The builder with hammer drill perforator equipment making hole in wall at construction site.
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

102Verzamelde opmerkingen

Een boorhamer of hamerboor is een boormachine waarvan de klopbeweging van de boor elektropneumatisch wordt opgewekt. Deze machine wordt gebruikt om gaten in steenachtige materialen te maken. Ze kunnen, afhankelijk van het model, voor verschillende klusjes worden gebruikt.

Een boorhamer is herkenbaar door zijn boorkop, deze is altijd voorzien van een kop waarin de boor lineair kan bewegen, wat noodzakelijk is voor het boren in beton. In dit artikel vind je een vergelijking van de beste boorhamers op de markt. Daarnaast hebben we een uitgebreide shopgids toegevoegd. Met al deze informatie kun je er zeker van zijn dat je de juiste aankoop zal doen.
Belangrijk om te weten

 • De boorhamer verschilt van de boormachine door zijn kracht. Hoewel veel boren een hamerslagfunctie hebben, hebben ze minder kracht. Boorhamers zijn in staat om taken uit te voeren die niet met boren mogelijk zijn. Kijk goed naar je behoeften voordat je een beslissing neemt.
 • Boorhamers zijn zeer krachtig gereedschap. Ze worden gebruikt om op muren en resistente materialen te werken. Hoewel je ze ook kunt gebruiken om gaten in hout of metaal te maken, is dat niet hun functie.
 • Dit soort gereedschap is gevaarlijk. Gebruik het nooit als je niet zeker weet hoe het werkt. Het is zeer belangrijk dat je, wanneer je met de boorhamer werkt, alle veiligheidseisen opvolgt.

Onze selectie: De beste boorhamers op de Nederlandse markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste boorhamers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de ideale boorhamer een stuk eenvoudiger.

De meest verkochte boorhamer

Met de Makita boorhamer HR 2470 SDS-Plus, die geschikt is voor 230 Volt wisselstroom, kun je boren, breken en slopen met één machine. Met een enkeltoerige mechanische aandrijving en elektronische snelheidsregeling voor een variabel toerental. De slagfrequentie is 4500 per minuut. De slagkracht bedraagt 2,4 Joule. Het max. toerental is 110 r/min. Compleet met snelspanboorkop, boorkop SDS+, handgreep, diepteaanslag en 100 gram borenvet en handige koffer.

De boorhamer met de beste prijs/kwaliteitsverhouding

De Bosch PBH 2100 RE boorhamer is een allround apparaat waarmee je bijna alle klussen in huis kan opknappen. Je kan hiermee boren in beton, hout, gips, zachte steensoorten, metselwerk en metaal. Het apparaat beschikt over een pneumatisch Bosch-hamermechanisme met 1,7 joule slagsterkte en het onbelast toerental: 0 – 2.300 min-1. Aantal slagen per minuut: 5800. Dit product wordt geleverd met een 6-delige SDS plus S2 borenset, een diepteaanslag en een extra handgreep in een kunststof koffer.

De beste boorhamer voor de hobbyklusser

Deze robuuste 1500W-boorhamer heeft maar liefst vier functies. Je kan hameren (slagkracht), boren (rotatie), hamerboren (krachtige combinatie slagkracht rotatie) en beitelen (platte beitel in gewenste stand draaien). Met de schakelaar wissel je eenvoudig en snel tussen de vele mogelijkheden. Zo kan je allerhande materialen probleemloos aan: je kan boren in hout, metaal, keramiek en plastic, hamerboren in beton, baksteen en steen en ook licht beitelen.

De beste boorhamer voor de veeleisende klusser

De FERM HDM1028 is een boorhamer met een vermogen van maar liefst 850 Watt voor de veeleisende klusser. Deze boorhamer boort moeiteloos in hout tot 40 mm, bij boorwerkzaamheden in metselwerk en beton tot 26 mm en 13 mm in metaal. De boorhamer is multifunctioneel te gebruiken voor 3 functies in combinatie met de bijgeleverde beitels (boren, hamerboren, beitelen). De machine heeft een rubberen kabel van maar liefst 3 meter die zorgt voor optimale werkvrijheid.

Shopgids: Alles wat je moet weten over boorhamers

Het is van groot belang dat je voordat je een boorhamer koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Hombre trabajando en taller de carpinteria

De boorhamer is een gereedschap om wanden of vloeren van verschillende materialen en hardheden te doorboren.
(Bron: dmvasilenko77: 98609425/ 123rf.com)

Wat zijn de belangrijkste functies van een boorhamer?

Boorhamers worden voornamelijk gebruikt voor harde metsel- en bouwwerkzaamheden. Ze worden gebruikt om mee te boren, beitelen, boren en slopen. Het zijn zeer krachtige gereedschappen, en worden gebruikt voor werkzaamheden op rots, steen, beton, metselwerk, baksteen of asfalt. Ze worden gebruikt in de bouw om muren te doorboren en te slopen.

Wist je dat de slagsterkte van een boorhamer wordt gemeten in “slagen per minuut”?

Waarom is een boorhamer beter dan een boormachine?

Het is makkelijk om een boorhamer te verwarren met een boormachine. Boormachines bevatten vaak percussiefuncties. Boren hebben niet zoveel kracht als boorhamers. Elk gereedschap is geschikt voor een bepaald type werk. Het is belangrijk dat je de verschillen kent en daarom hebben we deze vergelijkingstabel gemaakt:

Boormachines Boorhamers
Ze hebben zelfsluitende koppen en snelle boorwissels. Ze hebben koppen met SDS Plus en SDS Max systemen.
Ze gebruiken boren van kleinere afmetingen en diameters. Ze gebruiken beitels en boren met een grotere diameter en afmeting.
Ze hebben alleen slag- en boorfuncties. Ze hebben beitel- en sloopfuncties en slagwerk.
Ze werken door de draaiende motor. Sommige modellen hebben een hamerslotfunctie voor het boren.
Voor perforatie-, schroef- en boorwerkzaamheden. Ze werken door middel van elektro-pneumatische slagen.
Er is een breder scala aan accessoires beschikbaar.

Waarom is het een goed idee om een boorhamer te kopen?

Boorhamers zijn zeer veelzijdig en efficiënt. Door middel van elektropneumatische inslagen raken ze het materiaal, waardoor je beitelwerkzaamheden kunt uitvoeren. De boorhamer is een ideaal hulpmiddel voor professioneel werk, nuttig voor boorgaten met een grote diameter. Hieronder vind je een lijst met voor- en nadelen:

Voordelen
 • Veelzijdig
 • Je kunt gaten boren met een grote diameter
 • Mogelijkheid tot boren zonder slagmechanisme
 • Beitelen en slopen
 • Je kunt er zware en professionele taken mee uitvoeren.
Nadelen
 • Duurder dan boormachines
 • Zwaar
 • Luidruchtig
 • Gevaarlijk

Welke soorten boorhamers zijn er?

De boorhamers hebben twee basismodellen: die met een kabel en de draadloze, die op een accu werken. We beginnen met kabelboorhamers. Dit zijn de meest voorkomende modellen, die moeten worden aangesloten op de stroom om te kunnen werken. Ze zijn krachtiger dan de draadloze modellen, maar ook zwaarder. Zonder elektriciteit kun je niet werken.

Batterij-aangedreven boorhamers zijn schaarser. Ze zijn meestal ook iets duurder. Ze hebben een compact en ergonomisch ontwerp, ze wegen niet zo veel, maar ze hebben minder vermogen. De batterijen zijn meestal van lithium-ionen en geven je meer bewegingsvrijheid tijdens je werk. Het grote probleem is dat ze minder krachtig zijn, iets wat belangrijk is bij dit gereedschap.

Hoe gebruik ik een boorhamer?

Om met een boorhamer te kunnen werken, moet je deze aansluiten op het stopcontact. Het is een krachtig gereedschap, dus je moet de positie beveiligen voordat je hem inschakelt. Zorg ervoor dat je controle over het gereedschap behoudt. Gebruik het extra handvat, indien beschikbaar, en houd de hamer voor je.

Breng de punt dichter bij de werkplek voordat je hem inschakelt en druk een beetje op de punt om de trillingen te beperken. Druk op de schakelaar op de achterste handgreep en beweeg de boorhamer volgens de hoek die je nodig hebt om sneller te slopen.

Es importante utilizar casco en zonas de construcción

Houd altijd het elektriciteitssnoer achter je. Als je stopt, zet het apparaat dan uit en blokkeer de trekker.
(Bron: 89772962/ 123rf.com)

Wat moet ik doen om ongelukken met een boorhamer te voorkomen?

Zoals altijd is het belangrijk om de veiligheidsregels die van toepassing zijn op elke werkzaamheid en elk elektrisch gereedschap te respecteren. Boorhamers zijn echter bijzonder gevaarlijk, dus laten we eens kijken naar enkele specifieke veiligheidsregels voor het gebruik van dit gereedschap:

 • Gebruik de boorhamer voor het slopen zonder eerst de bedrading in de omgeving te controleren. Als het gereedschap tegen een kabel aankomt, is elektrocutie mogelijk.
 • Controleer voor het boren of de boortjes of beitels goed vastzitten.
 • Maak het werkgebied vrij. Bij het beitelen kunnen stukjes steen wegspringen die iemand kunnen raken en verwonden.
 • Werk altijd met het elektriciteitssnoer achter je. Als je de kabel raakt, kan je geëlektrocuteerd worden.
 • Draag veiligheidskleding en -uitrusting bij sloopwerkzaamheden.
 • Gebruik veiligheidshandschoenen om de grip te verbeteren.
 • Draag veiligheidslaarzen en een veiligheidsbril. Bovendien heb je een masker nodig om te voorkomen dat je stof inslikt.
 • Pneumatische boorhamers zijn zeer luidruchtig gereedschap, gebruik een isolerende helm om je oren te beschermen.
 • Bij sloopwerkzaamheden moet je een veiligheidshelm dragen.

Waar moet ik op letten bij mijn boorhamer?

Zoals elk gereedschap hebben boorhamers enige zorg nodig. Als je ermee werkt, vergeet dan niet om de kabel altijd achter je te houden. Duw of forceer de hamer niet, omdat je de motor zou kunnen verbranden. Zorg ervoor dat je boortjes gebruikt die geschikt zijn voor je boorhamer model. Zet de boortjes goed vast voordat je het gereedschap activeert.

Bij het gebruik van een elektromotor is het belangrijk om direct contact met water te vermijden. Bovendien is het van essentieel belang om de machine na elk gebruik goed schoon te maken om stofophoping te voorkomen. Het is raadzaam om het apparaat op een koele, droge plaats, uit de buurt van vocht, op te slaan. Bewaar het indien mogelijk altijd in de opbergkoffer of -tas.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een boorhamer om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de boorhamer te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de boorhamer die je nodig hebt:

 • Prijs
 • Slagfrequentie
 • Merk
 • Toerental
 • Met of zonder kabel
 • Vermogen
 • Ontwerp
 • Accessoires

Prijs

Het is logisch dat de prijs belangrijk is bij een aankoop. Je hebt toch zeker een budget en je wilt je daar aan houden. Onthoud echter wel dat “goedkoop duurkoop is”.

De prijs van de boorhamers varieert van € 50 tot enkele honderden euro’s. Dus je zult moeten kiezen op basis van je budget en behoeften. Kies niet alleen op basis van de prijs, denk rustig na en neem geen overhaaste beslissing.

Slagfrequentie

De slagfrequentie is het aantal slagen per minuut dat het gereedschap naar de boor overdraagt. Dit is een doorslaggevend kenmerk van een boorhamer. Het is een zeer nuttige factor en geeft informatie over de hamerfunctie.

De slagenergie is een ander belangrijk criterium. Zoals we al zeiden, wordt het uitgedrukt in Joules (J). Deze energie bepaalt de efficiëntie en prestaties van een hamer. Hoe meer joules, hoe meer vermogen! Houd er rekening mee dat als je op zoek bent naar een hamerboor voor sporadisch gebruik, ongeveer 3 Joules zal volstaan. Voor professioneel gebruik is 5 J of meer beter.

Al funcionar con un motor eléctrico es importante evitar que este entre en contacto directo con el agua.

Hamerboren worden vaak gebruikt bij sloopwerkzaamheden.
(Bron: Kalinovsky: 32380339/ 123rf.com)

Merk

Je kunt een machine van een bekend merk kiezen of een merkloze boorhamer kopen. Helaas is de kwaliteit van het gereedschap vaak direct gekoppeld aan het merk en ook aan de prijs. We raden je aan om, voor zover mogelijk, een boorhamer van een betrouwbaar merk te kiezen.

De beste merken verkopen vaak kwaliteitsproducten. Bovendien hebben ze een veel efficiëntere klantenservice. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de fabrikant de juiste garantiemogelijkheden biedt, minimaal twee jaar. Op deze manier ben je altijd gedekt in geval van eventuele problemen met het apparaat.

Toerental

Een ander belangrijk kenmerk is de rotatiesnelheid of toerental, omdat deze waarde het vermogen van de boorhamer om een materiaal te boren bepaalt. In het geval van boorhamers is het toerental lager dan bij conventionele boren. Maar het ideale toerental van een boorhamer moet echter tussen 300 en 1000 toeren per minuut liggen.

Met of zonder kabel

Draadloos gereedschap is zeer populair geworden, kabels hebben natuurlijk gebruiksbeperkingen. Met deze tools hoef je je geen zorgen te maken over stekkers en verlengsnoeren. Wanneer je voor een draadloze boorhamer kiest, moet je ervoor letten dat de batterijen krachtig en duurzaam zijn. Ze moeten ook een oplader en extra batterij bevatten.

Als je een boorhamer met kabel kiest, moet deze lang genoeg zijn, zodat de lengte geen beperking is. Het moet ook een kabel van goede kwaliteit zijn, met een hoge bestendigheid en die de duurzaamheid garandeert.

Vermogen

De prestaties van een boorhamer worden bepaald door het vermogen ervan. Hoe meer kracht het gereedschap heeft, hoe groter het vermogen om op resistente materialen te werken. Het aantal watt van een standaard boorhamer kan variëren van 500 tot 800. Als je echter op zoek bent naar een krachtige, professionele boorhamer, kies dan voor motoren van 1500 tot 2000W.

Deze factor heeft een directe invloed op de prijs van het gereedschap. Hoe meer kracht, hoe professioneler het is, zodat de prijs ook hoger zal zijn. Kies je voor een gereedschap met een middelmatig vermogen, dan heb je een efficiënte boorhamer voor eenvoudige doe-het-zelf klusjes.

Ontwerp

Zowel bij een boorhamer met snoer als met een draadloos model is het belangrijk om een compact, ergonomisch model te kiezen die comfortabel in het gebruik is. Kies een gemakkelijke grip met rubberen handgrepen of met rubber beklede handgrepen. Velen hebben trillingsdemping wat belangrijk is als je lang of zwaar werk gaat doen.

Ook het gewicht is een belangrijke factor. Zoek naar lichtgewicht modellen, zodat je ze kunt gebruiken voor werkzaamheden boven je hoofd zonder vermoeid te raken. Maten kunnen variëren van model tot model, dus kies een compact formaat dat je kunt gebruiken in krappe ruimtes. Zorg ervoor dat het een snelle en eenvoudige boorwissel heeft.

deberás contar con un conjunto de brocas y cinceles.

Boorhamers maken het werk gemakkelijker, wat je veel tijd en moeite bespaart.
(Bron: Толмачев: 86216462/ 123rf.com)

Accessoires

Om de mogelijkheden van je hamer optimaal te benutten, heb je een set boren en beitels nodig. Andere accessoires niet meegerekend die je nodig kunt hebben, afhankelijk van het soort werk dat je doet. Veel modellen en merken hebben stevige koffers voor het opbergen van gereedschap, onderdelen en accessoires.

De meeste basismodellen bevatten deze accessoires niet. Hoewel ze op een eenvoudige en voordelige manier verkrijgbaar zijn bij elke bouwmarkt. Er zijn verschillende soorten boren en beitels, die elk voor een specifiek type materiaal geschikt zijn. Als je boren van slechte kwaliteit gebruikt kunnen ze mogelijk breken.

Samenvatting

Boorhamers zijn fundamentele apparaten voor professioneel werk. Ze bieden uitstekende prestaties en maken het mogelijk om op zeer harde oppervlakken te boren en te beitelen . Ze kunnen worden gebruikt voor het bewerken van onder andere steen, beton, metaal, metselwerk en baksteen. Ze zijn dus ideaal voor professionele gebruikers.

Als je van plan bent om een boorhamer te kopen moet je rekening houden met een aantal criteria, zoals je kunt zien in het laatste deel van dit artikel. Materialen, reserveonderdelen of veiligheid staan centraal, maar ook de batterij en de prijs-kwaliteitverhouding zijn belangrijke aspecten. Let op al deze factoren voordat je een keuze maakt!

Vond je ons artikel over boorhamers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte boorhamer kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Dudchenko: 106463542/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies