Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

23Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

Als je een doe-het-zelf-liefhebber bent die een nieuwe tool voor het klussen nodig heeft, ben je op het juiste adres aangekomen. Boormachines zijn onmisbaar voor iedere klusjesman. Hieronder vind je een handige gids om te kiezen tussen de beste elektrische boormachines op de markt.

Een elektrische boormachine is een handig hulpmiddel voor iedere klusjesman. Ze zijn meestal niet duur en makkelijk in gebruik. Boormachines zijn ideaal voor iedere soort verbouwing of soortgelijke klus, of je nou een professional bent of niet. Dankzij technologische ontwikkelingen hebben moderne boren vaak extra functies. Wil je meer weten? Lees dan snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Er zijn verschillende soorten boormachines. Zo heb je boormachines met een snoer, accu, boorfreesmachines of handmatig apparaten. De boormachines met een snoer zijn vaak het krachtigst. Je moet ze echter wel aan de stroom leggen. De accumodellen bieden je meer bewegingsvrijheid, maar hun kracht is vaak minder groot.
 • Moderne elektrische boormachines hebben vaak extra functies. De meeste van hen hebben bijvoorbeeld een klop- en beitelfunctie. De klopfunctie is nuttig om te boren op harde oppervlakken zoals steen of cement.
 • Bij de meeste moderne boren krijg je een koffer met bijbehorende onderdelen. Boormachines zijn nutteloos zonder boortjes. Kijk daarom altijd of die bij de boor zijn inbegrepen, voordat je hem koopt. Sommige modellen hebben extra batterijen of een extra handvat om de grip te verbeteren.

Onze selectie: De beste boormachines op de markt

Hieronder vind je de 5 beste boormachines die er verkrijgbaar zijn. Vergelijk de verschillende machines en ontdek welk model het beste bij jouw behoeften past. We hebben zoveel mogelijk relevante details toegevoegd, zodat je een goede keuze kunt maken op basis van de functionaliteiten van de boormachines.

1e plaats: Powerplus One Fits All

Deze 18V accuboormachine uit het One Fits All assortiment wordt geleverd in een handige koffer. In de koffer zitten naast 2 accu’s en een oplader ook 9 boren, 43 bits, een bithouder en pluggen. Je kunt meteen aan de slag met deze accuboormachine omdat hij wordt geleverd met 2 accu’s (1,3Ah) en een oplader. De meegeleverde oplader is alleen geschikt voor de accu’s uit deze set. Voor boor- en schroefwerkzaamheden in gips, pleisterwerk, hout, metaal, kunststof en zacht steen.

2e plaats: Bosch Professional GSB 16RE

Op de tweede plaats staat de boormachine van Bosch. Met dit apparaat kun je snel schakelen tussen verschillende boorklussen. De machine heeft 2 snelheden. Met de toerentalkeuze kies je de ideale snelheid. De Auto-Lock zorgt ervoor dat je met 1 hand het juiste boortje los- of vastdraait. Zo kies je makkelijk de perfecte boor om te kunnen boren in bijvoorbeeld hout, metaal of baksteen.

De boormachine van Bosch gaat lang mee, dankzij de robuuste metalen tandwielkast. Omdat de machine niet zo zwaar is, kun je er tevens lang mee achter elkaar blijven werken. Je ruimt de machine na gebruik weer handig op in de meegeleverde koffer. Klanten waarderen met name de klopfunctie van de boor, waarmee je niet alleen in hout, gips, metselwerk en metaal maar ook in tegels en baksteen kunt boren.

3e plaats: Makita DDF453SFE

Deze Makita accuboormachine is een zeer betrouwbare allround machine, geschikt voor zowel de professional als de hobby klusser. Het is de perfecte allround machine voor middelzware werkzaamheden. De machine heeft een lange gebruiksduur en beschikt over twee accu’s, dus je hebt altijd genoeg stroom. De accuboormachine is multifunctioneel, hij heeft 2 functies: schroeven en boren. Verder heeft hij een variabele elektrische toerenregeling voor optimaal schroefwerk. Een duurzaam apparaat dankzij geharde stalen tandwielaandrijving.

4e plaats: Bosch IXO accuschroevendraaier

Een ander model van Bosch dat zeer goed uit onze test komt, is de IXO accuschroevendraaier. Je gebruikt dit model niet alleen om te boren, maar ook als schroefmachine. Dit apparaat behoort tot de IXO-reeks, de succesvolle lijn met gereedschap van Bosch. De machine heeft een eenvoudig maar handig ontwerp. De softgrip zorgt ervoor dat het apparaat lekker in de hand ligt.

De 3,6 volt en 1,5 Ah Li-Ion accuschroevendraaier is onmisbaar voor allerlei klussen in en rondom het huis. Handig is dat het laadstation ook als plek om het apparaat te bewaren functioneert, waardoor de accu eigenlijk nooit leeg hoeft te raken. Dankzij de werkverlichting onder de schroefkop, heb je goed zicht op het werk dat je aan het doen bent.

5e plaats: Hitachi DV18DCL12

Op de vijfde plaats in onze rankinglijst staat de boormachine van Hitachi. Het merk valt op door haar functionele en zeer betaalbaar gereedschap. Volgens de reviews van andere gebruikers is het belangrijkste voordeel dat de meegeleverde batterijen opvallend lang mee gaan. Het is de ideale klopboormachine voor gaten tot 13 mm, maar gaat zelfs tot 38 mm in hout.

De boor wordt geleverd met een oplaadstation en een koffer. Je kunt de boor voor- en achteruit laten draaien en kunt hem dus ook gebruiken om mee te schroeven. Met een vermogen van 18 Watt kun je op ieder oppervlak boren. Het handvat is ergonomisch en antislip, voor meer gebruikerscomfort. De boorkop heeft een snelle ontgrendeling voor meer veiligheid.

Shopgids: Wat je moet weten over boormachines

Er zijn veel verschillende soorten boormachines. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de eigenschappen van een boormachine, voordat je er een koopt. Op die manier weet je wat je koopt. Hieronder vind je de meest gestelde vragen van gebruikers. De antwoorden kunnen je helpen om het model te vinden dat het beste bij je past.

Er zijn veel soorten boormachines, ieder met zijn eigen toepassingen en functionaliteiten.
(Bron: Yeulet: 31009624/ 123rf.com)

Wat is een boormachine precies?

Een boormachine is een zeer veelzijdig gereedschap. Boormachines hebben meestal de vorm van een pistool en een triggervormige schakelaar die het mechanisme activeert. Ze hebben een omhulsel, meestal gemaakt van versterkt plastic, dat de motor en het frame bedekt. Aan het uiteinde heeft de machine een pin, de “bit” genoemd, waarmee je gaten boort.

Normaalgesproken heb je een elektrische boormachine gewoon in je hand liggen, hoewel de grotere boren in houders worden gehouden. De laatste zijn met name bedoeld voor professioneel gebruik en vind je vaak op werkplaatsen. De vermogens variëren van 12 Watt bij batterijboren tot 1200 watt bij de grotere boorfreesmachines. Gemiddeld heeft een boormachine 600 watt aan vermogen.

Hoe werkt een boormachine?

Boormachines werken op elektriciteit, hetzij met een accu hetzij met een snoer. De elektriciteit genereert een beweging in de motor die de spil en het bit laat draaien. Door deze draaiing wordt het materiaal waar je op werkt geperforeerd. Boren hebben snelheidsregelaars. De hoeveelheid stroom die een boor gebruikt is afhankelijk van het materiaal waar je mee werkt.

Wat zijn de voordelen van een boormachine met een snoer of accu?

Wat is beter, een boor met een accu, of een boor met een snoer? Deze vraag krijgen we vaak te horen van gebruikers. De keuze voor het een of het andere soort, hangt af van de taak die je ermee wilt verrichten. Hieronder vind je een lijst met de voor- en nadelen van beide soorten boormachines.

Boormachine met snoer

Voordelen
 • Meer kracht
 • Voor professioneel gebruik
 • Geschikt voor harde materialen
Nadelen
 • Minder bewegingsvrijheid
 • Wordt warm
 • Je hebt een stopcontact nodig

Boormachine met accu

Voordelen
 • Veel bewegingsvrijheid
 • Compact
 • Licht
 • Makkelijk in gebruik
 • Meer functies
Nadelen
 • Minder kracht
 • Batterij raakt op een gegeven moment leeg
 • Moeilijkheden met harde oppervlakken

Wat is het verschil tussen een gewone elektrische boormachine en een klopboormachine?

Traditionele elektrische boormachines werken door een draaiende beweging. De motor brengt de beweging naar het bit en het bit penetreert de materialen. Hierdoor kun je op verschillende materialen boren, zoals hout en metaal. Dit soort boormachines werkt echter niet op harde materialen, zoals beton of steen.

Klopboren oefenen, naast de rotatiebeweging, een klopbeweging uit. Deze klopbeweging wordt herhaaldelijk van voren naar achteren uitgeoefend. Hierdoor wordt het materiaal ‘geklopt’. Deze beweging wordt gegenereerd dankzij twee schijven die in contact met elkaar roteren. De klap wordt vervolgens doorgegeven aan de bits en komt uiteindelijk op het materiaal terecht.

Wat voor veiligheidsmaatregelen moet je treffen bij het gebruik van een boormachine?

Elektrische boormachines zijn zeer krachtige gereedschappen. Je moet ze voorzichtig gebruiken om ongelukken en verwondingen te voorkomen. Als je niet oplet hoe je de boormachine gebruikt, kun je letsel veroorzaken. De bits zijn immers scherp en kunnen daarom gevaarlijk zijn. Hieronder laten we zien welke veiligheidsmaatregelen je moet treffen als je een elektrische boormachine gebruikt.

 • Veiligheidsbril: Tijdens het boren kunnen er metalen of stenen splinters rondspringen. Sommige elektrische boormachines hebben interne borstels die vonken genereren. Het is daarom essentieel om je ogen te beschermen met een veiligheidsbril.
 • Geen handschoenen: Het is niet aan te bevelen om handschoenen te dragen als je met een elektrische boormachine werkt. De handschoen kan vast komen te zitten in de boor. Dit soort verwondingen komen vaak voor in werkplaatsen en moeten koste wat het kost worden vermeden.
 • Niet te hard duwen: De machine heeft zijn eigen kracht. De boor penetreert het materiaal op zijn eigen tempo. Het is daarom niet aan te raden om het gereedschap te forceren of te duwen. Als de bits niet doordringen, is het mogelijk dat de boor niet genoeg kracht heeft. Als de boor breekt door te hard te duwen, kun je iemand raken en een hoop pijn bezorgen.
 • Niet laten oververhitten: Deze maatregel heeft met het vorige punt te maken. Zoals aangegeven, hebben boormachines een bepaalde kracht. Het is daarom niet handig om ze te forceren. Als je dat toch doet, kan de boormachine oververhit raken en zal de motor verbranden. Als dit gebeurt, kun je schade aan de elektrische installatie of nog erger, brand veroorzaken.
 • Materialen: Gebruik de elektrische boor niet op materialen waar de boor niet voor is bedoeld. Als je boor geen klopfunctie heeft, gebruik deze dan niet op steen.
 • Bevestiging: De bits moeten altijd stevig vast worden gemaakt. Als de boor loszit en vrij komt, kan hij ontsnappen en verwondingen veroorzaken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om de beste boormachine te kiezen is het belangrijk dat deze aan een aantal criteria voldoet. Op die manier maak je het jezelf een stukje makkelijker. Hieronder laten we je zien welke aspecten je in overweging moet nemen voordat je besluit welk model je koopt. Op deze manier heb je beschikking over een “mini-gids” en kun je de boormachine met de beste kwaliteit en prijs vinden.

De elementen waar je op moet letten bij het kopen van een boormachine zijn:

 • Kracht
 • Automatische rem
 • Handvat en accessoires
 • Klopboor
 • Snelheden
 • Batterij

Kracht

Een vermogen van een boor met een snoer die je wilt gebruiken voor DIY-klussen, moet ongeveer tussen de 500 Watt en 850 Watt liggen. Alle boormachines met een groter vermogen zijn vooral geschikt voor professioneel gebruik. Het vermogen van een draadloos apparaat hangt van de batterijspanning af.

Boormachines met 18 V-batterijen hebben meestal minder kracht dan machines met een snoer. De kracht die ze leveren, in Watt, bereikt meestal niet meer dan 500 Watt.

Dankzij de mindere kracht, kun je met dit soort apparaten niet op harde oppervlakken boren. Voor meer vermogen moet je naar de duurdere en meer professionele modellen kijken.

Automatische rem

Dit is een zeer belangrijke functionaliteit voor de veiligheid van de gebruiker. De automatische rem zorgt ervoor dat de boor automatisch stopt met draaien wanneer je de trekker loslaat. Bij modellen zonder een automatische rem, blijft de boor draaien totdat je hem zelf stopt. Draadloze boormachines bevatten deze functie tegenwoordig standaard. Bij modellen met een snoer, komt dit nog iets minder vaak voor.

Het wordt aanbevolen om een boor te kiezen met een comfortabele en lichte handgreep.
(Bron: Kostiuchenko: 10262531/ 123rf.com)

Handvat en accessoires

De meest voorkomende boormachines hebben 2 soorten ontwerpen, namelijk een T- of pistoolvorm. Er zijn ook hoek- en freesmachines. De hoekmachines zijn ideaal om op moeilijke plaatsen mee te werken. Dit soort machines is voor zeer specifiek gebruik en hebben we daarom verder niet behandeld in dit artikel. Het belangrijkste aspect dat we je omtrent het ontwerp van de boormachine mee willen geven is dat het ergonomisch en comfortabel moet zijn.

Ook een extra handgreep kan handig zijn. Sommige boormachines bevatten deze standaard. In sommige gevallen is een extra handgreep noodzakelijk. Sommige boormachines wegen namelijk meer dan 2 kilogram. Als je in die gevallen veel en vaak gebruik moet maken van de boor, zul je blij zijn als je een extra handgreep hebt. Een ander handig accessoire is een boor dieptestop, voor het bepalen van de juiste diepte.

Klopboor

Met een klopboormachine met snoer kun je op bijna elk oppervlak boren, inclusief beton. Ze hebben tandwielen die worden geactiveerd als het nodig is om door stevig materiaal te komen. Ze geven ‘kloppen’ op het materiaal waardoor de perforatie van harde materialen mogelijk wordt.

Je kunt klopboormachines met en zonder snoer vinden. Voor harde oppervlakken zoals beton, moeten ook klopboormachines krachtig zijn. De meeste draadloze machines zijn niet sterk genoeg om op dit soort materialen te boren. Het nadeel is dat klopboormachines over het algemeen duurder zijn.

Snelheden

De beste boormachines met stekker voor doe-het-zelf’ers en professionals hebben verschillende snelheden of “versnellingen” die de snelheid en het vermogen van de machine regelen. Voor beton is het bijvoorbeeld handig om de laagste snelheid te gebruiken omdat het zo, hoewel de boor minder snel draait, meer kracht geeft.

Naast het regelen van de motor, dat afhankelijk van het model tussen de 10 en 30 posities kan hebben, hebben veel boormachines ook een functiekeuzeknop. Op deze manier kun je kiezen of je het apparaat wilt gebruiken om te schroeven, boren of klopboren.

Wist je al dat accuboormachines altijd 2 mechanische snelheden hebben?

Batterij

Accuboormachines hebben over het algemeen minder kracht. Als de batterij leeg raakt, moet je stoppen met werken totdat deze opnieuw is geladen. Sommige modellen bevatten een extra batterij, maar dit is lang niet altijd het geval. Er zijn batterijen met een extra snelle oplaadfunctie, waardoor je in minder dan 60 minuten een volledig opgeladen batterij hebt.

Boorbatterijen zijn meestal lithiumionen. Deze moderne batterijen wegen weinig en gaan lang mee. De batterijen blijven lang goed, waardoor ze ook na veelvuldig gebruik goed blijven functioneren. Goedkopere celbatterijen, gaan minder lang mee en worden na veelvuldig gebruik minder sterk.

Samenvatting

Het kopen van een elektrische boormachine is altijd een goed idee. Met een boormachine kun je eenvoudig allerlei soorten reparaties en doe-het-zelfprojecten in weinig tijd uitvoeren. Houd bij het kopen van een boormachine rekening met het soort klus en het soort materialen waar je mee gaat werken.

Als je van plan bent een elektrische boormachine te kopen, houd dan ook rekening met de aankoopcriteria die we in ons artikel noemden, zoals de materialen, accessoires en batterij van de boormachine. Door over dit soort aspecten na te denken, ben je er zeker van dat je de boormachine koopt die het beste bij je past. Lees onze boormachine-gids en vind de boor met de beste prijs-kwaliteitverhouding!

Als je ons artikel interessant vond, laat dan een reactie achter of deel het met je vrienden en familie zodat ook zij de beste boormachine op de markt vinden.

(Bron van de header image: Badnarek: 40493976/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies