Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

45Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote bitumen golfplaten test 2022. Hier stellen we alle golfplaten van bitumen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste gegolfde bitumen plaat voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je bitumen golfplaten wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Bitumen golfplaten zijn onderhoudsvrije, goedkope dakbedekkingsplaten. Hun lichte gewicht en gemak bij het plaatsen maken golfplaten van bitumen populair bij doe-het-zelvers.
 • Als je bitumen golfplaten koopt, raden we je aan bij je beslissing rekening te houden met het gewicht, de afmetingen en de kleur. Dan ben je er zeker van dat je de juiste golfplaten van bitumen voor je doe-het-zelf project vindt.
 • Je kunt zelf golfplaten van bitumen aanbrengen op een tuinhuisje, een carport of een kleine aanbouw. Je moet de instructies van de fabrikant volgen om zeker te zijn dat het dak waterdicht is.

Bitumen golfplaten: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je bitumen

golfplaten koopt

Wat zijn bitumen golfplaten?

Bitumen golfplaten zijn onderhoudsvrije, goedkope dakbedekkingsplaten. Hun lichte gewicht en gemakkelijke hanteerbaarheid maken golfplaten van bitumen. De golfplaten worden meestal op een houten constructie gespijkerd.

Golfplaten van bitumen zijn ideaal voor dakbedekking. De meest populaire kleur is rood. (Image source: unsplash.com / Samuel Zeller)

De bitumen golfplaat is in verschillende kleuren verkrijgbaar en wordt gebruikt voor oude dakrenovaties, dakbedekking of muurbekleding. De bitumen golfplaat is een optimale dakbedekking voor tuinhuisjes, carports, gereedschapshuisjes en andere kleinere gebouwen. Bitumen is een bijproduct van de verwerking van aardolie. Door zijn waterafstotende eigenschappen is het materiaal bijzonder geschikt voor waterdichting.

Waarvoor kan ik golfplaten van bitumen gebruiken?

Golfplaten van bitumen worden vooral voor dakbedekking gebruikt. Golfplaten van bitumen zijn ideaal voor kleinere gebouwen. Het is de perfecte dakbedekking voor tuinhuisjes, carports, garages, schuurtjes en kleinere bijgebouwen. Je kunt de bitumen golfplaten gemakkelijk zelf leggen. Als doe-het-zelver kun je je beter richten op kleinere en lagere gebouwen. Anders kan het snel gevaarlijk worden.

Wees voorzichtig en probeer niet te hoge gebouwen te beklimmen!

Je kunt ook golfplaten van bitumen gebruiken om een oud dak te renoveren of om een muur te bedekken.

Golfplaten van bitumen zijn heel geschikt voor het dak van je tuinhuisje. Ze zijn weerbestendig en gemakkelijk te installeren. (Image source: pixabay.com / Antranisas)

Hoeveel kosten golfplaten van bitumen?

Bitumen golfplaten zijn een kosteneffectief alternatief voor andere dakbedekkingsmaterialen. Ze kunnen qua prijs beslist concurreren met andere materialen. De prijzen van verschillende golfplaten van bitumen zijn in principe gelijk en betaalbaar voor elke doe-het-zelver.

Omdat bitumen golfplaten niet met het gewone bouwafval mogen worden weggegooid, moet je rekening houden met extra kosten voor verwijdering.

De prijzen voor gegolfde bitumenplaten worden per stuk of per vierkante meter opgegeven. Voor een goedkoop model moet je rekenen op ongeveer 6,50 euro per vierkante meter. De meeste handelaars rekenen echter ongeveer 10 euro per vierkante meter. De volgende tabel geeft een overzicht van de meest voorkomende prijzen.

Type Kosten
Goedkope bitumen golfplaten ca. 6,50 euro per vierkante meter
Standaard bitumen golfplaat ca. 10 euro per vierkante meter

De kleine prijsverschillen zijn hoofdzakelijk te wijten aan de verschillende materiaaldiktes. Je kunt je verzekeren van prijsvoordeel bij grotere bestellingen.

Hoe lang gaan golfplaten van bitumen mee?

Wat de duurzaamheid van golfplaten van bitumen betreft, is het moeilijk een exacte waarde te geven, omdat veel factoren de duurzaamheid beïnvloeden. Veel fabrikanten geven vijf tot vijftien jaar garantie op het materiaal. Weersschade is hierbij niet inbegrepen. In principe hoef je je dak van golfplaten van bitumen niet te onderhouden. Daarom kun je de levensduur niet verlengen. Niettemin zijn kleine reparaties zinvol. De levensduur van een dak van bitumen golfplaten hangt af van de volgende factoren

 • Kwaliteit
 • Weer
 • Juiste installatie
 • Geschikte onderconstructie
 • Bevestiging
 • Gewichtsbelasting van de panelen, bijvoorbeeld door erop te lopen

De volgende video toont je hoe je zelf kleine reparaties aan je golfplaten dak kunt uitvoeren.

Wat zijn de alternatieven voor golfplaten van bitumen?

Er zijn een aantal alternatieven voor gegolfde bitumen platen. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Waarschijnlijk het meest voorkomende alternatief is de klassieke dakbedekking met dakpannen. Een moderner alternatief is dakbedekking met dakpannen. Ze lijken erg op dakpannen van klei, maar zijn iets goedkoper.

De kleitegel is vooral populair voor traditionele vrijstaande huizen en flatgebouwen en maakt dat het gebouw er stijlvol uitziet. (Image source: unsplash.com / Jesse Roberts)

Als je de voorkeur geeft aan natuurlijk, kun je je dak bedekken met leistenen dakpannen. Dit alternatief is duurzaam en milieuvriendelijk. Als je geld wilt besparen, kun je kunstleisteen gebruiken. Een ander alternatief is het tinnen dak. Het plaatstalen dak is meestal gemaakt van zink, aluminium en koper. Je kunt je dak ook bedekken met vezelcementplaten. De volgende tabel toont alle alternatieven voor bitumen golfplaten met hun voor- en nadelen in een oogopslag.

Alternatief Voordelen Nadelen
TDachziegel Robuust, droogt snel, neemt vocht op Dure, energie-intensieve productie, lage geluidsisolatie
Dachstein Goedkoper dan kleitegels, robuust, vorstbestendig Vatbaar voor mos, gevoelig voor algen
Leisteentegels Langdurig, stabiel, energiezuinige productie Duurzaam in aanschaf
Kunstleien dakpannen Lichtgewicht, stabiel, duurzaam Lager geprijsd dan natuurleien
Plaatstalen dakbedekking Langdurig, onderhoudsarm Past niet bij elk gebouw, duurder dan dakpannen en dakstenen
Vezelcement dakpannen Lichtgewicht, goedkoop, ruime keuze Uiterlijk

Koopcriteria: Gebruik deze criteria om bitumen golfplaten te vergelijken en te evalueren

Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden als je bitumen golfplaten koopt. Je moet je planning baseren op het beoogde gebruik en de afmetingen. In het volgende laten we je zien aan de hand van welke aspecten je kunt kiezen tussen de vele verschillende soorten golfplaten van bitumen. Als je deze criteria volgt, vind je gegarandeerd de juiste golfplaten van bitumen voor jou en je project. De criteria omvatten

 • Afmetingen
 • Kleur
 • Gewicht
 • Spijkeren of schroeven

In de volgende paragrafen leggen we uit wat je in de criteria moet zoeken.

Afmetingen

Waarschijnlijk het belangrijkste aankoopcriterium voor golfplaten van bitumen zijn de afmetingen. De platen moeten perfect op het dak passen om optimale bescherming tegen weersinvloeden te bieden. Om er zeker van te zijn dat de golfplaten van bitumen precies op je dak passen, moet je het dak precies opmeten en berekenen hoeveel platen van welke maat je nodig hebt. golfplaten van bitumen met een lengte van 2 meter zijn vaak geschikt. De breedte varieert naargelang het model met ongeveer een meter. Als je project kleiner is, kun je kleinere vellen van een meter gebruiken.

Kleur

De kleur van de golfplaten van bitumen kan ook een doorslaggevend aankoopcriterium zijn.

Kleurvoorkeuren zijn subjectief en je kunt naar eigen smaak beslissen

Golfplaten van bitumen zijn meestal verkrijgbaar in rood, donkergroen, zwart of bruin. Kies bij voorkeur een kleur die bij de plaats van gebruik past. Je kunt de kleur van het dak afstemmen op de kleur van het gebouw of de omgeving.

Gewicht

Een ander aankoopcriterium is het gewicht van de dakpanelen. Cumulatief kunnen alle dakpanelen veel wegen, dus moet je nadenken over hoeveel gewicht het gebouw kan dragen. In het algemeen zijn golfplaten van bitumen een licht materiaal met ongeveer 2,5 kg per vierkante meter.

Bij je beslissing moet je nagaan of je de constructie mobiel wilt gebruiken of dat het gebouw vast op de grond blijft staan. Als het dak op een mobiele aanhanger of op een schuur met wielen gemonteerd wordt, zijn lichtere Bitumemwell panelen aan te bevelen.

Spijkeren of schroeven

Bij het bevestigen van de golfplaten van bitumen moet grote zorgvuldigheid betracht worden om te verzekeren dat het dak daarna waterdicht is. Je kunt beslissen of je je panelen wilt spijkeren of schroeven als je ze koopt, want fabrikanten bieden vaak geschikte spijkers of schroeven aan.

Over het algemeen worden gegolfde bitumen platen met spijkers vastgemaakt. Hiervoor worden speciale nagels gebruikt. Deze nagels hebben een klokvormige afdichting om te voorkomen dat er water binnendringt. Als je toch schroeven wilt gebruiken, kies dan weersbestendige schroeven. Voor de afdichting wordt een afdichtingsring gebruikt.

Bitumen golfplaten worden altijd tegen de golfkam gespijkerd of geschroefd!

Wetenswaardigheden over bitumen golfplaten

Waar gooi ik bitumen golfplaten weg?

Je kunt golfplaten van bitumen weggooien in een recyclingcentrum bij jou in de buurt. Daar staat gespecialiseerd personeel klaar dat je kan uitleggen in welke container de golfplaten van bitumen thuishoren.

In het recyclingcentrum moet je voor de verwijdering van het materiaal per gewicht betalen

Als je een tuinhuisje vervangt of een carport renoveert, moet je de oude golfplaten van bitumen weggooien. Zoals eerder gezegd mag bitumen niet met het gewone bouwafval worden weggegooid, omdat het een bijproduct is van de verwerking van aardolie. Wees daarom voorzichtig met bitumen! Het is zelfs het beste om een gebitsbeschermer te dragen.

Elk dak is vroeg of laat aan renovatie toe. Maar voordat het dak gerenoveerd kan worden, moet de oude dakbedekking goed opgeruimd worden. (Image source: unsplash.com / Robert Baker)

Welke kant van de gegolfde bitumen plaat is boven?

Als je een leek bent die bitumen golfplaten wil leggen, kan de vraag rijzen welke kant naar boven moet. De fabrikant vermeldt dit meestal niet. Als je bitumen golfplaten koopt, zul je merken dat ze een gladde kant en een ruwe kant hebben. We raden je aan de gladde kant naar buiten te draaien, want vuil hoopt zich veel sneller op aan de ruwe kant. Ook de gladde kant ziet er beter uit. Als er instructies bij je aankoop zitten, moet je erop kunnen vertrouwen.

Hoe snijd ik golfplaten van bitumen?

Golfplaten van bitumen moeten bij de plaatsing gesneden worden. Soms moet ook een golfplaat van bitumen gesneden worden om op het dak te passen. Je kunt het beste een ingevette zaag gebruiken om de gegolfde bitumen platen door te zagen. Je kunt hiervoor een gewone handzaag gebruiken. Een scherp, sterk mes kan ook helpen. Als je weet hoe je een kettingzaag moet gebruiken, kun je er ook de golfplaten van bitumen mee doorzagen.

Hoe leg ik golfplaten van bitumen?

Bitumen golfplaten zijn gemakkelijk te leggen. Je hebt een zaag nodig, spijkers of schroeven, een hamer en een liniaal. Eerst moet je een houten onderconstructie bouwen. De steunlatten moeten 45 x 45 mm dik zijn en de tegenlatten moeten 60 x 60 mm kunnen weerstaan. De gegolfde bitumen platen worden tegen de hoofdwindrichting in gelegd.

Je begint aan de rand van het dak, waar de regenringen heen gaan. Leg er dan geleidelijk de lakens overheen, waarbij je ze elk doormidden snijdt. De panelen moeten elkaar ongeveer 20 cm overlappen. Hammer de spijkers loodrecht op de helling van het dak in op de top van de golf. Je moet elke tweede tot derde golf nagelen. Installeer tenslotte een regengoot.

Raadpleeg voor gedetailleerde instructies verdere literatuur, de fabrikant of een doe-het-zelf zaak. De volgende video laat precies zien hoe golfplaten op een dak gelegd worden. Dit geeft je een idee van het werk dat er bij komt kijken als je zelf golfplaten van bitumen wilt leggen.

Beeldbron: unsplash.com / Samuel Zeller

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies