Mujrt manipulando adaptador usb
Laatst bijgewerkt: 05-10-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

25Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

De Bluetooth-technologie werd in 1994 ontwikkeld door het Zweedse bedrijf Ericsson. De naam is een eerbetoon aan een voormalige koning van Denemarken en Noorwegen, Harald Bltand, een naam die in het Engels wordt vertaald als Harold Bluetooth. De Bluetooth-technologie biedt veel voordelen. Apparaten kunnen worden aangesloten zonder dat er kabels nodig zijn. De adapters zijn de afgelopen jaren erg populair geworden.

Veel oude apparaten hebben geen mogelijkheid om via Bluetooth te verbinden. Om dit probleem op te lossen, kun je een handige adapter gebruiken die je via een USB-poort op bijvoorbeeld je computer aansluit. Bluetooth-adapters zijn kleine apparaten die zeer comfortabel en gemakkelijk te gebruiken zijn. Bovendien is de prijs over het algemeen goed betaalbaar. In deze shopgids laten we je zien wat de beste modellen zijn en beantwoorden we al je vragen over Bluetooth-adapters.
Belangrijk om te weten

 • Dankzij een Bluetooth-adapter kun je verbinding maken met een groot aantal verschillende apparaten zonder kabels te hoeven gebruiken: luidsprekers, hoofdtelefoons, gameconsoles, muizen, toetsenborden en zelfs virtual reality-apparatuur.
 • Over het algemeen heeft een Bluetooth-verbinding een bereik van maximaal 10 meter en is zelfs de overdracht van informatie tussen apparaten in verschillende kamers mogelijk.
 • De verschillende Bluetooth-versies zijn compatibel met elkaar. Normaal wordt aanbevolen dat de zendapparatuur een nieuwere versie heeft, maar dat is niet noodzakelijk.

Onze selectie: De beste Bluetooth-adapters op de markt

Hieronder vind je een selectie met de beste Bluetooth-adapters die je op de markt kunt vinden. In de lijst vind je zoveel mogelijk uiteenlopende modellen, voor ieder wat wils. Belangrijk is dat alle producten een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding hebben. Vergelijk de Bluetooth-adapters met elkaar op basis van diens kenmerken, functionaliteiten en prijzen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De Bluetooth-adapter met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De prijs-kwaliteitverhouding van de Bluetooth-adapter van TP-Link is uitstekend. Voor een zeer betaalbare prijs krijg je alles wat je nodig zult hebben. De adapter is uitgerust met de Bluetooth 4.0 BLE-technologie (Bluetooth Low Energy), maar is ook compatibel met Bluetooth V3.0 / 2.1 / 2.0 / 1.1. De installatie is eenvoudig. In het geval van Windows 8, 8.1 en 10 hoef je dankzij het Plug en Play-systeem de adapter niet te configureren om hem te gebruiken.

Dankzij het nano-ontwerp en het mini-formaat is de Bluetooth-adapter eenvoudig op te bergen en ideaal voor gebruik onderweg. Het besturingssysteem ondersteunt Windows 10, 8.1, 8, 7 en XP. TP-Link is een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten op het gebied van slimme communicatieproducten. Het merk levert efficiënte en betrouwbare producten. Dat geldt dus ook voor de UB400 Bluetooth-adapter.

De Bluetooth-adapter met de meest stabiele verbinding

De Asus USB-BT400 Bluetooth-adapter zorgt voor een stabiele draadloze verbinding. Het is een Bluetooth Smart Ready USB-adapter met Bluetooth 4.0-mogelijkheden. Met dit apparaat maak je binnen een mum van tijd verbinding met een veelheid aan compatibele apparaten. De adapter ondersteunt Bluetooth Low Energy (BLE) om het stroomverbruik te verminderen. In dual-mode behoudt de USB-BT400 volledige achterwaartse compatibiliteit met Bluetooth 3.0, 2.1 en 2.0. Dit is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een stabiele Bluetooth-verbinding.

De meest compacte Bluetooth-adapter

Je verbindt je PC met de Ninzer Bluetooth-adapter eenvoudig met apparaten zoals je mobiele telefoon of headset. De adapter is compatibel met Bluetooth 4.0 en biedt datatransfersnelheden van maximaal 3 Mbps. Het grote voordeel van dit apparaat is dat het zo klein is als een muntstuk van 10 cent, waardoor je het altijd gemakkelijk met je meedraagt. Zodra je de adapter aansluit ben je al gauw verbonden dankzij het Plug and Play-systeem.

De Bluetooth-adapter met een zeer groot bereik

Hoewel de Bluetooth-adapter van Trust erg klein en compact is, heeft dit apparaat een draadloos bereik van 15 meter. Zo kun je je notebook, smartphone en tablet met je PC of laptop verbinden zonder dat je continue in de buurt hoeft te blijven. Zet eenvoudig foto’s of video’s over, of speel muziek af via Bluetooth-luidsprekers. De adapter is eenvoudig te gebruiken. Zodra je het apparaat in een USB-poort steekt kun je aan de slag.

Shopgids: Alles wat je moet weten over Bluetooth-adapters

Bij het kopen van een Bluetooth-adapter is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal belangrijke factoren. Om je te helpen om te ontdekken welke dat zijn, beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen over dit handige apparaat. Lees hieronder alles over de verschillende soorten Bluetooth-adapters, wat het precies is en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Mujer con adaptador usb

Met een Bluetooth adapter, of dongle, kun je data versturen via een draadloze Bluetooth-verbinding naar apparaten die Bluetooth ondersteunen. 
(Bron: Maciej Krynica: 40573375/ 123rf.com)

Wat zijn Bluetooth-adapters?

Bluetooth-adapters, ook wel dongles genoemd, zijn kleine elektronische apparaten die op een USB-poort worden aangesloten en apparatuur via de draadloze Bluetooth-technologie kunnen aansluiten. Op deze manier is er een draadloze overdracht van informatie mogelijk tussen apparaten die zich op korte afstand bevinden. Meestal werkt een Bluetooth-verbinding tot ongeveer 10 meter.

Isaac AsimovRussisch schrijver en biochemicus
“De apparaten zullen in de toekomst geen kabels meer hebben en zullen worden gevoed door duurzame radio-isotopenbatterijen.”

Wat zijn de voor- en nadelen van Bluetooth-adapters?

Het belangrijkste voordeel van Bluetooth-adapters is zonder twijfel de mogelijkheid om apparaten zonder kabels op andere apparaten aan te kunnen sluiten. Bovendien zijn ze zeer eenvoudig te installeren en meestal niet duur. Een nadeel echter is dat je ze, vanwege hun compacte formaat, gemakkelijk kwijt kunt raken. Bovendien kunnen Bluetooth-verbindingen andere verbindingen onderbreken.

Ondanks het relatief lage energieverbruik van bluetooth, blijft het probleem van draadloze technologie dat je de apparaten tussendoor moet opladen. Het is daarnaast belangrijk dat je goed weet hoe je veilig gebruik maakt van bluetooth, door bijvoorbeeld de beveiliging up-to-date te houden en zoveel mogelijk de nieuwste versie te gebruiken. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van Bluetooth-adapters:

Voordelen
 • Bluetooth-adapters maken het mogelijk om elektronische apparaten aan te sluiten zonder kabels te hoeven gebruiken
 • Ze zijn zeer eenvoudig te installeren
 • De meeste Bluetooth-adapters werken volgens het Plug and Play-systeem: Je sluit ze aan en ze zijn klaar om te werken
 • De prijs is meestal erg goed betaalbaar, veel modellen bereiken zelfs de 10 euro nog niet
 • Ze zijn licht en klein van formaat, waardoor je ze gemakkelijk opbergt
 • Met een Bluetooth-adapter is het mogelijk om meerdere apparaten tegelijkertijd aan te sluiten
 • Je kunt apparaten aansluiten die zich in verschillende kamers bevinden
Nadelen
 • Vanwege hun compacte formaat kun je ze relatief gemakkelijk kwijt raken
 • Bluetooth-verbindingen kunnen andere verbindingen onderbreken

Is het de moeite waard om een Bluetooth-adapter te kopen?

Als een apparaat geen mogelijkheid tot Bluetooth-verbinding heeft, kun je deze verbinding alsnog met een adapter creëren, zodat je het apparaat met andere apparaten kunt verbinden. Op deze manier is het mogelijk om nieuw leven te geven aan oude apparaten. De adapters zijn over het algemeen erg eenvoudig te installeren en de prijs is bovendien goed betaalbaar.

Zoals je hierboven hebt kunnen zien, bieden Bluetooth-adapters veel voordelen. Ze zullen alleen maar belangrijker worden. Het is duidelijk dat er in de toekomst steeds minder kabels zullen zijn en dat de nieuwe versies van Bluetooth dichterbij komen.

Hoe werkt een Bluetooth-adapter?

Bluetooth is een methode om draadloos gegevens uit te wisselen tussen 2 of meer apparaten. Meestal is één apparaat de zender en het andere apparaat de ontvanger. De afstand tussen de apparaten mag niet te groot zijn, anders werkt het niet. De maximale afstand is bij de meeste apparaten zo’n 10 meter, hoewel er ook apparaten zijn die een langere afstand, zoals 100 meter, ondersteunen.

Een verbinding tussen 2 of meer apparaten via Bluetooth vindt plaats via een radiofrequentie. Als de Bluetooth eenmaal is ingeschakeld, detecteert het apparaat eerst of er andere apparaten binnen zijn bereik  zijn waarop de Bluetooth ook is ingeschakeld. De volgende stap is het koppelen van de apparaten. Als ze eenmaal zijn verbonden, kunnen ze de gewenste informatie met elkaar delen.

Kun je apparaten met verschillende Bluetooth-versies koppelen?

De snelheid van een Bluetooth-adapter hangt van de Bluetooth-versie af. Er zijn al diverse versies uitgebracht, waarbij enkele tussentijdse updates zijn verschenen. Bij sommige adapters zie je dat er gebruik wordt gemaakt van EDR. Dit staat voor ‘Enhanced Data Rate’, wat betekent dat data sneller wordt verstuurd dan bij de adapters zonder EDR met dezelfde Bluetooth-versie.

Het is gelukkig mogelijk om apparaten met verschillende Bluetooth-versies aan elkaar te koppelen. Sterker nog, dit is eigenlijk wat meestal gebeurt. Over het algemeen wordt aanbevolen dat de zendapparatuur een nieuwere versie heeft, omdat deze krachtiger zal zijn, maar dit is verre van noodzakelijk. De volledige compatibiliteit tussen de verschillende versies is zelfs een van de grote voordelen van deze technologie.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een Bluetooth-adapter wilt kopen, is het handig om een aantal aankoopcriteria in gedachten te houden, zodat je er zeker van bent dat je een kwaliteitsproduct aanschaft. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een lijst met de belangrijkste factoren. We hopen dat ze je helpen om een apparaat te kiezen dat perfect aan je behoeften voldoet.

 • Gebruik
 • Compatibiliteit
 • Bluetooth-versie
 • Klasse
 • Bereik
 • Overdrachtssnelheid

Gebruik

Het belangrijkste criterium waar je rekening mee moet houden als je een Bluetooth-adapter koopt, is om te bedenken waar je deze eigenlijk voor nodig hebt. Je hebt bijvoorbeeld niet hetzelfde type apparaat nodig om een hoofdtelefoon op de computer aan te sluiten als om verschillende gameconsoles met je tv te verbinden. Een andere mogelijkheid is dat je de Bluetooth-adapter in de auto wilt gebruiken.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het apparaat dat je wilt aansluiten. Als je de adapter bijvoorbeeld op een laptop aan wilt sluiten, moet je controleren of deze geschikt is voor een Windows-, Linux- of Mac OS-computer en het besturingssysteem dat het gebruikt. In het geval je de nieuwste software gebruikt kun je waarschijnlijk gebruik maken van de Plug and Play-functie. Als je een ouder systeem gebruikt, moet je mogelijk eerst een stuurprogramma installeren.

Bluetooth-versie

Er zijn verschillende Bluetooth-versies. Net zoals van computerprogramma’s bestaan er ook van Bluetooth verschillende versies. Omdat ze zijn ontworpen om (achterwaarts) compatibel met elkaar te zijn, hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken als de apparaten verschillende Bluetooth-versies hebben.

Natuurlijk, hoe recenter de Bluetooth-versie, hoe hoger de overdrachtssnelheid en hoe beter de functies die het apparaat biedt zullen zijn. Enkele andere voordelen van een meer actuele versie is een lager energieverbruik, een grotere betrouwbaarheid en een betere bescherming tegen interferentie. Je kunt de maximale overdrachtssnelheden controleren in de volgende tabel:

Bluetooth-versie Maximale overdrachtssnelheid
Versie 1.2 Tot 1 Mb/s
Versie 2.0 + EDR Tot 2 of 3 Mb/s
Versie 3.0 + HS Tot 24 Mb/s
Versie 4.0 Van 25 Mb/s tot 32 Mb/s
Versie 5 50 Mb/s

Klasse

Er zijn verschillende soorten Bluetooth-signalen of klassen. Elke klasse verwijst naar een maximale verbindingssnelheid en afstand. De klasse waartoe de adapter behoort, bepaalt dus grotendeels de prestaties van het apparaat. In de volgende tabel vind je de belangrijkste kenmerken van de verschillende klassen.

Zo zie je voor elke klasse wat het maximale vermogen in milliwatt (mW), in decibel-millivatio (dBm) en het bereik uitgedrukt in meter (m) is. Klasse 4 werd voor de Bluetooth 1.0-versie gebruikt, en is dus praktisch van de markt verdwenen. Iets soortgelijks gebeurt met klasse 3, die werkt met Bluetooth-versies 2.0 of 2.1. Als je de keuze hebt, raden we je aan om voor klasse 1 te kiezen.

Klasse Maximaal vermogen (mW) Maximaal vermogen (dBm) Geschat bereik
Klasse 1 100 mW 20 dBm 100 m
Klasse 2 2.5 mW 4 dBm 5-10 m
Klasse 3 1 mW 0 dBm 1 m
Klasse 4 0.5 mW 0 dBm 0.5 m

Bereik

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, hangt het bereik van de Bluetooth-verbinding van een adapter voornamelijk van de klasse waartoe deze behoort af. De meeste apparaten hebben een bereik van 10 meter. Een voordeel van dit type verbinding is dat je het in verschillende kamers kunt gebruiken, zelfs als er een muur tussen zit.

Hoe meer obstakels er tussen zitten, hoe meer invloed dit kan hebben op de stabiliteit. Er bestaan ook apparaten die een veel groter bereik hebben, dat zelfs op kan lopen tot zo’n 100 meter. Wees je er wel van bewust dat in die gevallen de prijs ook oploopt. Het belangrijkste is dat je van tevoren nadenkt wat je nodig hebt en een model zoekt dat bij je behoeften past.

Overdrachtssnelheid

De meeste Bluetooth-apparaten gebruiken Bluetooth-versie 4.0 of hoger. Dit garandeert snelheden tot 32 Mb / s (megabits per seconde), meer dan genoeg voor onder andere het luisteren naar muziek of het aansluiten van een muis. Alleen als je bijvoorbeeld grote bestanden gaat overzetten, moet je extra goed naar de overdrachtssnelheid van het apparaat kijken.

Samenvatting

De voordelen van draadloze verbindingen zijn groot. In het specifieke geval van Bluetooth zijn ze vooral duidelijk voor het aansluiten van hoofdtelefoons, muizen, toetsenborden of gameconsoles op andere apparaten. Sommige oude computers hebben echter niet de mogelijkheid om dit soort verbindingen te maken, waardoor het noodzakelijk is om Bluetooth-adapters te gebruiken.

Bluetooth-adapters zijn kleine apparaten. De prijs is over het algemeen erg goed betaalbaar. Bovendien zijn ze meestal zeer eenvoudig te installeren en configureren. Om al deze redenen zijn de adapters erg populair. Bij de keuze voor een model moet je rekening houden met het doel waar je het apparaat voor koopt, de Bluetooth-versie en tot welke klasse het behoort. De laatste 2 factoren bepalen bovendien het bereik en de overdrachtsnelheid van het apparaat.

Vond je onze shopgids over Bluetooth-adapters interessant? Laat dan hieronder een reactie achter, of deel het artikel via social media met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: Pochara Kulnarunartvanich: 20138582/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies