Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

17Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Sommige mensen baseren hun aankopen alleen op de prijs van een product. Soms is het echter de moeite waard om verder te kijken. Door iets meer tijd en aandacht in je zoektocht te stoppen, vind je vaak een product dat veel beter werkt. Dat geldt ook voor blikopeners. Hoewel het een simpel gebruiksvoorwerp lijkt, zijn er bepaalde eigenaardigheden van het apparaat dat een groot verschil kunnen maken.

Aangezien veel voedingsmiddelen in blik worden verkocht, is een blikopener een onmisbare tool in iedere keuken. Het feit dat het zo’n alledaags object is, betekent niet dat je het eerste het beste product moet kopen. In deze shopgids vertellen we je alles wat je moet weten om de blikopener te vinden die je leven een stuk makkelijker maakt. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Een blikopener is een stuk gereedschap voor het openen van een conservenblik of blik. Blikopeners worden meestal in de keuken gebruikt. Het belangrijkste kenmerk van een blikopener is dat je er veilig blikken mee kunt openen. De eerste modellen waren enigszins gecompliceerd om te gebruiken, maar in de loop van de tijd zijn ze geëvolueerd waardoor ze nu een stuk eenvoudiger in gebruik zijn.
 • Een blikopener heeft een mes dat in het deksel van het blik wordt gestoken. Vervolgens draai je de blikopener om de opening heen. In het geval van een elektrische blikopener is het proces een stuk eenvoudiger en sneller.
 • Waar moet je op letten bij het kopen van een blikopener? Die vraag beantwoorden we in deze shopgids. We laten je zien wat het belang is van onder andere het mes, het formaat en het materiaal waar de blikopener van gemaakt is.

Onze selectie: De beste blikopeners op de markt

Bij het vinden van de beste blikopener op de markt, moet je niet alleen op de prijs en het materiaal van de opener letten. Het is belangrijk om ook naar andere factoren te kijken, zoals het gebruikersgemak en de meningen van andere kopers. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een selectie met de beste modellen die op dit moment verkrijgbaar zijn. Let goed op de functies van de verschillende blikopeners, misschien zit jouw model er wel tussen!

De beste praktische blikopener die vaatwasserbestendig is

Met deze Brabantia Tasty+ blikopener plus flesopener krijg je moeiteloos alle standaard blikken openen zonder bramen. Zelfs kroonkurken kun je lichten met deze opener. De anti-slip handgreep van deze blikopener zorgt voor een gemakkelijk gebruik, in slechts enkele seconden heb je het blik volledig geopend.

De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend in orde. De blikopener is eenvoudig in gebruik en ziet er ook nog eens heel mooi uit.

De meest uitgebreide blikopener


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De Rednas Allesopener-set heeft veel verschillende functies die de hoeveelheid keukengerei in je keuken verminderen. Met deze set heb je in één ogenblik al jouw blikken en potten open. Je kunt er zelfs bierflesjes mee openen!

De handmatige opening heeft een roulettewiel dat het gemakkelijk maakt om de blikken zonder veel moeite te openen, perfect dus voor mensen met gewrichtsproblemen. De blikopener werkt soepel en heeft een goede grip. Een aanrader dus!

De beste elektrische blikopener


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Deze vrijstaande blikopener van Seb, met een vermogen van 50 watt, is voorzien van een magnetisch wieltje dat het deksel vasthoudt na het openen. Dit efficiënte en makkelijk te gebruiken gereedschap opent alle blikken met één druk op de knop.

Het design van de blikopener is eenvoudig maar stijlvol. Het apparaat past daarom mooi thuis binnen ieder soort keuken. Vooral handig voor ouderen met weinig kracht of mensen die niet twee handen kunnen gebruiken.

De beste blikopener waarmee je niet langer je vingers snijdt

Het merk Joseph Joseph is bekend vanwege zijn kleurrijke keukenspullen met een goede prijs-kwaliteitverhouding en comfort. De producten doen eigenlijk altijd wat je ervan verwacht. De blikopener van Joseph Joseph is hier geen uitzondering op.

Je plaatst de opener op het blik, draait de knop aan de bovenkant en wanneer je de deksel los wilt laten boven de prullenbak druk je op de knop aan de zijkant. Blikken gaan zo zonder knoeien of geklungel open.

Shopgids: Alles wat je moet weten over blikopeners

Een goede blikopener is een onmisbare tool in iedere keuken. Misschien heb je in de selectie hierboven al je favoriete model gevonden. Mocht je er nog steeds niet helemaal uit zijn, raden we je aan nog even door te blijven lezen. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over dit product, om jou te helpen de blikopener te vinden die het beste bij je past.

vrouw het openen van een blikje maïs met blikopener

Een goede blikopener is een onmisbare tool in iedere keuken.
(Bron: Wilawan Khasawong: 54573240/ 123rf.com) with can opener in the kitchen

Welke soorten blikopeners zijn er?

De blikopener werd uitgevonden nadat het conservenblik uitgevonden werd. Logisch natuurlijk, want daarvoor had niemand er iets aan. De eerste modellen waren moeilijk te gebruiken. Tegenwoordig zijn er veel modellen verkrijgbaar waarmee je eenvoudig en snel blikken opent. We behandelen hieronder de verschillende soorten handmatige modellen die er zijn:

 • Traditioneel. Misschien herinner je je nog wel hoe je grootmoeder je probeerde te leren hoe je een traditionele blikopener moest gebruiken. Dat was niet eenvoudig! Je moest het mes in het deksel spijkeren en het vervolgens op en neer bewegen terwijl je hem rond het blik draaide. Dit soort blikopeners kom je tegenwoordig niet meer in veel Nederlandse huishoudens tegen.
 • Vlinder. Ook deze blikopener herinnert je waarschijnlijk aan je jeugd. Het gebruik lijkt erg op het vorige, hoewel de karakteristieke vlindervorm het opendraaien van een blik makkelijker maakt.
 • Met kurkentrekker. Dit zijn de blikopeners die meestal worden meegenomen op een kampeertrip of worden gebruikt door obers in een bar. De bediening is vergelijkbaar met de vorige, maar gaat nog gemakkelijker. Bovendien zijn ze extra handig, omdat ze een kurkentrekker bevatten.
 • Tang. De blikopener heeft de vorm van een tang en kan worden aangezien voor een notenkraker. Het heeft een mes dat in het deksel steekt en dat je rond het blik draait.
 • Zijwaards. Dit soort blikopeners zijn heel gemakkelijk te gebruiken dankzij het handvat. Ze hebben een zijdelings uitgesneden ontwerp. Terwijl je de hendel verplaatst, wordt het blik geopend.
 • 3-in-1. Deze blikopeners hebben naast het openen van een blik nog een aantal andere handige functies, zoals die van een flesopener. Het gebruik van de blikopener is heel eenvoudig.

Zoals je hierboven ziet, zijn er veel verschillende blikopeners verkrijgbaar. Afhankelijk van je behoeften, zal het ene soort beter bij je passen dan het andere. Kijk eens in onze selectie met favoriete modellen voor meer inspiratie.

Tonijn in blik

Er zijn veel verschillende soorten blikopeners verkrijgbaar. Afhankelijk van je behoeften, zal het ene soort beter bij je passen dan het andere. (Bron: Handmadepictures: 33321155/ 123rf.com)

Welke soorten elektrische blikopeners zijn er?

Elektrische blikopeners werken over het algemeen sneller en comfortabeler dan handmatige blikopeners. Je hoeft geen enkele kracht uit te oefenen om het blik te openen, omdat dit door het apparaat zelf wordt gedaan. Sommige modellen werken op batterijen, andere zijn aangesloten op de stroom. De magneet in de apparaten houdt het blik vast, terwijl het mes het blik binnen enkele seconden opent.

Er zijn mensen die niet de nodige kracht hebben om een handmatige blikopener te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan ouderen, of mensen met gewrichtsproblemen. Zij zullen alleen met een elektrische blikopener een ​​blik kunnen openen zonder om hulp te hoeven vragen. Je kunt onderscheid maken tussen twee hoofdtypen elektrische blikopeners: vast of draagbaar. In de volgende tabel laten we je de verschillen zien:

Kenmerk Vast Draagbaar
Op stroom
Met batterij
Goedkoopste optie
Geschikt voor thuisgebruik
Geschikt professioneel gebruik
Comfort
Zuivere snede mogelijk
Gebruik buitenshuis

Wat is beter, een handmatige of een elektrische blikopener?

Over het algemeen is een elektrische blikopener voor veel mensen een betere optie dan een handmatige opener. Toch betekent niet dat je hier automatisch voor moet kiezen. Mogelijk wegen de voordelen in jouw geval niet op tegen de investering. Hieronder vind je een tabel met de verschillen tussen de twee soorten. Hiermee zul je snel ontdekken welk model het beste bij je past:

Kenmerk Handmatig Elektrisch
Gebruikersgemak
Goedkoopste optie
Meest compacte optie
Gemakkelijk op te bergen Alleen bepaalde modellen
Snelheid
Laat gladde randen achter Alleen bepaalde modellen Bijna alle modellen
Geschikt voor frequent gebruik
Geschikt voor sporadisch gebruik

Waar moet je op letten bij het gebruik van een blikopener?

Ongeacht of je voor een handmatige of elektrische blikopener gaat, is het belangrijk om een ​​paar tips in gedachten te houden. Geen van de twee modellen is gevaarlijk, zolang je er niet roekeloos mee omgaat. Sommige tips lijken misschien vanzelfsprekend, maar worden bij dagelijkse taken vaak over het hoofd gezien. Let bij het gebruik van een blikopener daarom op de volgende punten:

 • Deksel. Open het blik niet helemaal zodat het deksel er niet vanaf valt. Als je een elektrische blikopener hebt met een magneet, heb je geen last van dit probleem.
 • Hendel. Gebruik de hendel om het deksel te verwijderen en snij jezelf niet. Als het gekozen model deze optie niet heeft, gebruik dan een haak, als die wordt meegeleverd.
 • Knoeien. Hoewel het niet gevaarlijk is om te knoeien, kun je er wel schade mee aan je spullen toebrengen. Houd je arm gestrekt zodat het blik niet spettert bij het openmaken.
 • Messen. Blikken hebben meestal een uitstekend deel op hun deksel, nabij de rand. We raden aan om precies in dat gedeelte het mes in te brengen. De reden is dat dit stuk meestal minder resistent is.
 • Ondergrond. Zoek altijd een stabiele plaats om het blik te ondersteunen als je het gaat openen. Het maakt hierbij niet uit of je een handmatige of elektrische blikopener gebruikt.

Als je een goede blikopener koopt en deze op de juiste manier gebruikt, zul je de randen zonder bramen kunnen snijden.

Open tinacan met mes, sluit omhoog

Als je vaak een blikopener gebruikt, raden we aan om voor een ergonomisch model te kiezen.
(Bron: Andrey Cherkasov: 98141631/ 123rf.com)

Hoe moet je een blikopener schoonmaken?

Als je een elektrische blikopener hebt, moet je voordat je deze schoonmaakt, de verschillende onderdelen uit elkaar halen. Het is belangrijk dat je het mes en elk ander gebied dat in contact komt met voedsel kunt schoonmaken. Hetzelfde geldt als je een handmatig model gebruikt. Droog vervolgens alle onderdelen grondig af om roest en schimmel te voorkomen. Sommige modellen kunnen in de vaatwasser gewassen worden.

Hoe consumeer je ingeblikt voedsel op een veilige manier?

Hierboven heb je kunnen lezen hoe je een blikopener moet schoonmaken. Er zijn echter nog andere aspecten waar je rekening mee moet houden voor een veilige consumptie van ingeblikt voedsel, zoals het gebruik van het blik en het uiterlijk van de inhoud. Het is belangrijk dat je de volgende tips altijd in gedachten houdt, om te voorkomen dat je ziek wordt:

 • Hygiëne. We raden je aan het blik altijd te wassen voordat je deze opent. Gebruik hiervoor afwasmiddel, net zoals je dat bij het afwassen van servies gebruikt.
 • Vervaldatum. Controleer van tevoren altijd of de houdbaarheidsdatum op het blik nog geldig is, om te voorkomen dat je bedorven voedsel eet.
 • Koel en donker bewaren. Idealiter moet het blik op een koele en droge plaats worden bewaard, tenzij de fabrikant anders aangeeft.
 • Een fout in het blik. Als het blikje erg opgezwollen of verroest is, raden we je aan het weg te gooien. Het is een te groot risico dat het voedsel bedorven is.
 • Inhoud. Als de inhoud van het blik er slecht uitziet of stinkt, gooi het dan weg.
 • Geopend blik. Bewaar voedsel niet in een reeds geopend blik. Het is beter voor je gezondheid om de inhoud in een tupperware of andere geschikte verpakking te bewaren.

In eten uit blik blijven de macronutriënten behouden. Volg de bovenstaande tips om zoveel mogelijk uit voedsel in blik te halen.

vis in blik, Makreelfilet in Tomatensaus.

Als je de kracht in je handen mist door bijvoorbeeld reumatische klachten is het de moeite waard om naar een elektrische blikopener te kijken. (Bron: Amnarj Tanongrattana: 48089816/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van blikopeners?

Hierboven heb je al alles over de belangrijkste eigenschappen van blikopeners kunnen lezen. Zo hebben we je laten zien wat de verschillen zijn tussen een elektrische of een handmatige blikopener. Toch kan het zijn dat je er nog niet helemaal uit bent of je een blikopener nodig hebt, en zo ja, welk model het beste bij je past. Om je hierbij te helpen vind je hieronder een overzicht met de belangrijkste voor- en nadelen van dit product:

Voordelen
 • De goede modellen zijn zeer eenvoudig te gebruiken
 • De prijs van de meeste modellen is goed te betalen
 • Sommige blikopeners hebben nog andere handige functies, zoals een flesopener
Nadelen
 • Sommige opties vereisen een zekere kracht
 • Als je de blikopener niet op de juiste manier gebruikt, kun je jezelf snijden met het mes

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Een goede blikopener is een must-have in de keuken. Hiermee open je moeiteloos elk blik in een handomdraai. In deze shopgids hebben we je laten zien wat de beste modellen zijn. Toch zijn er nog een aantal andere factoren waar je op moet letten als je een blikopener koopt. Hieronder vind je een handig lijstje met de belangrijkste aankoopcriteria die je helpen de beste blikopener te kopen:

Mes

Houd er rekening mee dat de meeste oudere handmatige blikopeners geen enkele vorm van mesbescherming hebben. Gelukkig hebben veel moderne handmatige en elektrische modellen wel de nodige bescherming. We raden je aan om voor een veilig apparaat te kiezen om ongelukken te voorkomen. Controleer daarom altijd het type mes.

ingeblikte sardines

De prijs van de meeste blikopeners is goed te betalen.
(Bron: Lola Rudolphi: 825606/ Pixabay.com)

Materiaal

De meeste elektrische blikopeners hebben een plastic behuizing. Toch hebben de meeste blikopeners, ook de handmatige modellen, metalen onderdelen. Ons advies is daarom om altijd voor hoogwaardige roestvrijstalen modellen te kiezen. Hiermee krijg je niet alleen betere resultaten, maar weet je ook zeker dat de blikopener langer mee zal gaan.

Formaat

Als je weinig ruimte in je keuken hebt, raden we aan om voor een handmatig of een draagbaar elektrisch model te gaan. Vaste elektrische blikopeners zijn dan vaak te groot. Ook als je erover denkt om de blikopener ook buitenshuis te gebruiken, kun je het beste voor een handmatig model kiezen. Niet alleen vanwege het formaat, maar ook omdat je zo niet afhankelijk bent van batterijen of stekkers.

Samenvatting

Dit is het einde van deze shopgids. We hopen je meer inzicht te geven in de criteria waar je op moet letten om een goede blikopener te kopen. Zo hebben we je laten zien wat de verschillen zijn tussen handmatige en elektrische modellen zijn en wat de beste materialen zijn om voor te kiezen.

Ook weet je nu hoe je een blikopener moet schoonmaken en hoe je deze het veiligst kunt gebruiken. Er zijn echter nog andere aspecten waar je rekening mee moet houden voor een veilige consumptie van ingeblikt voedsel, zoals het uiterlijk van de inhoud. Je leest het in deze shopgids.

Vond je onze shopgids over blikopeners interessant? Laat hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media.

(Bron van de header afbeelding: Wilawan Khasawong: 54573213/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies