Als je erover denkt om de veiligheid van je woning of bedrijf te verbeteren, zijn beveiligingscamera’s één van de technologische apparaten die je moet overwegen. Deze zijn niet langer alleen voor de beveiliging en bewaking van je huis, maar ook voor de bescherming van je huisdier of baby.

Helaas is de onveiligheid in Nederland toegenomen en daarmee ook de noodzaak om gebruik te maken van deze apparatuur. Op deze manier kunnen we ons veiliger voelen en ons huis permanent in de gaten houden. In ons onderzoek gaan we in op de belangrijkste factoren die je moet kennen als je overweegt om er een aan te schaffen.

Belangrijk om te weten

 • Beveiligingscamera’s zijn apparaten die ontworpen zijn om een bepaald gebied te registreren en te bewaken, met het doel om een huis of een bedrijf  te beveiligen. Het schrikt ook af, voorkomt en helpt bij het ophelderen van criminele praktijken.
 • Tegenwoordig zijn er verschillende soorten beveiligingscamera’s die kunnen worden geclassificeerd, afhankelijk van het signaal dat ze uitzenden of de technologie die ze gebruiken, de manier waarop ze video’s opslaan of opnemen, en ook hun vorm of ontwerp.
 • Beveiligingscamera’s zijn aardig gecompliceerd en er zijn aspecten die je kunnen helpen om meer profijt van deze apparaten te krijgen.  Enkele van deze criteria zijn: beeldkwaliteit, nachtzicht, kantel- en rotatiehoeken.

Ranking: De beste beveiligingscamera’s op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste beveiligingscamera’s voor je uitgezocht die er op de markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de perfecte beveiligingscamera voor jou wat eenvoudiger.

1e plaats: Cacagoo IP-bewakingscamera 1080P Wifi

Deze IP-bewakingscamera van Cacagoo, is zeer veelzijdig: Hij kan ter bewaking van baby’s, ouderen, huisdieren of je huis en bedrijf gebruikt worden. Full HD en IR nachtzicht, 2.0 megapixel live video, 6 infrarood-leds en 15 meter infraroodafstand. 360° volledige dekking, 355° horizontaal en 70° verticaal draaibereik.

De camera beschikt over een geavanceerde bewegingsdetector, het wordt onmiddelijk gemeld als de camera een anomaliteit detecteert. Dankzij de tweezijdige audio kun je overal in contact zijn met je gezinsleden. Extra cloud-opslagservice biedt 7 * 24h automatische opname om ervoor te zorgen dat al je video’s veilig en beschermd zijn. 

2e plaats: Annke 1080P HD Wireless Huisbewakingssystteem

Dit huisbewakingssysteem van Annke, heeft een 4-kanaals 1080P Mini NVR met 2x1080P indoor WiFi-camera. Dit systeem zorgt voor een hoogwaardige video-opname van 2.0 megapixel. De 12 IR Led’s geven een nachtzicht tot 9 meter. Eenvoudig te installeren, want er is geen bedrading nodig. Sluit het systeem met de meegeleverde voedingen aan en de camera’s worden automatisch met de NVR verbonden.

De ingebouwde WiFi-module met hoog vermogen biedt stabiele overdracht tussen camera’s en de NVR. Het systeem beschikt over een PIR bewegingsdetectie  en tweezijdige audio. De NVR en de camera’s zijn uitgerust met een MicroSD-kaartsleuf en ondersteunen tot 128 GB. Sla de bestanden lokaal op de kaart op en speel de video’s overal af via de gratis ANNKE Sight-app. 

3e plaats: Zeetopin IP-bewakingscamera met nachtzicht

De  IP-beveiligingscamera van Zeetopin heeft een 1080P WLAN-camera met een hoge resolutie, Full HD-video, 2,0 megapixel met een videostream van 16 beelden per seconde. De camera beschikt over een helder nachtzichteffect tot 15 meter, en een 4-voudige digitale zoom. Dankzij de tweezijdige audio kun je altijd met je baby of huisdier communiceren.

De IP-camera heeft een bewegings- en geluidsdetector. Voor opslag en afspelen zijn Micro SD-kaarten en Cloud Services beschikbaar. Als het geheugen vol is wordt het oude bestand automatisch overgeschreven door de nieuwe video.De draadloze camera voor binnenshuis gebruikt het AES128 encryptieprotocol dat je gegevens goed beveiligd.

4e plaats: Viture 1080P FHD draadloze IP-camera

De  IP-beveiligingscamera van Viture heeft een 6G-lens en produceert heldere en scherpe beelden. Dankzij de tweezijdige audio met geïntegreerde microfoon en luidspreker kun je altijd met je huisgenoten spreken. Werkt alleen met 2,4 GHz draadloze netwerken.

De camera beschikt over bewegingsdetectie, tijdens monitorbewegingen stuurt de WiFi-camera een melding naar je smartphone om je huis te beschermen tegen inbraak.  De 10 infrarode LED’s laten je je baby ook in het donker duidelijk zien. Een micro SD-geheugenkaart ondersteunt tot 64 GB.  Deze moet eerst aan de app gekoppeld worden voordat je hem kan gebruiken.

5e plaats: Netatmo Presence Outdoor beveiligingscamera

De beveiligingscamera van Netatmo herkent en meldt in reële tijd wanneer er iemand op je terrein loopt, een auto de oprit oprijdt of dat er zich een dier in de tuin bevindt. De geïntegreerde schijnwerper gaat aan wanneer het nodig is om ongewenste bezoekers, auto’s, dieren of alle drie te helpen afschrikken.

De beveiligingscamera kan eenvoudig als buitenlamp worden geïnstalleerd, en door middel van de Alert-Zones functie kun je bepaalde zones voor meldingen selecteren. De video’s kunnen lokaal worden opgeslagen op een micro SD-kaart. De camera beschikt over de optie om video’s op te slaan op een Dropbox-account of op een particuliere FTP-server.

Shopgids: Alles wat je moet weten over beveiligingscamera’s

Het is van groot belang dat je voordat je een beveiligingscamera koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste aspecten voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Je kunt er gerust op zijn dat je jouw huis of bedrijf vanuit elke plaats en ter aller tijde kunt laten bewaken.
(Bron: Ian-Allenden: 46129053/ 123rf.com)

Wat zijn beveiligingscamera’s?

Beveiligingscamera’s zijn videobewakingsapparaten die zijn ontworpen om de activiteiten van mensen op een bepaalde plaats vast te leggen. Hun doel is het opsporen van elk crimineel of gevaarlijk gedrag, om op deze manier een misdrijf te voorkomen of in ieder geval de daders van delicten te herkennen.

Door de toenemende onveiligheid in onze omgeving zijn beveiligingscamera’s een onmisbare schakel geworden voor al diegenen die er gerust op willen zijn dat hun huis, bedrijf of kinderen veilig zijn door middel van voortdurende observatie, ook als je niet aanwezig bent.

karen ReijneveldExpert elektronica

“Hang je beveiligingscamera zo op dat hij goed zichtbaar is. Dat heeft een preventieve werking.”

Hoe werken beveiligingscamera’s?

Er zijn een aantal factoren die bepalend zijn voor de werking van elke camera. Afhankelijk van het type, het moment van opname (permanent of alleen bij het detecteren van beweging) en, vooral, de manier waarop je ervoor kiest om de video op te slaan, kunnen we je precies uitleggen hoe deze apparaten werken.

We kunnen echter samenvatten dat beveiligings- of bewakingscamera’s werken door het beeld op te nemen en te verzenden naar een recorder en vervolgens naar een apparaat zoals een televisie, monitor, computer (analoge camera’s of digitale camera’s met recorder) of rechtstreeks naar een mobiel apparaat of tablet (IP-camera’s).

Als je de mogelijkheid hebt, raden we je aan om te investeren in een beveiligingscamera, de gemoedsrust van de wetenschap dat je kinderen, je huis en je huisdieren veilig zijn is onbetaalbaar.
(Bron: Kaspars-Grinvalds: 72779313/ 123rf.com)

Welke soorten beveiligingscamera’s zijn er?

Als we het over bewakingscamera’s hebben, kunnen we zeggen dat er op de Nederlandse markt in principe 2 types zijn. Je hebt waarschijnlijk gezien dat sommigen analoog zijn en anderen IP-camera’s zijn. Vraag je je af wat dat inhoudt? Nou, hieronder leggen we uit wat het verschil tussen deze twee is.

Analoge camera’s

  • De allereerste soorten van deze apparaten. Voorheen maten ze de resolutie in lijnen, terwijl nieuwe modellen in pixels worden gemeten.
  • Over het algemeen is hun prijs lager, maar ze bieden een lagere beeldkwaliteit.
  • Het beeld wordt in analoge vorm uitgevoerd, d.w.z. als wisselstroomsignaal.
  • Voor de installatie en bediening is coaxiale bekabeling nodig, evenals een video-opslagsysteem.
  • Voor elke functie is een kabel nodig, d.w.z. één kabel voor audio, één voor geluid en één voor stroom, wat hoge kosten kan opleveren.
  • Ze gebruiken meestal een DVR, maar er kunnen ook sequencers of multiplexers worden gebruikt.

  Digitale of IP-camera’s

  • Gemaakt met de bedoeling om via het internet bekeken te worden, al of niet lokaal of draadloos.
  • Ze kunnen draadloos werken, maar ook met behulp van coaxkabel of  UTP (Unshielded Twisted-Pair) kabel.
  • Ze bieden meer visualisatiemogelijkheden, zoals zoomen, gezichtsherkenning en bewegingsdetectie.
  • De opslagmethode is meestal een SD-geheugenkaart of een cloudservice, maar een NVR (Network Video Recorder) kan ook worden gebruikt.
  • Het heeft een veel hogere beeldresolutie, omdat ze meestal een hoge definitie (HD) bieden en in sommige meer geavanceerde modellen zelfs 4K.
  • Eenvoudige installatie dankzij de draadloze werking en in het geval van het gebruik van kabels kan het zijn dat er slechts één nodig is voor voeding, video, audio en controle.

  Beveiligingscamera’s kunnen ook worden ingedeeld naar ontwerp of vorm:

  Soort Kenmerken
  Dome Het meest populaire model voor gebruik in woningen of kleine bedrijven.
  Ze hebben een koepelvorm met een lens in het midden en die met nachtzicht hebben infrarode LED’s ingebouwd in de lens.
  Kogel of “Bullet” Ze zijn langwerpig van vorm en zijn ook erg populair voor in huis en kleine bedrijven.
  Ze zijn over het algemeen geschikt voor gebruik buitenshuis.
  De lens zit in het midden en er zijn ook infrarode LED’s omheen geplaatst.
  Box Deze zijn ook een beetje langwerpig, maar rechthoekig van vorm omdat het een doos heeft en een aparte lens aan de voorkant.
  Het zijn meestal meer professionele camera’s voor grotere bedrijven of winkels.
  In sommige gevallen is het noodzakelijk om de lens te kiezen die hiervoor wordt gebruikt.
  PTZ Afkortingen voor “Pan” (horizontaal draaien), “Tilt” (verticaal draaien) en “Zoom” (zoomen), en dat is precies wat ze doen.
  Ze worden via afstandsbediening bestuurd.
  Deze camera’s zijn voor strikt professioneel en veeleisend gebruik, zoals warenhuizen, gevangenissen en parken.

  Welke video-opslag- en opnamemethoden zijn er voor beveiligingscamera’s?

  We kunnen zeggen dat er 3 soorten of methoden van video-opslag zijn waarmee je via je beveiligingscamera kunt opnemen. Zoals eerder vermeld, is dit ook afhanklijk van het feit of de camera analoog of digitaal is, en zal dit direct van invloed zijn op de werking ervan.

  Opslagmethode Kenmerken
  DVR (Digital Video Recorder) Wordt gebruikt om beelden van een analoog beveiligingssysteem op te nemen
  Coaxiale kabel nodig om de camera aan te sluiten op de videorecorder en van hieruit wordt de camera naar een monitor gestuurd
  Zet analoog signaal om naar digitaal signaal
  In sommige gevallen is het mogelijk om ze met het internet te verbinden en de camera op afstand te monitoren.
  NVR (Network Video Recorder) Aansluiting op de digitale of IP-camera via een netwerk (UTP) of twisted-pair kabel.
  Aanbevolen methode wanneer je camera geen SD-geheugenkaartsleuf heeft
  Signaalomzetting is onnodig.
  SD-geheugenkaart Alleen gebruikt voor digitale camera’s, omdat deze meestal een sleuf voor deze kaart bevatten.
  Meestal hebben camera’s een geheugencapaciteit van 64 GB tot 120 GB
  De opname blijft in de camera en het geheugen moet worden geleegd als deze vol is
  Zeer praktisch omdat er geen extra bekabeling of video-opslagsysteem nodig is
  Het is mogelijk om de opname op te slaan in een cloudservice, zowel privé als extern.

  Voor wie is het aan te raden om een bewakingscamera aan te schaffen?

  Ten eerste worden beveiligingscamera’s nog steeds aanbevolen als een essentieel en onmisbaar apparaat voor bedrijven en warenhuizen, omdat men niet altijd aanwezig kan zijn. Daarom kun je met deze apparaten op elk moment klanten observeren en mogelijke dieven identificeren.

  Aan de andere kant zijn deze niet alleen beperkt tot controle en toezicht op je bedrijf, maar zijn ze tegenwoordig ook zeer nuttig om in huis te gebruiken, aangezien onze huizen niet zijn vrijgesteld van de groeiende onveiligheid. Inmiddels vindt je ook eenvoudige camera’s tegen zeer lage prijzen die voor dit doeleinde voldoende zijn.

Beveiligingscamera’s worden nog steeds aanbevolen als een essentieel en onmisbaar apparaat voor bedrijven en winkels.
(Bron: Andriy Popov: 54598319/ 123rf.com)

Naast het bewaken van je huis, zijn ze ook perfect wanneer je kleine kinderen of huisdieren hebt, want je kunt ze altijd en overal vanaf je mobiele telefoon of tablet in de gaten houden. Bij sommige modellen kun je zelfs via het apparaat praten zodat je met je kleintjes kunt communiceren.

Wat zijn de voor- en nadelen van beveiligingscamera’s?

Je denkt waarschijnlijk dat het kopen van een bewakingscamera alleen maar voordelen biedt voor je huis of bedrijf, maar helaas is dit niet altijd het geval. Het hangt er sterk van af hoe je deze apparaten gebruikt en ook van je verwachtingen. Laten we eens kijken naar enkele belangrijke punten in de volgende tabel.

Voordelen
 • Gemoedsrust dat je je huis of bedrijf vanuit elke plaats en tijd kunt laten bewaken.
 • Het kan diefstal of andere vormen van criminaliteit zoals vandalisme voorkomen.
 • Effectief afschrikkingssysteem, omdat de aanwezigheid van camera’s indringers kan intimideren.
 • Gemak om te kunnen observeren, zelfs wanneer je niet aanwezig bent, via verschillende apparaten.
Nadelen
 • Ze kunnen de grenzen van de privacy overtreden, afhankelijk van de plaats waar ze bevestigd worden, wat voor sommige mensen onaangenaam kan zijn.
 • Ze kunnen misleidend zijn, omdat ze geen totale effectiviteit garanderen.
 • Het zijn geen systemen die het plegen van misdrijven volledig voorkomen, aangezien hun functies bewaken en afschrikken zijn.

Waar moet je aan denken bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een beveiligingscamera om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de beveiliginscamera te vinden die het beste bij  je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van de beveiliginscamera die je nodig hebt:

 • Waarschuwingen en apps
 • Gezichtsherkenning
 • Resolutie en nachtzicht
 • Kijk-, kantel- en rotatiehoeken
 • Opslagwijze
 • Bewegingsdetectoren
 • Tweezijdige audio

Waarschuwingen en apps

Het is zeer belangrijk dat de camera die je gaat kopen, waarschuwingen naar je telefoon of apparaat kan sturen, of zelfs meer dan één, wanneer het een anomalie of beweging detecteert. Deze functie maakt het makkelijker voor je om te zien of er iets aan de hand is, omdat je niet altijd toezicht kan houden.

Sommige hebben een applicatie om de camera vanaf je mobiele telefoon, tablet of computer te monitoren en te bedienen. Het voordeel is dat je deze live kunt bekijken vanaf elke plek waar je internet op je apparaat hebt. Bovendien kunt je bepaalde functies uitvoeren, zoals stoppen, de opname activeren of de richting van de cameralens wijzigen.

Gezichtsherkenning

Met de niet te stoppen technologische vooruitgang, kunnen we vandaag de dag zeer geavanceerde camera’s op de Nederlandse markt vinden die zijn uitgerust met deze zeer nuttige functie. Met behulp van software analyseert en vergelijkt de camera videosegmenten en identificeert zo de fysieke of gezichtskenmerken van een persoon.

Wat deze herkenningsfunctie normaal gesproken doet, is dat zodra deze de gelaatstrekken van een persoon heeft herkend, zal het alarm niet langer zal geactiveerd worden of zal er geen waarschuwing gestuurd worden als die persoon het bewaakte gebied passeert. Als hij daarentegen iemand niet kan detecteren, wordt je onmiddellijk gewaarschuwd.

foco

Wist je dat het eerste CCTV-systeem in 1942 werd ontworpen door de Duitse ingenieur Walter Bruch en dat dit werd gebruikt voor de bewaking van V2-raketten tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Resolutie en nachtzicht

Met de vooruitgang in technologie op het gebied van beeldresolutie en opname, kun je camera’s vinden die de mogelijkheid hebben om tot 4K of Full HD op te nemen. Houd er rekening mee dat hoe hoger de resolutie, hoe gemakkelijker het zal zijn om indringers te herkennen en precies te zien wat je camera opneemt.

Af en toe kan de resolutie dalen bij het uploaden van bestanden naar de cloud, die meestal wordt teruggebracht tot 720 pixels (p), in tegenstelling tot camera’s met lokale opslag, die kunnen gebruikmaken van het maximale aantal pixels waarvoor ze capaciteit hebben.

Beveiligingscamera’s zijn apparaten die ontworpen zijn om een specifiek gebied op te nemen en te bewaken.
(Bron: Wattanaphob-Kappago: 84828418/ 123rf.com)

Wat het nachtzicht betreft, raden we je aan een camera te kopen die deze functie heeft, aangezien de meeste inbrekers ’s nachts actief zijn. Sommige camera’s schakelen automatisch over naar deze modus wanneer ze geen licht meer waarnemen, en bij andere kun je een bepaalde tijd instellen met behulp van een timer.

Kijk- kantel- en rotatiehoeken

Deze functie moet als onmisbaar worden beschouwd, want op deze manier haal je veel uit je camera, omdat het bepaalt hoeveel en tot waar hij kan opnemen. Uiteraard zal dit van model tot model verschillen, sommige kunnen een veel bredere kijkhoek hebben dan andere, dus is het belangrijk om de bereiken te zien.

Als je camera kan draaien en roteren, kun je een groter gebied beslaan, en kun je de camera precies in de gewenste richting sturen en besturen. De camera’s die een app hebben voor hun bediening zijn veel beter, omdat je deze handelingen met je technologische apparaten kunt uitvoeren.

Wij raden aan dat de kijkhoek van je camera minstens 130° bedraagt, dat hij ook bijna volledig kan draaien (ca. 355°) en 80° kan roteren. Op deze manier en met deze bewegingsbereiken heb je een zicht van bijna 360° en kun je het hele panorama observeren.

Opslagwijze

Een voordeel van lokale opslag, hetzij via een geheugenkaart, hetzij via een opslagapparaat, is dat de resolutie van de opnamen niet wordt verminderd. Aan de andere kant heeft het het nadeel dat als iemand de camera meeneemt, je de opname niet kunt terugvinden.

foco

Als de opslag via de cloud gebeurt, heb je het voordeel dat je de opnames niet verliest, wat een inbreker ook met je camera doet, want alles wordt in de cloud opgeslagen.

Bewegingsdetectoren

Dit is ook een functie die je als fundamenteel moet beschouwen bij de aanschaf van een beveiligingscamera, omdat je door de sensoren wordt gewaarschuwd wanneer er abnormale bewegingen worden gedetecteerd. Op deze manier kun je direct merken dat iemand in je huis heeft ingebroken of een ander delict heeft gepleegd.

Sommige meer geavanceerde cameramodellen kunnen onderscheid maken tussen onder andere mensen, dieren of auto’s. Alles hangt af van het bereik, de complexiteit van de camera en de gevoeligheid van de sensor. Het voordeel is dat je op deze manier geen onnodige waarschuwingen op je apparaten ontvangt.

Tweezijdige audio

Tot slot is deze functie een pluspunt die je camera kan hebben. Hoewel de voornaamste functie is om beelden op te nemen, is het zeker beter als je ook geluiden kunt opnemen. Op deze manier kun je absoluut alles zien wat er aan de hand is.

Bovendien hebben camera’s die de functie hebben om geluiden op te nemen ook de mogelijkheid hebben om er door te praten via een kleine ingebouwde luidspreker, wat nuttig kan zijn om met iemand te communiceren of een indringer af te schrikken of te intimideren.

Samenvatting

Bedenk dat je met de aanschaf van een beveiligingscamera in de veiligheid van je huis, je bedrijf, je kleine kinderen of je huisdieren investeert. Dankzij de mogelijkheden die deze apparaten hebben, zijn ze niet langer voorbehouden aan grote bedrijven of mensen met veel geld, omdat ze dankzij hun grote vraag tegen zeer goede prijzen worden verkocht.

Als je de mogelijkheid hebt, raden we je aan om te investeren in een bewakingscamera. Want de gemoedsrust om te weten dat je kinderen, je huis en je huisdieren veilig zijn tijdens je afwezigheid, is onbetaalbaar. Als winkelier kun je niet alleen je bedrijf in de gaten houden, maar ook je medewerkers en klanten zullen zich veiliger en beter beschermd voelen.

Vond je ons artikel over beveiligingscamera’s interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte beveiligingscamera voor hun huis of bedrijf kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Leenanuruksa: 27825618/ 123rf.com)

Beoordeel dit artikel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
47 Stem(men), Gemiddeld: 5,00 de 5
Loading...