Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

20Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Weinig apparaten zijn zo handig om fruit en groenten mee te pureren als een blender. Ken je de nieuwste modellen al? De afgelopen decennia zijn deze apparaten zeer populair geworden. Dankzij nieuwe technologieën zijn de mogelijkheden en verschillende modellen op de markt alleen maar toegenomen. Blenders helpen je een gezonder leven te leiden.

De Wereldgezondheidsorganisatie bevestigt dat het consumeren van fruit en groente de kans op hartaandoeningen en sommige soorten kanker aanzienlijk kan veranderen. Ze raden daarom aan om tenminste 5 stukken fruit per dag te eten. Wil je verse tomatensaus, gecrushed ijs of een gezonde smoothie maken? Dan is een blender je nieuwe keukengeheim.
Belangrijk om te weten

  • Grof genomen, bestaan er 2 soorten blenders: de traditionele (centrifuge) blender en de cold press blender.
  • Cold press blenders persen het fruit, waardoor alle nutritionele eigenschappen van groente en fruit worden behouden. De traditionele blenders centrifugeren het voedsel, waardoor er een verwarmingsproces ontstaat en oxidatie plaatsvindt. Het is noodzakelijk om de sappen zo snel mogelijk te consumeren, om geen belangrijke vitaminen te verliezen.
  • Een blender is niet hetzelfde als een glazen mixer. Beide apparaten kloppen het voedsel. Een blender is echter ideaal voor mixen en pureren, bijvoorbeeld van soepen, smoothies en mousse. Bij een staande mixer heb je een hele grote kom, die ideaal is voor het kloppen van grote hoeveelheden zoals cake- en taartbeslag, slagroom en deeg.

Onze selectie: De beste blenders op de markt

Of je nou vegan, sporter of sapjesfan bent of gewoon graag gezond leeft, het kan nooit kwaad om op de hoogte te zijn van de vele voordelen die een blender te bieden heeft. We hebben onderzoek gedaan en een lijst gemaakt met de beste modellen die je op de markt kunt vinden. Hieronder vind je een selectie met onze favoriete blenders. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De meest compacte blender

De Magic Bullet blender is een kleine blender met een inhoud van 0,5 liter. De blender heeft een anti-lek fliptop deksel, waardoor je je smoothie makkelijk mee kunt nemen. Binnen een paar seconden heb je je groente of fruit in de gewenste structuur. Het is het perfecte keukenapparaat voor iedereen die snel vers, smaakvol en gezond voedsel willen eten. Je kunt er zelfs noten mee fijn maken zonder moeite. Dankzij het compacte ontwerp berg je de blender eenvoudig op.

De blender met de perfecte prijs-kwaliteitverhouding

Als je het te druk hebt voor een uitgebreid ontbijt is de Mix and Go Steel van Russell Hobbs voor jou het ideale apparaat. Het is een blender met twee afsluitbare bekers in één apparaat. Met dit apparaat mix je alle ingrediënten die je lekker vindt tot een overheerlijke, gezonde smoothie die je daarna zo meeneemt. Het apparaat is compact en erg gemakkelijk schoon te maken. Je bereidt je smoothie in één makkelijk te reinigen beker.

De beste blender om soep te maken

Met de blender van Philips zet je binnen 18 minuten verse soep of tafel. Het apparaat heeft een inhoud van 1.2 liter, geschikt voor 4 porties. Als je voor meer dan 4 personen soep wilt maken, moet je gewoon 2 keer het programma uitvoeren. De blender is ook te gebruiken als normale blender, om bijvoorbeeld smoothies of sauzen mee te maken. De blender heeft een eenvoudige gebruikersinterface met 6 voorinstellingen.

De blender die het makkelijkste is schoon te maken

Het grote voordeel van de blender van Moa is dat je de onderdelen in de vaatwasser kunt plaatsen. De roestvrijstalen blender heeft een krachtige motor van 1000 Watt. Met de glazen kan die een inhoud heeft van 1500 ml is dit een smoothie maker voor meerdere personen. Het apparaat behoort tot de top in zijn klasse. Je draait eenvoudig de glazen kan los om deze goed schoon te maken. Ook als je ijs wilt crushen, is dit geen enkel probleem.

Shopgids: Alles wat je moet weten over blenders

Als je fan bent van sapjes of gewoon graag gezond leeft, heb je geluk. In deze shopgids ontdek je alles over de voordelen van de blender, een apparaat waarmee je gemakkelijk geniet van de vitamines en mineralen uit fruit en groenten. Ideaal voor een gezond dieet dus! Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen van gebruikers.

Se pueden preparar una gran variedad de licuados

Of je nou vegan, sporter of sapjesfan bent of gewoon graag gezond leeft, een blender is een onmisbaar apparaat bij jou in de keuken.
Of je nou vegan, sporter of sapjesfan bent of gewoon graag gezond leeft, een blender is een onmisbaar apparaat bij jou in de keuken.
(Bron: Obzerova: 72488370/ 123rf.com)(Bron: Obzerova: 72488370/ 123rf.com)

Wat is een blender precies en hoe werkt het?

Een blender is een huishoudelijk apparaat dat fruit en groente mixt en pureert met als doel om het sap eruit te halen. De voedingsmiddelen die je in een blender stopt, worden vloeibaar na het gebruik van het apparaat. Het apparaat werkt op een elektrische motor die is verbonden met een as, die op zijn beurt is gekoppeld aan een kan met roterende bladen aan de onderkant.

Het zijn de bladen die het sap van het pulp scheiden door de centrifuge-kracht. Veel moderne blenders hebben 2 vakken: in het ene vak wordt de resterende pulp geplaatst en in het andere vak wordt de sap opgevangen.

Door de koude en langzame persing behoudt een slow juicer de vitamines en mineralen. Traditionele blenders kloppen het fruit en groente op hoge snelheid, waarbij je niet alleen de vitamines, mineralen en enzymen aantast, maar ook zuurstof bij het sap slaat.

Wat is het verschil tussen een blender en een mixer met een glazen kan?

Veel mensen stellen de vraag wat het verschil is tussen een blender en een mixer met een glazen kan. Blenders hebben filters om alle vloeistof uit fruit en groenten te extraheren, terwijl een mixer het voedsel klopt en het omzet in een homogeen mengsel met inbegrip van de pulp van het fruit en de vezels van de groente.

Kies daarom voor een blender als je gaat voor makkelijk drinkbaar sap. Denk eens na over een cold press blender als je liever een smoothie vol met vezels wilt maken.

xisten batidoras de vaso que sí pueden picar hielo, pero esta prestación debe de estar especificada en las instrucciones porque si no podría quemarse el motor

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat het eten van fruit en groenten de kans op hartaandoeningen en sommige soorten kanker aanzienlijk kan verminderen.
(Bron: Silviarita: 1995433/ Pixabay.com)

Kun je ijsblokjes in een blender doen?

Jazeker. Een smoothie is nou eenmaal op z’n best als deze lekker koud is. Er zijn speciale modellen blenders die geschikt zijn om ijsklontjes mee te crushen, de zogenoemde blender ice-crushers. Deze apparaten hebben een ijscrushfunctie die harde ijsblokjes tot gecrusht ijs maken. Zo blijft de smoothie lekker koud en geniet je ook onderweg van een heerlijk koud drankje.

Welke verschillende soorten blenders zijn er?

Traditioneel gezien zijn er de elektrische citruspersen, die alleen geschikt zijn voor citrusvruchten zoals citroen, sinaasappel of grapefruit. Afgezien van dit type apparaat, vind je tegenwoordig nog 2 andere soorten apparaten: de klassieke of centrifugeblender en de cold press blender.

Fuente de mucha vitamina C

Kies voor een blender als je gaat voor makkelijk drinkbaar sap. Denk na over een cold press blender als je liever een smoothie vol met vezels wilt maken. 
(Bron: Adamowicz: 30796642/ 123rf.coom)

Wat zijn de verschillen tussen een traditionele en een cold press blender?

De 2 soorten blenders halen allebei het sap uit fruit en groenten. Toch zijn er belangrijke verschillen. De traditionele blender is de blender die we allemaal kennen, het ‘klassieke’ model. De cold press blender is een meer innovatieve blender. Dit model is de laatste jaren in de mode is geraakt, omdat het veel beter de vitaminen en mineralen uit groente en fruit weet te behouden.

In de tabel hieronder presenteren we de belangrijkste verschillen tussen de 2 soorten, onder meer rekening houdend met aspecten zoals de verbruiksperiode, snelheid en het geluid dat de machine maakt:

Traditionele blender Cold press blender
Consumptie Het sap moet vrijwel onmiddellijk worden geconsumeerd, zodat het de positieve eigenschappen niet verliest en het oxidatieproces niet start. Cold press blenders hoeven niet te worden verwarmd dankzij de spiraalvormige molen die het fruit koud drukt. Zo kan het sap langer worden bewaard zonder dat deze oxideert.
Kwaliteit en kwantiteit van sappen De sappen bevatten pulp en er vormt zich een laag schuim. Er wordt minder sap gemaakt dan bij cold press blenders het geval is. Door het voedsel te persen, extraheren de cold press blenders veel meer sap.
Grootte Traditionele blenders zijn over het algemeen minder zwaar. Ze zijn zwaarder, maar in ruil daarvoor zijn ze meestal compacter en nemen ze minder ruimte in beslag.
Geluid en kracht Ze zijn luider. De motoren hebben meestal een groter vermogen. Cold press blenders hebben niet veel vermogen nodig bij koud persen en zijn veel stiller.
Snelheid Ze vereisen een grote rotatiesnelheid omdat het voedsel wordt gepureerd en dientengevolge wordt verwarmd. Ze hebben niet veel rotatiesnelheid nodig, juist omdat het sap koud wordt geperst. Een snelheid van 80 tpm is voldoende.

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten blenders?

Met zowel een traditionele blender als een cold press blender kun je genieten van voedzame natuurlijke sappen. Toch bieden beide modellen verschillende voor- en nadelen. Hieronder vind je een tabel met de voor- en nadelen van de 2 soorten blenders, zodat je het meest geschikte apparaat voor je eigen behoeften kunt aanschaffen:

Soort Voordelen Nadelen
Traditionele centrifuge blender Makkelijk te gebruiken en te monteren. Goedkoper. Erg snel, ideaal om het sap te drinken zodra je deze hebt bereidt. Maken meer lawaai. De sap oxideert snel en er vormt zich een laag schuim bovenop. Je krijgt minder sap met dezelfde hoeveelheid fruit of groenten en sommige modellen zijn moeilijk schoon te maken.
Cold press blender Ze maken minder geluid. De pulp wordt niet weggegooid en de sappen behouden alle nutritionele eigenschappen van het voedsel. Je krijgt meer sap met dezelfde stukjes fruit of groenten. Bovendien zijn ze gemakkelijker schoon te maken. Ze zijn zwaarder dan een traditionele blender. Ze zijn ook duurder en langzamer, het laatste omdat de extractie van het sap op een lage snelheid wordt uitgevoerd.

Waarom krijgen sapjes uit een cold press blender meer levendige kleuren?

Als je een cold press gebruikt, zul je zien dat de kleuren van de sapjes veel levendiger zijn dan wanneer je een traditionele blender gebruikt. Dit komt omdat met een cold press blender de groenten en het fruit langzaam worden geperst. Op deze manier worden er veel meer vitamines en mineralen behouden, die verantwoordelijk zijn voor het behoud van de kleur van de voedingsmiddelen.

De sapjes uit een traditionele blender verliezen meer hun kleur door het versnelde oxidatieproces bij contact met de lucht. Appels kunnen bijvoorbeeld een bruine kleur krijgen.

Fue Stephen Poplawski

Met behulp van een cold press blender wordt de pulp van het fruit niet weggegooid. De sapjes behouden zo alle nutritionele eigenschappen van het fruit.
(Bron: Stevepb: 1055331/ pixabay.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een blender wilt kopen, is het belangrijk om een aantal aspecten te beoordelen. Bepalende criteria zoals het vermogen, de afmetingen en de capaciteit van het apparaat bepalen of je een geschikte blender koopt of niet. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste aankoopcriteria:

  • Capaciteit
  • Vermogen
  • Deksel
  • Materiaal
  • Schoonmaak en onderhoud
  • Overige functies

Capaciteit

Alleen als je niet heel veel ruimte hebt om de blender uit te stallen en je niet van plan bent om meer dan 2 sapjes per dag te maken, zal een apparaat met een capaciteit van 1 tot 1,5 liter voldoende zijn. Het apparaat zal dan minder ruimte in de keuken in beslag nemen en voldoende nuttig zijn. Als je echter veel familieleden hebt of dagelijks veel sapjes drinkt, kies dan een groter apparaat, met een inhoud van tussen de 2 en 5 liter inhoud.

Sommige mensen gebruiken ook andere ingrediënten, zoals amandelmelk, om hun smoothies mee aan te vullen. Let er op dat de blender hier groot genoeg voor is.

François RabelaisFrans schrijver, arts en humanist
“Lange maaltijden zorgen voor een kort leven.”

Vermogen

Het vermogen van een blender varieert meestal tussen de 200 en 600 watt. Het is echter raadzaam om een blender met een vermogen van ten minste 300 watt te kopen. Als je allerlei soorten groenten en fruit wilt pureren, kun je op zoek gaan naar een apparaat met een groter vermogen, maar 600 Watt zal over het algemeen voldoende zijn. Vergeet ook niet dat hoe meer vermogen je verbruikt, hoe meer stroomverbruik dit vraagt. De keuze is aan jou!

El cuerpo de la licuadora suele estar fabricado en plásticos resistentes, metal y acero inoxidable.

Over het algemeen wordt een blender van resistent materiaal gemaakt, zoals plastic, metaal of roestvrij staal.
(Bron: Piotr Adamowicz: 97197326/ 123rf.com)

Deksel

Sommige deksels hebben een vulbuis. Dit is het gat waardoor je het fruit en de groente in de blender doet, meestal al geschild. Als je te lui bent om fruit of groenten te snijden, raden we je aan om voor een blender met een extra grote vulbuis te kiezen, van 5 centimeter of meer. Hiermee kun je hele stukken fruit in de blender doen.

Materiaal

De kwaliteit van het gebruikte materiaal is een belangrijk aspect dat bepalend is voor de duurzaamheid en de prestaties van het apparaat. De houder van de blender is meestal gemaakt van stevig en resistent plastic, metaal of roestvrij staal. Met name het laatst genoemde materiaal biedt kracht en een langere levensduur van het apparaat. Logischerwijs betaal je hier wel een hogere prijs voor.

Hetzelfde geldt voor de accessoires die je bij de blender gebruikt. Als je in goede materialen investeert, heb je minder vaak nieuwe onderdelen nodig. Aan de andere kant zijn afneembare plastic onderdelen handig om in de vaatwasser te plaatsen, maar na verloop van tijd kunnen ze gaan verslijten. Als je de mogelijkheid hebt, kies dan een blender met een glazen kan. Deze gaan vaak langer mee.

MoliéreFranse toneelschrijver en dichter
“Je moet eten om te leven, en niet leven om te eten.”

Schoonmaak en onderhoud

Nieuwe modellen bevatten meestal afneembare onderdelen die geschikt zijn voor in de vaatwasser. Of je dit nodig hebt, ligt er ook een beetje aan of je de blender dagelijks gebruikt. Kies een eenvoudig te reinigen model en let erop dat het filter altijd schoon blijft zodat er geen resten achterblijven. Bekijk ook de meningen en beoordelingen van andere kopers over het desbetreffende product.

Overige functies

De meeste moderne blenders bevatten nog veel meer handige functies, zoals bijvoorbeeld een snelheidsregelaar om de gewenste textuur van het sapje te krijgen. Overige handige functies zijn een spatbescherming, veiligheidsslot, automatische programma’s en een automatische uitschakelingsfunctie.

Francisco de Quevedo y VillegasSpaanse schrijver van de Gouden Eeuw
“De rijke man eet; de arme man voedt zichzelf.”

Samenvatting

Als je fan bent van natuurlijke sapjes, heb je een blender nodig om thuis de meest verfrissende combinaties te maken. Met dit huishoudelijke apparaat bereid je je favoriete sapjes met fruit en groenten in een handomdraai. Een blender helpt je om binnen enkele ogenblikken een gezond voedingspatroon te krijgen.

Je kunt kiezen uit een traditionele of een cold press blender. De tweede soort is het meest innovatieve van de 2, maar ook traditionele blenders bevatten veel handige functies. Als je een blender gaat kopen, raden we je aan om naar de belangrijkste aankoopcriteria te kijken zoals het reinigingsgemak, het soort deksel en de verschillende snelheden die je met het apparaat kunt instellen. Deze factoren zijn bepalend voor het succes van je dagelijkse sapje.

Vond je onze shopgids over blenders interessant? Deel het artikel dan met je vrienden en familie op social media. Of laat hieronder je reactie achter. We zijn benieuwd naar jouw mening!

(Bron van de header afbeelding: Колбакова: 68257232/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies