Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

25Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Fietsen bestaan er in alle soorten en maten. Toerfietsen, racefietsen, vouwfietsen, mountainbikes, elektrische fietsen en BMX. Dit laatste is een afkorting voor Bicycle Moto Cross. In dit artikel zullen we de BMX fiets van dichtbij bekijken. Ontstaan in het Californië van de jaren zeventig, toen de motorcross hoogtij vierde.  in Californië. Langzaam maar zeker is de BMX fiets een sleutelrol gaan spelen in de straatcultuur.

Vroeger zag je alleen BMX fietsen op zandige crossbanen, maar tegenwoordig zijn er ook allerlei acrobatische disciplines. Deze worden als extreme sport beschouwd en beoefend op skatebanen en in openbare ruimtes. BMX-ers bezitten uithoudingsvermogen, balans en behendigheid. Het is een prima sport voor verschillende niveau’s.
Belangrijk om te weten

 • BMX fietsen vormen een vermaak voor kinderen en volwassenen. Het gaat om een sterke en wendbare fiets, om handig en kunstig mee te bewegen. Je kunt er allerlei acrobatische trucs mee doen, inclusief sprongen en balansoefeningen.
 • Het niveau van de gebruiker bepaalt voor een groot deel welke BMX fiets je nodig hebt. Bijna alle BMX fietsen die we in de Nederlandse markt zien, zijn geschikt voor beginners. Natuurlijk is het beter om een fiets te kopen met kwalitatieve onderdelen en robuuste remmen.
 • Professionele BMX-ers kiezen voor BMX fietsen gemaakt uit lichte en sterke materialen, welke wel duurder zijn. Denk aan chroom, staal en aluminium, maar er zijn ook losse onderdelen uit betere materialen verkrijgbaar. Zo maak je je eigen BMX fiets op maat!

Onze selectie: De beste BMX fiets op de markt

In het gedeelte hieronder, laten we je de beste BMX fietsen op de Nederlandse markt zien. Door de beschrijvingen daarbij, zie je in een oogopslag welke BMX fiets het beste bij jou of jouw kind past. Je kunt een BMX fiets kopen op basis van het formaat, de banden, remmen, velgen, pedalen of de totale schoonheid van de fiets. Bekijk onze selectie hieronder, welke past het beste bij jou?

De beste BMX fiets met zijwieltjes

Deze Generation BMX Jongensfiets van 14 inch is een fantastische fiets voor jongens van 3 tot 5 jaar die met zijwieltjes wordt geleverd. Zo kan in het begin nog even wat ondersteuning verkregen worden tot het moment dat je kind zelfstandig gaat leren fietsen zonder hulpmiddel. Dat kan uiteraard ook direct als je kind al goed het evenwicht kan bewaren. De BMX fiets is voorzien van een fraaie drinkbeker achterop en voorop een mooi mandje voor bijvoorbeeld zijn knuffel. Zowel het zadel als het stuur van de fiets zijn te verstellen in hoogte.

De beste 16 inch BMX fiets

Deze BMX Crossfiets van Troy heeft een snelle look en een sportieve zit. De Troy Freestyle 16 inch heeft een stalen frame, stalen velgen en een handrem voor en achter. Bovendien is het stuur en het zadel in hoogte verstelbaar. De fiets heeft reflectoren, een half gesloten kettingkast en een zijstandaard. Het stuur is 360° draaibaar en de fiets beschikt over voetsteunen op het voor- en achterwiel. De fiets is verkrijgbaar in rood en geel en heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

De beste BMX fiets voor gevorderden


Tijdelijk niet leverbaar

Deze BMX freestyle raven van het bekende merk DK heeft groene banden. De maat van de fiets is 20″. De bovenbuislengte is 20″ en dus geschikt voor rijders tussen 140-180cm, grotere kinderen of volwassenen. De fiets wordt gemonteerd geleverd, je hoeft alleen het stuur, het voorwiel en de pedalen te monteren. Volgens een gebruiker is er voor de montage een kleine 15 minuten werk nodig en je kunt aan het rijden. Al met al een stevige BMX fiets voor meer geexperimenteerde crossfietsers. Het gewicht van deze fiets is 11,2 kg.

De beste BMX fiets voor oudere kinderen

Deze Royal Bugatti Freestyle BMX fiets heeft een wielmaat van 20 inch en is daarom geschikt voor grote kinderen en volwassenen. Het zijn 20 inch wielen met een 30 cm frame dus je moet “staand” fietsen. De fiets is 48 spaaks, heeft 4 Peggs, het stuur is 360 graden draaibaar heeft goede remmen en een robuust frame. Ook heeft de fiets aluminium versterkte velgen, aluminium versterkte naven, dikke assen,  een A-Head stuur en een Freestyle frame. In meerdere kleuren verkrijgbaar.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de BMX fiets

Om te beginnen heb je een een aantal veiligheidsaccessoires nodig om veilig te fietsen op je BMX fiets. Er bestaan accessoires in ontzettend veel vormen, kleuren en maten. In de volgende alinea’s, vertellen we je welke kenmerken een goede BMX fiets heeft. Zo kun je de BMX fiets kiezen die het beste in jouw straatje past.

Dubbele banden zijn onmisbaar op een BMX fiets voor gevorderde BMX-ers, met minimaal 36 gelaste spaken.
(Bron: Greg nunes: 1623528/ unplash.com)

Wat is precies een BMX fiets?

In de jaren 70 begon de fiets in de Verenigde Staten in populariteit toe te nemen. Vooral onder jongeren, want een fiets was financieel beter bereikbaar dan een motor. In Nederland rijden we al veel langer op de fiets en raakt dit vervoersmiddel nooit uit de mode. Goed, terug naar Amerika. Daar begonnen jongeren te oefenen met hun fiets op speciale motor cross banen. Modderige banen soms, daaruit is de uiteindelijke naam van deze fiets ontstaan: BMX, wat staat voor Bycicle Motocross, ofwel crossen op je BMX fiets.

De sport nam een spurt en er begonnen zich verschillende rijstijlen te vormen, afhankelijk van de stijl van iedere sporter. Veel mensen gingen zich toeleggen op deze sport. Met de komst van skateparken, ontstond de BMX Freestyle rijstijl. Sinds 2008 in Beijing doet de BMX fiets mee in de Olympische Spelen.

Cristian Grajales MoralesBMX kampioen van Colombia
“Ik leef liever een leven vol risico, dan dat ik een bangerik ben.”

Welke stijlen kan ik beoefenen met mijn BMX fiets?

Er bestaan verschillende BMX fietsen voor verschillende rijstijlen op deze fiets. De bekendste rijstijlen zijn onder andere Freestyle, Street, Flatland, Verticaal, Jump en Race. Hieronder kun je daar meer over lezen, je vindt de naam van de BMX rijstijl met wat uitleg.

Rijstijl Wat is het?
Racen Vindt plaats op een zandcircuit vol heuvels voor sprongen en extreme bochten
Freestyle Dirt Sprong Deze stijl bestaat uit het maken van acrobatische sprongen vanaf een zandheuvel
Flatland Freestyle Acrobatische bewegingen op een ondergrond van asfalt. Draaien maken, staand op de pegs, het frame of slechts steunend op het stuur
Park Freestyle Bestaat uit het doen van trucs op een verzameling houten of metalen objecten in het park
Verticale Freestyle De BMX-er springt verticaal, terwijl hij of zij kunsten laat zien. Het is de bedoeling op dezelfde plek te landen als waar men vandaan kwam
Street Freestyle Voor deze rijstijl zoeken BMX-ers naar natuurlijk aanwezige materialen en objecten op straat, zoals een bankje of een muur

Hoe begin ik met mijn BMX fiets?

Je kunt het beste beginnen met lage sprongen, die acrobatisch niet moeilijk zijn. Zo kom je over je mogelijk aanwezige angst heen en bouw je de sprong langzaam op in hoogte. Als je je afzet, aanraking en landing beheerst, dan kan je beginnen met een paar bekende trucs. Oefen je trucs meerdere keren, zodat je steeds een stapje verder kunt gaan.

Wist je dat BMX fietsen tot een Olympische sport is benoemd, sinds de Olympische Spelen van Beijing in 2008?

Welke beschermende kleding draag ik op mijn BMX fiets?

Beoefenaars van extreme sporten moeten kunnen rekenen op hun uitrusting. Zo ook een BMX biker. Afhankelijk van de rijstijl die hij/zij uitoefent, zou hij/zij verschillende stukken beschermende kleding moeten dragen. Onder de basis veiligheidskleding vallen:

 • Helm: Er bestaan veel soorten helmen. Wij raden een volledig masker aan, omdat dan niet alleen de schedel beschermd zijn, maar ook de kaak en het gezicht van de fietser. Helemaal tijdens een BMX Race is een volledige helm een onmisbaar veiligheidsitem. Rijstijlen als BMX Street of BMX Flat vereisen vaak iets minder zware veiligheidsmaatregelen. Helmen die bij deze stijlen passen zijn vaker wat meer open, zodat de fietser het hoofd gemakkelijk kan draaien tijdens trucs en stunts.
 • Elleboogbeschermers: Deze zijn belangrijk om de buitenkant van de ellebogen te beschermen. Bij een val kan je er een breuk mee voorkomen.
 • Handschoenen: Aan te raden bij alle BMX disciplines, maar in het bijzonder bij BMX Race. Vaak worden handschoenen zonder vingertoppen gebruikt, zodat de hand beschermd is, maar je als fietser het vingertoppengevoel kunt houden.
 • Fietspak: Vooral tijdens een BMX race dragen de deelnemers een lichaam bedekkend pak. Ten eerste beschermt hen dit tijdens een mogelijke val, ten tweede tegen de wind.
 • Schoenen: Iedere rijstijl heeft zijn eigen soort ideale fietsschoen. In de BMX Race stijl dragen fietsers sportievere en flexibeler schoenen dan bij BMX Street stijl.

Welke BMX fiets koop ik?

Fietsmodellen veranderen in de loop van de tijd en verschillen ook van elkaar door de sport die je ermee wilt beoefenen. Een BMX fiets voor Freestyle verschilt van een fiets voor de rijstijlen Race of Street. Soms zijn er verschillende BMX fietsen voor kinderen en voor volwassenen, maar soms gaat een fiets op lichaamslengte of gewicht. Ook gebruiken professionele BMX-ers vaak geen remmen, terwijl op BMX fietsen voor kinderen en beginners zeker goede remmen moeten zitten.

Wanneer je begint met het rijden op een BMX fiets, dan is het het meest belangrijk dat deze robuust is en goed reageert op jouw bewegingen. Je kunt er vrijwel zeker van zijn dat jouw BMX fiets vaak gaat vallen, stoten en schuren. Dit hoort er nou eenmaal bij, zeker in een risicosport als deze. Een minder complexe, maar stevige fiets is het beste voor beginnende BMX fietsers.

Lengte van de fietser in meters Formaat van de BMX fiets in inches
Tot 1,10 12
Van 1,10 tot 1,30 16
Van 1,30 tot 1,50 18
Van 1,50 tot 1,60 20
Van 1,60 tot 1,70 20,6
Tot en met 1,80 20,75
Langer dan 1,80 21,25

Hoe zijn BMX fietsen?

Doorgaans zijn BMX fietsen klein van formaat, met een wieldiameter van rond de 50 centimeter. Aan de voorkant zit er vaak een hoog stuur, zodat de fietser beter grip heeft op de bewegingen. De frame hoogte en de verdeling van de andere elementen, zoals buizen en pegs, verschillen naar gelang de BMX rijstijl die mensen beoefenen.

BMX fietsen worden vooral gebruikt om trucjes mee te doen. BMX-ers zijn ware acrobaten op hun fiets.
(Bron: Bernard Bodo: 78887185/ 123rf.com)

Wat zijn de bekendste merken BMX fiets?

Er zijn ongelooflijk veel merken BMX fietsen op de Nederlandse markt. De merken die het vaakst genoemd worden wereldwijd zijn professionele merken uit de Verenigde Staten. Hieronder noemen we de meest genoemde merken in Nederland en wereldwijd.

Merk Kenmerken
Wethepeople Amerikaans merk dat BMX fietsen fabriceert voor zowel beginners als gevorderden.
Mafiabikes Kenmerkt zich door eenvoudig te vervangen onderdelen. Dit merk kan jouw nieuwe hobby een stukje goedkoper maken. Maten lopen van 18 tot 20’’
Diamondback Merk dat BMX fietsen levert voor alle rijstijlen: Jump, Street, Park en Race. Worden alleen verkocht door geautoriseerde verkopers.
DK Aluminium BMX fietsen, waardoor dit merk het meest bekend is onder beoefenaars van BMX Race.
Animal Bikes Compleet merk, want naast BMX fietsen levert dit merk ook alle soorten en maten accessoires en onderdelen
Federal Bikes Brits merk dat zijn onderdelen in Taiwan maakt. Kwalitatieve onderdelen tegen een goedkope prijs
Monty Spaans merk bij uitstek. Levert BMX fietsen voor de rijstijl Trial en is compleet en innovatief
Rocker Bikes Zeer bekend van de mini BMX fietsen om acrobatische trucs op te doen. Ze zijn zeer laag, met opvallende brede banden
Moma Bikes Leveren een zeer gevarieerd aanbod aan fietsen (vouwfietsen, mountainbikes, tourfietsen, BMX fietsen en elektrische fietsen). Het prijsniveau van dit merk ligt onder dat van eerder genoemde merken. Slim als je begint met BMX

Wat zijn de voordelen en nadelen van een BMX fiets?

Fietsen is altijd een goed idee, maar het fietsen op een BMX fiets vereist nog wel de nodige behendigheid en training. De sport wordt niet voor niets een risicosport genoemd. Een BMX fiets heeft ontelbare positieve punten, maar zeker ook een paar nadelen. In de onderstaande tabel kun je de voordelen en nadelen van een BMX fiets zien:

Voordelen
 • Zeer resistent
 • Vederlichte besturing
 • Vragen weinig onderhoud
Nadelen
 • Niet geschikt voor langere afstanden
 • Zijn niet ontworpen om zittend op te rijden

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Vandaag de dag zijn er ontzettend veel merken en soorten BMX fietsen op de Nederlandse markt. In iedere rijstijl en discipline. Dit kun je zowel als een voordeel als nadeel zien. In het volgende gedeelte vertellen we je over de belangrijkste kenmerken van een BMX fiets, om rekening mee te houden bij jouw aankoop. Zo kom je tot een geslaagde aankoop.

 • Niveau van de fietser
 • Gewicht
 • Banden
 • Remmen
 • Frame, vork en stuur
 • Verhoudingen van het frame

Niveau van de fietser

In Nederland kom je het bijna niet tegen, maar in het buitenland nog steeds: kinderen die op te grote fietsen fietsen en volwassenen die zich voortbewegen op een kinderlijk model. Het kiezen van een BMX fiets is op zich niet moeilijk als je het niveau van de fietser weet, beginner of gevorderd. Verder let je natuurlijk op de leeftijd en lengte van de fietser.

Gebruiker Band Frame Budget Leeftijd Gewicht
Kinderen 16, 18 of 20’’ Tussen de 18,5’’ en 20,2’’ Tot 200 euro 5 tot 12 jaar Tot 13 kg
Beginners 20’’ 20 tot 20,5’’ Tot 300 euro 12 tot 16 jaar Niet minder dan 12 kg
Gemiddeld 20’’ 20 tot 21’’ Tot 400 euro 14 jaar en ouder Tussen de 11 en 12 kg
Gevorderd 20’’ Maat tussen 20,5 en 21’’ Ongeveer 500 tot 700 euro 14 jaar en ouder 10,5 tot 11,5 kg
Team Banden van 20’’ 20,5 tot 21,2’’ Vanaf 700 euro, op maat vanaf 1000 euro 14 jaar en ouder Vanaf 11,5 kg

Gewicht

Voor beginners is het gewicht van de fiets een belangrijk aspect om mee te nemen bij het aankopen. Je kunt beter kiezen voor een iets zwaardere fiets die tegen een stootje kan, dan een lichte, kwetsbare fiets. Als gevorderde fietser, kun je voor een lichter model BMX fiets kiezen. Deze zijn meestal iets duurder, maar wel gevoeliger voor jouw besturing.

Als beginner kun je kunt beter kiezen voor een iets zwaardere fiets die tegen een stootje kan, dan een lichte, kwetsbare fiets.
(Bron: Oleg ivanov: 1166304/ unsplash.com)

Banden

Op BMX fietsen voor gevorderden, zijn dubbele banden eigenlijk onmisbaar. Ook hebben deze fietsen meestal vanaf 36 gelaste spaken. De banden van een BMX moeten ook niet te hard zijn opgepompt, want dan val je gemakkelijk om. Te zacht is echter ook niet goed, dan rijd je je banden lek.

Materiaal van de banden is een ander belangrijk kenmerk. Je kunt iets aan weerstand inboeten tegenover gewicht of prijs, met een stalen frame, maar niet met een 4130 stalen frame. De vork en het stuur daarentegen, moeten van 4130 staal zijn, omdat deze de fietser veel schade kunnen toebrengen.

Ruben CiprianoTrainer en voormalig BMX fietser uit Spanje
“BMX Race wordt beoefend op een baan die lijkt op een motocross baan. Het belangrijkste verschil daarmee is de aarde die erop ligt: bij motorcross is dit vochtige aarde. Bij BMX Race is dit compacte, leemachtige grond, die zich niet ophoopt in de fiets.”

Remmen

Neem geen roekeloze besluiten wanneer je voor het eerst een BMX koopt, zoals het kopen van een fiets zonder remmen. Sommige soorten BMX fietsen hebben geen remmen, maar steunen. Ga hier alleen voor als je al de nodige ervaring hebt opgedaan en je voldoende vertrouwen hebt.

Frame, vork en stuur

Het frame is meestal tussen de 20.0 en 21.2’’, voor beginners is dit echter tussen de 20.0 en 20.5’’. Voor enigszins ervaren BMX fietsers is dit tussen 20.5 en 21.0’’. Gevorderden kiezen meestal voor een formaat ergens tussen de 20.5 en 21’’. Team stijl rijders kiezen voor 20.5 en 21.2’’. Bovendien, kunnen de vork en het stuur het beste van met hitte behandeld 4130 staal zijn.

Verhoudingen van het frame

Het frame moet in verhouding staan met jouw lengte, maar ook wat je met de BMX fiets gaat doen. Als je gaat racen, dan zal deze behoorlijk groot moeten zijn, zowel de driehoek voor als achter. Voor BMX Street of Verticaal stijl zijn de frames veel kleiner, zodat je makkelijker kunt draaien.

Samenvatting

BMX fietsen zijn in de eerste plaats om er trucs mee te doen. Acrobatische bewegingen op de fiets, of je nu op asfalt rijdt of ermee in de lucht springt.

BMX fietsen zijn gemaakt om plezier mee te hebben. Ze zijn ideaal om mee te crossen op een baan, genaamd bicicle motor cross. Of andere stijlen zoals BMX Freestyle of Street. Omdat ze een laag frame hebben, is dit type fiets tevens  ideaal voor kinderen die beginnen te fietsen.

Als je dit artikel leuk vond, stuur ons dan jouw reactie. Ook kun je dit artikel met je vrienden delen via de sociale netwerken.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Keagan henman: 456216/ unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies