Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

67Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

163Verzamelde opmerkingen

Welkom op onze grote blokfluit 2022. Hier stellen we alle blokfluiten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste blokfluit voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een blokfluit wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De blokfluit behoort tot de houtblaasinstrumenten. Het is geschikt als beginnersinstrument voor jonge musici, maar kan ook op een heel hoog niveau worden bespeeld.
 • Er zijn verschillende soorten blokfluiten, die verschillen in grootte en toonhoogte (b.v. sopraan- en altblokfluiten)
 • Blokfluiten zijn meestal van hout, maar kunnen ook geheel of gedeeltelijk van plastic gemaakt zijn.

Blokfluit: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een blokfluit koopt

Welke blokfluit wil ik gaan spelen?

De meest voorkomende blokfluit is de sopraanblokfluit. Het is erg handzaam, heeft een zuiver geluid en kan door zijn handzame formaat ook door kinderen bespeeld worden. De altblokfluit heeft een diepere klank, maar is ook een flink stuk groter. De tenor- en basblokfluiten zijn nog dieper, maar ook groter. Meer gedetailleerde informatie over de staanplaatsen vind je hieronder. Naast deze vier hoofdtypen is er ook de zeer hoge sopranino blokfluit en de zeer lage sub-bas blokfluit. De extreem kleine “Gar-Klein-Fluit” wordt gekenmerkt door een erg piepend geluid, terwijl de subcontrabasblokfluit een erg lage toonhoogte heeft.

Hoeveel kost een blokfluit?

De prijs van een blokfluit hangt vooral af van het type en het materiaal. Zoals bij alle muziekinstrumenten is de prijsklasse naar boven toe betrekkelijk open, want er zijn ook veel bijzondere modellen, gemaakt van speciaal hout of versierd met sierlijke versieringen. Zulke speciale instrumenten kunnen natuurlijk erg duur zijn. Je kunt echter online eenvoudige plastic sopraanblokfluiten vinden voor zo weinig als een eencijferige euro. Als je nog niet zeker weet of de blokfluit het juiste instrument voor je is, en je wilt in het begin niet te veel geld uitgeven, dan zul je zeker niet verkeerd doen met een model uit deze prijsklasse als beginnerblokfluit.

Welk model van welk merk is geschikt voor mij of mijn kind?

Bekende blokfluit fabrikanten zijn onder meer de volgende merken

 • Mollenhauer
 • Moeck
 • Yamaha
 • Aulos
 • Küng
 • Hohner
 • Tonger
 • Fehr

Je kunt de modellen van deze merken meestal direct bestellen bij de online winkels van de merken zelf. Maar ook populaire postorderbedrijven als Amazon bieden een keur aan verschillende blokfluiten in alle prijsklassen. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je ook naar een muziekwinkel in je buurt gaan en daar een blokfluit kopen. Zo kun je verschillende blokfluiten uitpakken, ze van dichtbij bekijken en persoonlijk advies krijgen van deskundige verkopers. Zo is de kans op een slechte aankoop vrijwel uitgesloten.

Blokfluiten kunnen ook kinderen gemakkelijk leren (Bron: pixabay.com / congerdesign).

Zijn er speciale beginnersmodellen?

Er zijn geen expliciete beginnersmodellen. Er zijn echter verschillen tussen de afzonderlijke modellen: Gewoonlijk hebben blokfluiten twee dubbele gaten, die nodig zijn om halve tonen te spelen. Voor beginners is het echter vaak moeilijk om deze halve tonen zuiver te spelen. Daarom worden blokfluiten die geen dubbele gaten hebben soms “beginnersmodellen” genoemd.

Als je je niveau van fluitspelen wilt verhogen zonder al na korte tijd een nieuwe blokfluit te moeten kopen, moet je beslist voor een “volwaardige” dubbel-gaats blokfluit gaan.

Kun je zelf fluit leren spelen?

Of je jezelf een instrument kunt leren bespelen hangt natuurlijk af van je persoonlijke kennis, talent en motivatie. Als je alleen af en toe wat voor jezelf wilt oefenen, kun je het zeker in je eentje proberen. Het is belangrijk dat je een oefenboek hebt waarin de vingerzettingen en noten worden uitgelegd. Er zijn ook talloze uitleg en video’s over dit onderwerp online te vinden.

Het is aan te bevelen, vooral voor kinderen, om in het begin regelmatig instrumentale lessen te nemen, zodat de speeltechniek en de klank vanaf het begin correct geleerd worden en er geen fouten “getraind” worden. Veel muziekscholen bieden ook fluitlessen aan in kleine groepen voor kinderen. Dit bereidt de kleintjes vanaf het allereerste begin voor op het spelen in ensembles en op plezier in het samen muziek maken.

Hoe vaak en hoe lang moet je op je fluit oefenen?

Geen enkele meester is ooit uit de lucht gevallen, en daarom moet je oefenen, oefenen, oefenen. De dagelijkse werklast hangt natuurlijk samen met de moeilijkheidsgraad waarop je oefent. Bij alle muziekinstrumenten, zoals de trompet of het keyboard, gaat het om regelmaat, dus het is beter om elke dag kort op de fluit te spelen dan één keer per week een paar uur.

Je hoeft niet elke dag een uur op je fluit te oefenen als je geen tijd hebt. Zelfs een kwartier dagelijkse oefening helpt je om je niveau op peil te houden en het in kleine stapjes te verhogen.

Welke accessoires heb ik nodig voor een blokfluit?

Om de blokfluit veilig te kunnen opbergen en vervoeren, heb je bijvoorbeeld een tas nodig. Maar als je je instrument vaak vervoert, is het beter een koffer te kopen om de fluit beter te beschermen tegen vallen. Afhankelijk van de houtsoort moeten sommige houten fluiten regelmatig geolied worden. Er zijn afzonderlijke oliën of hele verzorgingssets voor dit doel, die de instrumenten in de best mogelijke conditie houden.

Een afveegstaaf is ook belangrijk om de fluit schoon te maken. Hij moet passen bij de maat van de fluit en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, bijvoorbeeld van hout of van kunststof. Aan dit stokje wordt dan een doekje bevestigd dat door de fluit wordt gehaald om hem te drogen en schoon te maken. Een muziekstandaard is ook erg praktisch om te oefenen. Muziekstandaards die klein opgevouwen kunnen worden zijn heel geschikt.

Op deze manier past de muziekstandaard samen met de blokfluit in een kleine rugzak. Dit kan heel praktisch zijn als je met anderen samenspeelt in een fluitensemble en dus het instrument en de muziekstandaard vaak moet vervoeren. Heel belangrijk: een muziekstandaard weegt meestal ongeveer een kilo, dus moet hij apart van de fluit vervoerd worden als je maar één tas voor de fluit hebt!

Anders zou hij door de muziekstandaard beschadigd kunnen worden. Je zit aan de veilige kant als je een stevige koffer voor je fluit hebt. Alle hierboven genoemde producten zijn verkrijgbaar bij de fluitenfabrikanten.

Hoe vaak moet een blokfluit schoongemaakt worden?

Steeds na het spelen moet de blokfluit kort met een wisser afgedroogd worden, zodat er geen vocht in blijft hangen. Het doekje moet om hygiënische redenen elke keer vervangen worden. De uitgebreidere verzorging is oliën, maar dat is meestal maar een paar keer per jaar nodig. De frequentie van deze “speciale behandeling” hangt af van de soort hout waarvan de fluit gemaakt is en hoe hij behandeld is. De fabrikant zal je vertellen hoe vaak een fluit geolied moet worden. Zo niet, vraag het dan zeker! Alleen met de juiste behandeling kunnen blokfluiten hun kwaliteit en een mooie, zuivere klank behouden.

Besluit: Welke soorten blokfluiten zijn er en welke is de juiste voor mij?

Zoals reeds gezegd, zijn er verschillende soorten blokfluiten. De hoogste zijn de Gar-Klein blokfluiten en sopranino blokfluiten, dan komen de gewone sopraan-, alt-, tenor- en basblokfluiten, en de laagste zijn de sub-bas- en contrabasblokfluiten. Omdat de extra hoge en extra lage blokfluiten niet erg gebruikelijk zijn en meestal niet door beginners gebruikt worden, gaan we hier alleen in op de andere vier blokfluiten en leggen we in meer detail uit wat ze zoal doen.

Art Toonbereik
Sopraanblokfluitte c2 – d4
Altblokfluitte f1 – g3
Tenorblokfluitte c1 – d3
Basblokfluitte f – g2

Aan de sopraanblokfluit denk je waarschijnlijk het eerst als je aan blokfluiten denkt. Hij is klein, licht en heeft een heldere, heldere klank. Vanwege zijn grootte en eenvoud wordt het vaak gebruikt als instapinstrument. De sopraanblokfluit is echter niet alleen een kinderinstrument; het kan ook op heel hoog niveau bespeeld worden en aan conservatoria bestudeerd worden.

De altblokfluit is groter dan de sopraanfluit en produceert lagere tonen. Hij kan nog steeds door de meeste mensen zonder problemen bespeeld worden, maar is al wat logger dan de sopraanfluit. De tenorblokfluit en de basblokfluit zijn relatief groot, zodat de basblokfluiten meestal een soort extra mondstuk hebben en dus sterk verschillen van de kleinere blokfluiten. Ze zijn niet alleen groter, maar ook zwaarder en dus niet zo gemakkelijk te vervoeren.

Als je er niet aan gewend bent, kan het oefenen ook wat inspannender zijn. Veel fluitisten beginnen met de sopraanblokfluit en stappen dan over op een andere fluit of een heel ander instrument. Als je overweegt om direct met een van de lagere fluiten te beginnen: Luister online naar een paar liedjes van de afzonderlijke fluitpartijen! Er zijn veel video’s op het internet te vinden. Dit zal een grote hulp zijn bij het nemen van je beslissing, want uiteindelijk is het het belangrijkst dat je het geluid mooi vindt.

Aankoopcriteria: Op basis van deze factoren kun je blokfluiten vergelijken en evalueren

Natuurlijk heeft niet iedereen dezelfde prioriteiten wat betreft de producteigenschappen die voor hem het belangrijkst zijn. We hebben de belangrijkste koopcriteria op een rijtje gezet waar je aan moet denken voor je een blokfluit koopt

 • Materiaal
 • Kleur
 • Prijs
 • Vingerzetting
 • Accessoires

In het volgende kun je lezen over de respectieve criteria en ontdekken waarom het zinvol is een instrument op basis van de criteria te kopen of niet.

Materiaal

Blokfluiten zijn ofwel van hout, ofwel van plastic, ofwel van beide gemaakt. In de “gemengde vorm” is alleen de kop van de fluit van plastic. Esdoornhout is heel gewoon, maar er zijn ook fluiten van perenhout, pruimenhout en vele andere. Welk materiaal is beter voor blokfluiten? Hout is duurder en heeft meer onderhoud nodig. Anderzijds trilt hij beter, zodat de geluidskwaliteit ook veel beter is, en dit kwalitatieve verschil wordt ook door kinderen waargenomen.

De plastic versie is zeer robuust, goedkoper en gemakkelijker te onderhouden: De plastic fluiten van Mollenhauer, bijvoorbeeld, kunnen gemakkelijk in de afwasmachine gereinigd worden! Anderzijds is de klank van de instrumenten niet zo mooi als die van een houten fluit.

Hier volgt een kort overzicht van de voor- en nadelen van houten instrumenten:

Voordelen
 • Betere geluidskwaliteit
 • Hoogwaardige vormgeving
 • Voelt beter aan
Nadelen
 • Duurder
 • Heeft verzorging nodig
 • Minder robuust

En hier zijn de voor- en nadelen van plastic blokfluiten:

Voordelen
 • Zeer robuust
 • Gemakkelijk te onderhouden
 • Lagere prijs
Nadelen
 • Slechtere geluidskwaliteit

Voelt bett aan als je ambitieus oefent om de perfecte klank te bereiken, zul je met een plastic blokfluit al gauw je plezier verliezen. Daarom moet zo vroeg mogelijk groot belang gehecht worden aan een mooie klank.

Kleur

Blokfluiten van kunststof zijn natuurlijk verkrijgbaar in allerlei kleuren, zoals zwart, rood, wit, blauw, geel, oranje, paars, roze enz. Meerkleurige modellen zijn ook verkrijgbaar, evenals plastic blokfluiten met een houten uiterlijk. Vooral voor kinderen is de kleur van hun nieuwe instrument vaak erg belangrijk. Houten fluiten zijn in dezelfde kleur als het hout. Zo nodig wordt het oppervlak gebeitst, maar dit beïnvloedt alleen het uiterlijk en niet de klank van het instrument.

Het materiaal van de fluit is ook van invloed op de prijs. (Image source: pixabay.com / Huskyherz)

Prijs

Natuurlijk speelt de prijs ook een heel belangrijke rol bij de aanschaf van een blokfluit. Om de kosten van de blokfluit te kunnen inschatten, moet je duidelijk zijn over hoe serieus je (of je kind) bent met het oefenen van de fluit. Als jij of je kind nog nooit fluit gespeeld hebben, moet je misschien niet meteen voor een dure edelhouten fluit gaan, maar misschien de eerste paar weken met een goedkoper instrument beginnen en kijken of je het spelen op de fluit überhaupt leuk vindt.

Vingerzetting

Er zijn twee verschillende soorten blokfluiten, die de vingerzetting beïnvloeden: De Duitse vingerzetting en de barokke vingerzetting. De Duitse vingerzetting is gemakkelijker, vooral voor beginners: een C majeur toonladder is gemakkelijk te spelen omdat je de vingergaten alleen maar na elkaar van beneden naar boven hoeft te openen. In de oudere, barokke vingerzetting moeten echter de twee laagste vingergaten gesloten zijn voor een C majeur toonladder op F, i.e. de vijfde noot. De barokke vingerzetting is misschien iets moeilijker te leren, maar later kun je de halve tonen preciezer spelen.

De twee vingerzettingen worden niet onderscheiden door de dubbele gaten, zoals vaak wordt aangenomen. Het uiterlijke verschil tussen de twee verschillende vingerzettingen zijn de vingergaten: in de Duitse vingerzetting is het gat in de vierde positie groot en in de vijfde positie klein, in de barokke vingerzetting is het andersom.

Accessoires

Bij het vergelijken van afzonderlijke blokfluiten kun je ook naar de accessoires kijken als criterium, want blokfluiten worden vaak aangeboden met een accessoire-set. In deze set is de basisuitrusting al inbegrepen, bijvoorbeeld een zak en een poetsdoek. Deze dingen moeten beslist bij de aankoopbeslissing betrokken worden, want ze vormen een andere kostenfactor:

Als je een blokfluit koopt met alles erop en eraan, hoef je je geen zorgen te maken over de aanschaf van deze dingen achteraf, maar kun je meteen beginnen te spelen. Maar het is ook belangrijk om de kwaliteit van de accessoires zorgvuldig te controleren. Bij grote online handelaars als amazon.de kan het gebeuren dat een goedkope fluit geleverd wordt met een goedkope tas die van heel dun materiaal gemaakt is en slecht genaaid is.

Als je rechtstreeks bij een blokfluitfabrikant koopt, zijn de tassen meestal origineel van dezelfde fabrikant als het instrument, dus de kwaliteit is vaak beter. Zoals altijd is de beste manier om het zekere voor het onzekere te nemen, naar een muziekwinkel in je buurt te gaan en te vragen, want deze winkels hebben ook blokfluitsets in hun assortiment. Zo kun je alle afzonderlijke onderdelen goed bekijken.

Wetenswaardigheden over blokfluiten

Hier is nog wat wetenswaardigs:

Hoe wordt een blokfluit gebouwd?

Grofweg bestaan blokfluiten uit een kopstuk, een middenstuk en een voetstuk. Bij sopraan- en altblokfluiten zijn de midden- en voetgewrichten in één deel gecombineerd, zodat deze blokfluiten uit twee delen bestaan die aan elkaar geschroefd kunnen worden. De hoofdjoint is gedeeltelijk het mondstuk, dat ook wel de snavel genoemd wordt. De fluit vormt zo een buis waar lucht met lichte druk doorheen geblazen wordt. Dit zogenaamde windkanaal heeft zeven vingergaten aan de bovenkant en één vingergat aan de onderkant. Afhankelijk van welke vingergaten je met je vingers sluit, verandert de toon die je speelt.

Waarom moeten houten blokfluiten ingespeeld worden?

Nieuwe houten blokfluiten moeten eerst ingespeeld worden, zodat het hout langzaam kan wennen aan de temperatuur en de vochtigheid. Dit betekent dat je de eerste weken een paar minuten per dag op de blokfluit speelt, aanvankelijk in de lagere registers. Je kunt ook meer gedetailleerde instructies over het bespelen van het instrument krijgen bij de fabrikant of in gespecialiseerde muziekwinkels.

Blokfluiten met plastic koppen of helemaal van plastic gemaakt hoeven niet ingespeeld te worden en zijn meteen klaar voor gebruik!

Hoe werken de blokfluit vingerzettingen?

De afzonderlijke noten worden gespeeld met bepaalde vingerzettingen, wat betekent dat je bepaalde vingergaten sluit en zo de toon verandert. Op het Internet kun je overzichten vinden en diverse grepentabellen om te downloaden. Sommige fluitenfabrikanten hebben ook grepentabellen en verdere tips voor het spelen van de fluit op hun websites, bijvoorbeeld Moeck of Mollehauer.

Dit lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld, maar als je met eenvoudige liedjes begint, zul je merken dat het met een beetje oefening niet zo moeilijk is om de afzonderlijke vingerzettingen te onthouden. Het helpt ook om in het begin elke dag een paar toonladders te spelen om vertrouwd te raken met de klank en om de noten, accidentals en bijpassende vingerzettingen te internaliseren.

Vanaf welke leeftijd kan men blokfluit leren spelen?

De blokfluit is het ideale instrument voor alle leeftijden! Kinderen kunnen beginnen met het oefenen van de blokfluit als ze 3-4 jaar oud zijn. Het instrument is gemakkelijk te leren, dus oefenen geeft vaak een gevoel van prestatie en maakt dat ze meer willen leren. Kinderen leren hun eigen ademhaling beter onder controle te houden, een gevoel voor ritme en melodie te ontwikkelen en noten te lezen terwijl ze fluit spelen.

Het kan dus nooit verkeerd zijn om een instrument te leren! Het is echter ook belangrijk dat het kind ook uit eigen belangstelling een instrument wil leren en niet alleen op fluitles gaat omdat de ouders dat zo willen.

Beeldbron: pixabay.com / Body-n-Care

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies