Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

19Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Als baby’s ongeveer zes maanden oud zijn, beginnen de tandjes door te komen. Maar vanaf drie maanden begint het proces van tanden krijgen meestal al, en dat is vaak ook duidelijk te merken. De baby voelt zich ongemakkelijk, huilt voortdurend en kwijlt veel. Babybijtringen kunnen helpen bij het verlichten van deze symptonen.

Met het doorkomen van de tanden, voelen baby’s veel pijn en ongemak, het is vaak ook een stressvolle tijd voor de ouders. Bijtringen kunnen dit ongemak verminderen en de baby rustiger maken.  Daarom is het voor veel ouders een onmisbaar artikel tijdens deze fase. Om deze reden is het handig om even na te gaan wat je moet weten over bijtringen en welke de beste op de markt zijn.
Belangrijk om te weten

 • Bijtringen worden gebruikt om de pijn te verlichten bij het doorkomen van de tanden.
 • Er zijn veel soorten bijtringen, je moet er één uitzoeken die voldoet aan de Nederlandse veiligheids- en kwaliteitsnormen. Ook moet je op het soort materiaal letten en of het product het CE-Certificaat heeft. Je moet ook controleren of de bijtring geschikt is voor de leeftijd van je baby, anders kan deze zowel gevaarlijk als nutteloos zijn.
 • Of je een eenvoudige of meer bewerkte bijtring zoekt moet je zelf weten. Er zijn bijtringen waar de baby ook mee kan spelen, zoals die met rammelaars of bijtringen met gel, in verschillende texturen en kleuren.

Onze selectie: De beste bijtringen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de 3 beste bijtringen die er op de markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de perfecte bijtring voor je baby wat eenvoudiger.

Eerdere Aanbevelingen

De meest verkochte bijtring

Deze bijtring is één van de meest verkochte bijtringen van de afgelopen jaren. Gemaakt van natuurlijke materialen, deze bijtring is van 100% rubber. Dit model is ontworpen voor baby’s vanaf 0 maanden maar kan tot 6 maanden gebruikt worden. De oren, hoorns, voeten en ringen bieden de baby veel bijtmogelijkheden.

Beide ringen hebben verschillende structuren, groeven en noppen. De bijtring is licht van gewicht en laat zich makkelijk vastpakken. Bovendien is de bijtring heel zacht en buigbaar. Verpakt in een mooie geschenkdoos, dus ook ideaal om cadeau te doen.

De beste koelbijtring

Deze kleurrijke koelbijtsleutels van Nûby zien er leuk uit en zijn makkelijk vast te houden door kleine handen. Ze zorgen voor een zachte verkoeling dankzij de PûrICE™-gel. Leg de bijtring in de koelkast, niet in het vriesvak. Het zachte materiaal van de koelbijtsleutels stimuleert de lippen en tong voor een gezonde orale ontwikkeling, terwijl de verschillende vormen en kleuren de motoriek van de baby bevorderen. De koelbijtsleutels van Nûby™ zijn geschikt voor baby’s vanaf 3 maanden.

De meest complete bijtring

Dit speeltje van VTech heeft een twee bijtringen van veilig rubber met structuur die de pijn verzacht bij het doorkomen van de tandjes. Het nijlpaardje zorgt voor volop knuffel- en speelplezier. De bijtring maakt grappige geluiden en laat vrolijke zinnetjes, gezongen liedjes en melodietjes horen. De verschillende texturen stimuleren de tastzin. Met 10 melodietjes en 3 gezongen liedjes. De bijtring beschikt over automatische uitschakeling.

Shopgids: Alles wat je moet weten over bijtringen

Een bijtring is tegenwoordig steeds meer een artikel waar de baby, en de ouders van de baby, niet meer buiten kunnen. Deze ogenschijnlijk simpele “speeltjes” zijn vaak de enige manier om de pijn van de baby te verlichten. Voordat we je vertellen waar je aan moet denken voordat je er één gaat kopen, zullen we even wat algemene uitleg over bijtringen geven.

Bijtringen helpen met het stimuleren van het doorkomen van de nieuwe tanden.
(Bron: Kuzmina: 32492168/ 123rf.com)

Wat zijn bijtringen?

Deze artikelen worden gebruikt om de pijn bij het doorkomen van de tandjes van de baby, wat meestal vanaf 6 maanden gebeurt, te verlichten. Dit proces geeft vaak ongemak en pijn aan het tandvlees. Baby’s doen voortdurend hun handen in hun mond op zoek naar verlichting. Bijtringen zijn een goede optie tijdens deze fase van de baby’s eerste maanden.

Er zijn bijtringen van verschillende soorten en vormen, daarom kan het vinden van de juiste bijtring soms best lastig zijn. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om ze niet te gebruiken, anderen zijn zeer positief over het gebruik van een bijtring.

Marian van KastenbergKinderarts
“Baby’s bijten en sabbelen op hun vingers, vuistjes en alles wat ze te pakken kunnen krijgen om het ongemak aan hun tandvlees te verlichten. Tijdens deze fase is het een goed idee om de baby een bijtring te geven.”

Waar zijn bijtringen van gemaakt?

Tegenwoordig kunnen we op de markt verschillende soorten vinden. Elke bijtring heeft verschillende materialen. het is belangrijk om de juiste te zoeken en goed op de samenstelling van de materialen te letten voor je baby’s veiligheid.  bijvoorbeeld dat ze van natuurlijke materialen zijn gefabriceerd en hypoallergeen en BPA-vrij zijn. Ze moeten ook gemakkelijk te hanteren en funcioneel zijn tegen een redelijke prijs/kwaliteitverhouding.

De meest gebruikte materialen zijn siliconen, rubber of kunststof. Deze elementen zijn geschikt voor de baby, omdat ze hygiënisch en veilig zijn. De bijtringen moeten ook een kwaliteitstest die “CE-certificaat” wordt genoemd ondergaan zijn. Gevulde bijtringen bestaan uit gezuiverd water of gel.

Er zijn vele soorten bijtringen, zoals die van kunststof, siliconen, bijtkettingen of gel-gevulde bijtringen.
(Bron: Kuzmina: 54270483/ 123rf.com)

Welke soorten bijtringen zijn er?

Tegenwoordig hebben we een grote verscheidenheid aan deze artikelen tot onze beschikking. Van de eenvoudigste en traditionele tot de allermodernste met alles wat je maar kunt bedenken. We kunnen ze indelen op basis van het soort materiaal: rubber, plastic of siliconen. Een ander type is de rammelaar-bijtring, die niet alleen verlichting geeft maar die ook als speeltje gebruikt kan worden.

Het belangrijkste verschil bij bijtringen is echter of ze wel of geen koelgel hebben. Beide kunnen even goed zijn, het enige verschil is dat die met gel gekoeld kunnen worden, waardoor het ongemak sneller wordt verlicht. De keuze hangt af van de behoeften van de baby.

Bijtringen hebben vaak een aantrekkelijk en kleurig design voor de baby
(Bron: Kuzmina: 86528154/ 123rf.com)

We kunnen ook modernere bijtringen tegenkomen, zoals bijtkettingen of bijtwanten. De eerste kunnen door de vader of moeder vastgehouden worden terwijl de baby op schoot zit. De tweede worden aan de hand van de baby gedaan net als een gewoon wantje. We kunnen niet zeggen de de ene beter is dan de andere, ieder soort heeft zo zijn eigenschappen en functies.

Voor welke leeftijd worden bijtringen aangeraden?

Het gebruik van deze artikelen hangt samen met het doorkomen van de tandjes. Dit gebeurt na ongeveer 6 maanden, maar de symptonen verschijnen al veel eerder. Vanaf een maand of 3 beginnen de meeste baby’s op hun vuistjes te bijten. Het kan ook wat eerder of later gebeuren natuurlijk. Het is wel van belang om te weten wat de aanbevolen leeftijd voor elke bijtring is.

Zo bestaan er bijvoorbeeld speciale bijtringen voor de eerste maanden. Andere worden aanbevolen voor gebruik vanaf 6 maanden. Het is dus essentieel om de juiste leeftijd voor elk product te kiezen. Als je dat niet doet, is het mogelijk dat de bijtring nutteloos is of zelfs gevaarlijk is voor de baby.

Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde (NVK)
“Als de baby in deze fase op dingen wil bijten, laat dat dan vooral toe, maar let goed op dat het veilige objecten zijn.”

Welke voordelen hebben bijtringen?

Er bestaan verschillende meningen en studies over het gebruik van deze producten. Sommigen zijn fervente voorstanders van het gebruik ervan, en noemen daarbij een groot aantal voordelen bij . We zullen enkele van deze voordelen voor de baby belichten in het lijstje hieronder:

 • Ze zijn speciaal voor baby’s gemaakt, zodat ze de veiligste optie zijn.
 • De baby wordt er rustig van en kalmeert de pijn.
 • Ze hebben de juiste afmeting voor elke leeftijd, en maakt de baby’s handen en vingers sterker.
 • Ze zijn gemaakt van natuurlijke en gepatenteerde materialen, dus ze hebben geen risico voor de gezondheid.
 • Ze hebben vaak levendige en aantrekkelijke kleuren, en trekken de aandacht van de baby.
 • In het geval van bijtrammelaars, deze stimuleren het gehoor van de baby.
 • Bij het drukken op het tandvlees wordt het doorkomen van de tanden bevorderd.
 • De baby kan de bijtring ook als speeltje gebruiken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij de aankoop van een bijtring moet je een aantal aspecten in beschouwing nemen. Deze aspecten helpen je om de beste optie voor je baby te vinden, een bijtring die veilig en van goede kwaliteit is en die het ongemak van je baby bij het tanden krijgen kan verlichten. Hieronder vindt je de aspecten waarmee je rekening moet houden:

Giftige stoffen

Het is essentieel om te letten op de materialen van de bijtring. Dit is één van de belangrijkste aspecten. Deze materialen moeten uiteraard veilig zijn voor de baby’s gezondheid. Ideaal zijn hypoallergene bijtringen van natuurlijke afkomst. Als dit niet het geval is moet er bij de gebruiksaanwijzigingen duidelijk staan dat de bijtring geschikt is voor baby’s.

De meest voorkomende materialen zijn rubber, siliconen en kunststof. Er bestaan ook gel-gevulde bijtringen. De gel heeft water als hoofdbestanddeel. Koop geen electrische bijtringen, met batterijen of vibratie. Dit soort elementen kunnen gevaarlijk zijn op zo’n jonge leeftijd en ze kunnen ongelukken veroorzaken.

Baby’s stoppen alles in hun mond, daarom is een bijtring een handige optie.
(Bron: Bilkei: 117436099/ 123rf.com)

Aanbevolen leeftijd

Het is belangrijk om te weten wat de aanbevolen leeftijd is voor het gebruik van de bijtring die we kopen. Zoals we hebben gezien, zijn er bijtringen voor elke fase. Je moet hier op letten omdat het gevaarlijk kan zijn om de bijtring te gebruiken als het niet het juiste moment is. Gelbijtringen kunnen bijvoorbeeld lek raken als de tandjes al doorgekomen zijn, zodat de baby de gel inslikt. Of als de baby nog te klein is, kan het zijn hij of zij de bijtring nog niet goed kan vastpakken.

Er zijn al bijtringen voor gebruik vanaf de geboorte, andere kunnen gebruikt worden vanaf 3, 4 of 6 maanden. Denk er dus altijd aan om de aanbevolen leeftijd na te kijken voordat je het product koopt. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je baby een veilige bijtring kan gebruiken die hulp kan bieden bij het ongemak tijdens deze fase.

CE-Certificaat

De CE-markering betekent dat een product aan bepaalde kenmerken voldoet. Met andere woorden, dat het een gebruiksgeschikt artikel is. De bijtringen moeten een aantal testen ondergaan om de veiligheid en funcionaliteit na te gaan. Als hieraan voldaan wordt, krijgen ze het CE-Certificaat. Als de bijtring dit certificaat heeft, weet je dat het een product is van goede kwaliteit.

Deze markering is heel belangrijk, want zo weet je zeker dat het een artikel is dat geschikt is voor je baby. We raden je aan om alleen bijtringen te kopen die dit certificaat hebben. Zo weet je zeker dat het product veilig en functioneel is voor je baby en dat je je geld goed besteed.

Het is aan te raden om ook bij het kopen van speelgoed naar het CE-Certificaat te zoeken.

Gebruiksgemak

We raden je aan om de bijtring niet alleen te kiezen omdat deze er aantrekkelijk uitziet. Het ontwerp van de vorm is een belangrijke factor bij het kopen van dit soort artikelen. Als de vorm niet comfortabel is voor de baby, zal hij of zij deze niet willen of kunnen gebruiken en op die manier wordt de pijn aan het tandvlees ook niet verlicht natuurlijk.

Op de markt kun je vele soorten bijtringen vinden, maar we moeten het gebruiksgemak in beschouwing nemen. Daarom raden we bijtringen met handgrepen, reliëf of van het juiste formaat voor het handje van je baby. Een bijtring met een andere vorm kan overigens ook een goede afwisseling en ontdekking voor je baby zijn natuurlijk.

Extra voordelen

Zoals je gezien hebt kunnen bijtringen van veel verschillende soorten afmetingen, materialen en vormen zijn. Daarom is het laatste aspect waar je over kunt nadenken een extra stimulerende toevoeging waar sommige bijtringen mee uitgerust zijn. Bijvoorbeeld een bijtring met geluiden, een spiegeltje, een geurtje of iets zachts om aan te raken. De keuze is aan jou.

Bij bijtringen met rammelaars bijvoorbeeld, is het geluid waarschijnlijk heel aantrekkelijk voor de baby. Evenals levendige kleuren en interessante vormen. Andere hebben weer verschillende textuur en reliëf dat de baby’s tastzin stimuleert. Deze helpen bovendien ook om de pijn aan het tandvlees nog sneller te verlichten.

Samenvatting

Bij het doorbreken van de tandjes is het van belang om een middel te zoeken om je baby’s ongemak te helpen verlichten op een veilige manier. Daar komen de bijtringen in beeld. Deze artikelen verlichten niet alleen de pijn en het ongemak van de baby, maar het zijn vaak ook speeltjes die het gehoor, de tastzin en in visueel opzicht de baby stimuleren.

Er zijn vele soorten bijtringen, zoals die van kunststof, siliconen, bijtkettingen of bijtringen met koelgel. Het is belangrijk om de juiste te vinden voor je baby. Hierbij moet je de leeftijd van de baby in beschouwing nemen, er zijn bijtringen voor pasgeborenen tot baby’s van tot circa 6 maanden.

Vond je ons artikel over bijtringen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte bijtring voor hun kinderen kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Kuzmina: 54270483/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies