Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

34Onderzochte producten

45Bestede uren

31Beoordeelde onderzoeken

147Verzamelde opmerkingen

Als diabeticus moet je elke dag op je bloedsuikerspiegel letten. Dit geldt niet alleen voor diabetici van type 1 en 2, maar ook voor tijdelijke diabetici, zoals sommige zwangere vrouwen. Om het bloedglucosegehalte te meten is een geschikte bloedglucosemeter onontbeerlijk.

Er zijn echter enkele grote verschillen tussen de diverse apparaten en voordat je een glucosemeter koopt, moet je het onderwerp grondig onderzoeken. In onze bloedglucosemeter test 2023 willen we je helpen precies dat te doen. Daartoe hebben we de voor- en nadelen van invasieve bloedglucosemeters, niet-invasieve bloedglucosemeters en intelligente bloedglucosemeetsystemen samengevat en overeenkomstige productaanbevelingen toegevoegd.

Je vindt in dit artikel ook veel nuttige informatie over de kosten van een bloedglucosemeter, hoe nauwkeurig deze apparaten eigenlijk zijn en op welke criteria je vooral moet letten bij de aanschaf.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Bloedglucosemeters zijn elektronische apparaten die het glucosegehalte in het bloed aangeven. Mensen die lijden aan diabetes type 1, diabetes type 2, zwangerschapsdiabetes of prediabetes gebruiken BG apparaten.
 • Afhankelijk van het type zijn er invasieve glucosemeters, niet-invasieve glucosemeters en slimme glucosemeters.
 • Je moet een bloedglucosemeter kiezen op basis van criteria als meetnauwkeurigheid, gebruiksgemak, prijs en vervolgkosten.

Bloedglucosemeter: Onze selectie

Omron Bloedglucosemeter

De OMRON X2 Basic bloeddrukmeter maakt gebruik van de oscillometrische methode, waarbij de hartslag in de armslagader wordt gedetecteerd en de bloeddruk via de manchet (22-32 cm) wordt gemeten. Dit zorgt voor nauwkeurige monitoring in het comfort van uw eigen huis. Ontworpen voor volwassenen, meet deze bloeddrukmeter zowel de bloeddruk als de hartslag, zodat u een duidelijk overzicht van uw gezondheid krijgt en beter voor uzelf kunt zorgen.

Braun Bloedglucosemeter

Ontdek de professionele nauwkeurigheid van de Braun bloedglucosemeter, een klinisch gevalideerd hulpmiddel volgens de methode van de European Society of Hypertension. Uw gezondheid is belangrijk, daarom is het essentieel om een betrouwbare en gebruiksvriendelijke bloedglucosemeter te hebben. Met de Braun bloedglucosemeter kunt u uw gegevens heel gemakkelijk bekijken dankzij de moeiteloze Bluetooth-verbinding met de Braun Healthy Heart-app.

Omron Bloedglucosemeter

Wat deze bloedglucosemeter extra bijzonder maakt, zijn de zeer begrijpelijke ECG-resultaten. U hoeft de resultaten niet te interpreteren; er wordt gewoon een duidelijk bericht getoond dat aangeeft of er al dan niet afib is gedetecteerd. Bovendien kunt u via uw telefoon toegang krijgen tot al uw gegevens. Alle bloeddrukmetingen en ECG’s worden naadloos opgeslagen in de OMRON Connect-app op uw telefoon, zodat u die gegevens gemakkelijk met uw arts kunt delen en uw gezondheid in de gaten kunt houden.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een bloedglucosemeter koopt

Wat zijn de verschillende methoden om bloedglucose te meten?

Je kunt je bloedglucosespiegel alleen thuis meten met behulp van een bloedglucosemeter. Een glucometer is een elektronisch apparaat dat je helpt het glucosegehalte in je bloed te kennen en te weten wat de oorzaak is van veranderingen daarin.

Blutzuckermessgerät auf einem weißen Tisch mit Zuckerdose

Bloedglucosemeters zijn echte redders in nood, want een snelle pluk en een kleine druppel bloed is alles wat nodig is om te bepalen hoe hoog de suikerconcentratie in je bloed is. (Afbeelding bron: stevepb / pixabay.com)

De meest voorkomende sets met invasieve apparaten bevatten een elektronische glucosemeter, lancetten, een prikapparaat (d.w.z. een mechanisme dat de lancetten vasthoudt), bloedglucoseteststrips, een snoer voor de gegevensoverdracht, batterijen, en een tas of etui om ze in op te bergen. Er zijn ook verschillende methoden om je bloedglucose te testen, die we hieronder nader toelichten.

Invasieve willekeurige bloedglucosetests

Invasieve bloedglucosemeters bieden een hoge meetnauwkeurigheid en stellen je in staat de meettijden zelf te plannen. Ze zijn vaak goedkoop in aanschaf en je kunt er zo veel metingen mee doen als je wilt, deels onafhankelijk van de plaats. Zulke toestellen bieden vrijheid, vooral aan diabetici die afhankelijk zijn van frequente bloedglucosetests.

Deze toestellen hebben vaak een klok en een geheugenkaart en kunnen de gegevens naar andere toestellen overbrengen. Maar vooral bij dagelijks testen neemt het infectiegevaar toe en moeten sommige apparaten gecodeerd worden. Je hebt extra gebruiksvoorwerpen nodig, die extra kosten veroorzaken, b.v. voor lancetten of teststrips.

Ook kunnen de sensoren van tijd tot tijd uitvallen; voor zulke (zeldzame) gevallen moet men een handmatig meetapparaat als vervanger hebben. Defecten kunnen veroorzaakt worden door overmatige blootstelling aan hitte of door onvoldoende rijping van de technologie.

Niet-invasieve bloedglucosemeting

Met niet-invasieve BG-meters hoef je geen bloed te prikken en heb je geen sensorimplantaat nodig. Niet-invasieve glucosemeters zijn goed voor gebruik onderweg. Ze maken gegevensoverdracht en, indien nodig, continue bloedglucose-controle mogelijk.

Deze technologie is echter nog in ontwikkeling. De meetnauwkeurigheid is lager dan met invasieve BG toestellen, maar de aanschafkosten zijn hoger. Door de kosten van de teststrips wordt de hoeveelheid testen beperkt door de financiële middelen van de gebruikers. Tijdens andere activiteiten, zoals sporten, is het (meestal) niet mogelijk om een meting te doen.

Continue bloedglucosecontrole/intelligente bloedglucosecontrolesystemen

Continue of intelligente bloedglucosecontrolesystemen vereisen niet dat er een bloedmonster genomen wordt. De bloedglucose kan continu gemeten worden en is zeer geschikt voor gebruik onderweg. Gegevens kunnen direct naar andere toestellen worden overgebracht.

Je moet echter een sensor onder je huid geïmplanteerd krijgen om hem te kunnen gebruiken, die op een gegeven moment misschien vervangen moet worden. Sommige mensen verdragen het sensor implantaat niet. De nauwkeurigheid van de meting is geringer dan bij invasieve BG meetapparatuur. Slimme bloedglucosecontrolesystemen zijn meestal duurder.

Welke bloedglucosemeters zijn het nauwkeurigst?

Omdat invasieve bloedglucosemeters het suikergehalte meten met behulp van een bloedmonster, zijn ze het nauwkeurigst. Invasieve bloedglucosemeters zijn de meest gebruikelijke soort bloedglucosemeter en zijn algemeen aanvaard als een nauwkeurige en betrouwbare manier om bloedglucose te meten.

Omdat de glucosemeting bij deze bloedglucosetests uit een bloedmonster wordt genomen, zijn ze het nauwkeurigst. De nauwkeurigste meters die nu op de markt zijn voldoen aan de DIN ISO 15197:2013 norm. Volgens deze norm zijn afwijkingen in de gemeten waarden van ±15% toegestaan.

Bij de andere soorten meetapparatuur wordt de suikertest uitgevoerd met andere stoffen, zoals zweet aan het huidoppervlak of vloeistof uit de intercellulaire ruimten. In deze stoffen is het glucosegehalte lager dan in het bloed. Dit kan tot onnauwkeurigheden in de meting leiden.

Wat is de nieuwste generatie bloedglucosemeters?

De nieuwste generatie bloedglucosemeters zijn de niet-invasieve testtoestellen. Deze meters werken zonder dat je bloed hoeft te prikken of een sensor hoeft in te planten.

De niet-invasieve bloedglucosemeters kunnen op twee soorten technologieën gebaseerd zijn: optische technologieën en transdermale technologieën.

Glucosemeters op basis van optische methoden meten het glucosegehalte via de huid, op basis van veranderingen in kleur en temperatuur van het huidbeeld. Transdermale glucosemeters, daarentegen, meten het glucosegehalte aan het huidoppervlak op basis van zweetmonsters. Deze apparaten komen vaak in de vorm van een pleister op de huid. Niet-invasieve bloedsuikermeting is een nieuwe technologie die nog niet zo goed aanslaat als de invasieve methoden.

Welke bloedglucosemeter heeft de goedkoopste teststrips?

Teststrips zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Daarom moet je ook rekening houden met de kosten van suiker teststrips. Generieke teststrips zijn meestal goedkoop, maar je kunt moeilijkheden ondervinden terwijl de meter ze afleest.

Sommige BG apparaten, zoals OneTouch, zijn voorgeprogrammeerd om verschillende soorten bloedglucose teststrips af te lezen. De meeste BG apparaten kunnen echter maar één merk teststrip lezen dat bij hen past. Merken als AccuSure, GlucoOne en OneTouch bieden relatief goedkope teststrips.

Hoeveel kost een bloedglucosemeter?

De prijzen van bloedglucosemeters variëren naargelang het merk en de geïntegreerde functies. Momenteel variëren de prijzen van conventionele invasieve bloedglucosemeters van ongeveer € 10 tot € 80. Niet-invasieve bloedglucosemeters zijn veel duurder. Een startset kost ongeveer 170 €.

Waar kan ik gratis een bloedglucosemeter krijgen?

In sommige gevallen worden de kosten van een bloedglucosemeter door je ziektekostenverzekering gedekt. Zoek uit of je ziektekostenverzekering de kosten van een bloedglucosemeter dekt en welke apparaten dat zijn. In principe hangen de kosten van een bloedglucosemeter af van de soort en de duur van de onderliggende ziekte.

 • Type I diabetici, als patiënten met een absoluut insulinetekort wier metabolische toestand door vele factoren beïnvloed wordt, zijn afhankelijk van regelmatige bloedglucosemetingen
 • Type II diabetici, bij wie insuline nog wel verkrijgbaar is maar vaak beperkt werkzaam of onvoldoende, hebben recht op de goedkeuring van een bloedglucosemeter, afhankelijk van hun metabolische situatie.
 • Zwangerschapsdiabetes: Een optimaal aangepaste bloedsuikerspiegel is absoluut noodzakelijk voor de gezonde ontwikkeling van de baby. Vrouwen die tijdens de zwangerschap diabetes ontwikkelen, meestal tegen het einde, krijgen als onderdeel van hun zwangerschap de nodige medische hulpmiddelen.

Daarom, als je een diabeticus bent, maakt de inschrijving in een DMP programma (disease management programme) het gemakkelijker voor je ziektekostenverzekering om de kosten te dekken.

De kosten voor duurdere niet-invasieve glucose testapparatuur worden meestal niet door de ziekenfondsen gedekt. Ziektekostenverzekeraars geven meestal een lijst van bloedglucosemeters die ze zullen dekken. Je moet ook nagaan of je ziektekostenverzekering de kosten van diabetische accessoires, zoals teststrips en lancetten, dekt.

Voor alle anderen is het nooit verkeerd om af en toe je bloedsuikerwaarden te controleren. Hoe vroeger de diagnose diabetes wordt gesteld, hoe beter de prognose op lange termijn!

Besluit: Welke soorten bloedglucosemeters zijn er en welke is de juiste voor jou?

Er zijn momenteel drie technische mogelijkheden voor bloedglucosemeting, afhankelijk van de vraag of je een fysieke ingreep wilt doen, d.w.z. bloed afnemen:

 • Invasieve willekeurige bloedglucosemonitoring
 • Niet-invasieve bloedglucose controle
 • Continue bloedglucosecontrole/ Intelligente bloedglucosecontrolesystemen

Afhankelijk van je individuele levensstijl, je ziekteverschijnselen en je behoeften, is een van deze soorten glucosemeting meer geschikt voor je. Met het volgende overzicht willen we je helpen de juiste bloedglucosemeter voor je te vinden. We laten je kennismaken met de soorten glucosemeters die op de markt zijn en verklaren hun voor- en nadelen. Bij het kiezen van een meter moet je letten op zijn consistentie en nauwkeurigheid, en ook op de vraag of je je de meter en de bijbehorende accessoires kunt veroorloven.

Wat zijn de kenmerken van een invasieve bloedglucosemeter en wat zijn de voor- en nadelen?

Invasieve bloedglucosemeters zijn de meest gebruikelijke manier om glucose te meten. Deze BG toestellen voeren bloedglucosetests uit op basis van een controle van het bloedvolume op een bepaald tijdstip. Gebruikers van het apparaat voeren de meting dagelijks of meerdere keren per dag uit. Invasieve willekeurige bloedglucosemeters tonen de concentratie van bloedglucose op een bepaald moment, op basis van chemische analyse van een kleine hoeveelheid bloed.

Dit is de meest gebruikelijke methode om bloedglucose te meten. Om bloed af te nemen moet je een kleine lichamelijke ingreep doen – een lichte prik met een medicinaal lancet in een huidplek, de testplek. De meest voorkomende testplaats zijn de vingertoppen. Je moet dan het kleine bloedmonster op een teststrip laten vallen. De meter leest de glucosewaarden af van de bloedglucose teststrip.

Er zijn ook minder-invasieve bloedglucose lancetten met micro-naaldjes die nauwelijks gevoeld worden bij het nemen van het bloedmonster. Invasieve bloedglucosemeters zijn meestal nauwkeurig en betrekkelijk goedkoop. Bovendien heb je de mogelijkheid je glucosemeting zelf te timen. De nieuwste invasieve glucosemeters hebben een ingebouwde klok en een geheugen waarin je je testresultaten kunt opslaan.

De meeste gebruikers vinden de noodzaak om bloed te trekken en het daarmee gepaard gaande risico van infectie het grootste ongemak van dit type glucosemeting. Als je geen oncomfortabele naaldzweren op je vingertoppen wilt, kun je ook bloed afnemen op andere plaatsen van de huid, alternatieve testplaatsen (ATS), zoals de bovenarm. Als het niet lukt een voldoende hoeveelheid bloed op te vangen voor de suikertest, moet je opnieuw in de huid prikken.

Voordelen
 • hoge meetnauwkeurigheid
 • zelf meettijden plannen
 • lage prijzen
 • onbeperkt aantal metingen (altijd en overal)
 • meting ook mogelijk in actieve situaties, b.v. tijdens sport, wandelen, staan of autorijden
 • vrijheid voor diabetici die afhankelijk zijn van frequente bloedglucosemeting
 • horloge en geheugenkaart
 • indien nodig. Gegevensoverdracht
Nadelen
 • dagelijkse prestaties
 • besmettingsgevaar
 • codering van de meter indien nodig
 • meestal niet erg geschikt voor op reis
 • extra gebruiksvoorwerpen
 • extra kosten voor accessoires
 • soms sensorstoringen, voor de veiligheid moet een manuele BG meter beschikbaar zijn
 • ! Defecten zijn eerder uitzondering dan regel, maar kunnen veroorzaakt worden door: overmatige blootstelling aan hitte, b.v. sauna, directe UV straling in de zomer, gebrek aan rijpheid van de technologie, maar de fabrikanten werken hier voortdurend aan

Je moet ook voor je meter zorgen door de hygiëne op peil te houden, de lancetten te vervangen en de teststrips schoon te houden. Hoewel een invasieve bloedglucosemeter zelf relatief goedkoop is, kunnen de accessoires, zoals de teststrips, kostbaar zijn. Er zijn verschillende merken teststrips en elk heeft zijn eigen code om het bloedglucosegehalte te meten.

Vaak moet je de glucosemeter met de hand of met behulp van een chip volgens deze code instellen. Als je de glucosemeter niet juist codeert, geeft hij je geen nauwkeurige bloedwaarde. Moderne BG meters hebben echter een automatische codering van de teststrips als ingebouwde functie. De invasieve bloedglucosemeters kunnen verder in twee verschillende soorten worden ingedeeld:

 • Systemen voor bloedsuikermeting met één strip en
 • Geïntegreerde systemen voor bloedglucosecontrole

Bloedglucosecontrolesystemen met enkele strip lezen glucosewaarden af met bloedglucoseteststrips. De gebruiker moet de teststrookjes afzonderlijk in de gleuf van het BG-apparaat steken en ze apart van het apparaat in een houder bewaren. Omdat de afzonderlijke gebruiksvoorwerpen voor de bloedglucosemeting, zoals het prikapparaat en de teststrips, los van de meter staan, zijn bloedglucosemeters met één strip kleiner en lichter.

Dankzij het eenvoudige mechanisme zijn bloedglucosemeters met één strip ook gemakkelijk in het gebruik. Sommige gebruikers vinden het hanteren van bloedglucose teststrips echter omslachtig. Het inbrengen van elke afzonderlijke teststrip in de insteekopening van het apparaat, en het weggooien van afzonderlijke bloedglucose teststrips en lancetten nadat ze gebruikt zijn, vergt extra inspanning. Soms kunnen ook de afzonderlijke teststrookjes vervuild raken, wat tot onnauwkeurige meetresultaten leidt.

Geïntegreerde bloedglucose-controlesystemen, daarentegen, hebben stripvrije technologie. Individuele testplaatsen zijn ingebouwd in een cassettetrommel in het BG toestel. De lancetten zijn ook geïntegreerd in een trommelmechanisme in het prikapparaat. Het prikapparaat is in de meeste gevallen ook in de meter ingebouwd. Hierdoor is het apparaat gemakkelijker te gebruiken dan bloedglucosecontrolesystemen met enkele strip, en hoeft de gebruiker niet meerdere bloedglucosecontrole-attributen te hanteren.

Een nadeel dat hieruit voortvloeit is dat geïntegreerde systemen voor bloedglucosecontrole wat groter en zwaarder zijn. Na gebruik blijven de afzonderlijke testplaatsen en lancetten in het trommelmechanisme en worden ze ermee weggegooid. Zo wordt de gebruiker het tijdrovende weggooien van afzonderlijke teststrips en lancetten bespaard.

Met deze stripvrije BG toestellen is er bovendien minder gevaar dat de testplaatsen verontreinigd raken, omdat ze in een trommel bewaard worden. Zo is glucosemeting met een striploos BG-apparaat veel sneller, flexibeler en discreter dan met de bloedglucosemeetsystemen met één strip. Daarom zijn geïntegreerde bloedglucosecontrolesystemen zeer geschikt voor mensen die een actieve levensstijl hebben en vaak onderweg zijn.

Wat onderscheidt een niet-invasieve bloedglucosemeter en wat zijn de voordelen en nadelen?

Niet-invasieve bloedglucosemeters zijn gebaseerd op technologieën voor bloedglucosemonitoring die geen bloedafname of sensorimplantaten vereisen. Dit zijn de nieuwste methoden om glucose te meten en zijn daarom nog niet zo ingeburgerd als de invasieve glucosemeters. Niet-invasieve glucosemeters zijn gebaseerd op nieuwe optische of transdermale technologieën.

Bij deze soort meting is geen ingreep nodig, zoals een bloedafname of het inplanten van een sensor. Transdermale bloedglucosemeters meten het bloedglucosegehalte via de huid op basis van de concentratie van stoffen, zoals ureum, eiwit, hemoglobine en water, in zweet op het huidoppervlak. Omdat de suikerspiegel in deze stoffen lager is dan in het bloed, zijn deze apparaten soms minder nauwkeurig dan de traditionele invasieve BG apparaten.

Voordelen
 • geen bloedafname
 • geen sensorimplantaat
 • goed geschikt voor onderweg
 • gegevensoverdracht
 • indien nodig continue bloedglucosemeting
Nadelen
 • Technologie nog in ontwikkeling
 • lagere meetnauwkeurigheid
 • hogere prijzen
 • aantal BG metingen wordt beperkt door de teststrips (kostenfactor)
 • meting niet uitvoerbaar in actieve situaties

Optische bloedglucosemeters reageren op het kleur- en temperatuurspectrum van de bloedglucose onder de huid. Verschillen in huiddichtheid, en ook in de dichtheid van vetlagen, kunnen echter tot onnauwkeurigheden in de meting leiden. Sommige niet-invasieve glucosemeters kun je op de huid dragen als armbanden of pleisters, en ze meten je glucosespiegel voortdurend. Omdat niet-invasieve glucosemeters een nieuwe technologie zijn, zijn ze ook duurder.

Wat zijn de kenmerken van een slim bloedglucosecontrolesysteem en wat zijn de voor- en nadelen?

Slimme/continue glucosecontrolesystemen geven je de mogelijkheid je bloedglucosespiegel voortdurend te meten zonder dat je dagelijks bloed hoeft te prikken. Als je niet de mogelijkheid hebt om dagelijks bloed af te nemen, is er ook de mogelijkheid om een sensor onder je huid te implanteren die voortdurend je glucosespiegel meet. De sensor is draadloos verbonden met een display dat je glucoseniveaus toont. Je moet het implantaat echter na een paar dagen of weken vervangen.

Voordelen
 • geen bloedafname
 • continue bloedglucosemeting
 • goed voor onderweg
 • gegevensoverdracht
Nadelen
 • een sensor onder de huid implanteren
 • de sensor vervangen
 • lagere meetnauwkeurigheid
 • risico van sensor incompatibiliteit
 • hogere prijzen

Omdat de sensor de bloedglucosewaarden niet direct uit het bloed meet, maar uit de interstitiële vloeistof, kunnen afwijkingen in de gemeten waarden optreden. Deze doen zich vooral voor in de eerste tijd na de installatie van zo’n bloedglucosemeetsysteem. In sommige gevallen is intolerantie voor de sensor of bepaalde materialen waargenomen, die zich in de meeste gevallen uit in huidsymptomen. Dit kan de glucosemeting beïnvloeden en de voordelen moeten tegen elkaar afgewogen worden.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om bloedglucosemeters te vergelijken en te evalueren

Om je te helpen de juiste bloedglucosemeter voor je te kiezen, hebben we een lijst met koopcriteria samengesteld. Je kunt deze factoren gebruiken om bloedglucosemeters te evalueren en het juiste apparaat voor je te vinden. Je moet op grond van je individuele behoeften overwegen welke van deze criteria voor jou het belangrijkst is. Bij de aanschaf van een bloedglucosemeter moet je rekening houden met de volgende criteria:

 • Operatie
 • Meetnauwkeurigheid
 • De tijd meten
 • Hoeveelheid bloedmonster
 • Meeteenheid
 • Massa
 • Gewicht
 • Geheugen
 • Extra’s

In de volgende paragrafen leggen we uit wat voor elk criterium belangrijk is om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Operatie

Bediening als aankoopcriterium heeft betrekking op het gebruiksgemak van de bloedglucosemeter. Het is heel belangrijk dat het apparaat gemakkelijk te bedienen is. Je moet in staat zijn je BG meter te verzorgen en de meetwaarden nauwkeurig af te lezen.

Soms moet je ook de bijgeleverde diabetes management software begrijpen en gebruiken. Dit is de enige manier waarop je met de software je suikerwaarden kunt interpreteren. Als je het apparaat niet goed kunt gebruiken, krijg je geen nauwkeurige testresultaten. Het apparaat moet je dagelijks leven gemakkelijker maken, niet moeilijker.

Nauwkeurigheid

Nauwkeurigheid geeft je een idee van hoe nauwkeurig je BG testresultaten zijn. De nauwkeurigheid van een BG meter is waarschijnlijk een van de belangrijkste selectiecriteria. Het bepaalt of de resultaten op het display overeenkomen met je werkelijke suikerspiegel.

De nauwkeurigheid van bloedglucosemeters wordt tegenwoordig beoordeeld volgens de internationale norm ISO 15197: 2013. Sinds 2016 mogen alleen BG toestellen verkocht worden die aan deze norm voldoen.

Deze norm bepaalt dat er bij het meten van de bloedsuikerwaarde een afwijking van niet meer dan ± 15% van de werkelijke suikerwaarde mag zijn. Dit is het geval met de invasieve BG apparaten die op de markt zijn. Deze afwijking van ± 15% wordt het tolerantiebereik genoemd. Minstens 95% van de meetresultaten van een BG apparaat moet binnen het tolerantiebereik liggen.

Niet-invasieve BG toestellen zijn meestal minder nauwkeurig omdat ze hun metingen niet aan een bloedstaal ontlenen maar aan andere stoffen, zoals zweet of interstitiële vloeistof. Daarom variëren de afwijkingen van niet-invasieve bloedglucose-meetsystemen meer. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zijn deze meetafwijkingen vaak ± 30% of zelfs ± 40%.

De tijd meten

Het criterium “meettijd” geeft je een idee van hoe lang de meting duurt nadat je het teststrookje in de insteekopening van het apparaat hebt gestoken. Meetfrequentie, daarentegen, is hoe vaak de meting wordt uitgevoerd. De meetduur wordt in seconden weergegeven.

Met de meeste apparaten worden de glucosewaarden binnen een paar seconden gemeten. In het geval van systemen voor continue flitsglucosecontrole gaat het niet om de meetduur maar om de meetfrequentie. Het apparaat meet de glucosewaarden om de paar minuten en slaat ze automatisch op voor latere evaluatie.

Hoeveelheid bloedmonster

Om glucose te meten met een invasieve BG meter, moet je een klein bloedmonster nemen en de bloeddruppel op een teststrip laten vallen. Elk model BG apparaat heeft een andere hoeveelheid bloedmonster nodig om de bloedglucosewaarden af te lezen. De hoeveelheid bloed die nodig is om de bloedsuiker te meten wordt gemeten in microliters (µl). De meeste BG apparaten hebben een bloedvolume nodig dat tussen 0.3 µl en 0.9 µl ligt.

Meeteenheid

De resultaten van de bloedglucosetest worden weergegeven in een bepaalde meeteenheid, afhankelijk van het BG-apparaat. Dit kan mg/dL (milligram glucose per liter bloed) of mmol/L (millimol glucose per liter bloed) zijn. Deze meeteenheden geven de concentratie glucose per liter bloed aan. Op de meeste bloedglucosemeters is deze meeteenheid vooringesteld en kan niet veranderd worden. Sommige bloedglucosemeters bieden echter de mogelijkheid om te wisselen tussen mg/dL en mmol/L.

Massa

Aan de hand van de massa-gegevens kun je schatten hoe groot de bloedglucosemeter is. De massa van de meter wordt in centimeters aangegeven. De massa wordt berekend uit de hoogte, breedte en diepte van de bloedglucosemeter. Als je de massa van je BG meter kent, kun je beter beslissen waar je hem opbergt en of je hem mee kunt nemen als je op stap gaat. Kleinere glucosemeters zijn handiger en je kunt ze bij je dragen als je op pad bent.

Gewicht

Gewichtsinformatie helpt je schatten hoe zwaar de bloedglucosemeter is. Het gewicht van de meter wordt gemeten in grammen. Als je het gewicht van je bloedglucosemeter kent, kun je gemakkelijker beoordelen of je hem op reis mee kunt nemen.

Opslagruimte

De grootte van de geheugenruimte geeft je een idee van de capaciteit van de geheugenkaart van het BG toestel. Je kunt al je aflezingen in het geheugen opslaan. Het is belangrijk dat je de resultaten van je glucosemetingen op de geheugenkaart bewaart. Zo kun je ze later raadplegen en analyseren. De grootte van het geheugen vertelt je ook hoeveel resultaten je op je BG toestel kunt opslaan.

Extra’s

Onder de categorie “Extras” kun je de extra functies zien waarmee het BG apparaat geleverd wordt. Als je speciale behoeften hebt, moet je letten op de extra functies van het toestel. De meeste bloedglucosemeters hebben een alarmfunctie die je eraan herinnert wanneer je je metingen moet doen. Veel BG-meters hebben een LCD-scherm met achtergrondverlichting. Daardoor zijn de resultaten gemakkelijk af te lezen, zelfs bij weinig licht.

Met sommige BG toestellen kun je niet alleen bloed afnemen via je vingertoppen, maar ook via alternatieve testplaatsen (zoals je bovenarm). Deze functie heet ATS (alternatieve testplaatsen). Veel BG toestellen hebben een automatische coderingsfunctie. Je hoeft deze apparaten niet te coderen volgens de code op de verpakking van de teststrips. Andere apparaten-sets hebben een microchip die de code bevat.

Vaak wordt een USB kabel voor gegevensoverdracht in de verpakking van het apparaat meegeleverd. Sommige bloedglucosemeters hebben ook een draadloos netwerk of Bluetooth functies. Op deze manier worden meetresultaten draadloos naar een PC of smartphone doorgestuurd. BG meters die een mobiele telefoon module hebben zijn over het algemeen compatibel met mobiele telefoons.

Veel meters worden ook geleverd met bijbehorende diabetes management software en apps voor PC en mobiele telefoon. Met deze software kun je je bloedglucosewaarden evalueren en beheren. Er zijn bijpassende Healthmanager programma’s voor elke meter. Voorbeelden van zulke toepassingen zijn Diabass, SiDiary, Accu-Check Smart Pix, med-import, mySugar Companion, GlucoLog en andere.

Wetenswaardigheden over bloedglucosemeters

Hoe meet ik mijn bloedglucose?

Voordat je je bloedglucosespiegel controleert, moet je je handen en de plek waar je bloed afneemt grondig schoonmaken en afdrogen. Steek dan een nieuwe teststrip in de insteekopening van de elektronische bloedglucosemeter. Steek dan een nieuw lancet in het prikapparaat en prik er de huid mee aan. Neem een kleine druppel bloed en leg die voorzichtig op de teststrip. Je ziet het resultaat van de bloedglucosetest binnen een paar seconden op het scherm van de BG meter.

Eileen ReschawskiExpertin für Naturheilkunde
“Als je vaak je bloedglucose meet, raad ik je aan speciaal te letten op de hoeveelheid bloed die het apparaat nodig heeft. Op den duur gaat het nemen van grotere druppels bloed naar de vingertoppen – die worden niet alleen “geprikt”, maar ook hun tastzin kan verminderen”

Wie heeft een bloedglucosemeter nodig en welke bloedglucosemeter is geschikt voor mij?

Een bloedglucosemeter wordt bij diabetes door artsen voorgeschreven om het bloedglucosegehalte te controleren. Zo kan je arts een overzicht krijgen van je symptomen. Anderzijds kun je zelf nagaan of je hypoglykemie of hyperglykemie hebt en dienovereenkomstig medicijnen nemen. Het gebruik van een bloedglucosemeter kan voorgeschreven worden bij diabetes type 1, diabetes type 2, zwangerschapsdiabetes of prediabetes.

Diabetes is een veel voorkomende ziekte bij oudere mensen. Voor senioren zijn gebruiksgemak en afleesbaarheid van het display de belangrijkste criteria bij de keuze van een meter. Slechtzienden moeten de voorkeur geven aan meettoestellen met een spraakuitgang. Spraakuitvoer en displays zijn beschikbaar in verschillende talen. Als een kind aan diabetes lijdt, nemen de ouders gewoonlijk de controle over zijn of haar suikerspiegel over.

Gebruiksvriendelijke meters met kleurrijke displays en onderhoudende apps voor mobiele telefoons worden door jongeren echter goed ontvangen. Een verhoging van de bloedsuikerspiegel komt ook veel voor bij zwangere vrouwen. Huisdieren kunnen net als mensen diabetes krijgen. Er zijn ook bloedglucose-apparaten in de handel die geschikt zijn voor honden en katten. Dierenartsen raden af het glucosegehalte bij dieren te meten met een BG-apparaat voor mensen. De concentratie van glucose in het bloed is verschillend bij dieren en mensen, en ook bij verschillende diersoorten. Een goed geschikt meetapparaat voor huisdieren is de Wellion Vet Gluco Calea.

Welke standaardwaarden geeft een bloedglucosemeter aan?

Bij diabetes is het van cruciaal belang om het glucosegehalte in het bloed te meten. Bloedglucosemeters tonen je in de eerste plaats het niveau van suikerhoudend hemoglobine (HbAc1). HbAc1 is het percentage hemoglobine moleculen dat biochemisch met bloedglucose verbonden is.

De normale waarden van HbAc1 bij gezonde mensen zijn ongeveer 5%. Aanvaardbare niveaus van HbAc1 bij diabetici liggen tussen 4% en 6,9%. Als je glucosespiegels onder of boven deze grenzen liggen, kun je hypoglykemie of hyperglykemie hebben. Sommige bloedglucosemeters bieden ook de mogelijkheid om het gehalte aan ketonen in het bloed te meten.

Als het lichaam hypoglykemisch is, breekt het vetten af om zichzelf van voldoende energie te voorzien. Ketonen zijn bijproducten van de afbraak van vetten. Ketonen maken het bloed zuur en dat kan tot ernstige complicaties leiden. Vooral mensen met diabetes type 1 moeten het gehalte aan ketonen in hun bloed meten.

Wanneer en hoe vaak moet ik mijn bloedglucosewaarden meten?

Je arts zal je vertellen wanneer en hoe vaak je je glucosewaarden moet meten. Het is belangrijk dat je een routine hebt die bij je levensstijl past. Als regel meten de meeste mensen met diabetes hun glucosespiegel tweemaal per dag voor of na het eten. Als je symptomen van hypoglykemie of hyperglykemie ervaart, moet je ook je glucosespiegel meten. Als je een slim glucosecontrolesysteem gekozen hebt, wordt je glucosespiegel voortdurend door het systeem gecontroleerd en hoef je er zelf geen omkijken meer naar te hebben.

Wat betekent het als de bloedglucosemeter een fout aangeeft?

Soms geeft de bloedglucosemeter Fout aan. Dit betekent dat de test niet goed kon worden uitgevoerd en dat je hem moet herhalen. De bloedglucosemeter kan Fout aangeven als er bijvoorbeeld niet genoeg bloed is om de test te doen. Dit kan ook gebeuren als de teststrips vuil zijn of als je de meter niet juist gecodeerd hebt.

Hoe moet ik mijn bloedglucosemeter verzorgen en schoonmaken?

Hygiëne en verzorging van je BG meter zijn heel belangrijke aspecten van de dagelijkse glucosecontrole. Je moet zorgen voor de stroomvoorziening van je meter, en voor de reinheid van je lancetten en bloedglucose teststrips.

Je moet het bloedglucoselancet verwisselen telkens als je een bloedmonster neemt.

Als je een lancet meer dan eens gebruikt, kan het bot of vuil worden. Dit kan leiden tot zweren, infecties en littekenvorming van de huid. Gooi gebruikte lancetten altijd weg. Je moet ook regelmatig de houdbaarheidsdatum van de teststrips controleren. Het is ook belangrijk te controleren of de code op de meter overeenkomt met de code op de verpakking van de teststrips.

Als dit niet het geval is, moet je je bloedglucosemeter dienovereenkomstig hercoderen. Je moet er ook voor zorgen dat je meter voldoende stroom krijgt door de batterijen regelmatig te vervangen.

Afbeelding bron: Pixabay.com / Stevepb

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies