Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

47Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote bivakmuts test 2022. Hier stellen we alle bivakmutsen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste bivakmuts voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een bivakmuts wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Bivakmutsen bieden bescherming tegen kou, wind, sneeuw en in sommige gevallen ook tegen vuur, waarbij het van het materiaal afhangt.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen halve bivakmutsen en volle bivakmutsen, en er zijn ook verschillende snitten voor volle bivakmutsen.
 • Bivakmutsen zijn geschikt voor iedereen die van wintersport, alpinesport, motorsport of andere buitenactiviteiten houdt. Ze bieden de beste bescherming tegen alle weersomstandigheden.

Bivakmuts: Onze selectie

We hebben een keuze gemaakt uit de veelheid van aanbiedingen. Dit moet je helpen om de perfecte bivakmuts voor je te vinden:

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een bivakmuts koopt

Wat is een bivakmuts?

Een bivakmuts wordt ook wel een balaclava genoemd. Het is een gezichtsbedekkende muts die ofwel alleen de oogzone bedekt, ofwel de oogzone en de mond bedekt.

Een bivakmuts is vooral praktisch om het gezicht tijdens de wintersport tegen de kou te beschermen. (Bron van beeld: pixabay.com / Free-Photos)

Bivakmutsen worden in veel verschillende varianten gemaakt, zij het met de verschillende uitsnijdingen die al genoemd zijn, of van veel verschillende materialen, die allemaal verschillende eigenschappen bieden. We zullen de eigenschappen van deze materialen verderop in dit artikel voor je beschrijven.

Wat zijn de voordelen van een bivakmuts?

Bivakmutsen dienen in principe om je tegen de kou te beschermen. Maar behalve deze eigenschap heeft het ook hygiënische redenen of andere beschermende functies. Een hygiënische reden om een bivakmuts te dragen is bijvoorbeeld onder motorhelmen. Omdat het veel gemakkelijker is het zweet uit de wasbare bivakmuts te krijgen dan uit de helmvulling.

Deze eigenschap is dan ook een van de vele redenen om bivakmutsen te gebruiken. Vooral de beschermende functie is een ander kenmerk dat heel vaak in het voordeel van een bivakmuts spreekt. Bij veel sporten of beroepen biedt de bivakmuts bescherming voor het gezicht.

Voor wie is een bivakmuts geschikt?

Ben je ijsduiker, skiër, motorrijder, bergbeklimmer of brandweerman? Dan kan de juiste bivakmuts precies goed voor je zijn. In principe is een bivakmuts geschikt voor iedereen, zijn vele verschillende ontwerpen bieden voor iedereen verschillende eigenschappen, die bivakmutsen voor veel mensen interessant maken.

De bivakmuts wordt op veel verschillende gebieden gebruikt. Enkele belangrijke toepassingsgebieden zijn de brandweer, de autosport, de militaire speciale strijdkrachten, de motorsport en zeer veel verschillende sporten.

Bivakmutsen zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

Hoeveel kost een bivakmuts?

Een bivakmuts is er in veel verschillende uitvoeringen en daardoor kun je bivakmutsen kopen van 0,01 Euro tot ongeveer 90,00 €. De prijs hangt af van het materiaal, het merk, het ontwerp en de kwaliteit van de bivakmuts.

Wat zijn de alternatieven voor een bivakmuts?

Bivakmutsen zijn de perfecte bescherming voor gezicht en hals, maar er zijn ook andere alternatieven om vooral de halsstreek te beschermen. In de volgende tabel hebben we twee alternatieven voor je uitgekozen en ze kort beschreven.

Type Beschrijving
Multifunctionele sjaal Multifunctionele sjaals zijn ongecompliceerd en veelzijdig. De stof past zich perfect aan elke vorm van hoofd of nek aan en beschermt zowel het nekgebied als het gezicht.
Nekwarmer Een nekwarmer is vooral interessant bij motorsport, omdat hij tocht heel goed buiten kan houden. Met een halswarmer is het gezicht echter helemaal blootgesteld en dus onbeschermd.

Naast deze alternatieven kun je jezelf ook een handje helpen met hoofdbanden, bandana’s of mutsen. Deze bieden een beetje bescherming tegen de kou en de wind, hoewel ze maar kleine oppervlakten beschermen, in tegenstelling tot bivakmutsen.

Kai SackmanOutdoor-Spezialist, Youtuber
The Buff – een dunne buizensjaal – kan in een noodsituatie ook als bivakmuts gebruikt worden, maar hij biedt minder bescherming tegen de kou. Je kunt de Buff op vele manieren gebruiken. Als je het eenvoudig over je hoofd doet, wordt het een sjaal. Als je hem over je gezicht trekt, kun je hem gebruiken als bivakmuts of als muts. Met wat vouwtechnieken kan hij ook gebruikt worden als do-rag, oorbeschermende hoofdband, piratensjaal en als hoed. Als je geen bivakmuts mee wilt nemen bij het wandelen, kun je ook een buff meenemen, die je op verschillende manieren kunt dragen. (Bron: youtube.com)

Besluit: Welke soorten bivakmutsen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten bivakmutsen:

 • Bivakmutsen voor halve gezichten
 • Bivakmuts voor het hele gezicht

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit, en hun respectieve voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen de bivakmuts te vinden die het beste bij je past.

Wat zijn de kenmerken van een halve bivakmuts en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een halve bivakmuts is een bivakmuts die van de hals tot net onder de ogen reikt. Ze bieden bescherming voor het gebied rond hals, mond en neus, maar de rest van het hoofd blijft onbeschermd.

Voordelen
 • Bescherming tegen kou, sneeuw en wind
 • Comfortabele pasvorm
 • Groot kijkvenster
Nadelen
 • De helft van het hoofd onbeschermd
 • Geen hygiënische bescherming voor de helm
 • Mogelijkheid om uit te glijden

Bivakmutsen met een half gezicht zijn perfect voor buitensporten, zoals skiën, snowboarden, wandelen, bergbeklimmen, enz.

Wat onderscheidt een full face bivakmuts en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een full-face bivakmuts bedekt in principe het hele hoofd. Het is er in verschillende snitten om iedereen de juiste bescherming te bieden. De volgende snijpatronen van full-face bivakmutsen komen veel voor:

 • Bivakmuts met uitgesneden mond en ogen
 • Bivakmuts met uitgesneden ogen
 • Bivakmuts met middenuitsnijding
 • Bivakmuts met uitgesneden ogen en neus

We zullen deze verschillende bivakmuts snitten verderop in dit artikel in detail voor je beschrijven en analyseren.

Voordelen
 • Bescherming van het hele hoofd
 • Hygiënische bescherming onder helmen
 • Zeer warm
 • Niet uitglijden
Nadelen
 • Maskers zonder mondopening onhygiënisch
 • Mogelijk beperkt gezichtsveld
 • Minder comfortabel dan een halve bivakmuts

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om bivakmutsen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om bivakmutsen te vergelijken en te beoordelen. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en effectief model te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria:

 • Materiaal
 • Maat
 • Cut
 • Kenmerken
 • Kleur

In het volgende kun je lezen over de respectieve criteria en ontdekken waarom het voor jou zinvol is een model op basis van de criteria te kopen of niet.

Materiaal

Bivakmutsen zijn er in veel verschillende materialen om meer eigenschappen voor de verschillende gebruiksgebieden te garanderen. We hebben voor je de materialen en hun eigenschappen onderzocht en samengevat in de volgende tabel.

Materiaal eigenschappen
Katoen aangenaam om te dragen, neemt vocht op, licht winddoorlatend, nauwelijks verwarmend
Polypropyleen goede vochtopname, isolerend, goed draagcomfort
Polyester transporteert vocht maar absorbeert niet, het beste in combinatie met katoen
Coolmax Synthetische vezel van Dragon en polyester, zeer comfortabel om te dragen, goed vochttransport, droogt snel
Gore Windstopper materiaal met Windstopper tussen textiellagen, winddicht, niet waterdicht maar waterafstotend, ademend
Sympatex Windmaster winddicht, waterafstotend, ademend
Neopreen zeer goede isolatie, geen speciaal draagcomfort, relatief dik

Om de juiste bivakmuts te vinden, is het belangrijk dat je nadenkt over de eigenschappen die je nodig hebt voor het gebruiksgebied.

Maat

Door het vaak erg rekbare materiaal van bivakmutsen worden ze vaak in één maat aangeboden. Als verschillende maten worden aangeboden, geeft de leverancier in de produktbeschrijving meestal informatie over de indeling en de afmetingen van de verschillende maten. Het is belangrijk op de verschillende maattabellen van de verschillende leveranciers te letten, want de maten van de verschillende leveranciers lopen vaak sterk uiteen.

Cut

De snit van een bivakmuts is heel belangrijk voor het latere gebruiksgebied, want de verschillende snitten bieden verschillende bescherming, net als de materialen. Elke snede heeft verschillende voor- en nadelen, waarvan je je bewust moet zijn voor je latere toepassingsgebied. Zoals gezegd zijn er bivakmutsen met uitgesneden mond en ogen, bivakmutsen met uitgesneden ogen, bivakmutsen met een middenuitsnijding en bivakmutsen met uitgesneden ogen en neus.

Bivakmutsen met uitgesneden monden ogen bieden vooral een zeer hoge mate van bescherming tegen kou, wind en sneeuw. De uitgesneden mond draagt ertoe bij dat deze snede verreweg de meest hygiënische is. Een uitgesneden mond betekent echter ook dat de lucht vóór het inademen niet door een stof wordt opgewarmd, waardoor de bescherming tegen de kou in het gedrang komt.

Bivakmutsen met uitgesneden ogen zijn bijzonder geschikt voor de wintersport, want door de weinige uitsnijdingen ben je ook goed uitgerust voor koude gletsjergebieden. In tegenstelling tot de vorige snit is het hier nog gemakkelijker om in te ademen, omdat de koude lucht nog een beetje opgewarmd wordt door de stof. Zo blijf je warmer en doen je tanden minder pijn. In tegenstelling tot de eerder beschreven maskers heeft het stormmasker met een middensnede alleen een iets groter gat in de buurt van de ogen.

Door het gesloten mondgebied is hygiëne hier het zwakste punt. Door het ademen komt er vocht in de stof terecht en in het ergste geval kan dat tot ziekte leiden. Het is van essentieel belang de bivakmuts vaak te wassen en goed te laten drogen om deze ziekteverwekkers te voorkomen. De bivakmuts met uitgesneden ogen en neus heeft, net als de bivakmuts met middenuitsnijding, slechts één groter gat, dat de ogen en neus vrij houdt. Dit maakt deze snit bijzonder geschikt voor alpine sporten, want door de uitsparing is er nog voldoende ruimte voor een ski- of snowboardbril. Het grootste nadeel van deze snit is dat de neus niet bedekt is, waardoor het erg koud kan worden.

Eigenschappen

Door de verschillende ontwerpen en materialen bieden bivakmutsen verschillende eigenschappen, die we voor je hebben samengevat in de volgende lijst.

 • Koude bescherming
 • Hygiëne
 • Bescherming van identiteit
 • Brandbeveiliging

Waarschijnlijk de meest voorkomende en bekendste functie van bivakmutsen is bescherming tegen de kou, waardoor de maskers erg populair zijn bij wintersport, buitensport en motorsport.

Wist je dat bivakmutsen ook vaak misbruikt worden voor berovingen? Maskers die het hele gezicht bedekken zijn vooral populair bij overvallen omdat de dader onopgemerkt blijft. Dit leidde ertoe dat een winkel in Berlijn zijn bivakmutsen verkocht met een onopvallende mededeling: “Alleen voor motorfietsen! Niet voor overvallen. Dank je wel!”.

De hygiënefactor speelt een grote rol, vooral in de motorsport. Onder de helm kan zweet tot zeer onhygiënische problemen leiden en ook tot ziekten. Omdat het erg moeilijk is de helmvulling regelmatig schoon te maken, bieden bivakmutsen de oplossing. Bivakmutsen vangen zweet op en zijn heel gemakkelijk schoon te maken om de helm langer hygiënisch te houden.

Bivakmutsen worden meestal gebruikt als bescherming tegen de kou bij buitensporten. (Beeldbron: pixabay.com / rolfvandewal)

Ter bescherming van de identiteit worden bivakmutsen vaak gedragen door leden van politie- en militaire eenheden. Deze bivakmutsen hoeven niet tegen de kou te beschermen en zijn daarom vaak van heel dunne stof gemaakt. Brandbeveiliging is een heel belangrijke factor bij de brandweer, maar ook in de motorsport.

De bivakmuts, op dit gebied ook vlammuts genoemd, maakt deel uit van de ademhalingsbeschermingsuitrusting. Het dient in principe om de huid te beschermen tegen de gevolgen van hitte en vuur, dit wordt verzekerd door de vuurbestendige stof.

Kleur

Bivakmutsen zijn er in veel verschillende kleuren, hoewel ze in de meeste gevallen geen diepere betekenis hebben. De uitzondering hierop is camouflage in een grote verscheidenheid van toepassingen. Voor camouflage, bijvoorbeeld bij de jacht, worden bivakmutsen gebruikt in tinten groen, aarde en modder. Dit biedt bescherming tegen waarneming, want men is zeer goed aan de natuur aangepast.

Waarschijnlijk het bekendste patroon voor camouflage heet camouflage en wordt naast camouflagepakken ook gebruikt voor bivakmutsen. In de overige gevallen zijn bivakmutsen meestal gewoon een kwestie van smaak en ze zijn dan ook verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en ook met heel veel verschillende motieven.

Wist je dat bivakmutsen er ook zijn in leuke dierenmotieven? Er zijn op het internet verschillende leveranciers die dierengezichten op hun bivakmutsen drukken. In combinatie met een skibril lijkt het dan alsof een tijger, aap, wolf en andere dieren de hellingen af racen.

Wetenswaardigheden over bivakmutsen

Hoe naai ik een bivakmuts?

Een bivakmuts naaien is mogelijk voor zowel gevorderde naaisters als beginners. Om te beginnen moet je een van de eerder in dit artikel beschreven patronen kiezen. Afhankelijk van je gebruiksgebied kan een van de patronen meer geschikt voor je zijn. Als je het patroon hebt, heb je het volgende nodig:

 • Stof
 • Stofschaar
 • Naainaald
 • Draad
 • Spelden

Natuurlijk zijn er verschillende manieren om een bivakmuts te naaien, we hebben alleen de basisuitrusting voor het maken ervan op een rijtje gezet. Als je een naaimachine hebt, is het nog gemakkelijker om de bivakmuts te naaien.

Hoe haak ik een bivakmuts?

Als je je bivakmuts liever haakt dan naait, heb je de volgende voorwerpen nodig:

 • Haaknaald
 • Wol

Om het maakproces voor jou gemakkelijker te maken, hebben we een video gemaakt om je te helpen.

Foto bron: 123rf.com / 101213163

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies