Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

41Onderzochte producten

37Bestede uren

31Beoordeelde onderzoeken

124Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote bodylotion test 2022. Hier stellen we alle body lotions die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste body lotion voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een bodylotion wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er zijn bodylotions verkrijgbaar voor veel verschillende huidtypes. Het is belangrijk dat je het product vindt dat je huid nodig heeft.
 • Na het douchen kun je het beste zien of je huid droog is of dat je een normale, ongecompliceerde huid hebt.
 • Als je de neiging hebt een droge huid te hebben, kun je beter kiezen voor bodylotions met een hoog oliegehalte. Als je een gevoelige huid hebt, vermijd dan zo mogelijk toegevoegde geurstoffen.

Body lotion: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een body lotion koopt

Boter , olie, lotion of crème, wat is het verschil?

Huidverzorgingsproducten zijn er in veel verschillende texturen en samenstellingen. Om je een kort overzicht te geven van het verschil tussen de verschillende soorten, hebben we de belangrijkste feiten voor je op een rijtje gezet. Lichaamsboter is meestal gemaakt van cacao- of sheaboter en is daarom zeer rijk. Omdat er maar heel zelden additieven worden toegevoegd, is body butter vooral aan te bevelen voor de droge rijpere huid, en voor de gemakkelijk geïrriteerde of gevoelige huid. Lichaamsolie wordt vooral in de winter aanbevolen, omdat ze de eigenschap heeft in diepere huidlagen door te dringen en zo de huid intensiever te verzorgen dan bijvoorbeeld lichaamscrèmes dat zouden doen. Het is een misvatting dat oliën slecht zijn voor een onzuivere huid. Als je de neiging hebt een onzuivere huid te hebben, zijn droge oliën zoals arganolie geschikt. Body lotions zijn water-olie emulsies. Vooral in de zomer zijn lotions aan te bevelen, omdat ze snel worden opgenomen en geen laagje op de huid achterlaten. Crèmes worden beschouwd als de klassiekers onder de huidverzorgingsproducten. Crèmes zijn er in allerlei olie- en watergehaltes, dus er is een product voor zowel de droge als de vette huid.Uit liefde voor je huid moet je haar zo goed mogelijk verzorgen. Verschillende huidtypes hebben verschillende verzorging nodig. Of je nu olie, boter, lotion of crème gebruikt, je huid zal je gegarandeerd dankbaar zijn dat je haar goed verzorgt.

Welke bodylotion is geschikt voor jou?

Er zijn veel verschillende soorten bodylotion. Welke bodylotion je moet kiezen hangt af van de textuur en de kenmerken van je huid. Om uit te vinden welk huidtype je hebt, observeer je hoe je huid zich gedraagt na het douchen. Als je huid strak is, heb je de neiging een droge huid te hebben. Als je een droge huid hebt, kun je het beste body milk of body butter gebruiken. Als je huid vatbaar is voor vlekken, kies dan bodylotions die minder vochtinbrengend zijn.
Wist je dat een klassieke bodylotion over het hele lichaam gebruikt kan worden? Dat is niet het geval met crèmes voor het gezicht, bijvoorbeeld.

In dit geval moet je, indien mogelijk, ook geurstoffen vermijden. Als je een normale en probleemloze huid hebt, ben je niet beperkt in je keuze. Van verstevigen tot bruinen, alle mogelijkheden staan voor je open. Voordat je een bodylotion voor jezelf koopt, is het een goed idee om uit te zoeken wat je voornaamste huidtype is.

Wanneer en hoe moet ik bodylotion aanbrengen?

De beste tijd om bodylotion aan te brengen is direct na het douchen of baden. Om de huid bijzonder ontvankelijk te maken, is het aan te bevelen de huid na het douchen goed af te drogen en de ruwste huidschilfers met een borstel te verwijderen. Je kunt het ook gebruiken om cellulitis te voorkomen of te bestrijden. Nadat je de huid op verzorging hebt voorbereid, kun je de lotion met ronddraaiende bewegingen op je huid aanbrengen. Om het effect te verhogen kun je rubberen massagehandschoenen gebruiken, die een “knobbelig” oppervlak hebben dat de huid stimuleert en helpt bij het verwijderen van gifstoffen die celullite kunnen bevorderen. In principe moet een handvol lotion voldoende zijn om het hele lichaam mee in te smeren.

Welke ingrediënten moeten in de body lotion zitten?

Als je wel eens naar de ingrediënten van je bodylotion hebt gekeken, zul je merken hoe uitgebreid zezijn.Maar omdat sommige stoffen problematisch kunnen zijn en irritatie kunnen veroorzaken, hebben we hieronder een lijst samengesteld van welke producten in een goede lotion moeten zitten en welke je beter kunt vermijden. Ingrediënten die in goede bodylotions horen te zitten

 • Ureum
 • Hyaluronzuur
 • Melkzuur
 • Glycerine

De volgende additieven moet je zo mogelijk vermijden

 • Paraffine
 • Emulgatoren
 • Parabenen
 • Polyethyleenglycol, afgekort PEG
 • Lanoline
 • Geuren

In ieder geval bevatten bodylotions geen emulgatoren of conserveringsmiddelen. Body lotions zonder conserveermiddelen bederven sneller door hun hoge watergehalte, en zonder emulgatoren zou de grote hoeveelheid water niet goed combineren met het lage vetgehalte. Je kunt er echter wel voor zorgen dat je producten vindt met weinig toevoegingen.

Ingrediënt Verklaring
Ureum Ureum is een natuurlijk bestanddeel van de huid. De taak van ureum is de vochtbalans van de huid te herstellen. De ureum molecule verbindt zich gemakkelijk met water en bevordert zo het vochtgehalte.
Hyaluronzuur Hyaluronzuur zorgt voor de natuurlijke elasticiteit en stevigheid van het bindweefsel.
Melkzuur Melkzuur is in staat om water te binden en op te slaan. Melkzuur beschermt de huid tegen uitdrogen en zorgt voor blijvend vocht.
Glycerine Glycerine helpt om vocht naar de huid te transporteren en het daar te binden.

Is natuurlijke cosmetica beter voor de huid?

In principe is het aan te bevelen alleen natuurlijke producten op de huid te gebruiken, want veel kunstmatige ingrediënten zouden kankerverwekkend zijn of irritatie veroorzaken. Je moet er echter rekening mee houden dat zelfs natuurlijke producten je huid kunnen irriteren. Zo is tea tree olie een ingrediënt dat eczeem kan veroorzaken als het in te grote doses gebruikt wordt. De volgende natuurlijke ingrediënten zijn heilzaam en veilig voor je huid

 • Berkenbast
 • Amandelolie
 • Teunisbloemolie
 • Shea boter
 • Toverhazelaar
 • Monnikspeper

Zelfs met natuurlijke cosmetica moet je rekening houden met de behoeften van je huid. Want zelfs op het gebied van bodylotions met natuurlijke ingrediënten zijn er verschillen in het vetgehalte of het watergehalte.

Wist je dat je huid het grootste orgaan van je lichaam is? Daarom moet je goed voor je huid zorgen.

Besluit: Welke soorten bodylotions zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vier soorten bodylotion

 • Lichaamsboter
 • Lichaamsolie
 • Klassieke Body Lotion
 • Lichaamscrème

Body lotions zijn er in veel verschillende texturen, geuren en samenstellingen. Elk product is meestal bijzonder geschikt voor een bepaald huidtype, en daarom moet je je verzorgingsproducten zorgvuldig kiezen. In dit gedeelte helpen we je bepalen welk type huidverzorgingsproduct het beste bij je past. Om dit te doen, laten we je kennismaken met alle hierboven genoemde soorten en schetsen we duidelijk de voor- en nadelen van elk, zodat je een beknopt overzicht krijgt.

Wat is body butter en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Body butter bestaat uit waardevolle vetzuren, zorgt voor een gezonde elasticiteit van de huid en regelt de vochtbalans. Het bevat meestal cacao- of sheaboter en heeft een zeer stevige consistentie. Body butter wordt bijzonder gewaardeerd door mensen met een droge, ruwe, gevoelige of geïrriteerde huid, omdat hij zeer hydraterend is.

Voordelen
 • Bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten
 • Gaat tot 4 jaar mee
Nadelen
 • Wordt niet zo snel opgenomen als crèmes of lotions
 • Smelt bij zeer hoge temperaturen
 • Moeilijk aan te brengen door de stevige consistentie

Omdat Bodybutter geen additieven bevat, is het ook zeer geschikt voor mensen met allergieën. Het heeft ook een kalmerend effect op roodheid of irritatie. Je brengt het best aan onmiddellijk na het douchen of baden.

Wat is lichaamsolie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Lichaamsolie is bijzonder geschikt voor de droge en gestresste huid, en voor de behandeling van huidziekten zoals neurodermatitis. Het helpt de huid te herstellen en haar natuurlijke beschermlaag op te bouwen door haar te voorzien van veel vocht, vet en belangrijke vitaminen. Tegelijk is het zeer rijk aan voedingsstoffen omdat het geen mineralen bevat. Ook emulgatoren, die vaak irritatie veroorzaken, en water, dat chemicaliën bevat, worden in het produktieproces vermeden.

Voordelen
 • Geen conserveringsmiddelen, chemicaliën of emulgatoren
 • Absorbeert in diepere huidlagen dan andere producten
Nadelen
 • Kan allergieën veroorzaken bij een gevoelige huid
 • Voert vocht af bij verkeerd gebruik

Er zijn veel verschillende oliën, elk met ingrediënten die helpen bij verschillende problemen. Voor optimaal gebruik is het aan te bevelen de olie na het douchen op de vochtige huid aan te brengen. De vloeibare consistentie maakt het gemakkelijk om het gelijkmatig te verdelen. Het dringt dieper in de huid door dan gewone producten en voorziet haar van essentiële vetzuren. Oliën verbeteren de elasticiteit en soepelheid van de huid en geven haar meer glans en frisheid.

Wat onderscheidt de klassieke bodylotion en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Body lotions zijn olie-water emulsies die de huid verzorgen en regenereren. Door hun hoge watergehalte hebben ze een extra verkoelend effect. Ze zijn erg populair omdat ze snel geabsorbeerd worden, niet kleven en geen vettig laagje op de huid achterlaten.

Voordelen
 • Intensief hydraterend
 • Langdurig
 • Verkoelend effect
Nadelen
 • Bevatten emulgatoren

Er zijn bodylotions in veel verschillende geuren en voor elk huidtype. Ze voeden niet alleen, maar maken ook de gestreste huid glad en voorkomen veroudering.

Wat onderscheidt lichaamscrèmes en wat zijn hun voor- en nadelen?

Crèmes worden gebruikt voor de dagelijkse huidverzorging. Ze geven veel vocht en voorkomen uitdroging. Ze voorkomen ook dat de huid te snel veroudert en rimpels krijgt, en houden haar elastisch, zacht en fris. Door de beschermende mantel van de poriën op te bouwen, helpen ze het natuurlijke evenwicht van de huid, die moet vechten tegen de spanningen van extreme klimatologische omstandigheden, te herstellen.

Voordelen
 • Voorkom rimpels en huidveroudering
 • Verkeerd aanbrengen leidt tot onevenwichtigheid en puistjes
Nadelen
 • Een zeer vochtige huid is vatbaarder voor kou

Velen verwarren bodycrème met bodymilk. In principe lijken deze producten qua toepassing sterk op elkaar. Het verschil is dat bodymilk moeilijker aan te brengen is en een film achterlaat, maar het hydrateert nog meer.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om bodylotions te vergelijken en te evalueren

Er zijn bodylotions voor verschillende behoeften en huidtypes. Je vindt vast wel een product dat een zijdezachte huid belooft zonder aandacht te besteden aan de andere eigenschappen. In het volgende hebben we een lijst samengesteld van kenmerken van bodylotion die het je gemakkelijker kunnen maken je volgende lotion te kiezen, en wat de afzonderlijke criteria betekenen. We hebben de volgende eigenschappen voor je onder de loep genomen

 • Huidtype
 • Toepassing
 • Ingrediënten
 • Geur

In het volgende willen we je een gedetailleerd overzicht geven van wat de afzonderlijke criteria betekenen en waar je op moet letten bij het kopen.

Huidtype

Om te weten te komen tot welk huidtype je behoort, moet je je huid na het douchen een tijdje observeren. Als bepaalde delen van je lichaam trekkerig beginnen aan te voelen, heb je de neiging een droge huid te hebben. Als dit het geval is, is het raadzaam om rijke producten met een hoog gehalte aan shea boter te gebruiken.

Huidtype Body lotion
droog Als je huid strak is, heb je de neiging een droge huid te hebben. Als je een droge huid hebt, geef je de voorkeur aan body milk of body butter.
onzuiver Als je huid de neiging heeft onzuiver te zijn, kun je beter bodylotions kiezen die niet zo vochtinbrengend zijn. In dit geval moet je, indien mogelijk, ook geurstoffen vermijden.
normaal Als je een normale en probleemloze huid hebt, ben je niet beperkt in je keuze. Van verstevigen tot bruinen, alle mogelijkheden staan voor je open.

Als je snel roodheid of uitslag krijgt, moet je nooit producten met toegevoegde geurstoffen gebruiken. In dit geval kun je het beste producten gebruiken die uitsluitend van natuurlijke cosmetica gemaakt zijn. Wees echter voorzichtig: zelfs natuurlijke cosmetica kan ingrediënten bevatten die de huid irriteren. Daarom moet je natuurlijke bodylotions met te veel tea tree olie zo mogelijk vermijden. Meer over het onderwerp ingrediënten en welke je liever vermijdt vind je hieronder.

Aanbrengen

In principe kun je bodylotions over je hele lichaam aanbrengen zonder grote aanwijzingen. Je mag alleen speciale producten voor je gezicht gebruiken. Als je niet zeker weet hoe je huid op bepaalde producten zal reageren, kun je ze het beste op een klein plekje uittesten en kijken wat er gebeurt. Als je huid vatbaar is voor cellulitis, kun je noppenhandschoenen gebruiken om de bodylotion in te masseren. Enerzijds helpt dit om het bindweefsel strakker te maken, anderzijds worden gifstoffen en vetophopingen gemakkelijker afgevoerd.

Ingrediënten

De kwestie van ingrediënten in cosmetische producten is de laatste jaren steeds gevoeliger geworden. Er zijn veel onderzoeken gedaan en van steeds meer additieven wordt gezegd dat ze kankerverwekkend zijn. Bovendien zouden sommige ingrediënten verantwoordelijk zijn voor het veranderen van de hormoonhuishouding. We hebben hieronder voor jou samengevat welke ingrediënten als bijzonder zorgwekkend worden beschouwd.

Parabenen zijn additieven die aan bepaalde cosmetica worden toegevoegd om ze te conserveren. Van deze groep ingrediënten is echter gebleken dat ze de neiging hebben hormonale veranderingen te veroorzaken. Ze worden er bijvoorbeeld van verdacht verantwoordelijk te zijn voor borstkanker. Palmolie is een product dat niet alleen populair is voor allerlei cosmetica, maar ook in voedsel voorkomt. Omdat dit ingrediënt zo veelzijdig is, neemt de vraag voortdurend toe.

Hoewel palmolie niet als schadelijk voor de gezondheid wordt beschouwd, worden het milieu en het klimaat sterk aangetast door de radicale aanpak van de industrie. Het is belangrijk voor je om te weten dat producten met het additief “paraben” ervan verdacht worden kankerverwekkend en hormonaal werkzaam te zijn. Besteed aandacht aan de ingrediënten in het product. Schadelijke kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor het lichaam en mogelijke allergieën opwekken. Breng geen jongenslotion op alcoholbasis aan na het scheren of ontharen om verbranding te voorkomen.

Geur

Een ander belangrijk kenmerk om rekening mee te houden als je een bodylotion koopt, is de geur. Het is belangrijk dat je de geur die je kiest aangenaam vindt, want je zult hem waarschijnlijk de hele tijd in je neus hebben als je de lotion aanbrengt. Er is een ruime keuze, zoals de subtiele geur van aloë vera of zoete geuren als aardbei.

Bedenk wel dat geurstoffen niet noodzakelijk deel hoeven uit te maken van een bodylotion. Als je de neiging hebt om een gemakkelijk geïrriteerde of gevoelige huid te hebben, is het raadzaam dit bestanddeel helemaal weg te laten, omdat bepaalde reinigende effecten door geurstoffen bevorderd kunnen worden. Als je een ongecompliceerde huid hebt, is je keuze onbeperkt en kun je naar eigen voorkeur beslissen.

Wetenswaardigheden over bodylotion

Kun je zelf bodylotion maken?

Lichaamslotions zijn gemakkelijk zelf te maken. Voor eenvoudige versies zijn de ingrediënten gemakkelijk te koop bij de drogist of natuurvoedingswinkel. Het grote voordeel van zelfgemaakte bodylotions is dat je precies weet wat de ingrediënten zijn en dat deze soorten lotions geen chemische toevoegingen bevatten. Je huid zal je dankbaar zijn.

Producten die voor zelfgemaakte lotions gebruikt worden zijn kokosolie, lavendelolie, bijenwas en aloë vera. Je moet ook lege en afsluitbare potjes kopen, zodat je je zelfgemaakte lotion gemakkelijk kunt bewaren. Pas echter op dat je niet te veel tegelijk maakt, want je lotion bevat geen conserveermiddelen en is dus niet al te lang houdbaar.

lege Afbeelding bron: Pexels.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies