Laatst bijgewerkt: 22-07-2021

Onze selectiecriteria

32Onderzochte producten

41Bestede uren

34Beoordeelde onderzoeken

167Verzamelde opmerkingen

Als je problemen hebt met je bloeddruk en je wilt de ontwikkeling van je bloeddruk door medicijnen, lichaamsbeweging of een verandering in je eetpatroon in de gaten houden, dan moet je een bloeddrukmeter aanschaffen.

De markt biedt een ruime keuze aan producten waarmee je regelmatig je bloeddruk kunt meten. In onze grote bloeddrukmeter test 2021 doen we verslag van digitale en digitale bloeddrukmeters voor de lange termijn en van de klassieke bovenarmmonitor.

Bij de aanschaf van een bloeddrukmeter moet je vooral letten op de werking, de meetnauwkeurigheid, de stroomvoorziening en de belastbaarheid van het apparaat. Er is nu een bloeddrukmeter voor thuis die bij elk budget past. Ontdek hieronder meer en vind het juiste toestel voor jou.

Inhoud
De belangrijkste feiten in het kort

 • Bloeddrukapparaten meten je bloeddruk en kunnen thuis, onderweg of door dokters gebruikt worden.
 • Er is een onderscheid te maken tussen mechanische, eenvoudige digitale en digitale lange-termijn bloeddrukmeters. De klassieke digitale toestellen zijn het populairst bij leken.
 • Bloeddrukmeters kunnen zowel op de bovenarm als op de pols geplaatst worden. In bepaalde gevallen geven de bovenarmmeters een nauwkeurigere meting omdat ze dichter bij het hart geplaatst worden.

Bloeddrukmeter: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een bloeddrukmeter koopt

In de volgende paragrafen beantwoorden we alle belangrijke vragen die je je moet stellen voordat je een bloeddrukmeter koopt. Zowel het soort toestel als de meetnauwkeurigheid en diverse extra functies kunnen je aankoopbeslissing beïnvloeden.

Wat is een bloeddrukmeter en wat geeft hij aan?

Met behulp van een bloeddrukmeter kan de menselijke bloeddruk, d.w.z. de druk waarmee het bloed uit het hart naar alle delen van het lichaam wordt gepompt, gemeten worden. De zogenaamde systolische bloeddruk, d.w.z. de hogere bloeddrukwaarde, en de lagere diastolische bloeddrukwaarde worden gemeten. Deze twee waarden bepalen de doorlaatbaarheid en de soepelheid van de vaten.

Alleen een geschikte, juist geplaatste bovenarmmanchet leidt tot nauwkeurige meetresultaten. De juiste maat van de manchet kun je te weten komen door je bovenarm te meten. (Beeldbron: pixabay.com / geraldoswald62)

De systolische waarde geeft de druk in het vaatstelsel aan op het moment dat het bloed uit het hart wordt gepompt, en de diastolische waarde verwijst naar de druk tijdens de ontspanning van het hart.

Op de gewone bloeddruk-toestellen worden altijd de systolische en diastolische bloeddruk getoond, terwijl andere waarden zoals hartklachten, polsslag en hartslag extra kunnen worden weergegeven. Als je een meter wilt die absolute aritmie of hartritmestoornissen aangeeft, moet je daar bij je aankoop rekening mee houden.

Hetzelfde geldt voor polsslag en hartslag. Polsslag betekent pompen per minuut en het bepaalt hoe efficiënt je hart is. Hartslag betekent het aantal slagen per minuut. Polsslag en hartslag moeten, maar hoeven niet altijd, dezelfde waarden geven.

Waar moet je op letten voor je een bloeddrukmeter koopt?

Voordat je een bloeddrukmeter koopt, moet het je duidelijk zijn welk type apparaat voor jou geschikt is. Behalve de bekende bloeddrukmeters voor de bovenarm, zijn er ook apparaten die aan de pols bevestigd kunnen worden.

Voor een geslaagde meting moet het manchet strak om de pols of bovenarm passen, maar niet te strak.

Voor bovenarm-bloeddrukmeters moet de manchetmaat overeenkomen met de breedte van je bovenarm. Hij mag niet te los of te strak zitten, anders kunnen de bloeddrukwaarden beïnvloed worden als de manchet niet goed past. Voor mensen met dikke bovenarmen is vaak alleen een XXL manchet geschikt, voor slankere mensen een extra dun manchet.

Universele manchetten zijn in de handel verkrijgbaar tot ongeveer 42 cm, terwijl de XXL manchetmaat tot ongeveer 52 cm gaat. Voor polsmaten doet de maat er nauwelijks toe. Een ander criterium is de leeftijd van de persoon. Of het nu voor senioren, zuigelingen, peuters of kinderen is – voor iedereen is een geschikte bloeddrukmeter beschikbaar.

Bij bloeddrukmeters voor senioren is het bijzonder belangrijk aandacht te besteden aan leesbaarheid, begrijpelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en eenvoudige en automatische gegevensoverdracht. De gemeten waarden kunnen via Bluetooth worden doorgegeven en zo kunnen familieleden of dokters op de hoogte worden gebracht van de bloeddruk van de betrokkene.

Tijdens de zwangerschap moet opgemerkt worden dat de bloeddruk niet elektronisch gemeten mag worden. De waarden zijn vaak erg onnauwkeurig en kunnen de bloeddruk tot 50 mmHg onderschatten. Zo kan in sommige gevallen hoge bloeddruk niet eens ontdekt worden.

Waar kan ik een bloeddrukmeter kopen?

Digitale bloeddrukapparaten zijn vrij gemakkelijk in de winkel te koop. Als je echter een analoge monitor nodig hebt, kun je beter naar een medische winkel gaan, want analoge monitoren zijn niet overal verkrijgbaar. Soms kun je er ook service en advies krijgen. In het algemeen kan een bloeddrukapparaat gekocht worden in:

 • Apotheken
 • Supermarkten
 • Drogisterijen
 • Winkels in medische artikelen
 • Winkels in medische technologie
 • Elektrowinkels
 • Online winkel

kunnen worden ingekocht.

Hoeveel kost een bloeddrukmeter?

De prijs van een bloeddrukmeter hangt af van het type en merk, de plaats waar hij gekocht wordt en of hij op de bovenarm of op de pols geplaatst wordt. Bovendien verschillen analoge en digitale bloeddrukmeters in prijs.

Type Prijs
mechanische monitor 20€ – 50€
elektronische monitor 20€ – 100€
continue monitor 50€ – 150€

Een analoge bloeddrukmeter is ongeveer even duur als een digitale polsmeter. Voor deze versies moet je 10 tot 50 euro rekenen. Anders kun je verwachten dat je tot 100 euro betaalt voor digitale meetapparatuur.

Er zijn grote prijsverschillen, vooral tussen digitale bloeddrukmeters voor bovenarmen en polsen, en de kwaliteit en het merk van het product spelen een belangrijke rol. De meeste elektronische meetapparatuur kost echter tussen de 40 en 60 euro.

In een groot prijsonderzoek onderzochten we in totaal 210 producten in de categorie bloeddrukmeters om je een overzicht te geven. Je ziet de resultaten hier in onze grafiek. Ontdek in onze gids of een product in de hogere of lagere prijsklasse geschikt voor je is.
(Bron: Eigen voorstelling)

Een bloeddrukmeter voor de lange termijn of een draadloze bloeddrukmeter voor de bovenarm is ook verkrijgbaar voor ongeveer 100-150 euro. Apparaten van hoge kwaliteit voor dokters en ziekenhuizen kunnen meer kosten en hebben meestal extra functies.

Als de bloeddrukmeter door een arts wordt voorgeschreven, worden de kosten meestal door de ziektekostenverzekering gedekt. Je kunt er een krijgen bij een apotheek of een winkel voor medische artikelen. Je kunt hieronder meer over dit onderwerp lezen.

Kan ik een bloeddrukmeter gebruiken als ik een pacemaker of atriumfibrillatie heb?

Een bloeddrukmeter kan in principe gebruikt worden terwijl je een pacemaker draagt. Of het digitaal of analoog is, wordt echter bepaald door de aard van de toestand. Als je atriumfibrilleren hebt, mag je zonder recept geen digitaal apparaat gebruiken om je bloeddruk te meten.

Als je al een medische aandoening hebt, mogen bloeddrukmeters alleen in overleg met een arts gebruikt worden.

Als je een pacemaker draagt wegens hartritmestoornissen, is het beter geen digitale toestellen te gebruiken en in plaats daarvan analoge. Vaak worden onjuiste waarden, foutmeldingen als “Error” of een onregelmatige polsslag weergegeven. Als je atriumfibrillatie hebt, is het niet aan te raden op eigen initiatief een digitaal apparaat te kopen zonder je arts te raadplegen.

Een 24 h bloeddrukmeter kan echter door artsen voorgeschreven worden, bijvoorbeeld om een absolute hartritmestoornis op te sporen. Als de pacemaker echter alleen gedragen wordt vanwege een regelmatige polsslag en hartslag, zijn automatische apparaten geen probleem.

Kan ik een monitor in verschillende talen kopen?

Ja, dit is mogelijk. Voor blinden of licht visueel gehandicapten zijn er al sprekende bloeddrukmeters die de waarden aankondigen. Met een sprekende meter kan de voorkeurstaal van tevoren ingesteld worden. In het Engels, Frans, Duits, Russisch, Spaans, Italiaans – de keuze aan spraakuitvoer is divers. Bovendien worden de waarden ook op de monitor getoond.

Kan een bloeddrukmeter met een app verbonden worden?

Bloeddrukmeters via Bluetooth kunnen verbonden worden met apps op de smartphone en zo de meetwaarden en resultaten van de meting direct naar het mobiele toestel sturen. Dit geeft je de gelegenheid om je lezingen bij te houden.

Dr. Nele KloseExpertin für Medizin
Voor juiste waarden zijn een bloeddrukmanchet dat past bij de omtrek van de bovenarm en een juiste pasvorm erg belangrijk. Bovendien moet de manchet bij de meting ter hoogte van het hart liggen, d.w.z. bij bovenarm-apparaten moet je de arm iets verhoogd ondersteunen of bij polsapparaten moet je de hand voor de borst in de buurt van het hart leggen. De spieren onder de manchet moeten ontspannen zijn. Meerdere metingen aan dezelfde arm binnen een paar minuten kunnen ook valse aflezingen opleveren (als reactie op de korte bloedophoping tijdens het oppompen).

Bovendien kunnen de gegevens geëxporteerd worden door middel van een tekstbestand of PDF, om ze bijvoorbeeld aan artsen door te geven. Deze manier van opnemen is bijzonder handig en geschikt voor alle bezitters van een smartphone.

Wat zijn de voordelen van een bloeddrukmeter boven een polsslagmeter?

De voordelen van de bloeddrukmeter ten opzichte van een polsslagmeter zijn de meting van de bloeddruk inclusief de polsslagwaarde en de hartslag. Vergeleken met de meting via app of vinger, zijn de waarden op de bloeddrukmeter betrouwbaarder en vollediger.

Een polsslagmeter meet alleen de polsslag en in sommige gevallen ook de hartslag, maar niet de bloeddruk. Apparaten die op de pols, het oor of de vinger geplaatst worden zijn evenmin geschikt om de hartslag te bepalen. Een zwak hart of stoornissen in de aderen kunnen hiervoor redenen zijn.

De voordelen van een bloeddrukmeter boven een app zijn dat de waarden betrouwbaarder zijn en niet handmatig ingetypt hoeven te worden. Behalve dat het gebruik van de app tijdrovender is, kan vooral de polsslag vaak onjuist worden weergegeven.

Voortdurende app crashes of updates dragen ook bij tot onnauwkeurige bloeddrukmeting en zijn vervelend. Ook kan in principe alleen de polsslag met de vingers gemeten worden, en dit laat geen betrouwbare uitspraak toe over de overige waarden.

Wat zijn de alternatieven voor een bloeddrukmeter?

Alternatieve methoden zijn meting op de vinger, via een app of met behulp van een polsslagmeter. In plaats van een bloeddrukmeter te kopen, kun je ook een polsslagmeter gebruiken.

Deze is bijzonder geschikt voor sporters en kan via het Android of iOS besturingssysteem met apps verbonden worden. Hij kan in een horloge geïntegreerd worden, zodat hij je niet hindert bij het lopen.

Meer in het algemeen zijn er ook mobiele telefoon apps die gegevens meten zoals bloeddruk, hartslag, polsslag, longinhoud, enzovoort. Evenzo kan de polsslagwaarde met de hand gecontroleerd worden met de wijs-, middel- en ringvinger of op de pols.

Besluit: Welke soorten bloeddrukmeters zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe zijn er drie verschillende groepen bloeddrukmeters:

 • Mechanische bloeddrukmeter
 • Conventionele digitale bloeddrukmeter
 • Langdurige digitale bloeddrukmeter

Deze meetapparaten hebben verschillende voor- en nadelen. Ze kunnen hoofdzakelijk op de bovenarm of de pols geplaatst worden en kunnen door een arts of zelfstandig gebruikt worden. De bloeddrukmeters kunnen onafhankelijk gebruikt worden voor thuisgebruik. Er zijn bloeddrukapparaten die meer geschikt zijn om thuis te gebruiken, terwijl sommige ook onderweg gebruikt kunnen worden.

Sommige modellen, daarentegen, worden vooral door dokters in de praktijk gebruikt. Terwijl sommige mensen de voorkeur geven aan bloeddrukmeters voor metingen aan de bovenarm, vinden anderen polsmeting gebruiksvriendelijker. Afhankelijk van welk apparaat je zoekt, kan de volgende informatie je helpen uit te zoeken welke bloeddrukmeter het beste voor je is. We zullen de drie groepen bloeddrukmeters beschrijven en hun voor- en nadelen op een rijtje zetten.

Wat zijn de kenmerken van een mechanische bloeddrukmeter en wat zijn de voor- en nadelen?

Dit type monitor wordt vaak door geschoold personeel gebruikt. Het wordt niet aanbevolen voor thuisgebruik, want medische basiskennis en een goed gehoor zijn vereist. Met een analoge bloeddrukmeter heb je meestal een manchet nodig dat om je lichaam past en verbonden is met een rubberen pomp, een manometer (waarmee je de bloeddruk afleest) en eventueel een stethoscoop.

De manchet wordt gewoonlijk op de bovenarm net boven de elleboog geplaatst. Minder gebruikelijk kan het net boven de knie aan de dij vastgemaakt worden. De druk wordt dan opgepompt tot de veronderstelde maximumwaarde bereikt is. De druk wordt dan luidruchtig via een ventiel afgelaten en de waarden worden afgelezen of beluisterd via de manometer en de stethoscoop.

Analoge bloeddrukmeters zijn in principe gemakkelijker in het gebruik dan digitale. Als je de technische kennis bezit, kunnen deze apparaten sneller aflezingen geven. Ze zijn betrouwbaarder, want met digitale bloeddrukmeters sluipen er soms fouten in.

Voordelen
 • gemakkelijk en snel te gebruiken met ervaring
 • nauwkeurige metingen
 • lange levensduur
 • op elk moment klaar voor gebruik
Nadelen
 • eerder door dokters dan thuis te gebruiken
 • geen digitale opslag van bloeddrukmetingen
 • geen gemakkelijke vergelijking van bloeddrukmetingen
 • bereik beperkt tot bovenarm

Omdat het geen energie nodig heeft, heeft een analoog bloeddrukapparaat een langere gebruiksduur en kan het op elk moment gebruikt worden. Het nadeel van de mechanische bloeddrukmeter is dat hij niet de mogelijkheid biedt om waarden op te slaan en ze te vergelijken met oude bloedwaarden.

Wat onderscheidt een elektronische bloeddrukmeter en wat zijn de voor- en nadelen?

De digitale bloeddrukmeter wordt vooral door leken thuis of onderweg gebruikt. Hij kan gebruikt worden voor zowel bovenarm- als polsmetingen. De automatische bloeddrukmeter wordt om de binnenpols of bovenarm geplaatst. Bij de halfautomatische meting pomp je zelf de manchet op, terwijl bij de volautomatische meting het meetapparaat de manchet oppompt door op een knop te drukken.

Voordelen
 • Kan thuis of onderweg gebruikt worden
 • Kan door leken gebruikt worden
 • Volautomatische meting mogelijk
 • Aritmiedetectie en bepaling van de hartslag mogelijk
 • Digitale opslag en elektronische transmissie van waarden
Nadelen
 • Onnauwkeurige polsmeting mogelijk
 • Hoge prijs van bovenarmtoestellen
 • Batterijen, oplaadbare batterij of netvoeding nodig
 • Constante ijking nodig

De voordelen van digitale bloeddrukmeters ten opzichte van analoge meetapparatuur zijn dat de waarden gemakkelijk door een leek gecontroleerd kunnen worden. Bovendien worden behalve de bloeddruk ook de polsslag en de hartslag bepaald en soms zelfs hartritmestoornissen. Bovendien zijn ze handzamer en kunnen de waarden digitaal opgeslagen worden.

Met behulp van de Bluetooth functie, apps, USB of WLAN kunnen de waarden snel overgebracht worden naar mobiele toestellen zoals smartphones, tablets of computers. Het nadeel van bloeddrukmeters met een digitale display is echter dat er meestal batterijen, oplaadbare batterijen of netstroom nodig zijn om zulke toestellen te laten werken.

Een regelmatige controle van de werking is ook aan te bevelen. Opgemerkt moet worden dat de metingen van de pols vaak minder nauwkeurig zijn dan die van de bovenarm. Als het apparaat niet ter hoogte van het hart wordt gehouden, kunnen de bloeddrukwaarden ten onrechte overschat worden.

Wat zijn de kenmerken van een bloeddrukmeter voor de lange termijn en wat zijn de voor- en nadelen?

Met een lange-termijn bloeddrukmeter kan de bloeddruk op de bovenarm gedurende lange tijd met tussenpozen van 15 tot 30 minuten gecontroleerd worden. De bloeddrukmeter is heel klein en licht.

Een digitale 24-uurs sfygmomanometer wordt gebruikt voor thuisgebruik en wordt in principe gebruikt voor metingen van de bovenarm. De bloeddruk kan 24 uur lang gecontroleerd worden. De waarden worden digitaal opgeslagen en kunnen dan door de arts afgelezen worden.

Voordelen
 • Helper in het dagelijks leven
 • betrouwbare waarden
 • digitale opslag van waarden
 • ook ‘s nachts waarde meten
 • gewicht en maat
Nadelen
 • storend tijdens de slaap
 • alleen op de bovenarm aan te brengen

Tijdens de meetperiode moet de patiënt zijn dagelijkse routine noteren, zodat de arts correlaties kan vaststellen tussen dagelijkse activiteiten en bloeddruk. De voordelen van 24-uurs bloeddrukmeters, afgezien van de traditionele voordelen van digitale toestellen, zijn hun gewicht en grootte, want ze zijn heel licht en klein.

Dit betekent dat ze altijd rondgedragen kunnen worden, meestal in een heup-, borst- of fanny pack die bij het apparaat wordt geleverd. De waarden worden digitaal bijgehouden over de lange termijn, zelfs ‘s nachts. De meting is volautomatisch en betrouwbaar. Ook de dosering van de medicijnen kan gecontroleerd worden.

Het nadeel van bloeddrukmeters van dit type is dat sommige mensen tijdens de slaap gestoord worden door de langdurige bloeddrukmeter, en ook hier kunnen de meeste apparaten alleen op de bovenarm geplaatst worden. De algemene nadelen van digitale toestellen, zoals de werking op batterijen, gelden ook hier.

Koopcriteria: Je kunt bloeddrukmeters vergelijken en evalueren op basis van deze factoren

In het volgende willen we je laten zien hoe je verschillende bloeddrukmeters kunt vergelijken en beoordelen. Dit zal het je gemakkelijker maken het juiste product voor je te kiezen. Samenvattend moeten de volgende criteria onderscheiden worden:

 • Meetbereik
 • Weergave van gemiddelde waarde en hartritmestoornissen
 • Meetnauwkeurigheid
 • Gewicht en manchetmaat
 • Stroomvoorziening
 • Aantal geheugenplaatsen
 • Opbergtas en bloeddrukpaspoort
 • Leesbaarheid
 • Gebruiksgemak

In de volgende paragrafen lees je over het belang van deze individuele kenmerken om de verschillende toestellen beter te kunnen vergelijken.

Type meetinstrument

Het eerste criterium voor de keuze van een bloeddrukmeter is het type. Er wordt onderscheid gemaakt tussen bloeddrukmeters voor de pols en bloeddrukmeters voor de bovenarm. Het enige verschil tussen de twee soorten is dat ze op verschillende plaatsen geplaatst worden.

De meetwaarden zijn dezelfde en de extra functies zijn ook voor beide toestellen beschikbaar. Omdat de bovenarm dichter bij het hart ligt, is deze meetmethode geschikter voor rokers en oudere mensen, want de bloedvaten vernauwen met de leeftijd en dat heeft vooral effect op de polsslagaders. Voor gezonde, jonge mensen zijn beide mogelijkheden even geschikt.

Meetbereik

Het meetbereik toont de marge van de bloeddruk en de manchetdruk in mmHg en de polsslag per minuut. mmhG betekent de waarde in millimeters en het teken Hg is het chemische teken voor kwik.

Voor een gezonde mens van middelbare leeftijd moet de bloeddruk ongeveer tussen 80 en 130 mmHG liggen.

De polsslag in rust moet altijd gemeten worden om duidelijke resultaten te krijgen. Atleten en vrouwen hebben vaak een lage polsslag. Bij infecties, alcohol, nicotine, cafeïne kan de polsslag tijdelijk hoger zijn. Medicatie beïnvloedt ook de hartslag.

De manchet, op zijn beurt, kan ofwel automatisch door het bloeddrukapparaat worden opgeblazen, ofwel moet hij zelf worden opgeblazen tot de slagader dicht is. Dan wordt de druk losgelaten. Het bereik tussen de hoogste en laagste manchetdruk wordt hier bepaald.

Weergave van gemiddelde waarde en hartritmestoornissen

Het bepalen van de gemiddelde waarde helpt je ook beslissen welke bloeddrukmeter je moet gebruiken. Niet alle bloeddruk toestellen hebben een functie om deze waarde te bepalen. In de meeste gevallen hebben automatische toestellen met de mogelijkheid om de laatst gemeten waarden op te slaan de functie om uit de afzonderlijke metingen een gemiddelde waarde te berekenen.

Dit is nuttig om een nog nauwkeuriger uitspraak te kunnen doen over de waarde van de bloeddruk. Als je een onregelmatig hartritme of andere hartafwijkingen hebt, moet je je arts raadplegen en een toestel kopen dat ritmestoornissen aangeeft. Zo kun je je bloeddruk nauwkeurig in de gaten houden. Een knipperend hartje aan het eind van de meting geeft aan of je je zorgen moet maken.

Nauwkeurigheid

Nauwkeurigheid is een van de belangrijkste criteria, want een onnauwkeurige bloeddrukmeting kan je in geval van nood in de problemen brengen. Ook voor mensen die hun bloeddruk proberen te verlagen, is een nauwkeurige meting en nauwgezette registratie van de verzamelde gegevens essentieel.

Meetnauwkeurigheid betekent de aanduiding van plus en min waarden in mmHg en procent. Hoe lager deze waarden van bloeddruk of polsslag zijn in verhouding tot de weergegeven waarde, hoe nauwkeuriger het apparaat meet. Zo is het aangeven van een vijf procent mogelijk impulsverschil in de gemeten waarde slechter dan het aangeven van een drie procent verschil.

Gewicht en manchetmaat

De lengte, breedte, hoogte en gewicht van een bloeddrukapparaat zijn belangrijke factoren bij de aanschaf ervan. Hoe kleiner en handzamer het toestel, hoe beter het is voor onderweg. Voor een juiste bloeddrukmeting moet ook op de manchetmaat gelet worden. Digitale bloeddrukapparaten (vooral 24-uurs bloeddrukapparaten) zijn tegenwoordig lichter en kleiner dan vroeger. Het voordeel is dat kleine apparaten overal mee naartoe genomen kunnen worden.

Anzeige bei einem Blutdruckmessgerät

Afhankelijk van het model worden op een bloeddrukmeter verschillende waarden weergegeven. Je kunt er echter altijd op vertrouwen dat de systolische bloeddruk en de diastolische bloeddrukwaarde worden weergegeven. (Beeldbron: pixabay.com / TBIT)

Zo kun je niet alleen je bloeddruk voortdurend controleren, maar ook voorkomen dat hij te hoog wordt. Draadloze toestellen verminderen het aantal benodigde accessoires aanzienlijk. De universele manchet, die meestal altijd bij een bloeddrukmeter geleverd wordt, moet niet te groot of te klein zijn. Een geschikte manchetmaat bepaalt ook de nauwkeurigheid van de aflezingen. Als het universele manchet niet past bij de omtrek van je bovenarm of pols, bestel dan altijd een bijpassend manchet.

Stroomvoorziening

Digitale bloeddruk toestellen kunnen opgeladen worden met batterijen, oplaadbare batterijen of een netsnoer, die verschillende voor- en nadelen hebben.

 • Batterij: Bloeddrukapparaten die voorzien zijn van een batterij hebben het voordeel dat je ze overal mee naartoe kunt nemen. Meestal zijn vier AA of twee AAA batterijen nodig en er is meestal een extra netsnoer voor noodgevallen.
 • Oplaadbare batterij: Je bloeddrukmeter opladen met een oplaadbare batterij is ook erg handig. Hier is het belangrijk dat de batterij zo lang mogelijk meegaat, zodat je het toestel zo lang mogelijk zonder stroomvoorziening kunt gebruiken.
 • Stroomkabel: Stroomvoorziening via een kabel wordt vaak gebruikt in ziekenhuizen, omdat deze apparaten meestal voortdurend in gebruik zijn. Voor particulieren is het nadeel hier dat voor de meting een stroombron nodig is en dat de bloeddrukmeting niet overal plaats kan vinden.

In het algemeen zijn alle methoden geschikt en dienen ze hun doel goed. Bedenk dus voor je koopt waar je gewoonlijk je bloeddruk zult meten en beslis dienovereenkomstig.

Aantal geheugenplaatsen

Elk bloeddrukapparaat heeft een verschillend aantal geheugenplaatsen en gebruikers. Terwijl sommige 90 slots hebben, hebben andere er maar 30. Als je hem voor meer dan één persoon wilt gebruiken, moet je op zoek naar een model voor meerdere gebruikers.

De opslag van de waarden wordt op een bepaald moment beperkt – hetzij wanneer het aantal opslagplaatsen opgebruikt is, hetzij na een bepaalde tijd. Je moet zelf beslissen wat de voorkeur heeft. Er zijn nu ook bloeddrukmeters met een onbeperkt aantal gebruikers en opslagcapaciteit.

Opbergtas en bloeddrukpaspoort

Het bloeddrukpaspoort maakt het gemakkelijker de bloeddrukwaarden te documenteren en zorgt voor een duidelijke geschiedenis.

Als je geld wilt besparen, let er dan op dat een opbergtas al bij de levering inbegrepen is. Een bijgevoegd bloeddrukpaspoort is ook een voordeel. Een opbergtasje is praktisch voor bloeddrukmeters voor onderweg en beschermt tegen krassen. Een bloeddrukpaspoort daarentegen vergemakkelijkt het documenteren van bloeddrukwaarden en schept zo een overzicht van het verloop van de waarden. Het paspoort kan in elektronische of papieren vorm zijn.

Leesbaarheid

Een gebruiksvriendelijk meetapparaat spaart veel tijd en zenuwen. Hoe moeilijker en verwarrender de gebruiksaanwijzing of het display te lezen zijn, hoe langer je met het meetapparaat bezig bent. Vooral senioren of slechtzienden kunnen niet veel met ingewikkelde gebruiksaanwijzingen of een moeilijk leesbaar beeldscherm.

De gebruiksaanwijzing moet in verschillende talen beschikbaar zijn en zowel op papier als in elektronische vorm kunnen worden verkregen. Het display van het bloeddrukapparaat moet niet te klein of moeilijk te begrijpen zijn. Op sommige modellen is het kleurrijk en toont het ook de datum en de tijd. Vooral pols-toestellen geven soms ook sportactiviteiten weer. Er zijn nu ook pratende bloeddrukapparaten verkrijgbaar.

Gebruiksvriendelijkheid

Het is belangrijk dat de toestellen over het algemeen gemakkelijk te gebruiken zijn. Met volautomatische apparaten gaat dit snel en gemakkelijk. Bij digitale toestellen moet je onderscheid maken tussen halfautomatische en volautomatische bloeddrukmeters.

Halfautomatische toestellen zijn zelfopblazend, terwijl volautomatische toestellen met een druk op een knop worden opgeblazen. Alle op onze vergelijkingspagina gepresenteerde producten zijn volautomatisch.

Wetenswaardigheden over bloeddrukmeters

Wanneer werd de bloeddrukmeter uitgevonden?

De stichters van de bloeddrukmeter zijn Stephen Hales en Riva-Rocci. In 1713 begon men met de eerste dierproef en in de 19e eeuw kwam het eerste hulpmiddel voor mensen op de markt. De eerste meting werd gedaan door de Engelse fysioloog Stephen Hales in 1713.

Hij bracht een dun glazen buisje in de halsslagader van een paard en observeerde. Hij ontdekte dat de perifere weerstand en het hartvermogen een enorme rol spelen bij de bloeddruk. Aan het eind van de 19e eeuw werd de eerste met kwik gevulde bloeddrukmeter voor de bovenarm op de markt gebracht door de Italiaan Riva-Rocci. Hij werd aangevuld met de stethoscoop door een Russische arts genaamd Korotkov.

Hoe wordt de bloeddrukmeter correct aangebracht?

Om betrouwbare metingen te krijgen, is het belangrijk dat je het bloeddrukmanchet correct omdoet. Je kunt hem over je kleren dragen, maar de mouw mag de bloedstroom niet belemmeren. Het is beter de manchet direct op de huid aan te brengen. Als je hem op je linkerarm legt, moet de luchtbuis gecentreerd zijn in de holte van je arm.

Draai de rechter arm zo dat de buis langs de binnenkant van de arm loopt. Er zijn vaak overeenkomstige markeringen op de manchet. Lees de gebruiksaanwijzing voor modelspecifieke instructies. De onderrand van bovenarmmanchetten moet ongeveer 2 tot 3 cm boven de kromming van de arm liggen. Breng het manchet niet te los of te strak aan – dit zou de waarden vervalsen of tot een foutmelding leiden.

Het is aan te bevelen de arm licht te buigen bij het aanbrengen van de manchet, zodat de biceps aangespannen is. Hierdoor wordt de omtrek van de bovenarm groter en sluit de manchet beter aan. Dan kan de klittenbandsluiting gesloten worden en kan het meten beginnen.

Hoe wordt de bloeddruk gemeten?

Het belangrijkste is dat je bij het meten zowel de tijd als de rusttoestand aanhoudt. Ook de maat en het juiste passen van de manchet spelen een rol. De bloeddruk schommelt met het tijdstip van de dag. Daarom moet je je bloeddruk altijd op hetzelfde tijdstip van de dag meten.

Een paar minuten ontspanning vooraf zijn belangrijk. De meting moet zittend worden uitgevoerd en je mag tijdens de activiteit niet praten of bewegen. Voor polsmeting moet je ervoor zorgen dat je de manometer dicht bij je hart houdt. Bij apparaten voor de bovenarm ondersteun je je arm om het apparaat op harthoogte te brengen.

Wanneer en hoe vaak moet de bloeddruk gemeten worden?

Zoals eerder gezegd, is het raadzaam je bloeddruk steeds op hetzelfde tijdstip van de dag te meten om een vergelijking te kunnen maken. Idealiter doe je dit ‘s morgens na het opstaan. Daar zijn twee redenen voor:

 • Het lichaam is in een toestand van rust en heeft nog de stress van het dagelijks leven voor de boeg.
 • Een hoge bloeddruk ‘s morgens is dus een alarmsignaal, terwijl het ‘s avonds ook kan komen door de stress van de dag.

Als je ‘s morgens bloeddrukverlagende medicijnen moet innemen, meet dan van tevoren je bloeddruk. Koffie of andere dranken met cafeïne moeten ook pas daarna gedronken worden. Alcohol beïnvloedt ook de meetresultaten.

Wist je dat je je moet onthouden van bewegen en praten terwijl je bloeddruk gemeten wordt? Kleine bewegingen of praten tijdens de meting kunnen het resultaat vervalsen omdat het lichaam zich inspant en niet in rust is.

Voor gezonde mensen is een dagelijkse bloeddrukmeting niet nodig. Als je echter last hebt van hoge of lage bloeddruk, moet je die regelmatig meten en het ritme met je arts bespreken.

Waarom geeft mijn bloeddrukmeter een fout aan?

Als de meting niet correct werd uitgevoerd, geeft je toestel ERR of ER of Fout weer, bijvoorbeeld omdat het je pols niet kan vinden. Het kan ook komen doordat de manchet verkeerd werd omgedaan of doordat de manchet niet de juiste maat had. Dit betekent dat je opnieuw moet meten.

Waarom pompt het bloeddrukapparaat weer?

Soms kan het gebeuren dat het bloeddrukapparaat plotseling weer begint te pompen als je aan het meten bent. Dit kan twee oorzaken hebben:

 • een technische fout (vrij onwaarschijnlijk)
 • het manchet zit te los

In de meeste gevallen pompt het apparaat omdat de manchet niet goed omgedaan werd en daardoor de slagader niet “voelt”. Als de bloeddrukmeter blijft pompen, moet je de meting stoppen, een paar minuten rusten en opnieuw proberen.

Dekt de ziektekostenverzekering de kosten van een bloeddrukmeter?

In onze ranglijst vind je enkele bloeddrukapparaten die minder dan 20 euro kosten. Veel patiënten vragen zich echter af of hun ziektekostenverzekering de kosten wel zal dekken. Het antwoord is: nee. Als je aan hoge bloeddruk lijdt en door een arts behandeld wordt, zal je waarschijnlijk gevraagd worden je bloeddruk thuis enkele malen per dag te meten en de resultaten te documenteren.

Dan vergoeden de meeste ziektekostenverzekeraars de kosten van de bloeddrukmeter op recept. Als je echter alleen af en toe een controlemeting wilt doen, maar je verder fit en gezond voelt, zul je de kosten zelf moeten betalen. Maar 20 euro is een hanteerbaar bedrag en een bloeddrukmeter is niet alleen voorbehouden aan rijke mensen.

Hoe betrouwbaar is een bloeddrukmeter?

Natuurlijk heeft het gebruik van een bloeddrukmeter alleen zin als je op de resultaten kunt vertrouwen. In het algemeen moet je aannemen dat dit het geval is. Niettemin is het raadzaam de waarden ten minste van tijd tot tijd door een arts te laten controleren. Bloeddrukmeters die door artsen gebruikt worden moeten gekalibreerd worden. Hier worden meestal handmatige modellen gebruikt. Samen met de ervaring van de arts levert dit uiterst betrouwbare waarden op. Dit is echter geen oplossing voor thuisgebruik.

Of een bloeddrukmeter betrouwbaar werkt, hangt grotendeels af van de gebruiker. Je moet erop letten dat je alle factoren vermijdt die een meting kunnen verstoren.

Vaak is het verkeerd opgedaan of heb je van tevoren koffie gedronken. Deze en andere factoren beïnvloeden de meetresultaten. Lees ons artikel hierboven over hoe je een bloeddrukmeter correct gebruikt. Als je een model kiest dat een keurmerk van de Duitse Hypertensie Bond heeft voor de nauwkeurigheid van de metingen, doe je veel goed.

Welke bloeddrukwaarden zijn normaal?

Een bloeddrukmeter heeft alleen zin als je de waarden kunt interpreteren of als de monitor een schaal heeft die de meetresultaten indeelt in normaal en abnormaal. Bijna iedereen kent de standaardwaarden 120 tot 80, wat niets anders betekent dan een normale bloeddruk met een systolische (bovenwaarde) van ongeveer 120 mmHG en een diastolische (onderwaarde) van 80 mmHG.

Classificatie Systolisch Diastolisch
Optimaal 120 80
Normaal 121-129 81-84
Nog normaal 130-139 85-89
Hypertensie graad 1 140-170 90-109
Hypertensie graad 2 180+ 110+
Geïsoleerde hoge bloeddruk van bovenwaarde 140+ onder 90

Als zowel de systolische (hoogste) als de diastolische (laagste) bloeddruk boven respectievelijk 160 en 100 mmHg stijgen, is voorzichtigheid geboden en moet in elk geval een arts worden geraadpleegd. Dan is er een risico op orgaanbeschadiging, bij 180 tot 120 zelfs een hartaanval. Tussen haakjes: volgens de Duitse Hypertensie Bond zijn de normale waarden voor een achtjarig kind ongeveer 100 tot 60, voor senioren 140 tot 85.

De polsslag, daarentegen, neemt af met de leeftijd en hangt ook af van je fitnessniveau. Op vierjarige leeftijd is de polsslag normaal 100 slagen per minuut, op tienjarige leeftijd is hij 90, voor een volwassene is hij 60 tot 80 en voor een bejaarde 80 tot 85 slagen per minuut.

Wist je dat het aantal mensen met hoge bloeddruk in Duitsland erg hoog is? Volgens een studie van het Robert Koch Instituut (Study on Adult Health in Germany) heeft een op de drie volwassenen in Duitsland hoge bloeddruk.

Hoge bloeddruk kan onder controle gehouden worden met medicijnen, maar ook met een verandering in dieet en meer lichaamsbeweging. Niettemin zijn regelmatige metingen bijzonder belangrijk bij hoge bloeddruk.

Waarom worden vingerbloeddrukmeters en meters met kwik niet meer gebruikt?

De prijs, onnauwkeurige aflezingen, afwijkende bloedstroom en gezondheidsredenen zijn de redenen waarom bloeddrukapparaten van dit type niet meer gebruikt worden. Vingerbloeddrukapparaten zijn in principe erg duur en geven onnauwkeurige metingen.

Zelfs het dragen van nagellak kan bij een vrouw tot meetfouten leiden en de vingerdikte is vaak niet geschikt voor een man. De bloedstroom in de vingers varieert ook. Met kwik gevulde bloeddrukmeters daarentegen werden op 1 oktober 2009 verboden omdat ze een gevaar vormen voor de gezondheid van de ademhalingswegen van mensen.

Wanneer moet een bloeddrukmeter gecontroleerd worden?

In de beroepssector moet een meetapparaat om de twee jaar gecontroleerd worden. Particulieren zijn vrij om dat te doen. Het moet echter wel gedaan worden, anders zijn onnauwkeurige aflezingen te vrezen. In principe worden bloeddrukmeters tegenwoordig niet meer gekalibreerd. In plaats daarvan wordt de medische controle gebruikt, die om de twee jaar moet plaatsvinden. Artsen of apothekers moeten hun meetapparaat laten controleren.

Je kunt je bloeddrukapparaat laten controleren in testcentra, door gespecialiseerde handelaars of in apotheken. Het controleren van het apparaat is vrijwillig voor particulieren, maar artsen moeten hun bloeddrukmeetapparatuur regelmatig laten controleren.

Als privé-persoon ben je niet verplicht je toestel te laten controleren, maar het wordt wel aangeraden. Doe je dat niet, of doe je het te onregelmatig, dan kan dat tot onnauwkeurige resultaten leiden. Een controle ter plaatse kost ongeveer 12 euro.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies