Laatst bijgewerkt: 16-09-2021

Heb je het idee om zelf een boek te schrijven? Je bent zeker niet alleen. Terwijl sommigen besluiten hun eigen biografie op papier te zetten, willen anderen hun fantasie de vrije loop laten en schrijven (streek)misdaadromans, historische romans, science fiction, romans over romantiek of reisgidsen. Het is echter een lange weg van het idee tot het voltooide boek. We willen je graag begeleiden op deze weg en je enkele belangrijke tips en informatie geven.
Belangrijk om te weten

 • Een boek schrijven kost tijd en doorzettingsvermogen.
 • Je kunt je manuscript aan uitgevers aanbieden of het als zelf-uitgever uitgeven.
 • Beknibbel niet op redactie en omslagontwerp. De flaptekst is net zo belangrijk.

Definitie: Hoe schrijf je een boek?

Er zijn veel redenen om boeken te schrijven. Ook vroeger al vertelden de mensen elkaar in hun familie verhalen, die dan mondeling van de ene generatie op de andere werden doorgegeven. Sinds een paar decennia is het veel gemakkelijker geworden. Iedereen heeft nu de mogelijkheid om zijn eigen boek te schrijven en uit te geven. Velen gebruiken daarvoor zelfpublicatie. Natuurlijk geven uitgevers ook regelmatig boeken uit van nieuwe auteurs, maar velen krijgen daar de kans niet voor.

Voor je begint te schrijven, is het raadzaam een plot te ontwikkelen dat je later als leidraad kan gebruiken.

Tegelijk moeten de afzonderlijke personages bij het begin gecreëerd worden en moeten hun kenmerken, uiterlijk, enz. bepaald worden. Om dit te doen kun je in je tekstprogramma verschillende submappen of aparte bestanden maken.

Veel auteurs werken met het tekstverwerkingsprogramma Papyrus Autor. Hoewel dit niet gratis is, biedt het talrijke mogelijkheden die het schrijven veel gemakkelijker kunnen maken. Als alternatief kun je natuurlijk tekstverwerkingsprogramma’s gebruiken zoals Microsoft Office 365, SoftMaker (beide ook tegen betaling verkrijgbaar) of Open Office.

Achtergronden: Wat je moet weten over het schrijven van een boek

Eerst en vooral moet vermeld worden dat een boek nauwelijks in een paar dagen geschreven kan worden. Integendeel, zelfs bekende auteurs besteden meestal enkele weken of maanden aan hun werk voor ze het publiceren.

Er is bijna geen bladzijde waarop je niet zinnen of hele gedeelten moet herformuleren, verfraaien, fouten in inhoud of logica wegwerken, of zelfs inkorten. Je ziet dus dat niet alleen het schrijven veel tijd kost, maar ook het voorafgaande onderzoek en de revisie van het manuscript.

Het is belangrijk om vanaf het begin te beslissen vanuit wiens gezichtspunt je het verhaal zult vertellen. Als het uit het gezichtspunt van de hoofdpersoon is, kies je waarschijnlijk de eerste persoon.

Hoe vind ik goede ideeën voor mijn eigen boek?

Er zijn verschillende manieren om dit te doen. In elk geval is het zinvol om van tevoren veel gedrukte boeken en e-books van verschillende auteurs te lezen. Je ontdekt vast wel een paar favoriete auteurs die je inspireren. Bezoek daartoe de plaatselijke boekhandel en bekijk een paar werken die je zou willen kopen en op je gemak zou willen lezen. Er is vast wel een openbare bibliotheek bij je in de buurt. Hier kun je boeken lenen tegen een kleine jaarlijkse contributie.

Het idee is het belangrijkste element dat nodig is voor een goed boek. (Image source: pixabay / AbsolutVision)

Gebruik ook je persoonlijke omgeving om ideeën op te doen. Luister naar je familieleden en vrienden als ze je over hun ervaringen vertellen. Volg de actualiteit. Maak gebruik van de gelegenheid om ideeën uit te wisselen met andere auteurs. Je eigen hobby’s kunnen ook interessante ideeën opleveren.

Over welk onderwerp kan ik een boek schrijven?

Het scala aan onderwerpen is bijna onuitputtelijk. Terwijl sommige auteurs kiezen voor het schrijven van (regionale) misdaad of thrillers, geven anderen de voorkeur aan historische onderwerpen, schrijven verhalen tussen vriendinnen of romans.

Sommigen kiezen ervoor een boek te schrijven voor tuinliefhebbers, terwijl anderen willen schrijven over oldtimers, handwerken, nieuwe technologieën, enz. Biografieën hebben ook een groot lezerspubliek. Wie graag professionele foto’s maakt wil deze opnamen misschien publiceren in een koffietafelboek of reisgids.

Roman of reisverhaal? Welk genre is geschikt voor mij?

Eerst en vooral moet je het kernthema bepalen. Wat zou je vertellen als je je boek in twee of drie zinnen aan iemand moest voorstellen? Waar gaat het verhaal over? En wat drijft het vooruit? Tegelijk moet je je afvragen wie je doelpubliek is.

Verplaats je in de schoenen van je lezers en vraag je af hoe je zelf op zoek zou gaan naar een boek.

Dit is weer een beginpunt voor het genre. Kom meer te weten over de verschillende categorieën waarin boeken in online winkels worden aangeboden. Je moet ook kijken naar de verschillende sub-categorieën. Deel ze dan in volgens het kernthema en noteer de categorieën die erbij passen.

Als je alle genres die je genoteerd hebt bekeken hebt, kijk dan eens naar de best beoordeelde boeken. In online winkels kun je vaak een kijkje nemen in het boek of een voorbeeld downloaden. Als je boek thematisch past bij de andere werken, dan hoort het thuis in dit genre. Overigens is de indeling in genres ook heel belangrijk voor uitgevers en boekhandelaars. Hier kunnen ze hun campagnes beter plannen en in de plaatselijke boekhandel ligt je werk naast de andere bijpassende boeken op een plank of op een extra tafeltje.

E-books zijn ook geschikt voor veel verschillende boekengenres. Bedenk in welk genre je boek past voor je begint te schrijven. (Image source: pixabay / Free-Photos)

Vooral bij e-books kun je ook kiezen uit verschillende genres. Je kunt met ePubli tot vijf genres gebruiken. Als zelf-uitgever kun je deze op elk moment veranderen. Behalve de genres moet je ook sub-genres kiezen, d.w.z. sub- of nichecategorieën. De kans om als nieuwkomer op de lijst te komen is hier groter.

Wat kan ik doen tegen writer’s block?

Bijna elke auteur ervaart wel eens writer’s block. Terwijl in het begin de woorden misschien gewoon opborrelden, kost het nu enkele uren om maar een paar zinnen te schrijven en je blijft ook steeds de woorden doorstrepen. Er zijn veel redenen voor writer’s block. Daartoe behoren

 • stress,
 • tijdsdruk,
 • angst om niet aan de eigen normen te voldoen,
 • te weinig pauzes,
 • gebrek aan inspiratie,
 • rommel op je bureau.

Een manier om writer’s block te voorkomen is door regelmatig van plaats te veranderen waar je schrijft. Misschien heb je de gelegenheid om wat vaker met je laptop in een café of een openbare bibliotheek te gaan zitten en daar te werken? Of zit je in de open lucht, in je eigen tuin, enz Een deadline voor je project is prima, maar raak niet gestrest of in tijdnood.

Bedenk of je hele dagen kunt uittrekken om te schrijven, of op welke tijdstippen je tijd hebt om onderzoek te doen, na te denken, te plannen en te schrijven.

Omdat schrijven alleen niet genoeg is. In geen geval mag je je schrijftijd tussen allerlei andere afspraken proppen. Maak dus een goed gestructureerd schrijfschema. Het zou mooi zijn als je een studeerkamer of een andere aparte kamer had.

Houd je bureau opgeruimd. Sorteer je onderzoeksresultaten, materiaal, eventuele foto’s, citaten, enz. en andere documenten in mappen of sla ze op je computer op. Neem tijdens het schrijven de tijd voor ideeën en ingevingen die in je boek verwerkt kunnen worden. Neem regelmatig pauzes om te ontspannen. Neem een notitieboekje en pen mee voor als je onderweg bent.

Een net en opgeruimd bureau kan het schrijfproces veel gemakkelijker maken. (Image source: unsplash / Andrijana Bozic)

Wissel regelmatig ideeën uit met andere auteurs. Er zijn talloze Facebook en Xing groepen voor dit doel. Ga bovendien regelmatig naar buiten, hardlopen, wandelen of fietsen om je hoofd leeg te maken.

Om weer in de stroom van het schrijven te komen, kun je ook hele bladzijden uit een boek kopiëren. Sluit dan het boek en schrijf verder. Je kunt ook midden in het verhaal beginnen te schrijven. Sommige mensen vinden het gemakkelijker om op die manier te beginnen.

Waar moet ik op letten bij het reviseren?

Je zult zelden tevreden zijn met de eerste opzet van je manuscript. Je zult waarschijnlijk steeds nieuwe details bedenken om in het verhaal of de gids op te nemen. Je moet je manuscript minstens drie keer reviseren. In de eerste revisie verwijder je logische fouten en herschrijf je waarschijnlijk ook enkele passages helemaal.

In het tweede stadium moet je afzonderlijke zinnen bijschaven, idioom en metaforen onder de loep nemen en herzien. Je kort lange zinnen in om ze gemakkelijker leesbaar te maken.

De derde ronde van revisies begint met proeflezen of redigeren. Als de fouten gecorrigeerd zijn, kun je een paar proeflezers zoeken die je dan uitgebreide feedback geven en je werk afmaken.

Heb ik professionele redactie nodig voor mijn boek?

We raden alle auteurs aan professionele redactiediensten te gebruiken. Het is gemakkelijk om een fout of twee te missen en te verzanden in ellenlange uitleg.

Terwijl proeflezen het manuscript alleen op fouten in spelling, grammatica en interpunctie controleert, omvat redactie ook stilistische en inhoudelijke aanpassingen. Als het financieel mogelijk voor je is, moet je een professionele redacteur inhuren. Immers, bijna niemand leest een boek uit dat in bijna elk hoofdstuk fouten bevat.

Als je niet zelf een redacteur wilt inhuren, moet je op z’n minst een paar proeflezers zoeken. Ze moeten je wijzen op fouten in inhoud, spelling, grammatica en interpunctie. Het is natuurlijk aan jou of je hun suggesties voor veranderingen in je manuscript verwerkt.

Mijn boek is klaar: hoe en waar kan ik het uitgeven?

Iedereen kan tegenwoordig een boek uitgeven, ook zonder uitgever. Natuurlijk is het laatste de handigere en prettigere optie. Dit komt omdat uitgeverijen gewoonlijk zorgen voor de redactie, het omslagontwerp, het drukken van het boek, de distributie, de reclame en de marketing, en de auteur een contractueel overeengekomen honorarium betalen. Kies in geen geval voor een uitgeverij die drukkosten subsidie geeft (DKZV), want die eisen eerst geld voor ze ook maar iets doen.

Veel auteurs begonnen als zelfpubliceerders. Ze geven opdracht tot het drukken van hun boek in het gewenste aantal exemplaren en betalen ervoor. De gemaakte kosten worden al op de website getoond zodra het manuscript is geüpload en ingesteld.

Dit proces staat bekend als PoD (Print on Demand). De bekendste aanbieders van drukwerk zijn BoD (Books on Demand) en KDP (Kindle Direct Publishing). Hier kunnen auteurs naast het eigenlijke drukken ook extra publicatiediensten kopen, zoals ISBN, redactie en omslagontwerp.

Je moet ook nadenken over de omslag en de rug van het boek, want een goed ontwerp doet veel mensen het op de plank vastgrijpen. (Image source: pixabay / MichaelGaida)

Als je je boek als e-book wilt uitgeven, kun je kiezen uit talrijke aanbieders. De bekendste zijn zeker Kindle Publishing, Thalia, Bookrix en Neobooks. Afhankelijk van de aanbieder kun je de hierboven genoemde diensten ook kopen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de marketing, maar met Thalia en Amazon profiteer je van de eigen algoritmen die ze gebruiken om hun producten te promoten.

Kun je leren een boek te schrijven?

Het schrijven van een boek, gedichten, korte verhalen enz. kan zeker geleerd worden. Natuurlijk moet je van tevoren gevoel voor taal hebben en het leuk vinden om je in schrift uit te drukken. Goede spelling en grammatica zijn ook een voordeel.

Er zijn talloze workshops en cursussen die je bijvoorbeeld de grondbeginselen van het schrijven van je eigen roman, gids, enz. bijbrengen. De ILS, de schrijfschool, is een goede plaats om te beginnen. Het ILS, de Schule des Schreibens (Schrijfschool) en andere onderwijsinstellingen hebben hiertoe cursussen of studieprogramma’s voor afstandsonderwijs opgezet.

Op het online platform Udemy kun je ook talloze cursussen en bijscholingen vinden die gewijd zijn aan het onderwerp “een boek schrijven”. Als je deze zoekterm googelt, vind je talloze websites van coaches die je ook op je weg kunnen steunen.

Een boek schrijven: 5 tips voor een geslaagde start

Het is helemaal niet gemakkelijk om een interessant onderwerp zo goed voor te bereiden dat lezers het boek helemaal tot het eind lezen en misschien al reikhalzend uitkijken naar het vervolg. Je zult waarschijnlijk maar een kleine groep lezers bereiken met je eerste boek, tenzij je onderwerp erg trendy is.

Maar elk jaar zijn er duizenden mensen die hun geluk als auteur beproeven. Wanhoop dus niet als het langer duurt voor je eerste bestseller verschijnt. Je moet eerst plezier beleven aan het schrijven.

Ideeën verzamelen

Brainstormen en mindmappen kennen velen misschien van de lessen op school. Om dit te doen schrijf je een onderwerp, bijvoorbeeld voor je roman, op een stuk papier en laat je je gedachten de vrije loop. Neem gewoon een blanco DIN A4 vel in liggend formaat en schrijf het centrale thema in het midden.

Rond het thema schrijf je verschillende sub-punten, d.w.z. je andere ideeën. Je kunt aan deze sub-punten nog meer ideeën toevoegen. Op deze manier kun je hele bomen van ideeën maken waaruit je tijdens het schrijven kunt putten.

Schets de plot

Zoals al eerder gezegd, moet je een basiskader (plot) voor je roman, kort verhaal of gids maken voordat je begint te schrijven. Hier schrijf je de plot op in ruwe opsommingstekens. Zo verlies je tijdens het schrijven je doel niet uit het oog en heb je een zekere basisstructuur.

Hierop bouw je verder terwijl je schrijft. Tegelijk verhoog je ook de spanning, misschien door een paar onvoorziene voorvallen toe te voegen. Vaak ontwikkelen personages tijdens het schrijven een tot dan toe ongepland “eigen leven”. Je kunt hieraan toegeven.

Creëer interessante person ages

Creëer interessante personages. Om dit te doen is het zinvol om voor elk personage een apart bestand te maken, of als je een meer klassieke aanpak verkiest, een aparte indexkaart. Hier noteer je

 • de familieomstandigheden,
 • biografische informatie,
 • het uiterlijk,
 • de voorkeuren,
 • karaktereigenschappen enz.

Laat je personages niet te gelikt overkomen, maar kruid ze met iets negatiefs. Laat ze een beetje mysterieus lijken. Tegelijk moeten lezers zich kunnen inleven in de personages en hun denkwijze. Toegegeven, dit is iets moeilijker bij historische romans, waar korte uitleg op de juiste plaats en een historische tijdlijn kunnen helpen.

Onderzoek uitgebreid

Voor alle genres is het belangrijk om uitgebreid en correct te onderzoeken. Bezoek daartoe de plaatsen waar de actie zich afspeelt, laat de omgeving op je inwerken. Ontdek kleine restaurants, winkels, tuinen, boerderijen, historische gebouwen en straten, die dan hun weg in je verhaal zullen vinden.

Uitgebreid onderzoek is belangrijk voor elk goed boek. Het kan ook helpen als je de instellingen van je boek bezoekt. Dit kan je op nieuwe ideeën brengen. (Image source: pixabay / ddzphoto)

Voor je onderzoek kun je onder andere gebruik maken van

 • oude kerkelijke gegevens,
 • stadsarchieven,
 • bibliotheken,
 • stambomen,
 • antiquariaten,
 • musea,
 • oude dag- en weekbladen en
 • natuurlijk ook het internet

Als je roman zich in de 20e eeuw afspeelt, kun je hedendaagse getuigen interviewen. Als je direct ter plaatse onderzoek doet, moet je ook talrijke foto’s en video’s maken. Want soms merk je kleine dingen pas later.

Wees niet bang voor slechte tekstpassages

Geen enkele meester is ooit uit de lucht gevallen. Zelfs beroemde auteurs begonnen klein en werkten zich op. Wees dus niet te kritisch op jezelf omdat niet alles vanaf het begin perfect is.

Zoals het gezegde luidt: “Goede dingen komen toe aan hen die wachten”, en dit geldt ook voor je eigen boek. Hier vind je steeds passages tekst die in jouw ogen niet optimaal zijn. Elke schrijver, auteur en journalist ontwikkelt zich in de loop der jaren.

De flaptekst is bijzonder belangrijk

Je moet speciale aandacht besteden aan de flaptekst van je boek. In deze paar regels moet je het verhaal kort inleiden en de belangstelling van de lezer wekken. Om hier een gevoel voor te krijgen, moet je veel flapteksten lezen van andere auteurs in verschillende genres.

Conclusie

Het is niet zo eenvoudig om een boek te schrijven. Je kunt natuurlijk ook gewoon wegschrijven en je werk voor jezelf houden. Maar velen hopen op een gegeven moment van het schrijven te kunnen leven. Of deze droom uitkomt hangt af van talrijke factoren. Sommige ervan kunnen door de auteur zelf beïnvloed worden.

Daartoe behoren een goed geconstrueerd en doordacht verhaal, goede redactie, een aantrekkelijk omslag en een flaptekst die nieuwsgierigheid wekt. Voor publicatie moeten een paar marketingmaatregelen gepland worden (lezingen, reclame op sociale netwerken, kortstondige kennismakings- en promotieprijzen, je eigen auteurswebsite, enz.) om het werk via verschillende kanalen bekend te maken. Zoek ook naar bloggers die tegen betaling over je boek willen schrijven.

Het zal waarschijnlijk weken of maanden duren voor je je boek voor het eerst in je handen houdt. Maar je moet deze tijd investeren in het leggen van de laatste hand aan je werk.

Beeldbron: pixabay / StockSnap

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies