Blu-ray
Laatst bijgewerkt: 14-08-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

22Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Er gaat niets boven het kijken van films op goede filmapparatuur. Eerst kies je een leuke film, dan speel je hem af, samen met vrienden, met je partner of je kijkt alleen. Je begeleidt de film met een lekker drankje en wat popcorn. Tot slot pas je de verlichting en het volume van het geluid aan je voorkeuren aan. Wat kun je je nog meer wensen?

In dit artikel laten we je daarom kennismaken met het universum van de Blu-ray spelers. Je leert de beste opties op het gebied van kwaliteit/prijs kennen en we helpen je bij het oplossen van eventuele twijfels. We beantwoorden de meest gestelde vragen, en geven je informatie over de aspecten waar je op moet letten zodat je een goede aankoop zal kunnen doen.




Belangrijk om te weten

 • De beste Blu-ray spelers ondersteunen 4K of tenminste Full HD. Ze hebben ook krachtige geluidssystemen, zodat je er het meeste uit kunt halen.
 • Met bijna alle spelers die een goede kwaliteit hebben, is het mogelijk om video’s, muziek of foto’s op verschillenden manieren af te spelen. Ze kunnen onder andere Bluetooth, wifi, een ethernet kabelverbinding, USB-poort, systemen waarmee je gegevens kunt delen, een verbinding via HDMI en een digitale (optische) audio-uitgang omvatten.
 • Blu-ray is een aanrader voor filmliefhebbers en tegenwoordig worden vrijwel alle nieuwe films die uitkomen ook uitgebracht op Blu-ray. Voor elke Blu-ray speler geldt dat als je hem alleen gebruikt om films mee af te spelen, het onmogelijk is om een miskoop te doen. Wil je een goedkoper apparaat of juist een speler met heel veel extra’s? Welk model je ook kiest, ze beschikken allemaal over een uitstekende beeldkwaliteit.
 • Dit alles en nog veel meer kun je in deze gids vinden, evenals verschillende aankoopcriteria om de best mogelijke aankoop te kunnen maken.

Onze selectie: De beste Blu-ray spelers op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste Blu-ray spelers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de beste Blu-Ray speler een stuk eenvoudiger.

De beste Blu-ray speler voor Smart en 3D

Met de BD-J5500 3D Blu-ray speler van Samsung geniet je van levensechte beelden en speel je je favoriete films en video’s af in Full HD 3D-kwaliteit. Het stijlvolle design van de Blu-ray speler zorgt ervoor dat het in ieder soort interieur past.

De speler heeft lichte rondingen en past om die reden in het speciaal goed bij de Samsung Curved TV. Met de Opera TV Store heb je toegang tot meer dan 250 apps. Het apparaat heeft een HDMI-aansluiting en een USB-host.

De Blu-ray speler met een hemels geluid

Wat je ook zoekt op het gebied van elektronica, met een artikel van Panasonic weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt. Hetzelfde geldt voor de Panasonic DMP-BD84EG-K DVD- en Blu-ray-speler. Het apparaat biedt een hemels geluid en een haarscherp beeld.

De bediening is zeer eenvoudig en intuïtief. Dit is een instapmodel met een uitstekende afspeelkwaliteit die zelfs kenners zal overtuigen. Talrijke video-, audio- en beeldformaten worden ondersteund via USB en HDMI.

De beste Blu-ray speler met 4K upscaling

Deze Sony BDP-S6700 kan niet alleen geweldige content afspelen maar ook verbeteren. Zo zullen je Full HD beelden worden verhoogd in kwaliteit zodat je kunt genieten van 4K kwaliteit films. Je kunt er snel en stabiel mee streamen met een groot aantal internet videodiensten en naar muziek luisteren en video’s bekijken via Bluetooth met LDAC kwaliteit.

De speler van Sony heeft  een ingebouwde dual-band Wi-Fi voor een sterk draadloos signaal.

De beste basic Blu-ray speler

De LG BP250 heeft een betaalbare prijs voor een vrij complete Blu-ray speler. Uiteraard heeft het niet de technologie van andere, meer geavanceerde modellen, maar het heeft wel een aantal vrij interessante opties.

Het beschikt bijvoorbeeld over een USB-ingang zodat je video’s, muziek of foto’s kunt afspelen vanaf een ander apparaat. Naast het Blu-ray afspelen kan je ook nog de klassieke dvd’s afspelen. Kortom, een veelzijdig toestel voor een zeer redelijke prijs.

De beste 4K Blu-ray speler

De Sony UBP-X500 is niet zomaar een Blu-ray speler, maar één met 4K Ultra HD beeldkwaliteit. Je hebt een 4K speler nodig om 4K UHD Blu-Rays af te kunnen spelen. Hiermee geniet je van films in de hoogste kwaliteit van dit moment en creëer je je eigen thuisbioscoop.

Jammer is dat bij dit model geen kabels worden meegeleverd om de Blu-ray speler op de TV aan te sluiten. Maar gelukkig hoeft een kabel niet veel te kosten en heb je die zo in huis.

Shopgids: Alles wat je moet weten over Blu-ray spelers

Het is van groot belang dat je voordat je een Blu-ray speler koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Blu-ray

Een Blu-Ray speler is een compact apparaat dat in staat is om video en audio af te spelen.
(Bron: Olga Serdyuk: 12865016/ 123rf.com)

Wat is een Blu-ray speler precies?

Een Blu-ray speler is een compact apparaat dat in staat is om video en audio af te spelen. Tegenwoordig heeft de grote meerderheid van hen verschillende leesformaten, evenals high-fidelity en high-definition audio en video. Ze hebben ook een interface zodat je door hun menu’s kunt navigeren en gebruik kunt maken van de applicaties waar ze al of niet over beschikken.

De beste spelers hebben HDR-technologie, die een absoluut briljante beeldkwaliteit en een resolutie tot 4K biedt. Ze hebben ook krachtige geluidssystemen om de best mogelijke ervaring te bieden. Veel van hen zijn voorzien van wifi, Bluetooth en ethernetverbinding, maar ook van een HDMI-verbinding, een digitale audio-uitgang (optisch) en soms zelfs een USB-poort.

Jean-Luc GodardFranse filmregisseur
“Natuurlijk behoort een film een begin, een midden en een eind te hebben. Maar niet noodzakelijkerwijs in die volgorde.”

Wat zijn de voordelen van een goede Blu-ray speler?

Aangezien je al een beter idee hebt van wat een Blu-ray speler is en wat het kan bieden, laten we hieronder een overzicht zien met de voor- en nadelen van dit apparaat. Ga je voor de allerbeste beeld- en geluidskwaliteit of neem je ook genoegen met minder? Heb je extra geld over om van dit soort voordelen te profiteren en beschik je ook over een televisie die de kwaliteit van Blu-ray goed weer kan geven? Kijk wat voor jou belangrijk is en stem daar de keuze voor je nieuwe Blu-ray speler op af.

Voordelen
 • Je kunt films afspelen met een hoge beeldresolutie, sommige met zelfs een 4K-formaat.
 • Ze hebben een hoogwaardige, verliesvrije audio.
 • Ze ondersteunen meerdere audio- en videoformaten.
 • Het is mogelijk om van je tv een smart tv te maken.
 • Sommige spelers hebben draadloze connectiviteit.
Nadelen
 • Om het meeste uit je audio te halen, heb je goede luidsprekers nodig.
 • Je hebt een goede televisie nodig om te kunnen profiteren van de beeldkwaliteit.

Wat is een 4K resolutie van Blu-ray spelers?

4K of UHD (Ultra High Definition) is een technologie die qua aantal pixels en resolutie beter is dan Full HD. Dankzij deze technologie kan je veel meer nuances in elk beeld waarnemen. Op het niveau van de details en de beeldkwaliteit biedt het veel hogere prestaties en kan het een resolutie tot 3840 x 2160 pixels ontwikkelen.

Er zijn Blu-ray spelers die een 4K-upscaling functie bieden. Met 4K-upscaling kun je content in een lage resolutie opschalen naar de hoge 4K ultra-HD resolutie. Iets wat overigens vaak alleen interessant is als je tv ook 4K ultra-HD bevat. Het ideale is echter om een speler te vinden die van zichzelf al over 4K technologie beschikt.

Federico FelliniItaliaanse filmregisseur
“Een goede wijn is als een goede film: hij duurt een moment en laat een smaak van glorie in je mond achter; hij is nieuw in elke slok en net als in de films wordt hij geboren en herboren in elke proeverij.”

Wat zijn de verschillen tussen SDR en HDR?

HDR (High Dynamic Range) is een technologie die zeer vaak op tv’s zelf te vinden is en uiteraard door Blu-ray spelers kan worden ondersteund. Eén van de belangrijkste functies is dat hoe helderder het beeld is, hoe beter de kwaliteit van de details. Daardoor kan je zelfs in donkere scènes beter nuances waarnemen.

Hier ligt het grootste verschil met de meer conventionele SDR (Standard Dynamic Range). Elke televisie met HDR zal ongetwijfeld een hogere beeldkwaliteit hebben dan een SDR. En als de Blu-ray speler deze technologie ondersteunt, dan is dat ideaal voor een succesvolle weergave. Let dus op deze afkortingen.

Blu-ray

Tegenwoordig ondersteunt een grote meerderheid van de blu-ray spelers verschillende leesformaten.
(Bron: Piotr Adamowicz: 18983958/ 123rf.com)

Wat betekenen de afkortingen FLAC, WAV of ALAC die Blu-ray spelers ondersteunen?

Dit zijn audiocodecs die een digitale verliesvrije geluidsweergave mogelijk maken. Het belangrijkste doel van codecs is mediabestanden kleiner te maken, zodat ze niet zo veel ruimte op de speler innemen. Dit garandeert een hoogwaardige en superieure geluidskwaliteit, hoewel je hier goede luidsprekers voor nodig hebt om ten volle te kunnen genieten van dergelijke functies. Uiteindelijk is de compatibiliteit met deze formaten net zo belangrijk als de apparatuur die wordt gebruikt om het volledige potentieel ervan te ontwikkelen.

Codec Lancering Compressie Bemonsteringsfrequentie Bits
WAV (Waveform Audio File Format) 1991 Verliesvrije compressie 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz, 176,4 kHz, 192 kHz 16, 24 y 32 bits
ALAC (Apple Lossless) 2004 Verliesvrije compressie 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz, 176,4 kHz, 192 kHz 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz, 176,4 kHz, 192 kHz
FLAC (Free Lossless Audio Codec) 2001 Verliesvrije compressie 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz, 176,4 kHz, 192 kHz 16 y 24 bits

Waarvoor dient het DLNA-systeem van een Blu-ray speler?

Het DLNA-systeem (Digital Living Network Alliance) is te vinden in verschillende soorten elektronische apparaten, ook in Blu-ray-spelers. Kortgezegd maakt deze standaard het mogelijk om muziek en films tussen diverse apparaten te streamen. Hierbij is het niet nodig om ingewikkelde instellingen te wijzigen, want de apparaten zien elkaar vanzelf.

Een voorwaarde is wel dat alles op hetzelfde (draadloze) thuisnetwerk is aangesloten. De meeste grote merken hebben zich dan ook aangesloten bij de DLNA-organisatie. Momenteel zijn dat er meer dan 230, waaronder Sony, Dell, LG, HTC, Philips, Samsung en Nokia.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een Blu-ray speler om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de Blu-ray speler die je nodig hebt:

Beschikbare apparatuur

Voordat je een Blu-ray speler gaat kopen, moet je kijken welke apparaten je in huis hebt. Het heeft geen zin om een enorm krachtige speler te kopen als je geen goede tv hebt om van een goed beeld te kunnen genieten. Als je een 4K/UHD tv hebt, dan ben je al een eind op weg en is het een goed idee om voor een krachtige, hightech Blu-ray speler te gaan.

Aangezien veel van deze spelers audiosystemen bevatten die bijdragen aan een hoge geluidskwaliteit, is het belangrijk dat je een versterkingssysteem hebt dat niet alleen beperkt is tot de luidsprekers van een televisie. Vooral als je ook muziek gaat afspelen in high-fidelity formaten. Dit is te vergelijken met het hebben van een geweldig hifi-apparaat en een headset van mindere kwaliteit.

Blu-ray

Blu-ray spelers bevatten audiosystemen die bijdragen aan een hoge kwaliteit van het geluid.
(Bron: Silverjohn: 17196525/ 123rf.com)

Ondersteunde beeldkwaliteit

Het is niet nodig om veel geld uit te geven als je een Blu-ray speler met een 4K up-scaling functie te krijgen. Of nog beter, met een ingebouwde 4K technologie. Als je, zoals je in het vorige criterium hebt kunnen gezien, een tv met bepaalde functies hebt, kan het versterken van het beeld met een krachtige speler een fascinerende ervaring zijn.

Vergeet niet dat 4K een hoger aantal pixels en een hogere resolutie weergeeft dan de Full HD, die ook al effectief is. Daarnaast heb je de HDR-technologie, die nog meer beeldscherpte biedt. Dit is zeer merkbaar bij donkere beelden, omdat het je in staat stelt om details te zien die met de SDR-technologie niet mogelijk zouden zijn.

Geluidskwaliteit

Van een bepaalde reeks Blu-ray spelers is de technologie die wordt gebruikt voor geluidsondersteuning veel krachtiger en effectiever. Daarom kan je in onze selectie van de beste Blu-ray spelers, die in het eerste deel van dit artikel is opgenomen, een aantal modellen met de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied vinden. De Sony UBP-X800M2 is één van de compleetste modellen van onze selectie.

Dolby True HD, Dolby Digital Plus, DTS, Dolby Atmos of HD Audio zijn enkele van de technologieën die door verschillende fabrikanten worden gebruikt om hun apparatuur van optimale geluidskwaliteit te voorzien. Als je hierbij over krachtige, goede kwaliteit luidsprekers beschikt, dan kun je van een bijna perfect geluid genieten, want er zijn modellen die codecs ondersteunen zonder geluidsverlies.

Herbert Von KarajanOostenrijkse pianist en dirigent
“Als je eenmaal naar een digitaal opgenomen compositie hebt geluisterd, is de schoonheid van het geluid zo overweldigend dat je geen andere keuze hebt dan het met alles te doen.”

Connectiviteit

Deze Blu-ray spelers kunnen niet alleen gebruikt worden als afspeelapparatuur. Ze kunnen ook USB-poorten of DLAC-aangedreven Bluetooth bevatten, wat de prestaties aanzienlijk verbetert. Je kunt deze apparaten dan ook vinden met dual wifi, met ethernetverbinding en compatibele systemen zodat je content kunt versturen via smartphones en andere apparaten.

Alsof dat nog niet genoeg is, bevatten ze een interface waarmee in het systeem geïntegreerde toepassingen kunnen worden gebruikt. Vanzelfsprekend bevatten ze meestal HDMI-poorten en een connector met digitale (optische) audio-uitgang. Zoals je ziet, zijn deze elektronische apparaten uitgerust met verschillende technologieën om video’s, muziek en beelden op verschillende manieren te kunnen afspelen.

Samenvatting

Hoewel home cinema’s steeds meer aanwezig zijn op de markt, kan een Blu-ray speler ook een goede optie zijn als je niet zoveel geld wilt uitgeven. Het hangt allemaal af van wat je al in huis hebt en welke voorkeuren je hebt voor de weergave van muziek, video en beeld, maar er zijn zeer interessante opties verkrijgbaar tegenwoordig, die over de nieuwste technologiën beschikken.

Bij het kiezen van een Blu-ray speler uit de vele beschikbare modellen is het echter belangrijk dat je alle specificaties doorneemt en de technologie waar ze over beschikken leert kennen. Alleen dan kun je een aankoop doen die aan je verwachtingen voldoet. Houd rekening met de kwaliteit van het beeld, het geluid, de connectiviteit en natuurlijk het budget dat je tot je beschikking hebt.

Vond je ons artikel over Blu-ray spelers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de beste Blu-ray speler kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Shawn Hempel: 129210173/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies