootte van de boorkern. Hoe groter hij is, hoe geringer de doorbuiging en hoe groter de stabiliteit.

Boormateriaal en waar het geschikt voor is

Van welk materiaal is de boor gemaakt en heeft hij een coating? Moet het een carbide of diamant zijn? Titaan coatings zorgen er onder andere voor dat de boor een langere levensduur heeft en zijn goed voor het boren van harde materialen. Kobaltlegeringen werken het best voor bijzonder resistente materialen.

Omdat diamant het hardste materiaal ter wereld is, worden boren er vaak van voorzien.

Dit is vooral handig bij het boren in beton of dergelijke materialen, want het werken met diamant gaat veel gemakkelijker. Een ander voordeel van diamantboren is het volgende: door microchipping slijpen de diamantboren zichzelf en vormen zo steeds weer nieuwe snijkanten.

Roestvrij

Sommige materialen, zoals ijzer, hebben de neiging te roesten. Roestvrije boren zijn meestal van betere kwaliteit.

Middelpunt

Heeft de boor een middelpunt? Zo ja, waar is het dan voor?

De houtboor heeft zo’n middelpunt. Het wordt gebruikt om het materiaal te doorboren vóór het boren en fixeert zo de boor een beetje.

Incl. sorteerdoos

Komt het met een sorteerdoos? Zo ja, heb ik het dan überhaupt nodig?

Lifetime

Hoeveel gaten kan ik waarschijnlijk met de boormachine boren? Er zijn veel factoren die hier van invloed zijn. Als de boor bij lang boren te heet wordt, kan de punt doorbranden. Dit gebeurt vaak op grotere bouwplaatsen. Ook kan de boorkop dof worden, wat vooral veroorzaakt wordt door het gebruik van de verkeerde hulpstukken voor een bepaald materiaal.

Bohrhammer-2

Een slagboormachine met een betonboorhulpstuk is ook heel geschikt voor het bewerken van massief metselwerk.
(pixabay.com / falconp4)

Beeldbron: Ryzhov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies