Laatst bijgewerkt: 21-07-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

16Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

De Bluetooth autoradio is de alleskunner onder de autoradio’s. Net als een klassieke autoradio biedt hij je de mogelijkheid om naar de radio te luisteren. Bovendien kun je via Bluetooth een of meer apparaten op de autoradio aansluiten. Bluetooth autoradio’s hebben veel verschillende mogelijkheden en extra functies, zodat je met een Bluetooth autoradio ook telefoongesprekken kunt voeren of een navigatiesysteem kunt gebruiken.

In onze Bluetooth autoradio test 2021 hebben we de belangrijkste informatie over Bluetooth autoradio’s voor je verzameld. We hebben verschillende autoradio’s bekeken en de belangrijkste criteria voor je aankoop uitgelegd. Met dit artikel willen we je de gelegenheid geven de beste radio voor je te kiezen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • In tegenstelling tot klassieke autoradio’s bieden Bluetooth autoradio’s je de mogelijkheid je autoradio te verbinden met een ander apparaat, zoals je mobiele telefoon.
 • Bij het kopen van een Bluetooth autoradio moet je letten op het Bluetooth profiel van het apparaat, en op andere functies zoals de radiofunctie of het handsfree systeem.
 • Er zijn een aantal Bluetooth autoradio’s die je verschillende extra functies bieden. Deze omvatten: USB aansluitingen, navigatieprogramma’s of afstandsbediening.

Bluetooth autoradio: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij de aanschaf van een Bluetooth autoradio moet je natuurlijk met dezelfde criteria rekening houden als bij de aanschaf van een klassieke autoradio. Bovendien moet je speciale aandacht besteden aan andere criteria. Samengevat zijn dat:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat deze criteria zijn.

Bluetooth profielen

Met Bluetooth kun je gegevens en informatie uitwisselen tussen twee toestellen. Maar wist je dat er verschillende soorten Bluetooth profielen zijn? In deze tabel leggen we de vier hoofdprofielen uit:

Bluetooth profiel Beschrijving
A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) Dit Bluetooth profiel maakt de overdracht van geluiden mogelijk, of het nu muziek of spraak is.
HSP (Headset Profile) Ook dit profiel biedt de mogelijkheid van spraakoverdracht, maar ook van basistelefoonfuncties. Zoals de naam al doet vermoeden, vereist het gebruik van headsets.
HFP (Handsfree Profile) Niet alle Bluetooth autoradio’s hebben dit profiel, maar het wordt steeds gebruikelijker. Met HFP kun je niet alleen naar muziek luisteren, maar ook telefoongesprekken voeren (zonder headsets).
AVRCP (Audio Video Remote Control Profile) Met dit profiel kun je je Bluetooth autoradio met je stem bedienen, zodat je je muziek kunt pauzeren of het volgende nummer kunt spelen, afhankelijk van je stemming.

Met andere profielen, zoals PBAP (Phone Book Access Profile) en OPP (Object Push Profile) kun je zelfs het telefoonboek van je mobiele telefoon raadplegen of belangrijke afspraken uitwisselen. Controleer dus het Bluetooth profiel van de radio voordat je hem koopt. Als je vooral muziek van je mobiele telefoon wilt afspelen, volstaat A2DP of HSP. Wil je telefoongesprekken voeren? Dan zijn HFP of AVRCP het beste. En als je meer met je autoradio wilt doen, zijn PBAP en OPP ideale profielen.

Radiofunctie

Als je een autoradio koopt, let dan op de radiofunctie. Natuurlijk kun je met alle autoradio’s naar de radio luisteren, maar met sommige kun je alleen naar FM golven luisteren. Bluetooth autoradio’s met DAB of DAB+ stellen je in staat meer te ontvangen, want DAB staat voor “Digital Audio Broadcasting”.

Eenvoudig gezegd kun je met een DAB of DAB+ autoradio ook digitale zenders ontvangen. DAB+ is gewoon een verbeterde functie van DAB: het geeft je een betere geluidskwaliteit en extra informatie, zoals weergegevens.

Handsfree

Overweeg voor je keuze of je je Bluetooth autoradio liever met of zonder handsfree kit koopt. We hebben de voor- en nadelen van het handenvrije systeem voor je op een rijtje gezet:

Voordelen
 • Ongehinderde telefoongesprekken:

  Beide handen blijven steeds aan het stuur

 • Je hoeft de mobiele telefoon niet aan de autoradio vast te binden
Nadelen
 • Duur (headsets zouden een goedkopere optie zijn)
 • Slechte akoestiek omdat de microfoon niet dicht bij de mond is.

In principe zouden we je toch aanraden een Bluetooth autoradio met handsfree systeem te nemen. Zo word je nooit afgeleid.

Extra functies

Sommige Bluetooth autoradio’s bieden andere functies die ook je aankoopbeslissing kunnen beïnvloeden. Hier hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

 • Korte berichten lezen of beantwoorden via spraakherkenning
 • Gelijktijdige verbinding van verschillende toestellen
 • Afstandsbediening (als voorwerp of via apps)
 • Toegang tot navigatieprogramma’s
 • Extra USB of HDMI aansluitingen

Nu kun je deze vier koopcriteria gebruiken om de beste Bluetooth autoradio te kiezen.

Bedenk waar je hem voor nodig hebt en welke eigenschappen voor jou bijzonder belangrijk zijn.

Shopgids: Alles wat je moet weten over een Bluethooth autoradio

In het volgende deel beantwoorden we al je vragen over Bluetooth autoradio’s. Daarna zul je zeker de belangrijkste dingen over Bluetooth autoradio’s weten.

Wat is er bijzonder aan een Bluetooth autoradio en welke voordelen biedt hij?

Wat Bluetooth autoradio’s onderscheidt van klassieke autoradio’s is dat ze Bluetooth hebben. Zoals al eerder in dit artikel gezegd, biedt Bluetooth je de mogelijkheid om naar meer dan alleen radio via FM golven te luisteren.

bluetooth Autoradio-1

Door je mobiele telefoon te verbinden, bieden Bluetooth autoradio’s je een nieuwe rijervaring. (Beeldbron: Erik Mclean / Unsplash)

Voor je gemak hebben we de belangrijkste voordelen van een Bluetooth autoradio op een rijtje gezet:

 • Je kunt je autoradio tegelijk met een of meer apparaten verbinden.
 • Je kunt meestal zowel naar radio als naar digitale zenders luisteren, of zelfs naar internet podcasts.
 • Als het model van je toestel het biedt: Je kunt telefoontjes plegen of afspraken plannen.

Behalve deze punten kan je Bluetooth autoradio ook een navigatiesysteem of een afstandsbediening hebben. Deze extra functies maken het rijden veel gemakkelijker. Ten eerste hoef je geen extra, dure apparatuur voor je auto aan te schaffen.

Ten tweede hoef je je alleen maar op het stuurwiel te concentreren: Je radio doet de rest!

Wat zijn de alternatieven voor een Bluetooth autoradio?

Is een Bluetooth autoradio te duur of te ingewikkeld om in je auto te installeren? In de volgende tabel stellen we twee alternatieven voor een Bluetooth autoradio voor.

Alternatief Beschrijving
Klassieke autoradio Je zou kunnen gaan voor een klassieke autoradio. Op de meeste klassieke autoradio’s kun je je mobiele telefoon niet aansluiten. Een paar hebben een USB aansluiting. Dus als je naar muziek van je telefoon wilt luisteren, kun je hem gewoon met een kabel op je autoradio aansluiten – of gewoon naar de radio of naar CD’s luisteren. Klassieke autoradio’s zijn meestal goedkoper dan Bluetooth autoradio’s.
Klassieke autoradio met FN zender Misschien is een klassieke autoradio toch niet genoeg. Dan kun je hem koppelen aan een FN zender. De zender ontvangt muzieksignalen van apparaten met een hoofdtelefoonaansluiting binnen een kort bereik (een paar meter). Je kunt bijvoorbeeld de muzieksignalen van je mobiele telefoon of navigatie-apparaat ontvangen en ze op je autoradio afspelen.

Als je je autoradio vooral wilt gebruiken om naar de radio te luisteren, is een klassieke autoradio misschien voldoende. Maar ben je van plan meer te doen dan naar de radio luisteren? Dan raden we je aan een Bluetooth autoradio te kopen – of tenminste een FN zender.

Voor wie zijn autoradio’s met Bluetooth geschikt?

Ze zijn bijvoorbeeld geschikt als je vaak rijdt: ze stellen je in staat je handen grotendeels aan het stuur te houden en verminderen zo je risico op ongelukken.

Bluetooth autoradio’s zijn ideaal voor mensen die muziek van hun mobiele telefoon willen afspelen.

Bovendien kun je met de meeste autoradio’s telefoongesprekken voeren of korte berichten beantwoorden vanuit je auto. Luister je graag naar muziek of podcasts? Maar je wilt ook kunnen telefoneren in je auto, of zelfs een navigatiesysteem in je autoradio hebben? Dan zijn Bluetooth autoradio’s precies iets voor jou.

Hoeveel kost een Bluetooth autoradio?

De prijsklasse van Bluetooth autoradio’s is breed. Sommige autoradio’s kosten tot 250 euro, terwijl andere maar 50 euro kosten. Wat is de reden? De prijs van je autoradio wordt vooral beïnvloed door het merk en de mogelijkheden van je toestel.

Een Bluetooth autoradio met een hands-free kit zal bijvoorbeeld duurder zijn dan een autoradio zonder hands-free kit.

bluetooth Autoradio-2

Bluetooth autoradio’s variëren in prijs en mogelijkheden. Er is dus beslist de juiste autoradio voor jou. (Image source: Sam Epodoi / Unsplash )

We willen je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken. Daarom hebben we in de tabel hieronder Bluetooth autoradio’s in verschillende prijsklassen voor je verdeeld:

Prijs Beschrijving
Onder de 50 Euro Deze Bluetooth autoradio’s hebben meestal weinig of geen mogelijkheden. Je kunt er echter wel muziek mee afspelen van je mobiele telefoon.
Tussen 50 en 130 euro De meeste Bluetooth autoradio’s liggen in deze prijsklasse. De toestellen zijn van goede kwaliteit en bieden je meestal verschillende extra functies. We raden je aan een apparaat uit deze categorie te kopen.
Meer dan 130 euro Er zijn Bluetooth autoradio’s die tot 300 euro waard zijn. De kwaliteit is zeker heel goed en ze hebben allerlei mogelijkheden. We zouden niet per se aanraden uit deze categorie te kopen, tenzij hoge kwaliteit uiterst belangrijk voor je is en je ook veel tijd in de auto doorbrengt.

Hopelijk hebben we je met deze tafel kunnen begeleiden in je aankoopbeslissing. Bedenk dat je niet alleen naar de prijs moet kijken, maar ook naar je behoeften en de mogelijkheden die het toestel biedt. Gebruik je nooit een navigatiesysteem?

Dan moet je de goedkopere versie zonder navigatiesysteem kopen!

Hoe meer mogelijkheden, hoe duurder.

Tenslotte vraag je je misschien af of Bluetooth autoradio’s duurder zijn dan klassieke autoradio’s? In de regel zijn ze dat ook, want ze hebben de Bluetooth functie – dat wil zeggen, minstens één eigenschap meer. Bedenk dat er ook heel dure klassieke autoradio’s zijn. Als je naast je klassieke autoradio ook een FM zender wilt kopen, is het misschien de moeite waard om meteen een Bluetooth autoradio aan te schaffen.

Wat betekent BT op een autoradio?

“BT” staat voor Bluetooth. Staat BT op je autoradio geschreven of op de handleiding? Dan kun je er zeker van zijn dat dit een Bluetooth autoradio is.

Hoe verbind ik mijn Bluetooth autoradio met mijn mobiele telefoon?

Het is heel gemakkelijk. Hier zijn de paar stappen:

 1. Activeer Bluetooth op je mobiele telefoon: Eerst moet je de Bluetooth op je mobiele telefoon inschakelen. Pas dan kun je hem op de radio aansluiten.
 2. Zoek naar een beschikbaar apparaat: Zoek op je mobiele telefoon om te zien of je je autoradio als beschikbaar Bluetooth apparaat kunt vinden. Je ziet je mobiele telefoon misschien ook als een beschikbaar toestel op je autoradio. Als je geen beschikbaar apparaat vindt, controleer dan of de Bluetooth instellingen van je telefoon en je autoradio juist zijn.
 3. Verbind je door: En nu zijn we bij de laatste stap gekomen! Tik op “connected” of “pairing” – de woordkeuze kan wat veranderen, afhankelijk van het apparaat. Afhankelijk van de autoradio kan het ook zijn dat je een code op je toestel moet invoeren om het koppelen met succes te voltooien.

Hier gaan we: Nu kun je genieten van je muziek.

Hoe installeer ik een Bluetooth autoradio?

Bij de installatie van een autoradio moet je altijd rekening houden met de bijzonderheden van je auto. Niet alle merken hebben dezelfde bedrading of connector layout. In principe moet je als volgt te werk gaan:

 1. Plaats het montageframe: Deze stap is belangrijk. We willen niet dat iemand onze autostereo steelt… Zorg er dus voor dat je de metalen lipjes van het frame goed genoeg buigt, en dat het frame stevig op zijn plaats zit.
 2. Steek de stekkers in de connectors: In deze stap wil je de aansluitingen van je auto op de nieuwe radio aansluiten. Dit zou zonder veel moeite moeten gaan.
 3. Duw de kabels in het vak: De derde stap is de kabel voorzichtig in het compartiment te schuiven. Dan kun je ook de autoradio in het vakje schuiven. Het is beter om het eerst maar half te doen. Als de autoradio een bedieningspaneel heeft, kun je dat er bij deze stap ook inzetten.
 4. Testen: Voordat je de complete autoradio in het vakje zet, moet je een kleine test uitvoeren. Zet dus je radio aan. Werkt alles naar behoren? Je kunt nu de complete autoradio installeren! Als er een probleem is, ga dan terug naar stap twee en drie; misschien is er iets verkeerd aangesloten.
 5. Monteer de bekleding of het frame: Tenslotte moet je het afdekplaatje aan je radio bevestigen.

En je bent klaar met de installatie!

Kan ik mijn autoradio achteraf van Bluetooth voorzien?

Bluetooth kan alleen achteraf op een autoradio worden aangebracht als de radio een audio-aansluiting heeft. Als je autoradio zo’n verbinding heeft, kun je je een Bluetooth adapter aanschaffen. Net als een FM zender ontvangt de Bluetooth adapter het signaal van de mobiele telefoon.

De muziek wordt dan uitgezonden en op de radio gespeeld.

Foto bron: Grytsku/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies