Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

42Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote betonverf test 2023. Hier stellen we alle betonnen kleuren die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste betonverf voor jou te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een betonverf wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Betonverf kan gebruikt worden om gebouwen duurzamer te maken.
 • Er zijn veel verschillende soorten betonverf. Zo kun je er zeker van zijn dat je verf geschikt is voor je project.
 • Er is veel om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste betonverf. Deze gids helpt je bij je keuze.

Betonverf: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je betonverf koopt

Wat is betonverf?

Betonverf kan gezien worden als een soort beschermlaag die beton moet beschermen tegen invloeden van buitenaf. Beton is ontworpen om lang mee te gaan. Om dit te laten slagen is het noodzakelijk het beton bestand te maken tegen vocht en UV licht, en ook beter bestand tegen andere invloeden, zoals mos- of schimmelgroei.

Onverzorgd beton maakt een erg rustieke indruk. Om het er wat vriendelijker uit te laten zien en het beton langer te laten meegaan, is het aan te raden een betonverf te gebruiken. (Image source: unsplash.com / Erik Eastman)

Betonverf is verkrijgbaar in een groot aantal kleuren, zodat er voor elke behoefte een geschikte kleur is. Het kan gebruikt worden voor muren, vloeren en andere oppervlakken zoals patio’s en stoeptegels. Men kan zeggen dat betonverf interessant is voor toepassingen waarbij het huis of de tuin verbouwd wordt, of ook om gebouwen duurzamer te maken.

In bijna alle gevallen is het de moeite waard te investeren in een goede betonverf, zodat reeds uitgevoerde bouwwerkzaamheden niet onnodig herhaald hoeven te worden

.

Wat zijn 2k of 1k betonverven?

Als je je al een beetje ingelezen hebt over betonkleuren, zul je het onderscheid tussen 1k en 2k wel opgemerkt hebben. De k staat voor component en kan gelezen worden als één- of twee-componenten betonverf.

Het belangrijkste verschil is dat in de 1k versie het bindmiddel uit elkaar gehouden wordt door een oplosmiddel.

Als de verf opgebracht is, verdampt het oplosmiddel en blijft het bindmiddel aan de opgebrachte plek kleven. Maar als het oplosmiddel weer aan de stof wordt toegevoegd, wordt hij weer vloeibaar. In de 2k versie wordt ook een zogenaamde verharder gebruikt.

Het bindmiddel en de verharder vormen samen een stabiele eenheid. In tegenstelling tot de 1k variant kan dit proces niet omgekeerd worden. Dit draagt massaal bij tot de eigenlijke taak van betonverf, namelijk het voorwerp bestendiger maken. We hebben je in de lijst van bronnen een link gegeven die over dit onderwerp handelt.

Kan ik betonverf ook voor mijn kelder of garage gebruiken?

Ja! Betonverf kan ook gebruikt worden voor vloeren die aan zware slijtage onderhevig zijn, zoals in de industrie of in je eigen garage. Het belangrijkste is dat de vloer goed voorbereid is, zodat de betonverf zonder problemen aangebracht kan worden. Een slijpmachine wordt gebruikt om de vloer te egaliseren.

De vloer van een kelder of werkplaats staat voor speciale uitdagingen. Het materiaal moet tegelijk veerkrachtig en slijtvast zijn. Een 2k betonverf is geschikt voor dit doel. (Image source: unsplash.com / Tania Melnyczuk)

Als je zo’n gereedschap niet bij de hand hebt, kun je familieleden of buren vragen die een slijpmachine hebben. Je kunt er ook een lenen bij een bouwmarkt. Veeg na het schuren grondig om stof en vuil te verwijderen. Als je een bouwstofzuiger hebt, raden we je aan die te gebruiken om de resten op te zuigen, want vegen zorgt er vaak voor dat het stof weer wordt opgewerveld en rondgeslingerd. De volgende stappen zijn het voorstrijken van de vloer en het aanbrengen van de betonverf.

Het is aan te bevelen een 2-componenten betonverf te kiezen, want de verharder helpt de vloer om de betonverf langdurig te dragen en zo af te dichten.

De betonkleur wordt met de verharder gemengd volgens de gebruiksaanwijzing en moet snel op het oppervlak aangebracht worden. Tenslotte kan of moet zand gestrooid worden, zodat je ook als de vloer nat is veilig over de vloer kunt lopen, zonder gevaar voor uitglijden. We raden je aan ook op andere eigenschappen van de betonverf te letten. Meer informatie vind je in ons hoofdstuk over koopcriteria.

Wat kost betonverf?

Betonverf kan in veel verschillende prijscategorieën verdeeld worden. Doorslaggevend voor de prijs zijn de fabrikant of het merk, het toepassingsdoel en, logischerwijze, de hoeveelheid of het volume van de verf. Goedkope betonverf kun je kopen voor ongeveer 20 euro. De keuze is echter vaak beperkt, zodat je misschien een betonverf gebruikt die niet geschikt is voor jou.

In de regel moet betonverf tussen de 30 en 60 euro kosten. Sommige fabrikanten bieden ook premium betonverven aan die meer dan 120 euro kosten. Vaak zijn deze bestemd voor industrieel gebruik en worden ze aangeboden in grotere containermaten, die te groot zouden zijn voor privé-gebruikers.

Welke alternatieven zijn er voor betonverf?

Behalve betonverf is er ook een betonglazuur. Een glazuur is niet meer dan een beschermende laag die het beton moet beschermen. Het verschil tussen betonverf en betonglazuur is dus de kleur. Als het belangrijk voor je is dat de natuurlijke kleur van het beton behouden blijft, kun je het beste een beton glazuur gebruiken.

Besluit: Welke soorten betonkleuren zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kunnen de soorten voor verschillende betonverven in twee grote categorieën verdeeld worden. De twee categorieën zijn binnen en buiten. De twee categorieën stellen elk andere eisen aan de weerstand van de betonverf en aan het permanente contact met mensen. We zullen dus de verschillen tussen de twee bekijken in de volgende twee delen

 • Betonverf voor binnen
 • Betonverf voor buiten

Waarin onderscheidt betonverf voor buiten zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Betonverf voor buiten is bedoeld om gebouwen, terrassen, stoeptegels, enz. te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de natuur. In de regel moet zo’n betonverf alleen voor gebruik buitenshuis gebruikt worden. De reden hiervoor is het gebruik van zogenaamde biociden. Biociden zijn bedoeld om te voorkomen dat mos, algen of schimmels zich op het oppervlak verspreiden.

Ze worden daarom vaak gebruikt in niet-agrarische gebieden om plagen te bestrijden. In het verleden werden giftige biociden gebruikt, terwijl tegenwoordig eerder niet-giftige voor de verf gebruikt worden. Permanent contact moet echter vermeden worden, want huidirritaties en allergieën kunnen optreden. Daarom moet de juiste betonverf voor het juiste doel gebruikt worden.

Er zijn ook andere factoren die het werken met betonverf bepalen. Buitenverf van beton wordt zowel aan zonlicht als aan wind blootgesteld. Beide factoren beïnvloeden het uitdrogen van de verf. Ook moet vermeld worden dat de biociden in de verf gebonden zijn. Er worden geen dampen uitgestoten en ze zijn alleen schadelijk als ze voortdurend in contact komen met de huid. Maar om het risico zo klein mogelijk te houden, mag dit alleen een noodoplossing zijn.

Voordelen
 • Geschikt voor buiten
 • UV-bestendig
 • Stoot planten af
Nadelen
 • Giftig in huis

Wat zijn de eigenschappen van betonverf voor binnen en wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals de naam al zegt, wordt betonverf voor binnen in het huis gebruikt. Het is absoluut noodzakelijk een betonverf te gebruiken die niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid. In tegenstelling tot betonverf voor buiten worden in deze variant geen biociden gebruikt. Aan verven op waterbasis worden echter conserveringsmiddelen toegevoegd.

Dit is nodig om het effect van het ontbreken van biociden te compenseren. Als het conserveringsmiddel ontbrak, zou de verf na een paar weken beginnen te rotten. Daarom moet vóór het aanbrengen gecontroleerd worden of de betonverf bruikbaar is. Het

beste is de betonverf aan te brengen bij een temperatuur van ongeveer 20° en te zorgen voor regelmatige ventilatie tijdens het drogen.

Voordelen
 • Bevat geen biociden en is dus niet giftig
 • Geschikt voor gebruik binnenshuis
Nadelen
 • Verf kan bederven
 • Schimmels, mos en andere planten kunnen op het beton groeien

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om betonverven te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om betonverven te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde kleur beton voor jou geschikt is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Kleur en RAL
 • Glansgraad
 • Hoeveelheid
 • Substraat
 • Weerstand

kleurtoon en RAL

Waarschijnlijk een van de belangrijkste criteria voor kleuren is de eigenlijke kleurtoon. Het zoeken van de juiste kleur kan met de naam van de kleur, zoals grijs, wit, rood of iets dergelijks, of ook met de RAL kleurcode.

Ongeschilderde betonnen gebouwen zien er gewoon onaantrekkelijk uit. Ze hebben ook geen beschermlaag om de omgevingsomstandigheden op lange termijn te weerstaan. We bevelen het gebruik van betonverf aan. (Afbeelding bron: unsplash.com / Muukii)

De RAL kleurcode is een wereldwijd gebruikt kleurensysteem waarin codes als RAL-7035 wijzen op een bepaalde kleur, in dit geval bijvoorbeeld lichtgrijs. Fabrikanten kunnen dan volgens dit kleurensysteem produceren en hun product beter vergelijkbaar en dus klantvriendelijker maken. Een overeenkomstige lijst om de codes om te zetten in een voor ons begrijpelijke kleur is te vinden door eenvoudig te googelen. De eigenlijke kleurkeuze is, natuurlijk, helemaal aan jou.

Glansgraad

Behalve de kleurschakering is ook de glansgraad van doorslaggevend belang voor het eindresultaat. Wil je dat de kleur een glanzende afwerking geeft die het licht weerkaatst, of moet de kleur eerder het licht absorberen? De glansgraad wordt mat genoemd en glans of glans. In principe kun je de glansgraad kiezen die het beste bij je past. Matte kleuren trekken echter minder aandacht dan reflecterende kleuren. Vuil of iets dergelijks wordt dus niet op de voorgrond gebracht.

Matte kleuren kunnen verder onderverdeeld worden in: dof mat, mat en middenglans. Glanzende kleuren worden als slijtvast beschouwd. Een glanzend oppervlak moet altijd gebruikt worden voor lichte kleuren. In sanitaire ruimten, bijvoorbeeld, trekken glanzende verven onmiddellijk de aandacht naar vuil en zorgen er zo voor dat onreine plekken specifiek worden opgemerkt. Glanzende kleuren kunnen onderverdeeld worden in: glanzend en zijdeglanzend.

Hoeveelheid betonverf

De benodigde hoeveelheid betonverf moet zo mogelijk dezelfde zijn als de gekochte hoeveelheid, zodat zo weinig mogelijk verf wordt weggegooid of opgeslagen. Om dit te kunnen doen, is het eerst belangrijk te weten hoeveel verf er per vierkante meter gebruikt wordt, om de behoefte te kunnen schatten. Ook moet vermeld worden dat de fabrikant vaak bij benadering opgeeft hoeveel vierkante meter met de verfemmer bedekt kan worden. Maar als zo’n cijfer ontbreekt, moet met twee dingen rekening gehouden worden: Hoe groot is de emmer en wat is de mengverhouding. Deze informatie kan gebruikt worden om de hoeveelheid verf te berekenen die per emmer aangebracht kan worden.

Een vuistregel is dat per liter verf ongeveer 6 vierkante meter oppervlak geschilderd kan worden. Dit komt overeen met ongeveer 167 ml per vierkante meter. Je moet echter de aanwijzingen van de dealer raadplegen om te zien hoeveel verf er beschikbaar is.

Ondergrond

Om je betonverf goed te laten hechten, is het belangrijk de ondergrond van de verf te kennen, of op welk materiaal de verf het beste aangebracht kan worden. Je zou kunnen denken dat betonverf alleen geschikt is voor beton, maar dat is niet het geval. Veel betonverven kunnen ook op andere oppervlakken aangebracht worden. We hebben een lijst van de meest voorkomende soorten ondergrond voor je samengesteld:

Ondergrond Bestemd gebruik Uitleg
Betonverf Betonmuren Zoals in ons artikel beschreven, kan deze verf gebruikt worden om betonnen muren te verven.
Vloerverf Betonnen vloeren Kan gebruikt worden voor het verven van betonnen vloeren. Vaak heeft de verf andere eigenschappen die hem perfect maken voor het schilderen van vloeren.
Garagevloerverf Garages, hallen, werkplaatsen Vaak moeten de vloeren in een werkplaats speciaal bestand zijn tegen allerlei stoffen. Het is daarom aan te bevelen vooral deze verf te gebruiken. Veel van deze verven voor garagevloeren hebben extra eigenschappen.
Plintverf Huisplint Speciale verf voor gebruik op de plint van een huis.

Andere eigenschappen: Slijtvastheid, duurzaamheid, slagvastheid

Veel van de betonverven hebben extra eigenschappen die nuttig kunnen zijn, afhankelijk van het beoogde gebruik. Enkele van deze eigenschappen die we in deze sectie zullen bekijken zijn: Schuringsweerstand, duurzaamheid en schokbestendigheid. De volgende lijst geeft je een overzicht van deze eigenschappen:

Eigenschap Gebruikbaar voor… Beschrijving
Schuurvastheid Werkplaatsen, hallen of andere zwaar gebruikte werkplekken. Een slijtvaste verf is ontworpen om de vloer en de verf tegen schuren te beschermen. Zo zal het verplaatsen van zware voorwerpen de verf beschadigen. Slijtvaste verf is duurzamer dan andere verfsoorten. Eenvoudig gezegd zou het de levensduur van de verf moeten verlengen.
Duurzaamheid Werkplaatsen en andere werkruimten Duurzame verven hebben de goede eigenschap dat ze gemakkelijk afwasbaar zijn. Ze moeten daarom gebruikt worden op plaatsen die waarschijnlijk vuil zijn. Het vuil zal aan het oppervlak van de verf blijven kleven zonder in het materiaal door te dringen.
Slipweerstand Vloer zijna Slipwerende verf moet je in staat stellen veilig te staan zowel als veilig te lopen. In principe moeten alle kleuren die voor de vloer gebruikt worden deze eigenschap hebben.

De meeste eigenschappen zijn interessant voor het vloeroppervlak, want dat moet bestand zijn tegen bijzondere omstandigheden.

Andere weerstanden

Een criterium dat bij de aankoopbeslissing voor een geschikte betonverf moet worden betrokken is de omgevingsbestendigheid van de betonverf. Deze weerstanden geven je informatie over hoe goed de verf bestand is tegen weersgebonden omgevingsinvloeden.

De natuur stelde beton op een heel bijzondere manier op de proef. Vocht, planten en mos, maar ook verwering kunnen beton na verloop van tijd beschadigen. Om dit te voorkomen moet een geschikte betonverf gebruikt worden. (Image source: unsplash.com / Jeremy Bishop)

Tot de meest gebruikelijke behoren: UV-bestendigheid, vergelingsbestendigheid en weerbestendigheid. UV-weerstand is om de verf tegen zonlicht te beschermen. Het is om te voorkomen dat er scheuren ontstaan en dat de verf broos wordt. Om ontsierende vergeling te voorkomen, is het aan te bevelen een verf te kiezen die bestand is tegen vergeling.

Zo blijft de eigenlijke kleurschakering langer behouden. Weerbestendigheid speelt een belangrijke rol, vooral bij verven voor buiten, omdat de weersomstandigheden verschillende effecten hebben naargelang de plaats van het oppervlak. In het geval van een betonverf met deze eigenschap, belooft de handelaar niettemin goede prestaties.

Wetenswaardigheden over betonverf

Hoe lang gaat betonverf mee?

Hoe lang betonverf meegaat hangt af van de omstandigheden, hoe zwaar de muur of vloer wordt belast of aan andere invloeden wordt blootgesteld. Hoe lang een verf op een oppervlak blijft zitten, wordt ook wel de gebruiksduur genoemd. Het moet niet verward worden met duurzaamheid in termen van houdbaarheid. In de regel kan een betonverf een goede 10 tot 12 jaar meegaan, als de omstandigheden goed zijn en de verf ervoor gemaakt is. In ons beslissingsgedeelte keken we naar de andere weerstanden en naar welke je moet uitkijken.

Hoe lang moet betonverf drogen?

De droogtijd van betonverf staat meestal op de verfemmer geschreven. De droogtijd bedraagt in de regel slechts enkele uren en kan verbeterd worden door blootstelling aan zonlicht en goede ventilatie. Hier moet vermeld worden dat betonverf niet op een pas gelegde vloer gebruikt mag worden, omdat het beton nog aan het drogen is. Een vuistregel zegt dat je ongeveer 6 weken moet wachten voor je de verf aanbrengt.

Beeldbron: pixabay.com / Foundry

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies